اسپیسایکس با فرستادن ماهوارهی ترکست نخستین پرتاب فضایی ۲۰۲۱ را رقم زد
نخستین پرتاب فضایی سال ۲۰۲۱ با فرستادن نسل بعدی ماهوارهی «ترکست» توسط اسپیسایکس انجام شد تا این شرکت باز هم سالی نکو را آغاز کند.
خوشحالی ایلان ماسک مدیرعامل اسپیسایکس که روز گذشته با رشد سهام تسلا به جایگاه ثروتمندترین فرد جهان ارتقا یافت، اکنون با پرتاب موفقیتآمیز موشک فالکون ۹ بیشتر هم شد. موشک فالکون ۹ بلوک ۵ در ساعت ۲۱:۱۵ منطقهی زمانی شرقی (۵:۴۵ به وقت تهران) از پایگاه فضایی کیپ کاناورال به فضا پرتاب و دقایقی پیش موفقیت آن در هدایت کامل ماهوارهی «ترکست ۵ای» (Turksat 5A) در مدار مورد نظر تأیید شد.
موشک فالکون ۹
اوج گرفتن موشک فالکون ۹ با ۹ موتور مرحلهی اول، نخستین پرتاب فضایی سال ۲۰۲۱ را رقم زد و البته نخستین فرود فضایی سال هم صورت گرفت. مانند دیگر پرتابهای اسپیسایکس بوستر مرحلهی اول موشک ۸٫۵ دقیقه پس از بلند شدن بر روی سکوی شناور خودکار «فقط دستورالعملها را بخوان» فرود آمد تا برای مأموریتهای بعدی آمادهسازی شود.
این بوستر پیش از این در سه مأموریت دیگر از جمله پرتاب ماهوارههای GPS و استارلینک در ماههای گذشته استفاده شده بود. موشک «فالکون ۹» (Falcon 9) برای ایجاد بیش از ۷٫۵ مگا نیوتن نیروی محرکه، از ۹ موتور مرحله اول «مرلین ۱دی» (Merlin 1D) خود بهره میبرد.
ماهوارهی ترکست ۵ای
ماهوارهی ۳۵۰۰ کیلوگرمی «ترکست ۵ای» (Turksat 5A) حدود ۳۰ دقیقه پس از پرتاب موشک در مدار تزریق شد. این فضاپیما برای بهرهبرداری تقریبا ۱۵ ساله طراحی شده است و پوشش پهنای باند را برای ترکیه، خاورمیانه، اروپا و مناطقی از آفریقا فراهم میکند.
فضاپیمای ترکست ۵A که با همکاری صنایع هوافضای ترکیه و سامانههای فضایی و دفاعی ایرباس ساخته شده است، در مدار زمینثابت و بیش از ۳۶۰۰۰ کیلومتر بالاتر از زمین، به کمک ۴۲ فرستندهی باند فرکانسی Ku با پوشش ارتباطی پهنباند فعالیت خواهد کرد. این ماهواره برای رسیدن به ارتفاع نهایی خود، به ۴ ماه زمان نیاز دارد زیرا از پیشرانههای پلاسما برای حرکت خود بهره میبرد که به جای سوخت سنتی به انرژی الکتریکی حاصل از صفحههای خورشیدی وابسته هستند.
رییس بخش سامانههای فضایی ایرباس دربارهی این ماهواره گفته بود: «بسیار خوشحالیم که از ترکست بهعنوان یکی از مشتریان تازهی یورواستار استقبال میکنیم. ما نخستین کسانی هستیم بودیم که پیشرانههای تمام الکتریکی را برای ماهوارههایی با این اندازه و ظرفیت ارائه دادهایم و این باعث میشود که فضاپیمای ترکست با کمترین هزینه به فضا پرتاب شود.»
علاوه بر ماهوارهای که امروز پرتاب شد، پرتاب ماهوارهی ترکست ۵B هم توسط اسپیسایکس برای اواخر امسال برنامهریزی شده است. با پرتاب ماهوارههای ترکست توسط اسپیسایکس، کشور ترکیه هم به چهارمین کشوری تبدیل شد که از خدمات این شرکت استفاده میکند. درصد موفقیت بالا و کاهش هزینههای پرتاب، از جمله چیزهایی است که کشورها را به سمت استفاده از خدمات فضایی شرکتهای خصوصی سوق میدهد.
آغاز سالی پربار
مأموریت امروز همچنین آغازگر یک سال شلوغ برای پایگاه فضایی کیپ کاناورال است. امسال بیش از ۴۰ مأموریت برای پرتاب از این پایگاه فضایی برنامهریزی شدهاند و اسپیسایکس امیدوار است که امسال بیش از ۴۰ پرتاب را در از پایگاههای فضایی میان کالیفرنیا و فلوریدا انجام دهد.
این پرتابها شامل دو مأموریت سرنشیندار به ایستگاه فضایی بینالمللی، پروازهای بیشتر صورت فلکی ماهوارهای استارلینک و پرتاب موشک سنگین «فالکون هوی» (Falcon Heavy) خواهد بود. اما پس از پرتاب امروی، در گام بعدی اسپیسایکس مأموریت «ترنسپورتر-۱» (Transporter-1) را در دست اجرا دارد که قرار است طی یک عملیات حمل مشترک، ۷۲ ماهوارهی کوچک را به همراه چهار محمولهی دیگر در مدار قرار دهد.
عکس کاور: نخستین پرتاب فضایی سال ۲۰۲۱ با فرستادن ماهوارهی ترکست توسط اسپیسایکس انجام شد.
Credit: SpaceX
منبع: Space