ایلان ماسک سری بیستم ماهوارههای استارلینک را در مدار قرار داد
روز گذشته، اسپیسایکس توسط موشک فالکون ۹، مجموعهی عملیاتی شماره ۲۰ استارلینک را در مدار قرار داد تا شمار ماهوارههای این صورت فلکی ماهوارهای را به ۱۲۰۰ عدد برساند.
پرتاب مأموریت شماره ۲۰ ماهوارههای عملیاتی استارلینک (Starlink v1.0 L20) ساعت ۰۳:۱۳ منطقهی زمانی شرقی (۱۱:۴۳ به وقت تهران) پنجشنبه از پایگاه فضایی کیپ کاناورال انجام شد. در حالی که این مأموریت پنجمین مأموریت استارلینک در سال ۲۰۲۱ است اما ششمین پرتاب ماهوارههای استارلینک امسال محسوب میشود. اسپیسایکس در مأموریت «ترنسپورتر-۱» (Transporter-1) 10 ماهواره را راهی مدارهای قطبی کرده بود.
همچنین پس از انجام مأموریت استارلینک ۱۷ که با تأخیر بسیار و پس از مأموریتهای ۱۸ و ۱۹، هفتهی گذشته از مرکز فضایی کندی انجام شده بود، با پرتاب اخیر شمارهی مأموریتها دوباره به نظم قبلی بازگشت. اسپیسایکس به طور معمول در هر پرتاب ۶۰ ماهوارهی تازه را در مدار قرار میدهد. به گفتهی این شرکت سری نخست ماهوارهها که طی مأموریت v0.9 پرتاب شده بودند، عملیاتی نیستند و از مدار خارج خواهند شد.
با توجه به اینکه موشکهای اسپیسایکس قابلیت بازیابی دارند، تقویتکننده (Booster) استفاده شده در این پرتاب همان تقویتکنندهای بود که پیش از این و در مأموریت دمو-۲ فضانوردان ناسا، باب بنکن و داگ هارلی را در نخستین مأموریت سرنشیندار تجاری، به ایستگاه فضایی بینالمللی برده بود. پس از پرتاب ماهوارههایی سری ۲۰ استارلینک هم این بوستر بر روی سکوی شناور «فقط دستورالعملها را بخوان» فرود آمد تا برای استفادهی بعدی آماده شود.
به جز ۱۰ ماهوارهی مأموریت ترنسپوندر-۱ که در مدار قطبی قرار گرفتند و ماهوارههای اولیهی «تنتن» (TinTin) A و B که در سال ۲۰۱۸ پرتاب شدند، همهی ماهوارههای دیگر استارلینک به شیب مداری ۵۳ درجه پرتاب شدهاند که به ماهوارهها اجازه میدهد در حالی که از چرخش زمین برای پرتاب بهره میگیرند، همچنان از بخش بزرگی از زمین عبور کنند. هماکنون این صورت فلکی ماهوارهای دارای ۱۲۰۱ ماهوارهی عملیاتی در مدار است.
اگرچه لحظاتی پس از تزریق مداری، احتمال برخورد ماهوارههای هر سری با یکدیگر وجود دارد، اما با گذشت زمان به اندازهی کافی از هم دور میشوند تا آرایههای خورشیدی خود را مستقر کنند و با روشن کردن پیشرانهی خود، طی مانوری در مدار صحیح قرار بگیرند تا با رفتن به ارتفاع ۵۵۰ کیلومتری زمین خدماتدهی را آغاز کنند. روندی که چندین هفته طول میکشد.
استارلینک بهتازگی خدماترسانی آزمایشی (Beta) خود را برای عرضهای جغرافیایی بیشتری فراهم کرده است. اگرچه به طور دقیق مشخص نیست که محدودهی خدماترسانی استارلینک چیست، اما گزارشهای کاربران از استفاده از این سرویس در عرضهای جغرافیایی ۳۶٫۹ درجهی شمالی تا ۵۴٫۸ درجهی شمالی است. ایلان ماسک (Elon Musk) مدیرعامل اسپیسایکس هم در توییتی اعلام کرد که سرعت اینترنت این شبکهی بتا تا ۳۰۰Mbps افزایش و زمان پاسخگویی به ۲۰ میلی ثانیه کاهش خواهد یافت. اگرچه هماکنون کاربران سرعتهای بین ۵۰Mbps تا ۱۵۰Mbps و زمان پاسخ ۲۰ تا ۴۰ میلیثانیه را گزارش کردهاند.
علاوه بر گسترش خدماتدهی بتا، استارلینک شرایط استفاده از این خدمات از جمله دریافت کیت استارلینک را هم برای کاربران تسهیل کرده است. این کیت شامل دیش استارلینک برای ارسال و دریافت سیگنالها از ماهواره، روتر وایفای برای دسترسی کاربران به شبکه، واحد اتصال دیش و روتر و کابلهای برق و شبکه است که با کدگذاری رنگی امکان نصب سریعتر را فراهم میکنند.
پس از دریافت کیت، کاربران با پرداخت ماهانه ۹۹ دلار امکان استفاده از اینترنت را خواهند داشت. اگرچه در حال حاضر محدودیتی برای میزان استفاده وجود ندارد، اما مشخص نیست که آیا در آینده با ورود کاربران بیشتر محدودیتهایی برای حجم مصرفی درنظر گرفته شود یا خیر. گفتنی است علاوه بر کاربران خانگی و اداری، اسپیسایکس به دنبال ارائهی خدمات به ناوگانهای حملونقل مانند کامیونها، کشتیها و هواپیماها هم هست.
عکس کاور: نمایی از پرتاب سری ۲۰ ماهوارههای عملیاتی استارلینک اسپیسایکس
Credit: Julia Bergeron, NASA Space Flight
منبع: NASA Space Flight