ماهوارههای استارلینک وارد مداری با احتمال طوفان زبالههای فضایی روسیه شدند
اسپیسایکس در حالی مجموعهی تازهای از ماهوارههای اینترنتی استارلینک خود را به فضا پرتاب کرد که احتمال برخورد آنها به انبوه زبالههای فضایی آزمایش موشکی روسیه وجود دارد.
مجموعهی تازهی ماهوارههای «استارلینک» (Starlink) که گروه ۳-۳ نام گرفته است، روز جمعه ۱۲ آگوست در ساعت ۱۷:۴۰ منطقهی زمانی شرقی (۰۲:۱۰ بامداد شنبه ۲۱ مرداد به وقت تهران) از پایگاه نیروی فضایی «وندنبرگ» (Vandenberg) در کالیفرنیا راهی مدار زمین شد.
این پرتاب توسط یک موشک فالکون ۹ صورت گرفت که ۴۶ ماهوارهی استارلینک را با خود حمل میکرد. حدود ۹ دقیقه پس از پرتاب، بوستر مرحلهی او موشک که دهمین پرواز خود را تجربه میکرد، روی یک کشتی بدون سرنشین در اقیانوس آرام فرود آمد. طبق برنامهریزی مرحلهی دوم موشک ماهوارهها را ۶۳ دقیقه پس از پرتاب در مدار تزریق کرد.
این دسته از ماهوارههای تازه بخشی از گروه ۳ هستند. این مجموعه در پوستهای میچرخند که امکان ریزش زبالههای ناشی از آزمایش موشک ضد ماهوارهی روسیه به آن وجود دارد. آزمایشی که در نوامبر ۲۰۲۱ انجام شد و هزاران قطعه زبالهی فضایی خطرناک تولید کرد.
به گزارش اسپیسنیوز شرکت ردیابی فضایی «کامسپاک» (COMSPOC) بهتازگی رویدادی به نام «طوفان گذر نزدیک» (Conjunction Squall) را فاش کرده است که طی آن ۶۰۰۰ گذر نزدیک زبالههای فضایی بر ۸۴۱ ماهوارهی استارلینک تأثیر گذاشته است. تعدادی که حدود ۳۰ درصد از صورت فلکی اسپیسایکس را دربر میگیرد.
طبق استانداردهای کامسپاک قرارگیری دو شیء فضایی در حال گردش در فاصلهی ۱۰ کیلومتری از یکدیگر، بهعنوان گذر نزدیک تعریف میشود. اسپیسایکس دربارهی اینکه آیا شبکهی استارلینک تحت تأثیر این رویدادها قرار گرفته یا خیر، اظهار نظری نکرده است، اما در بحثهای گذشته دربارهی زبالههای فضایی، این شرکت تأکید کرده بود که ماهوارههایش توانایی مانور دادن و دور زدن فضاپیماها یا زبالههای فضایی نزدیک را دارند.
طبق اعلام کامسپاک ماهوارههای گروه ۳ (از پنج لایه ماهوارهی اسپیسایکس) هم در مداری مشابه با دیگر ماهوارههای خورشیدآهنگ قرار دارند که قبلا به زبالههای آزمایش موشک ضد ماهوارهی روسیه (ASAT) نزدیک شدهاند.
همچنین تسلاراتی اعلاک کرد که ماهوارههای گروه ۳ در شیب مداری ۹۷.۶ درجه و ارتفاع ۵۶۰ کیلومتری زمین مستقر میشوند. پیش از این اسپیسایکس دو مجموعهی دیگر از گروه ۳ را در ۱۰ و ۲۲ جولای (۱۹ و ۳۱ تیر) باز هم از پایگاه وندنبرگ به فضا فرستاده است.
پرتاب امروز سیوششمین پرتاب اسپیسایکس در سال ۲۰۲۲ را رقم زد و به رکورد رو به رشد پرتابهای این شرکت در یک سال افزود. این در حالی است که از این میزان، اسپیسایکس در ۳۴ پرتاب از بوستر بازیابی شده استفاده کرده است. با این پرتاب همچنین شمار فرود متوالی بوستر مرحله اول به عدد ۶۲ رسید.
عکس کاور: پرتاب گروه ۳.۳ ماهوارههای استارلینک اسپیسایکس
Credit: SpaceX
منبع: Space