۱۱ روش فوری برای متوقف کردن حمله‌ی پانیک

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
حمله‌ی پانیک

حمله‌ی پانیک هجوم ناگهانی و شدید احساساتی مثل ترس و اضطراب است. این حمله‌ی ناگهانی، علائم جسمی و روحی متعددی دارد و تجربه‌ی بسیار ناخوشایندی است که فقط افراد درگیر، می‌توانند آن را درک کنند. برای افرادی که دچار چنین حالتی می‌شوند، توصیه‌هایی برای متوقف کردن آن وجود دارد. در ادامه با دیجی‌کالا مگ همراه باشید و این چند توصیه را بخوانید.

حمله‌ی پانیک چیست؟

حمله پانیک

حمله‌ی پانیک حملات ناگهانی و شدید ترس، نگرانی و اضطراب است. این حملات شدید و طاقت‌فرسا، هم نشانه‌های فیزیکی و هم نشانه‌های روانی دارد.

بسیاری از افرادی که دچار حمله‌ی پانیک می‌شوند ممکن است مشکلاتی مثل تنگی نفس شدید، تعریق شدید، لرزش بدن و تپش قلب بسیار شدید را تجربه کنند. برای برخی از افراد این علامت‌ها می‌تواند بسیار شدیدتر باشد. مثلا احساس درد در قفسه سینه و احساس جدا شدن از واقعیت یا نزدیک شدن به مرگ، در موارد شدید حمله پانیک، رایج است. به همین دلیل بسیاری از افراد فکر می‌کنند که در شرف حمله‌ی قلبی هستند و عده‌ای گزارش می‌دهند که احساس می‌کنند سکته کرده‌اند.

۱۱ روش برای متوقف کردن حمله پانیک

درمان حمله پانیک

حمله پانیک می‌تواند بسیار ناگهانی و ترسناک باشد. اگر این حمله را تجربه کرده‌اید بهتر است که ۱۱ روش زیر را یاد بگیرید تا دفعه‌ی بعد بتوانید آن را کنترل و تا جایی که می‌توانید متقوف کنید.

۱. نفس عمیق بکشید

در حالی که نفس کشیدن کوتاه و مکرر یکی از نشانه‌های حمله پانیک است که باعث افزایش ترس می‌شود، تنفس عمیق می‌تواند علامت‌های حمله پانیک را کاهش دهد. اگر بتوانید تنفس خود را کنترل کنید، بسیاری از علائم تنفسی حمله‌ی پانیک که تشدیدکننده‌ی حمله هستند، کاهش پیدا می‌کنند.

سعی کنید به‌آرامی نفس‌های عمیق از دهان بکشید. اجازه دهید تا هوا به آرامی ریه‌ها را پر کند و دوباره به‌آرامی هوا را بیرون دهید. موقع دم، تا چهار بشمارید، نفس را برای یک ثانیه نگه دارید و دوباره در چهار شماره، بازدم انجام دهید.

تنفس عمیق نه تنها برای متوقف کردن حمله‌ی پانیک مفید است بلکه در حالت کلی هم استرس را کاهش می‌دهد. پس اگر سبک زندگی پراسترسی دارید یا دچار اضطراب هستید، سعی کنید همیشه از این تکنیک برای آرام کردن خودتان استفاده کنید.

۲. حمله‌ی پانیک را تشخیص دهید

اگر بتوانید تشخیص دهید که دچار حمله‌ی پانیک شده‌اید و خبری از حمله قلبی نیست، متوجه می‌شوید که احساسی که دارید موقتی است. این تفکر باعث کاهش اضطراب می‌شود و حمله‌ی پانیک را ملایم‌تر و حتی متوقف می‌کند.

احساس نزدیک شدن مرگ یکی از مهم‌ترین نشانه‌های حمله‌ی پانیک است. ترس ناشی از آن، می‌تواند نشانه‌های حمله‌ی پانیک را افزایش دهد. همین ترس باعث می‌شود که نتوانید روی تکنیک‌های متوقف کردن حمله، تمرکز کنید.

در این شرایط سعی کنید ترس خود را کنترل کنید و خودتان را زودتر پیدا کنید. افرادی که زیاد دچار حمله‌ی پانیک می‌شوند معمولا بعد از مدتی دقیقا متوجه علائم خود می‌شوند و می‌دانند که دوباره حمله‌ی پانیک به سراغشان آمده است.

۳. چشم‌های خود را ببندید

برخی از حمله‌های پانیک ناشی از عوامل محرک است. اگر در محیطی زندگی می‌کنید که این عامل محرک در آن زیاد است مثلا زندگی پرتنشی دارید، ممکن است احتمال حمله‌ی پانیک در شما افزایش پیدا کند.

برای کاهش عوامل محرک در زمان وقوع حمله، چشم‌های خود را ببندید. این کار هر گونه عامل محرک اضافه را حذف می‌کند و کمک می‌کند تا بهتر روی تنفس خود تمرکز کنید.

۴. ذهن‌آگاهی را امتحان کنید

ذهن‌آگاهی تمرینی است که کمک می‌کند خودتان را در واقعیت اطراف خود پیدا کنید و بفهمید که دقیقا کجا قرار دارید. وقتی حمله‌ی پانیک طول می‌کشد و گاهی باعث می‌شود که احساس جدایی و دور شدن از واقعیت پیدا کنید، توجه به زمان حال و زمان و مکانی که در آن قرار دارید، کمک می‌کند که با حمله‌ی پانیک بجنگید و شدت آن را کمتر کنید.

روی احساسات فیزیکی آشنا تمرکز کنید مثل لمس کردن زمین با پا یا حس کردن بافت شلوار جینی که به پا دارید. این احساسات آشنا، کمک می‌کند که به واقعیت برگردید و درک بهتری از محیط اطراف خود پیدا کنید. این روش، به شما یک دستاویز واقع‌گرایانه می‌دهد تا روی آن تمرکز کنید.

۵. وسیله‌ای برای تمرکز پیدا کنید

گاهی اوقات پیدا کردن یک شیء یا موضوع و تمرکز کردن و معطوف کردن تماس حواس روی همان موضوع، باعث متوقف شدن حمله‌ی پانیک می‌شود. در این شرایط یک شیء یا یک موضوع پیدا کنید و شروع کنید به نوشتن در مورد آن. هر آنچه که به ذهنتان می رسد روی کاغذ بنویسید.

مثلا یک لباس را در نظر بگیرید. طرح و رنگ، شکل، اندازه و تمام ویژگی‌های آن را توصیف کنید. تمام انرژی خود را صرف توصیف کردن آن کنید. هدف از این کار این است که بتوانید روی یک چیز تمرکز کنید و به‌زودی متوجه می‌شوید که علائم حمله‌ی پانیک کمتر می‌شود.

۶. از تکنیک‌های آرام‌سازی عضلات استفاده کنید

تکنیک‌های آرام‌سازی عضلات درست مثل تنفس عمیق می‌تواند حمله‌‌ی پانیک را متوقف کند. در واقع این تکنیک‌ها پاسخ بدن شما در برابر اضطراب و حمله را کنترل می‌کند. برای این منظور، به طور آگاهانه روی یک عضله تمرکز کنید و کم‌کم عضلات مختلف را با روش‌های آرام‌سازی عضلات، آرام کنید. این تکنیک‌ها را از قبل یاد بگیرید تا در موقع لزوم بتوانید از آن استفاده کنید.

۷. یک جای دوست‌داشتنی را تصور کنید

آرامش بخش‌ترین و شادترین جایی که در دنیا وجود دارد از نظر شما کجاست؟ یک ساحل آفتابی با موج‌هایی که به آرامی از ساحل می‌وزند؟ یک کلبه وسط جنگل؟

خودتان را در این منظره‌ها تصور کنید. تمرکز کنید و تا جایی که می‌توانید، جزئیات محیط را به تصویر بکشید. تصور کنید که انگشت‌های خود را در ساحل شنی گرم فرو می‌برید یا خیال کنید عطر درختان کاج به مشام‌تان می‌رسد.

مکانی که تصور می‌کنید باید محیطی آرام و لذت بخش باشد. خیایان‌های تهران یا اصفهان را تصور نکنید حتی اگر این شهرها را در واقعیت، خیلی دوست دارید.

۸. تمرینات ورزشی آرام و ساده انجام دهید

درد قفسه سینه در حمله پانیک

اگر حمله پانیک شما طول کشیده، کمی تمرینات ورزشی آرام را امتحان کنید. ترشح اندورفین باعث بهبود گردش خون در بدن می‌شود. گردش خون اندروفین را در سراسر بدن پخش می‌کند که باعث بهتر شدن حال‌وهوا می‌شود. چون استرس دارید باید تمرینات ورزشی سبک را انتخاب کنید که استرس و فشار کمی به بدن وارد می‌کنند. مثلا می‌توانید قدم زدن در طبیعت یا شنا کردن را امتحان کنید.

تنها استثناء در این زمینه، برای مواقعی است که تنگی نفس دارید. در این شرایط بهتر است که فعالیت بدنی انجام ندهید. ابتدا باید سعی کنید تنفس خود را به حالت عادی برگردانید.

۹. از لاوندر استفاده کنید

لاوندر یا اسطوخودوس خواص متعددی در کاهش استرس و آرام‌کردن جسم و روح دارد. با کمک عصاره‌ی لاوندر می‌توانید آرامش را به بدن برگردانید. اگر مستعد حمله‌ی پانیک هستید، همیشه مقداری عصاره‌ی لاوندر همراهتان داشته باشید. در شرایطی که دچار استرس می‌شوید، مقداری از آن را روی دست بمالید و آن را استشمام کنید.

رایحه‌درمانی یکی از روش‌های عالی برای کاهش استرس است. در مطالب زیر می‌توانید درباره‌ی رایحه‌درمانی بیشتر بخوانید و عصاره‌های مفید برای کاهش استرس را بشناسید.

علاوه بر استشمام بوی لاوندر می‌توانید از نوشیدن چای لاوندر یا چای بابونه هم بهره ببرید. هر دو آرامش‌بخش هستند و می‌توانند استرس را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهند.

نکته‌ی مهمی که باید بدانید این است که اگر بنزودیازپین مصرف می‌کنید، مصرف لاوندر صرف نظر کنید. مصرف هر دوی آن‌ها با هم، باعث خواب‌آلودگی شدید می‌شود.

۱۰. جملات مثبت را تکرار کنید

در حملات پانیک سعی کنید جملات مثبت را با خودتان تکرار کنید. تکرار کردن این جمله که به زودی این حمله تمام می‌شود، تمام این مشکلات حل می‌شود و… کمک می‌کند تا بر استرس و ترس غلبه کنید و بتوانید دوباره به واقعیت برگردید.

۱۱. بنزودیازپین مصرف کنید

البته هیچ دارویی را نباید بدون تجویز پزشک مصرف کنید. اما این دارو یکی از داروهایی است که پزشکان معمولا برای افراد مستعد حمله‌ی پانیک تجویز می‌کنند. اگر به محض شروع شدن حمله‌ی پانیک این دارو را مصرف کنید تا حد زیادی می‌توانید جلوی آن را بگیرید.

البته تمام روش‌های دیگری که برای متوقف کردن حمله‌ی پانیک وجود دارد، به مصرف دارو ترجیح دارند اما برای برخی افراد، کنترل کردن شرایط بسیار سخت می‌شود و تمرکز کافی برای انجام این تکنیک‌ها ندارند. در واقع تکنیک‌های بالا برای افراد با شدت‌های مختلف حمله‌ی پانیک مناسب نیست. در این صورت باید از درمان‌های دارویی کمک بگیرید.

بنزودیازپین یا داروهای آرامش‌بخشی مثل آلپراوزلام می‌توانند باعث بهبود شرایط شوند. البته فراموش نکنید که این داروها به‌شدت اعتیادآور هستند و بدن به مرور زمان به آن‌ها عادت می‌کند. این داروها را باید هر چند وقت یک بار و موارد بسیار شدید مصرف کنید.

جمع‌بندی

متوقف کردن حمله پانیک

حمله‌ی پانیک می‌تواند تجربه‌ای بسیار ناخوشایند باشند اما با چند تکنیک می‌توانید شدت آن را کم کنید. تنفس عمیق، آرام‌سازی عضلات، استفاده از رایحه‌درمانی و روش‌های دیگر می‌توانند به آرامش ذهن و جسم شما کمک کنند تا حمله‌ی پانیک را پشت سر بگذارید.

اگر مستعد حمله‌ی پانیک هستید، سعی کنید همیشه از روش‌های کاهش استرس استفاده کنید و در مجموع زندگی کم‌استرسی را تجربه کنید. برای اینکه در مورد این روش‌ها بیشتر بدانید، مطالب زیر را دنبال کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Healthline



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما