موشک غول‌پیکر استارشیپ اسپیس‌ایکس برای نخستین بار با موفقیت فرود آمد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
پرتاب نمونه‌ی آزمایشی SN15 فضاپیمای استارشیپ

نمونه‌ی اولیه‌ی فضاپیمای استارشیپ، غول ۵۰ متری اسپیس‌ایکس دقایقی پیش برای نخستین بار موفق شد پس از دستیابی به ارتفاع بالا با موفقیت روی سطح زمین فرود بیاید و یک گام بلند برای تکمیل این پروژه‌ی مهم در آینده‌ی بشر بردارد.

اسپیس‌ایکس امروز تازه‌ترین نمونه‌ی اولیه‌ی خود «استارشیپ اس‌ان ۱۵» (Starship SN15) را از پایگاه «استاربیس» (Starbase) این شرکت در روستای «بوکا چیکا» (Boca Chica) در جنوب تگزاس پرتاب کرد. فضاپیما در پرتاب امروز باز هم تا ارتفاع ۱۰ کیلومتری بالا رفت اما بر خلاف آزمایش‌های قبلی، برای نخستین بار با موفقیت روی سکو فرود آمد.

کل پرواز امروز ۶ دقیقه و ۰۸ ثانیه طول کشید و پس از فرود، همچنان شعله‌های آتش در محل موتورها دیده می‌شد اما تیم کنترل این موضوع را در آزمایش‌ها عادی عنوان کرد و در نهایت دقایقی پس از فرود، ایلان ماسک فرود کامل و ایمن بودن فضاپیما را اعلام کرد.

این پرتاب در پنجره‌ی پرتاب ۱۳:۰۰ و ۲۱:۰۰ منطقه‌ی زمانی شرقی (۲۱:۳۰ تا ۰۵:۳۰ به وقت تهران) برنامه‌ریزی شده بود و سرانجام با پاکسازی روستا و بسته شدن جاده‌های اطراف و در نهایت پاکسازی سایت پرتاب و بررسی‌های نهایی، استارشیپ در ساعت ۱۸:۲۴ منطقه‌ی زمانی شرقی (۰۲:۵۴ به وقت تهران) پرتاب شد.

پیش از این آزمایش‌های قبلی استارشیپ شامل SN8 تا SN11 با انفجار هنگام بازگشت مواجه شده بودند اما اسپیس‌ایکس تصمیمی برای توقف آزمایش‌های خود ندارد. این بار هم اداره‌ی هوانوردی فدرال (FAA) پس از بررسی کامل روند پرتاب‌های نمونه‌های اولیه‌ی قبلی، مجوز لازم برای پرتاب امروز را صادر کرده بود.

فرود موفق نمونه‌ی آزمایشی SN15 فضاپیمای استارشیپ

فرود موفق نمونه‌ی آزمایشی SN15 فضاپیمای استارشیپ
Credit: SpaceX

علاوه بر پرتاب امروز، اداره‌ی هوانوردی فدرال در هفته‌ی گذشته اعلام کرد که مجوز پرواز نمونه‌های اولیه‌ی SN16 و SN17 را هم برای پرتاب در هفته‌های آینده صادر کرده است. این مجوز چندگانه به این دلیل صادر می‌شود که اسپیس‌ایکس هر بار تغییرات کمی در وسیله‌ی پرنده ایجاد می‌کند و برای محاسبه‌ی میزان خطر برای عموم، به روش تأیید شده‌ی FAA تکه دارد.

SN15 پنجمین نمونه‌ی استارشیپ است که در کمتر از ۵ ماه پرواز می‌کند. آزمایش اولیه‌ی این موشک ابتدای این هفته انجام شده بود تا برای پرتاب امروز آماده باشد. این آزمایش‌ها به‌طور معمول شامل تأیید عملکرد مجموعه‌ی موشک، پر کردن و فشارسنجی مخازن با نیتروژن گازی پیش از پیشبرد آزمایش‌های برودتی با نیتروژن مایع است.

آزمایش آتش ایستای موتورهای موشک به شماره‌های SN54 و SN61 و SN66 بدون هیچ مشکلی انجام و به دقت بررسی شده بود. هم‌اکنون استارشیپ از سه موتور قدرتمند «رپتور» (Raptor) بهره می‌برد اما در نمونه‌ی نهایی تعداد موتورها به ۶ عدد خواهد رسید.

پس از چندین جهش کوتاه موفق، نخستین نمونه‌ی آزمایشی فضاپیمای استارشیپ که تا ارتفاع ۱۰ کیلومتری بالا رفت، با نام SN8 در تاریخ ۹ دسامبر ۲۰۲۰ (۲۰ آذر ۱۳۹۹) پرتاب شد و پرواز خوبی تا ارتفاع برنامه‌ریزی شده‌ی نهایی داشت اما هنگام فرود سقوط کرد و منفجر شد. پس از آن هر سه پرواز نمونه‌های اولیه‌ی SN9 و SN10 و SN11 سرنوشت مشابهی داشتند. هرچند SN10 حتی توانست روی سکوی فرود بنشیند اما چند دقیقه بعد منفجر شد.

اسپیس‌ایکس با این پرتاب‌های بدون سرنشین، در حال توسعه‌ی استارشیپ به‌عنوان بخشی از سیستم پرتاب‌های فضایی سنگین قابل استفاده‌ی مجدد است. در نسخه‌ی نهایی استارشیپ بر روی بوستر عظیمی با نام «سوپر هوی» (Super Heavy) سوار می‌شود. به گفته‌ی ایلان ماسک این موشک هسته‌ی اصلی سفرهای اسپیس‌ایکس به اعماق فضا مانند ماه و مریخ خواهد بود.

این شرکت در سال‌های گذشته هم برای توسعه‌ی موشک فالکون ۹ چالش‌های مشابهی را پشت سر گذاشته است و اکنون این موشک با اثبات توانایی‌های خود نقش پررنگی در پیشبرد برنامه‌های فضایی، از جمله رساندن فضانوردان و محموله‌ها به ایستگاه فضایی بین‌المللی دارد.

چندی پیش هم ناسا اسپیس‌ایکس را به‌عنوان برنده‌ی قرارداد ساخت ماه‌نشین انتخاب کرد؛ با وجود اینکه این قرارداد با توجه به اعتراض دو شرکت دیگر فعلا معلق شده است اما همچنان شانس استارشیپ برای استفاده در مأموریت بازگشت به ماه آرتمیس بیش از دیگر فضاپیماهاست.

عکس کاور: پرتاب نمونه‌ی آزمایشی SN15 فضاپیمای استارشیپ

Credti: SpaceX

منابع: SpaceX, Space, NASA Space Flight



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۷ دیدگاه
  1. Danial

    این همه هزینه تسلیحات نظامی، از انواع موشک ها، اسلحه ها، ماشین های نظامی و سلاح های کشتار جمعی میشه، این همه هزینه برای نیرو های نظامی و سرویس های اطلاعاتی میشه. میدونین اگر این هزینه ها رو تمام کشور ها تا یک دهم کم کنن، چه اتفاقی می افته؟ اونوقت نه نگرانی برای برنامه های فضایی هست و نه آدم گرسنه وجود داره و نه جنگ. فقط کافیه این حس مسخره وطن پرستی رو بذاریم کنار و یک دولت جهانی تشکیل بشه.
    خواهشا هم کسی نیاد از حس وطن پرستی و مفهوم وطن دفاع کنه، اول برید و درباره این مباحث مطالعه کنید بعد.

  2. ناشناس

    به جایی نمیرسه. سری بعد باشکست مواجه میشه چون شانسی امد پایین

  3. Asghar

    آدمی‌کلا‌‌کنجکاوه‌‌وباقدرت‌تفکرووخلاقیت‌‌‌‌‌‌‌و
    بکارگیری‌وتسلط‌برمعادن‌‌وذخایر‌‌موجوددر
    طبیعت‌‌دست‌به‌ساختن‌‌ابزارمناسب‌‌‌وبکارگیری‌
    جهت‌افزودن‌دانش‌‌‌‌وایجاد‌آسایش‌وآرامش‌و
    بقای‌نسل‌بشریت‌میباشد‌.
    ولی‌متاسفانه‌آدمیزادباسواستفاده‌ازپیشرفت‌علم‌
    وباتسلط‌بردانشمندان‌‌‌‌وبکارگیری‌ذست‌آوردشان‌
    نه‌تنهاخدمتی‌به‌بشریت‌نمیکنند‌بلکه‌باعث‌نابودی‌
    محیط‌زیست‌ودرنهایت‌جامعه‌بشری‌خواهند‌شد‌
    آری‌پیشرفت‌ودستیابی‌به‌انواع‌تکنولوژی‌‌بهترین‌
    ابزاربرای‌‌‌ساختن‌جامعه‌ای‌یکپارچه‌توام‌باصلح‌و
    برابری‌‌ورسیدن‌به‌جایگاهی‌شایسته‌ولایق‌‌برای‌
    انسانی‌که‌اشرف‌مخلوقات‌میباشد.
    اماامان‌ازقدرت‌طلبی‌جاه‌طلبی‌ولذات‌دنیوی‌که
    انسان‌رواز‌عرش‌به‌زمین‌میکشاندو‌بجای‌همزیستی‌
    حیوانات‌وحشی‌ودرنده‌خودرکالبدآدمی‌‌باتوسل‌
    به‌پول‌وقدرت‌‌‌انسانهای‌ضعیف‌وفقیرراهمچون‌برده‌
    دراختیارخودمیگیرندوثمره‌افراداندیشمندونبوغ
    وصاحب‌علوم‌وفنون‌فقط‌درجهت‌افزودن‌ثروت‌
    حتی‌‌به‌قیمت‌نابودی‌زیستگاه‌وانسانهای‌بیگناه‌
    اری‌انسان‌باداشتن‌پتانسیل‌وهوش‌خارقالعاده‌
    توانایی‌دستیابی‌به‌برترین‌تکنولوژی‌ها اداره…
    فقط‌ایکاش‌درکنار‌آن‌ذات‌پاک‌وانسانیت‌رافراموش‌نکند‌

  4. samad

    من ازاین پیشرفت بشریت حمایت می کنم.چون باازمایش ها بوده که انسان این قدر پیشرفت کرده،من به آینده خوشبین هستم.

  5. aIDi

    ایکاش این هزینه ها واسه زمین خوشگل خودمون صرف میشد…
    تازه… روی همین زمین خودمون، هنوز جاهای ناشناخته زیادی باقی مونده…

    1. داود

      خسته نباشید هر چه علم پیشرفت کنه به خدا نزدیکتر میشیم.

  6. یاسین

    عالیه همینجور پیش برن کم کم بشر پیشرفت میکنه حیف که این پیشرفت به قیمت مردن یا فقیری مردم میشه

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما