آپدیت بزرگ استارفیلد چه تاثیری بر عملکرد بازی داشته است؟
بازی استارفیلد (Starfield) را میتوان به عنوان یک بازی نقش آفرینی خوب دانست. عنوانی که توانست موفقیت خیلی خوبی روی پلتفرم ایکسباکس و کامپیوتر بدست بیاورد و مورد توجه طرفداران این سبک قرار بگیرد. با وجود موفقیت خوب استارفیلد، این بازی مشکلاتی داشت که مانع از این شد که به نهایت پتانسیل خود دست پیدا کند و در نتیجه پس از مدتی از یاد گیمرها رفت.
یکی از مشکلات بازی استارفیلد نرخ فریم هدف ۳۰ روی کنسولها بود. این موضوع باعث شد تا استارفیلد به شدت مورد انتقاد قرار بگیرد مخصوصاً اینکه کنسول سری ایکس به راحتی توانایی اجرای این بازی را با نرخ فریم بالاتر داشت. چیزی که نرخ فریم ۳۰ را منطقی میکرد، اندازه بزرگ این بازی بود. به این شکل که حتی کامپیوترهای به شدت قدرتمند هم با فشار زیاد توانایی ارائه نرخ فریم ۶۰ را در بالاترین تنظیمات داشتند و همین موضوع باعث شد که نرخ فریم ۳۰ روی کنسول کاملاً درست و بجا باشد.
حال شرکت بتسدا به طور ناگهانی تصمیم گرفت تا یک بهینهسازی گسترده روی نسخه کنسولی بازی استارفیلد انجام دهد. به این شکل که این شرکت بازی را به حدی بهینه کرد که چندین حالت عملکردی مختلف برای آن در کنسول سری ایکس در دسترس خواهد بود. بازیکنان حال میتوانند بین حالت عملکردی (Performance) یا حالتهای بصری (Visuals) یکی را انتخاب کرده و بنابر سلیقه خود بازی را تجربه کنند. نکته اینجاست که حالتهای بصری نرخ فریم کمتری را به کاربر ارائه میدهند با این حال حالت میانه هم در این بازی وجود دارد.
حال در این متن قصد داریم تا به طور کامل این سیستمهای عملکردی را بررسی کنیم. همینطور اینکه آیا دسترسی به نرخ فریم ۶۰ در این بازی امکان پذیر هست یا نه؟ پس با ما همراه باشید.
جزئیات تنظیمات عملکردی و بصری بازی استارفیلد
بازی استارفیلد تنظیمات زیادی را در اختیار کاربران قرار میدهد. در ابتدا شما با دو حالت عملکردی و بصری روبرو هستید. پس از آن میتوانید نرخ فریم مورد نظر خودتان را انتخاب کرده و حتی محدودیت نرخ فریم را به طور کامل بردارید. در نتیجه دیگر دستگاه تلاشی برای نگه داشتن یک عدد ثابت نخواهد کرد ولی امکان دارد با افت فریم در بازی روبرو شوید. در کنار این سیستم شما میتوانید V-Sync را نیز خاموش و روشن کنید تا میزان تأخیر کم بشود.
بگذارید تا با جزئیات بیشتر حالت بصری و عملکردی را بررسی کنیم. به طور کلی در حالت بصری جزئیات بازی بیشتر است. به این شکل که امکان دارد نرخ فریم پایینتر باشد ولی فریمهای ساخته شده کاملتر بوده و میزان لرزش تصویر نیز کمتر است. از طرفی جزئیات بازی به طور کامل نمایان شده و تمامی سطوح به طور کامل به کاربر ارائه میشود. نکته جالب اینجاست که زاویه دید در این حالت بیشتر بوده و در نتیجه کاربران میتوانند نقاط دورتر را بهتر ببینند.
یکی از نکات مهم این است که حالت بصری از رزولوشن بالاتری برای طراحی بازتاب و موارد دیگر استفاده میکند. در نتیجه از لحاظ جزئیات و وضوح در سطح بالاتری نسبت به حالت عملکردی قرار دارد. نکته اینجاست که به دلیل جزئیات بسیار زیاد این بازی و سنگین بودن نسخه کنسولی از لحاظ گرافیکی به سطح کامپیوترهای بالارده نمیرسد. در نتیجه در زمینه بازتاب و مواردی از این دست بازی همچنان در سطح پایینتری قرار دارد ولی نکته مثبت اینجاست که در موارد ساده و محیط حالت بصری تجربه خوبی را به کاربران ارائه میدهد.
ویژگیهای بصری دیگر بازی بین حالت عملکردی و بصری یکسان هستند. برای مثال سایهها دقیقاً مشابه به هم طراحی شده و شرکت سازنده تصمیمی به تغییر آن نداشته است. این در صورتی است که تغییر کیفیت سایه تأثیر زیادی روی عملکرد بازی میگذارد. یکی دیگر از مواردی که همچنان ثابت است میزان ازدحام جمعیت است. به این شکل که در نسخه کامپیوتر استارفیلد در حالتهای گرافیکی بالا میزان ازدحام جمعیت بالاتر بوده و در نتیجه شما با یک محیط شلوغ روبرو هستید. این در صورتی است که اگر این حالت کمتر باشد، بازی نیز خلوتتر بوده و میزان پردازش هم کمتر خواهد بود. شرکت بتسدا اعلام کرده که میزان ازدحام جزو یکی از تفاوتهای میان دو حالت است ولی چندان مشخص نیست.
چیزی که میان این دو به طور مشهودی تفاوت دارد حالت نورپردازی در بازی است. به این شکل که شما به طور کامل تفاوت میان دو حالت را در روشنایی و محیطهای مختلف مشاهده خواهید کرد و مشخص است که دو حالت عملکردی و بصری بازی استارفیلد از سیستمهای نورپردازی محیط (Global Illumination) متفاوتی استفاده میکنند.
از لحاظ رزولوشن هم دو حالت بازی با هم تفاوت دارد. حالت بصری بازی را در رزولوشن ۱۴۴۰p به کاربر ارائه میدهد این در صورتی است که حالت عملکردی بازی را در حالت ۹۰۰p به کاربر ارائه داده و در نتیجه تمرکز بیشتری روی نرخ فریم تا کیفیت تصویر دارد. نکته جالب اینجاست که سیستمهای ارتقاء تصویر در این بازی به بهترین نحو عمل کرده و در نتیجه کاربران افت فریم یا کیفیت زیادی را مشاهده نخواهند کرد.
یکی از نکات جالب بازی استارفیلد سیستم رزولوشن پویا است. به این شکل که رزولوشن بازی در شرایط مختلف متفاوت خواهد بود ولی این برای افراد عادی محسوس نیست. در نتیجه کاملاً منطقی است که بسیاری از افراد متوجه آن نشده باشند. همینطور اینکه این سیستم باعث میشود بازی رزولوشن ثابتی داشته باشد و تغییر خاصی نکند.
خوشبختانه هر دو حالت عملکردی و بصری بازی استارفیلد از لحاظ کیفیت تصویر خوب هستند. قطعاً حالت عملکردی جزئیاتب بیشتری را به کاربر ارائه میدهد ولی حالت عملکردی نرخ فریم بالاتری دارد. در نتیجه این کاربر است که تعیین میکند چگونه میخواهد بازی را تجربه کند. همینطور اینکه هر دو حالت بازی از سیستم ارتقاء تصویر FSR 2 استفاده میکنند. در نتیجه شما به طور کامل مشکلات این سیستم ارتقاء تصویر را در این بازی مثل حالت نویز در تصویر مشاهده خواهید کرد.
رزولوشن داخلی کم در حالت عملکردی بازی باعث میشود تا استارفیلد کمی بی ثبات شود. به این شکل که در هنگام تجربه بازی شما متوجه خواهید شد که نرخ فریم ثابت نیست و از طرفی رزولوشن نیز کمی تغییر میکند. نکته اینجاست که این مشکلات در هنگام حرکت بیشتر خواهند شد و در نتیجه تجربه استارفیلد را کمی دشوار میکنند.
توضیح حالت عملکردی کمی دشوار است
همانطور که انتظار میرود حالت عملکردی بازی استارفیلد کمی دشوار است. به این شکل که این به روزرسانی جدید قابلیتهای زیادی به بازی اضافه کرده ولی این حالت عملکردی است که اهمیت زیادی دارد. نکته اینجاست که حالت عملکردی بازی استارفیلد توانایی رسیدن به نرخ فریم ۶۰ را دارد. برای مثال اکثراً در مبارزات ما شاهد نرخ فریم ۶۰ بوده و در شهرهای کوچک هم این نرخ فریم ثابت است. مشکل اینجاست که در شهرهای بزرگ یا در شرایط دشوار، این نرخ فریم افت پیدا کرده و ثبات آن به هم میریزد. نکته اینجاست که اجرای بازی استارفیلد در نرخ فریم ۶۰ کار راحتی نیست ولی با بهینه سازی جدید بتسدا کنسول سری ایکس به راحتی از پس این کار بر میآید.
