علت حساسیت فصلی در تابستان چیست و چه علائمی دارد؟
اگر در فصل تابستان عطسه میکنید یا چشمهای خود را میمالید، احتمالا دچار آلرژی هستید. آلرژی در فصل تابستان یک نوع حساسیت فصلی است که به آن تب یونجه (Hay fever) یا رینیت آلرژیک (Allergic rhinitis) هم میگویند. این بیماری به طیف وسیعی از علائم، از آبریزش و خارش چشم گرفته تا عطسه و گرفتگی بینی، منجر میشود.
آلرژی فصلی توسط گردهی علفهای هرز، چمنها، درختان و سایر گیاهان ایجاد میشود. بنابراین مانند هر آلرژی دیگری مهم است که محرکهای ایجاد آن را شناسایی کرده و از آنها دوری کنید. برای اینکه دربارهی حساسیت فصلی تابستانه اطلاعات بیشتری کسب کنید، این مقاله از دیجیکالا مگ را تا انتها بخوانید. در این مقاله دلایل بروز این بیماری و راههای درمان آن را توضیح میدهیم.
چه چیزی باعث آلرژی در فصل تابستان میشود؟
علائم آلرژی تابستانی چیست؟
راههای تشخیص آلرژی در فصل تابستان
درمان آلرژی تابستانه؛ روشهای دارویی و غیردارویی
چه چیزی باعث آلرژی در فصل تابستان میشود؟
آلرژی تابستانی معمولا توسط محرکهای محیطی ایجاد میشود. شناسایی عوامل ایجادکنندهی آلرژی و اجتناب از آنها به شما کمک میکند که احساس بهتری داشته باشید و از ماههای گرم تابستان لذت بیشتری ببرید. محرکهایی که در آلرژی به فصل تابستان نقش دارند اغلب شامل موارد زیر هستند:
۱. گردهی گیاهان
گردهی گیاهان بزرگترین مقصر آلرژی تابستانی است. نوع گیاه محرک آلرژی بسته به محل زندگی شما متفاوت است. اما معمولا علفهای هرز و چمنها در بروز این مشکل نقش اساسی دارند. از آنجا که گردهها بهراحتی توسط باد جابهجا میشوند، حتی در صورت عدم وجود گیاه آلرژیزا در حیاط خانه ممکن است علائم تب یونجه را تجربه کنید.
ذکر این نکته ضروری است که آلرژی اواخر تابستان به احتمال زیاد به علفهای هرز مربوط میشود. چون گردهافشانی آنها معمولا از اواسط مرداد ماه تا فصل پاییز به اوج خود میرسد.
۲. کپکها و مایتهای گردوغبار
هوای گرم و مرطوب تابستان میتواند باعث رشد سریع کپکها شود. کپکها مناطق مرطوب از جمله زیرزمین و حمام را دوست دارند. آنها هاگ خود را در هوا پخش میکنند و از این طریق باعث واکنش آلرژیک میشوند. آلرژی به کپک معمولا در فصل پاییز به اوج خود میرسد، اما بعضی از افراد ممکن است آن را در فصل تابستان تجربه کنند. این مشکل بهخصوص زمانی ایجاد میشود که هوا مرطوب باشد.
مایتهای گردوغبار هم حشرات میکروسکوپیای هستند که بیشتر در فصل تابستان دیده میشوند. آنها در مکانهای گرم و مرطوب رشد میکنند و در تختخوابها، پارچهها و فرشها آشیانه میسازند. بنابراین بقایای مایتها وارد هوا میشود و شما را دچار عطسه، خسخس سینه و آبریزش بینی میکند.
۳. آلودگی هوا
آلودگی هوا از جمله گردوغبار، دود ناشی از آتشسوزیها و سایر آلایندهها میتواند باعث ایجاد آلرژی در فصل تابستان شود یا آن را تشدید کند. این امر بهویژه برای افراد مبتلا به آسم آلرژیک مشکلساز است. آسم آلرژیک زمانی اتفاق میافتد که پس از تنفس یک مادهی حساسیتزا علائم آسم را تجربه میکنید. از علائم این بیماری میتوان به تنگی نفس، سرفه، خسخس سینه، گرفتگی بینی و خارش چشم اشاره کرد.
ازن یکی از رایجترین آلایندههایی است که باعث تشدید آلرژی میشود. این ماده در اتمسفر از ترکیب نور خورشید و مواد شیمیایی ناشی از اگزوز خودروها به وجود میآید. نور شدید خورشید و بادهای آرام تابستان باعث ایجاد ابرهای ازن در اطراف بعضی از شهرها میشوند.
۴. حشرات
علاوه بر علائم تب یونجه، در فصل تابستان ممکن است واکنش آلرژیک به نیش حشره را هم تجربه کنید. پشهها، زنبورها و سایر حشرات در ماههای گرم تابستان فعالتر هستند. بنابراین درست در فصلی که افراد زمان بیشتری از وقت خود را در خارج از منزل میگذرانند، خطر گزش حشرات افزایش مییابد.
نیش حشرات معمولا علائم خفیفی مانند خارش و تورم ایجاد میکند. با این حال، احتمال دارد در بعضی از افراد که آلرژی شدید دارند به واکنش جدی منجر شود. در این شرایط، زبان متورم میشود و فرد احساس میکند گلویش در حال بسته شدن است. همچنین ممکن است احساس سرگیجه، حالت تهوع یا شوک داشته باشد. این وضعیت یک مشکل اورژانسی و تهدیدکنندهی حیات است و باید فورا تحت درمان قرار بگیرد.
علائم آلرژی تابستانی چیست؟
آلرژی در فصل تابستان با علائم مختلفی همراه است که رایجترین آنها عبارتند از:
- خارش چشم، دهان، بینی، پوست یا سایر نقاط بدن
- آبریزش بینی
- تغییر حس بویایی
- عطسه
- اشکآلود بودن چشمها
- گرفتگی بینی
- آبریزش بینی
- سرفه
- گرفتگی گوش
- گلودرد
- پفآلود بودن زیر چشم یا سیاه شدن آن
- خستگی و تحریکپذیری
- سردرد
در صورتی که میخواهید دربارهی این موضوع اطلاعات بیشتری داشته باشید، توصیه میکنیم مقاله «سرفه آلرژیک چیست؟» و «حساسیت فصلی چیست؟» را بخوانید.
راههای تشخیص آلرژی در فصل تابستان
اگر در فصل تابستان دچار آلرژی میشوید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک در مورد علائم شما و آنچه که به نظر میرسد باعث تحریک آنها میشود، سوال میپرسد. سپس معاینهی بدنی انجام میدهد و وضعیت کلی سلامتیتان را بررسی میکند. همچنین ممکن است از تست آلرژی برای تعیین چیزی که به آن حساسیت دارید استفاده کند.
تست آلرژی معمولا روی پوست انجام میشود، اما گاهیاوقات ممکن است به جای آن آزمایش خون انتخاب شود. در تست پوستی، پزشک یک نقطه از بازو یا پشت بدن را در معرض نمونهی کوچکی از آلرژن (مادهی حساسیتزا) قرار میدهد. اگر بدن به این ماده واکنش نشان دهد، یک برآمدگی قرمز رنگ کوچک ایجاد میشود.
درمان آلرژی تابستانه؛ روشهای دارویی و غیردارویی
بیشتر افراد برای مدیریت علائم انواع آلرژی باید چند روش مختلف را امتحان کنند. بهترین راه برای کنترل آلرژی در فصل تابستان این است که از عوامل محرک اجتناب کنید. این توصیه به این معنی است که در زمان زیاد بودن تعداد گردهها تا حد امکان در منزل بمانید. بسته نگه داشتن دربها و پنجرهها، استفاده از دستگاه بیوالکترونیک سینوس و مصرف دارو هم میتواند مفید باشد.
۱. دارودرمانی
داروهای بدون نسخه (OTC) که به درمان آلرژی فصلی کمک میکنند شامل موارد زیر هستند:
- آنتیهیستامینها
- ضداحتقانها
- اسپریهای ضداحتقان بینی (از این داروها بیش از سه روز استفاده نکنید.)
- اسپری بینی کورتیکواستروئیدی
- قطرهی چشم
- محلول شستوشوی بینی
در صورت ابتلا به آلرژی شدید تابستان یا موثر نبودن داروهای OTC باید با پزشک در مورد مصرف داروهای تجویزی و دریافت واکسن آلرژی صحبت کنید. در این شرایط ممکن است پزشک یکی از موارد زیر را توصیه کند:
- آنتاگونیستهای گیرندهی لکوترین (LTRAs)
- اسپری بینی ایپراتروپیوم بروماید
- ایمونوتراپی (دوز کمی از آلرژنها را بهشکل تزریقی، قرص یا قطره دریافت خواهید کرد.)
اگر علائم آلرژی به نیش حشرات مرتبط باشد، باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- در صورت بروز واکنش آلرژیک شدید، از اپینفرین تزریقی استفاده کنید و فورا با اورژانس (تلفن ۱۱۵) تماس بگیرید. اگر در معرض خطر واکنش آلرژیک شدید هستید، همیشه دو دوز داروی اپینفرین همراه خود داشته باشید.
- برای واکنشهای خفیف، کیسهی یخ را روی محل گزش حشره قرار دهید تا تورم کاهش یابد.
- یک داروی مسکن مانند استامینوفن یا ایبوپروفن را امتحان کنید.
- از یک کرم موضعی مانند هیدروکورتیزون برای کاهش درد و خارش کمک بگیرید. کرمهای کالامین هم میتوانند مفید باشند.
- از آنتیهیستامین های خوراکی برای تسکین خارش استفاده کنید.
۲. راهکارهای خانگی
آلرژی در فصل تابستان ممکن است روی زندگی روزمره تاثیر بگذارد و حتی میزان حضور شما را در فضای باز کاهش دهد. برای جلوگیری از علائم آزاردهندهی این بیماری توصیه میشود:
- زمانی که تعداد گردهها زیاد است در خانه بمانید.
- پنجرههای خانه و ماشین خود را ببندید تا از ورود مواد حساسیتزا به داخل جلوگیری کنید.
- هنگام بیرون رفتن از منزل از کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید.
- بعد از برگشتن به خانه لباسهای خود را عوض کنید و دوش بگیرید. این کار به حذف مواد حساسیتزا کمک میکند.
- از باغبانی یا سایر کارهایی که باعث تحریک علائم آلرژی میشوند، بپرهیزید. اگر مجبور هستید این نوع کارها را انجام دهید، حتما ماسک بزنید.
- بهطور منظم جاروبرقی بکشید تا از شر گردهها، کپکها و گردوغبارهای به دام افتاده در فرش خلاص شوید. بهتر است از جاروبرقی با فیلتر هپا (HEPA) استفاده کنید.
- قفسههای کتاب، دریچههای هوا و سایر مکانهایی که محل تجمع گردهها هستند را تمیز کنید.
- ملحفهها و قالیچهها را با آب داغ بشویید تا مواد حساسیتزا از بین بروند.
- سطح رطوبت خانهی خود را بین ۳۰ تا ۵۰ درصد نگه دارید تا مایتهای گردوغبار رشد نکنند.
کلام پایانی
بسیاری از مردم عاشق روزهای گرم و آفتابی هستند. اما مقابله با آلرژی که توسط گردهی گیاهان یا سایر عوامل محیطی ایجاد میشود میتواند تفریح تابستانی را کاهش دهد. اگر از آلرژی در فصل تابستان رنج میبرید، سعی کنید عامل حساسیتزا را شناسایی کرده و تا حد امکان از آن دوری کنید. همچنین میتوانید از آنتیهیستامینهای بدون نسخه برای پیشگیری از علائم آلرژی استفاده کنید. اگر علیرغم امتحان کردن این راهکارها هنوز از خارش، عطسه یا آبریزش چشم شکایت دارید، با پزشک در مورد سایر گزینههای درمانی صحبت کنید.
منابع: verywellhealth, webmd