آیا قرار گرفتن در معرض نور خورشید بر فیلر لب تأثیر میگذارد؟
سالهای زیادی است که بسیاری از افراد به لبهای خود، چه برای اهداف زیبایی و چه به دلایل پزشکی، فیلر یا پرکنندهی لب تزریق میکنند. اگر شما هم جزو آن دسته از آدمها هستید و البته در فصول گرم سال، در کنار استخر و دریا آفتاب میگیرید، حتما در این مطلب از دیجیکالا مگ همراه ما باشید. یافتههای جدید نشان میدهند که احتمالش هست آفتاب روی فیلرها تاثیر نه چندان خوبی بگذارد.
فیلر لب چیست؟
مواد تشکیلدهندهی فیلر لب چیست؟
آیا آفتاب میتواند روی فیلر تاثیر بگذارد؟
فیلر لب چیست؟
فیلر لب یکی از پرطرفدارترین انواع پرکنندههای پوستی است. آنها حجم لبها را افزایش میدهند و به نوعی پرکنندهی پوست هستند. برای دریافت فیلر لب، داوطلبان باید از سلامت جسمی و روانی سالمی برخوردار باشند و انتظارات واقعبینانه از نتیجهی آن داشته باشند.
مواد تشکیلدهندهی فیلر لب چیست؟
اسید هیالورونیک یک مادهی طبیعی است که در پوست انسان یافت میشود و آن را صاف و هیدراته نگه میدارد. با این حال، با توجه به سابقهی آن و به گفتهی هیئت جراحی زیبایی آمریکا، تعجبی ندارد که بسیاری از فیلرهای محبوب فقط اسید هیالورونیک تزریقی باشند. این پرکنندههای پوستی، اسید هیالورونیک را به داخل لایهی دِرمِ پوست تزریق و طیف وسیعی از موارد پوستی را درمان میکنند. از آن جمله میتوان به درمان چین و چروک، نازک شدن لبها، خطوط ریز اطراف دهان، کاهش حجم زیر چشمها و پشت دستها و چینهای بینی و غیره اشاره کرد. درحالیکه نتایج و ماندگاری فیلرها بر اساس محل تزریق و ویژگیهای بیمار متفاوت است، انجمن جراحی پوست آمریکا گزارش میدهد که نتایج به طور کلی بین ۶ تا ۱۲ ماه دوام میآورند.
به گفتهی دکتر جنیفر لی، متخصص پوست و مدیر پزشکی REN Dermatology، حتی اگر اسید هیالورونیک تزریقی مانند اسید هیالورونیک طبیعی بدن عمل کند، تفاوتهای جزئی بین این دو وجود دارد. طبق بررسی سال ۲۰۱۳ در مجلهی جراحی پوست (Dermatologic Surgery Journal)، پرکنندههای پوستی از اسید هیالورونیک اصلاح شدهی شیمیایی استفاده میکنند تا ماندگاری بیشتری در بدن داشته باشند. انواع مختلف پرکنندههای حاوی اسید هیالورونیک ویژگیهای دیگری نیز دارند و اغلب در اندازهی ذرات تشکیلدهنده و بسته به کاربرد موردنظرشان متفاوت هستند.
پزشکها توضیح میدهند که وقتی اشخاص در معرض نور مستقیم خورشید قرار میگیرند، اشعههای UVA و برخی از اشعه های UVB میتوانند به درم نفوذ کنند و با قرارگیری طولانی مدت، ذخایر اسید هیالورونیک طبیعی را تجزیه کنند. با توجه به محبوبیت پرکنندههای مبتنی بر اسید هیالورونیک، چندان دور از ذهن نیست که استنباط کنیم قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید میتواند باعث شود پرکنندههای پوستی با تجزیهی اسید هیالورونیک آن سریعتر حل شوند.
آیا آفتاب میتواند روی فیلر لب تاثیر بگذارد؟
در سالهای گذشته و مخصوصا در فصول گرم سال، اشخاص زیادی پس از اینکه برای ساعات طولانی در معرض آفتاب بودهاند، متوجه شدهاند که لبهایشان دچار تورم شدهاست. آنها مجبور شدند به درمانگاهها مراجعه کنند تا علت این تورم و بادکردگی را متوجه شده و آن را فرو بنشانند. پزشکها برای درمان این عارضه، آنتیبیوتیک تزریق میکردند و شخص باید بین ۷ تا ۱۰ روز آنتیبیوتیک میخورد تا هرگونه عفونت از بدنش پاک شود.
با وجود سالها شواهد دربارهی تأثیر خورشید بر فیلرها و پرکنندهها، یک نگاه سریع به این تحقیقها نشان میدهد که نظرات پزشکی متناقض، دادههای کمیاب و پاسخهای قطعی کمی وجود دارد. بنابراین هنوز هم به طور قطع نمیدانیم که آیا آفتاب روی فیلر لب تاثیر میگذارد یا خیر.
در صحبت با بیش از پانزده متخصص پوست و جراح پلاستیک دربارهی این پدیده، آشکار شد که دربارهی اثرات قرارگیری در معرض نور خورشید بر فیلرها و پرکنندهها، اتفاق نظر وجود ندارد. درحالیکه این پدیده چیز جدیدی نیست (مجلهی جراحی پوستی و زیبایی (Journal of Cutaneous and Aesthetic) در سال ۲۰۱۸ مقالهای را منتشر کرد که در آن عوارض قرار گرفتن در معرض نور خورشید بر روی پرکنندههای پوستی را برجستهتر کرد) برخی از پزشکان برای برقراری ارتباط قطعی بین این دو همچنان تردید دارند. در زیر سه عامل اصلی این اختلاف را نشان میدهیم:
۱. اصطلاح قرار گرفتن در معرض نور خورشید
اولین مورد مربوط به اصطلاح «قرار گرفتن در معرض خورشید» است. بدیهی است که میدانیم به طور کلی قرار گرفتن در معرض اشعهی ماورابنفش کلاژن، الاستین و اسید هیالورونیک را در پوست تخریب میکند، اما چه مقدار از آن تخریب میشود؟ برای تخریب فیلر چه مقدار نوردهی لازم است؟ چند ساعت قرار گرفتن در معرض آفتاب شدید برای ایجاد تفاوت لازم است؟ هنوز پزشکها به نتیجه و جواب قطعی نرسیدهاند.
یک ابهام ذاتی دربارهی «قرار گرفتن در معرض خورشید» وجود دارد. تعیین کمیت چه چیزی باعث قرار گرفتن در معرض نور خورشید میشود و حتی چالشبرانگیزتر از آن، تعیین کمیت آنچه که قرار گرفتن در معرض بیش از حد است.
هیچ مدت زمان خاصی برای قرار گرفتن در معرض نور خورشید وجود ندارد که به طور جهانی باعث تجزیهی اسید هیالورونیک شود. این تاثیر از فردی به فرد دیگر متفاوت است. با این حال، قرار گرفتن در معرض بیش از حد اشعهی ماورابنفش، به ویژه از منابعی مانند تختهای آفتابگیری، میتواند انحلال فیلترها را تسریع کند. این اختلاف با موضوع دوم گیجکنندهتر میشود.
۲. سایر عواملی که باعث میشوند پرکنندههای پوستی سریعتر حل شوند
به گفتهی پزشکهای متخصص پوست، سرعتهای مختلف انحلال فیلر در حال حاضر به نوع پرکنندهی مورداستفاده و محل تزریق نیز بستگی دارد. درحالیکه قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند عامل اولیهی تاثیر روی فیلر باشد، تخریب میتواند ناشی از عادت سیگار کشیدن، ورزش، کاهش وزن، برخی داروها و متابولیسم بدن شخص نیز باشد. هر دو موضوع توسط عامل سوم، که شاید مهمترین باشد حتی بیشتر تشدید میشوند.
۳. فقدان تحقیقات بالینی موجود
این اختلافنظری که بین پزشکان وجود دارد به این دلیل است که مطالعهی کنترلشدهای وجود ندارد که در آن فیلرها را به پوست انسان تزریق کنند، پوست را در معرض اشعهی ماورابنفش قرار دهند و سپس آن را برای مقایسهی تجزیهی فیلر بیوپسی کنند. به هر حال سخت است از کسی خواست این آزمایش را انجام دهد و خطر آسیب رساندن به پوست را به جان بخرد. اما متاسفانه، تشخیص این موضوع بدون بیوپسی بسیار دشوار است.