جایی که برای بازی استارفیلد دشور است، شهرهای بزرگ مثل آکیلا (Akila) و آتلانتیس جدید (New Atlantis) است. به این شکل که این دو شهر نسبت به شرایط دیگر بازی بدتر اجرا شده و از طرفی نرخ فریم این دو شهر همواری بین ۳۰ تا ۴۰ ات. حتی امکان دارد که نرخ فریم بازی کمتر هم بشود و در نتیجه مشکلات زیادی این دو حالت برای بازی ایجاد میکنند. نکته اینجاست که به جز این دو شهر در حالتهای دیگر بازی به راحتی به نرخ فریم ۶۰ رسیده و این یک نکته بسیار مثبت است.
حال اگر شما نرخ فریم را روی ۶۰ نگه دارید ولی حالت بازی را به بصری تغییر دهید، وضعیت کمی متفاوت میشود. نکته جالب اینجاست که حتی در حالت بصری نیز بازی تمام تلاش خود را میکند که به نرخ فریم ۶۰ نزدیک شود. با این حال در همان دو شهری که گفتیم همچنان نرخ فریم ۳۰ تا ۴۰ است که به احتمال زیاد این دو شهر فشار زیادی به پردازنده اصلی بازی وارد میکنند. در محیطهای کوچک این مشکل وجود نداشته و نرخ فریم به ۶۰ نزدیک شده و حتی میرسد. این نکته از این نظر قابل اهمیت است که حالت بصری برای نرخ فریم ۳۰ ساخته شده و اینکه به ۶۰ میرسد بسیار قابل توجه است.
در محیطهای بزرگ و فضاهای بین سیارهای به دلیل اینکه جزئیات بازی بسیار زیاد میشود، نرخ فریم نیز کاهش پیدا میکند. همینطور اینکه رزولوشن داخلی بازی نیز تا حد خوبی تغییر کرده تا یک نرخ فریم قابل قبول را به کاربر ارائه دهد. مشکل اینجاست که این تغییرات باعث میشود که ثبات بازی از بین رفته و نرخ فریم آن به شدت متغیر باشد. به حتی که بازی از نرخ فریم ۶۰ به ۴۰ کاهش پیدا کرده و دوباره افزایش پیدا کند. اینجاست که شما متوجه میشوید حالت عملکردی در کنار نرخ فریم ۶۰ بهترین ترکیب بوده و از لحاظ گیمپلی برتری مشهودی نسبت به حالتهای دیگر دارد.
کاهش نرخ فریم بازی به ۳۰
اگر شما نرخ فریم بازی را به ۳۰ کاهش دهید، بازی به ثبات قابل توجهی میرسد. به همین دلیل کاربر هیچ کاهش نرخ فریمی را مشاهده نکرده و از طرفی کیفیت تصویر بالایی هم دریافت خواهد کرد. این موضوع اصلاً چیز عجیبی نیست به دلیل اینکه بازی استارفیلد با نرخ فریم ۳۰ به بازار عرضه شد و منطقی است که به راحتی بتواند به آن برسد. نکته اینجاست که این حالت ۳۰ فریم هم بدون مشکل نیست اما عملکرد خوبی دارد. مخصوصاً اینکه در شرایط دشوار بازی چندین فریم را به طور کامل جا میاندازد و امکان دارد برخی اوقات جالب نباشد.
اگر شما بازی را در حالت نرخ فریم ۳۰ و عملکردی بگذارید هم تفاوت زیادی با حالت بصری مشاهده نخواهید کرد. نکته اینجاست که دو شهر آکیلا و آتلانتیس جدید عملکرد بهتری داشته و دیگر افت فریم سابق را نخواهند داشت. البته اینگونه نیست که هیچ افت فریمی وجود نداشته باشد ولی نسبت به قبل کمتر است. در نتیجه شما متوجه خواهید شد که این دو شهر از لحاظ پردازنده اصلی به بازی فشار میآورند.
حال اگر شما کنسول را به یک صفحه نمایش ۱۲۰ هرتزی متصل کنید با یک حالت جدید ۴۰ فریمی روبرو خواهید شد. این حالت در اصل چیزی بین حالت ۳۰ فریمی و ۶۰ فریمی است و عملکرد جالبی دارد. این سیستم نه تنها از لحاط نرخ فریم بین دو حالت اصلی قرار گرفته بلکه از لحاظ تعداد افت فریم هم چیزی درحالت میانه است. دقت کنید که این حالت ۴۰ فریم یک موضوع جدید است. در نتیجه نه تنها در شهرهای بزرگ مشکل دارد بلکه در کل در دنیای بازی هم مشکلات عملکردی بسیاری دارد. بحث اینجاست که با انتخاب نرخ فریم ۴۰ و حالت عملکردی شما با یک تجربه بهتری روبرو خواهید شد. چونکه این حالت به راحتی به نرخ فریم ۴۰ رسیده و هیچ مشکلی با نرخ فریم ۴۰ ندارد.
