شرارهی خورشیدی عظیم سیستمهای رادیویی زمین را مختل کرد (ویدیو)
خورشید روز گذشته با فوران ناگهانی بزرگترین آتشبازی خود را از سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۶ خورشیدی) به نمایش گذاشت و شرارهی خورشیدی عظیم آن باعث اختلال موقت در سیستمهای رادیویی و اثرگذاری بر شبکههای برق زمین شد.
طبق اعلام مرکز پیشبینی آبوهوای فضایی آمریکا (SWPC) که آبوهوای خورشید را رصد میکند، این شرارهی خورشیدی عظیم از یک لکهی خورشیدی با نام AR2838 برخاسته و روز شنبه در ساعت ۱۰:۲۹ منطقهی زمانی شرقی (۱۸:۵۹ به وقت تهران) روی داده است. این رویداد بهعنوان یک رویداد قدرتمند در کلاس X1 ثبت شده و به گفتهی مقامات این مرکز، باعث خاموشی رادیویی اندکی در زمین شده است.
ویدیوی ناسا از این شرارهی خورشیدی که توسط «رصدخانه پویاییشناسی خورشید» (Solar Dynamics Observatory) بهعنوان یکی از چندین ابزار نظارت بر آبوهوای خورشیدی تهیه شده، خروج شراره را از بالا سمت راست خورشید از نگاه این فضاپیما نشان میدهد.
شرارههای خورشیدی کلاس X قویترین نوع فوران در خورشید هستند. قدرتمندترین این نوع شرارهها، هنگامی که مستقیما به زمین میرسند، میتوانند برای فضانوردان و ماهوارهها در فضا خطرآفرین باشند و همچنین با شبکههای برق در زمین تداخل ایجاد کنند. از سویی شرارههای خورشیدی کلاس M با درجهی متوسطتر میتوانند باعث شکلگیری شفقهای قطبی تماشایی شوند.
مقامات SWPC همچنین خاطرنشان کردند: «منطقهی لکهی خورشیدی یک شبه گسترش یافته و در روز ۳ جولای (۱۲ تیر) مسئول ایجاد یک شرارهی کلاس M2 در ساعت ۰۳:۱۷ منطقهی زمانی شرقی (۱۱:۴۷ به وقت تهران) هم بوده است.»
SpaceWeather هم که رویدادهای آبوهوای فضایی را ردیابی میکند، گزارش داد که شرارهی بزرگ خورشیدی در طبقهبندی X1.5 رویدادهای خورشیدی، ثبت شده و لکهی خورشیدی اکنون به سمت دیگر خورشید چرخیده است.
این وبسایت امروز نوشت: «این لکهی خورشیدی به همان سرعتی که پدیدار شد، رفت. در ۴ جولای (۱۳ تیر) بر منطقهی شمال غربی خورشید چرخید و دو هفتهی آینده را با گذر از سمت دیگر خورشید سپری خواهد کرد.»
آبوهوای خورشیدی از یک چرخهی ۱۱ ساله پیروی میکند که شامل مراحل فعال و سالها سکون نسبی خورشید است. چرخهی فعلی که چرخهی ۲۵ نام دارد، از سال گذشته آغاز شده است.
عکس کاور: وضعیت خورشید در هنگام وقوع شرارهی خورشیدی ۳ جولای ۲۰۲۱
Credit: Solar Dynamics Observatory, NASA
منبع: Space