ما میدانیم که اشعهی ماورابنفش چیزها را تخریب میکند، اما چقدر تابش آفتاب روی پوست باید طول بکشد و پوست چقدر تخریب میشود؟ فکر کردن به یک مطالعهی کنترلشده که واقعاً به ما بگوید دقیقاً چه اتفاقی دارد میافتد، آسان نیست. اما فرض کنید میخواهیم از دادههایی که در اختیار داریم، نتیجهگیری کنیم. میدانیم که قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث تخریب کلاژن، الاستین و اسید هیالورونیک می شود، بنابراین، در تئوری، فیلر را نیز میتواند تخریب کند.
اما اگر شواهد قطعی وجود ندارد که به طور دقیق بگوییم قرار گرفتن در معرض نور خورشید چقدر باعث تخریب اسید هیالورونیک میشود و آیا این برای تأثیرگذاری بر فیلر کافی است، پس چرا به بیماران توصیه میشود که قرار گرفتن در معرض نور خورشید را برای چند هفتهی اول پس از تزریق فیلر و پرکننده محدود کنند؟
رئیس جراحی پلاستیک در بیمارستان North Shore میگوید: «احتیاطهایی مربوط به قرار گرفتن در معرض نور خورشید وجود دارد که باید پس از دریافت فیلر صورت رعایت شود. برخی از تزریقات صورت ممکن است باعث کبودی و تورم شوند که در صورت قرار گرفتن زودهنگام در معرض نور خورشید میتوانند دچار التهاب شوند.
قرار گرفتن طولانیمدت در معرض نور خورشید پس از تزریق (معمولاً در دورهی بهبودی دو هفتهای) خطر التهاب و تورم را افزایش میدهد، طول مدت کبودی را طولانیتر میکند و میتواند منجر به هایپرپیگمانتاسیون (هایپرپیگمانتاسیون یا هایپرپیگمنتیشن یک مشکل خاص پوستی است که در نتیجهی آن، پوست فرد در نواحی خاصی تیره میشود. علت اصلی بروز هایپرپیگمانتاسیون، تولید بیش از حد ملانین است که نوعی رنگدانهی پوستی به حساب میآید. هایپرپیگمانتاسیون معمولا با آسیب و خطر خاصی همراه نیست اما در برخی موارد ممکن است نشان از یک بیماری خاص در فرد باشد) در محل تزریق شود. به عبارت دیگر، قرار گرفتن در معرض نور خورشید بر بهبودی تأثیر منفی میگذارد و خطر پیدایش عوارض را افزایش میدهد.
در حالی که بیشتر پزشکها توصیه میکنند در چند هفتهی اول پس از تزریق فیلر و پرکنندهی صورت، قرار گرفتن در معرض نور خورشید را باید محدود کرد، همچنین معتقد هستند که برای جلوگیری از آسیب پوست، کاهش التهاب و کمک به حفظ ماندگاری پرکننده، باید از ضدآفتاب با SPF بالا در زمان قرار گرفتن در معرض نور خورشید حتما استفاده شود.
در حقیقت ما دادههای درستی در این زمینه نداریم و وقتی به دادهها اشاره میکنیم، میخواهیم که دادههای خوبی باشند. اما میتوانیم از دادههایی که داریم اینطور استنباط کنیم که قرار گرفتن در معرض اشعهی ماورابنفش بد است و هرگز مفید نخواهد بود. به خصوص اگر روی صورت یا بدن خود با روشهایی سرمایهگذاری کردهاید و نمیخواهید هزینه و وقت خود را تلف کرده باشید. بنابراین در فصول گرم سال تا میتوانید از آفتاب مستقیم و مخصوصا برای ساعات طولانی دوری کرده و حتما از ضدآفتاب با SPF مناسب استفاده کنید.
کلام آخر
شاید برای فهمیدن نتیجهی قطعی، دادههای دقیقی وجود نداشته باشد اما با این وجود برای جلوگیری از عوارض ناشی از قرار گرفتن در معرض آفتاب، تا جایی که میتوان باید از آفتاب گرفتنهای طولانی خودداری کرد. قطعا هیچیک از ما نمیخواهد بعداً با عواقب آن سروکار داشته باشد. بنابراین همیشه پیشگیری از درمان روش آسانتر و کمهزینهتری است. برای استفاده از ضدآفتاب حتما با پزشک متخصص و باتجربه مشورت کنید تا با توجه به نوع پوستی که دارید برایتان نوع مناسبی از آن را تجویز کند و حتما اگر تزریق فیلر انجام دادهاید از پزشک خود بخواهید تا توصیههای لازم را برایتان شرح دهد.
منبع: elle