اگر شما از سیستم VRR در بازی استفاده کنید، بسیاری از مشکلات و نوسانات نرخ فریم برطرف خواهد شد. مخصوصاً اینکه اگر یک صفحه نمایش ۱۲۰ هرتزی را به یک کنسول سری ایکس متصل کرده باشید که از سیستم VRR هم پشتیبانی بکند. نکته اینجاست که بازی استارفیلد در زمینه پردازنده اصلی بسیار محدود شده است در نتیجه شما با نرخ فریم ۳۵ تا ۴۵ در این حالت ۴۰ فریمی روبرو هستید و اگر از VRR استفاده کنید تجربه بهترین خواهید داشت.
موارد دیگر
اولین نسخه از این به روزرسانی جدید استارفیلد زمانی که عرضه شد، اگر شما بازی را در حالت ۶۰ فریم بر ثانیه میگذاشتید، در صورت کم شدن نرخ فریم حالت V-Sync را خاموش میکرد. حال با به روزرسانیهای جدید، این حالت از بین رفته و سیستم V-Sync همیشه روشن است. نکته اینجاست که روشن بودن این سیستم به بازی و کاربر اجازه میدهد که با کمترین تأخیر با یکدیگر ارتباط داشته باشند.
حال اگر شما با یک صفحه نمایش ۱۲۰ هرتزی بازی را تجربه میکنید، میتوانید محدودیت نرخ فریم را به طور کامل بردارید. در نتیجه بازی ثبات کمتری داشته ولی در هر حالت نرخ فریم بالایی را به کاربر ارائه میدهد. رسیدن به نرخ فریم ۱۲۰ روی کنسول برای بازی استارفیلد بسیار دشوار است اما با استفاده از سیستمهای ارتقاء تصویر رسیدن به نرخ فریم ۹۰ تا ۱۰۰ ممکن بود. با این حال در اکثر موارد نرخ فریم در اطراف ۶۰ بوده و حتی به زیر آن هم در شرایط شلوغ و دشوار کاهش پیدا کرد.
در کل بهتر است که شما محدودیت نرخ فریم را برای بازی بگذارید. به دلیل اینکه عملکرد بهتری داشته و از طرفی این محدودیت فریم باعث میشود بازی ثبات بهتری داشته باشد. نکته اینجاست که بازی استارفیلد یک عنوان نقش آفرینی است در نتیجه نیازی نرخ فریم بسیار بالا ندارد و نرخ فریخ ۶۰ برای این بازی کافی است.
نتیجهگیری
در کل سیستم نرخ فریم بالا در کنسول برای بازی استارفیلد موفقیت آمیز بوده است. با این حال آنطور که انتظار میرود بازی به طور دائم در نرخ فریم ۶۰ اجرا نمیشود. نکته اینجاست که تنوع حالت تصویر و عملکردی در این بازی به شدت بالا رفته که باعث شده تجربه استارفیلد روی کنسول بسیار لذت بخش و البته نزدیک به کامپیوتر بشود.
بازی استارفیلد یک عنوان سنگین برای پردازندههای مرکزی ضعیف و متوسط است. همین پردازندهها در کنسولهای بازی هم حضور دارند و در نتیجه اکثر محدودیتهای بازی هم به دلیل وجود همین پردازندهها است. در نتیجه بهتر است شما از نرخ فریم ۶۰ در بازی استفاده کنید تا بتوانید به ثبات خوبی در بازی برسید.
اینکه ما شاهد تنوع بسیار زیاد از حالتهای بصری و عملکردی در پلتفرمهای مختلف گیمینگ هستیم بسیار خوب است. مخصوصاً اینکه استارفیلد به کاربر اجازه میدهد تا حالتهای عملکردی را با نرخ فریمهای مختلف تجربه کند که یک ویژگی بسیار خاص است. از طرفی حالت ۳۰ فریم و عملکردی کمی عجیب و غیر منطقی به نظر میرسد که بهتر است افراد آن را انتخاب نکنند.
چیزی که ناراحت کننده است این است که هیچ کدام از این امکانات جدید به نسخه کنسول سری اس راه پیدا نکرده است. سری اس یکی از پرفروشترین کنسولهای نسل نهمی بود و موفقیت بسیار خوبی کسب کرد ولی مشکل اینجاست که از لحاظ عملکردی توان کمتری داشته و به همین دلیل بسیار محدود است. همین موضوع باعث شده که استارفیلد هیچکدام از موارد خاص خود را برای این کنسول نداشته باشد. البته بتسدا میتوانست این بازی را برای این کنسول هم بهینه کند ولی این شرکت تصمیم گرفت به طور کامل به سری اس اهمیت ندهد.
منبع: Eurogamer