دو ماهواره‌ی رصد زمین طی چند ساعت در مدار قرار گرفت

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
پرتاب‌های راکت لب و اسپیس‌ایکس

شرکت‌های «اسپیس‌ایکس» و «راکت لب» در پرتاب‌هایی جداگانه موفق شدند محموله‌های خود را که مهم‌ترین آن‌ها ماهواره‌های رصد زمین بود، در مدار قرار دهند.

طی ساعات گذشته دو پرتاب موشکی از زمین انجام شد تا محموله‌های علمی را در مدار قرار دهند. پرتاب نخست ساعت ۱۹:۱۸ منطقه‌ی زمانی شرقی (۳:۴۸ به وقت تهران) توسط اسپیس‌ایکس انجام شد تا ماهواره‌ی رصد زمین SAOCOM-1B متعلق به آرژانتین را به همراه دو ماهواره‌ی کوچکتر در مدار قرار دهد.

در این پرتاب از موشک فالکون ۹ استفاده شد که هفته‌ی گذشته هم یک مجموعه از ماهواره‌های استارلینک را در مدار قرار داده بود. این پانزدهمین پرتاب اسپیس‌ایکس در سال ۲۰۲۰ محسوب می‌شود.

حدود ۹ دقیقه پس از پرتاب بوستر مرحله‌ی اول هنگام بازگشت به سایت فرود، دیوار صوتی را شکست که صدای آن به طور کامل در منطقه شنیده شد. این چهارمین بار بود که از این بوستر در پرتاب‌های فالکون ۹ استفاده می‌شد.

۱۴ دقیقه پس از پرتاب SAOCOM-1B از موشک جدا شد تا در مدار قرار بگیرد. یک ساعت بعد هم ماهواره‌های GNOMES-1 و Tyvak-0172 روانه‌ی مدار خود شدند.

ماهواره‌ی SAOCOM یک رادار مطالعه‌ی زمین است که برای آژانس فضایی آرژانتین (CONAE) به فضا پرتاب شد. برنامه‌ی علمی SAOCOM که در طیف ریزموج به فعالیت می‌پردازد، شامل دو ماهواره است که نخستین آن با نام SAOCOM-1A هم در سال ۲۰۱۸ توسط اسپیس‌ایکس در مدار قرار گرفته بود. این دو ماهواره در مدار قطبی به دور زمین می‌چرخند که امکان پرواز بر فراز قطب‌های زمین را به آن‌ها می‌دهد.

پیش از این قرار بود اسپیس‌ایکس دو پرتاب را در یک روز انجام دهد. پرتاب مجموعه‌ی بعدی ماهواره‌های استارلینک برای چند ساعت زودتر از پرتاب ماهواره‌ی آرژانتین برنامه‌ریزی شده بود اما به دلیل شرایط آب‌وهوایی تا روز سه‌شنبه ۱ سپتامبر (۱۱ شهریور) به تعویق افتاد. آخرین بار این موشک هفته‌ی گذشته ۵۸ ماهواره‌ی استارلینک را در مدار قرار داده بود.

پرتاب فالکون 9 اسپیس‌ایکس

پرتاب فالکون ۹ اسپیس‌ایکس | Credit: SpaceX

به جز ماهواره‌ای که اسپیس‌ایکس در مدار قرار داد، شرکت «راکت لب» (Rocket Lab) هم امروز ماهواره‌ی دیگری را برای رصد زمین راهی مدار کرد. ماهواره‌ی «سکویا» (Sequoia) شرکت «کاپلا اسپیس» (Capella Space) نخستین ماهواره‌ی عمومی از مجموعه ماهواره‌های تجاری برنامه‌ی «رادار دیافراگم مصنوعی» (SAR) این شرکت است که به ارائه‌ی تصاویر با کیفیت از زمین در طول روز و شب می‌پردازد.

این پرتاب در ساعت ۱۱:۰۵ منطقه‌ی زمانی شرقی (۷:۳۵ به وقت تهران) با استفاده از موشک «الکترون» (Electron) و طی مأموریتی با نام «نمی‌توانم باور کنم که آن نوری نیست» (I Can’t Believe It’s Not Optical) از پایگاه فضایی Onenui در نیوزیلند انجام شد. این نام‌گذاری بر اساس فناوری راداری رصد زمین که در ماهواره‌ی سکویا استفاده شده، انجام شده است. با قرارگیری این ماهواره‌ی ۱۰۰ کیلوگرمی در مدار، شرکت کاپلا اسپیس پوشش خود در محدوده‌ی آمریکا، آفریقا، اروپا، خاورمیانه و آسیای شرقی مانند ژاپن و کره را افزایش می‌دهد.

نمایی از موشک الکترون راکت‌لب

نمایی از موشک الکترون راکت لب در پرتاب‌های قبلی
Credit: Rocket Lab

گفتنی است راکت لب یک شرکت خصوصی آمریکایی است که در زمینه‌ی ساخت و ارسال ماهواره‌های کوچک فعالیت دارد و پرتاب‌های خود را از پایگاهی کاملا اختصاصی در نیوزیلند انجام می‌دهد.

عکس کاور: لحظه‌ی پرتاب مأموریت راکت لب (سمت راست) و اسپیس‌ایکس (سمت چپ)

Credit: SpaceX / Rocket Lab

منابع: Space, Spacelaunch



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما