فضاپیمای باری اسپیسایکس با آزمایشهای حساس به گرانش به زمین بازگشت
فضاپیمای باری دراگون اسپیسایکس که شب گذشته پس از یک ماه همراهی از ایستگاه فضایی بینالمللی جدا شده بود، امروز صبح با آزمایشهای علمی حساس به گرانش به زمین بازگشت.
این کپسول با ۲۹۰۰ کیلوگرم آزمایشهای علمی و تجهیزات دیگر روز گذشته ساعت ۰۹:۱۲ منطقهی زمانی شرقی (۱۶:۴۲ به وقت تهران) از ایستگاه فضایی جدا شد و با کاهش ارتفاع مداری به سوی زمین حرکت کرد.
در حالی که کنترل مأموریت بر عهدهی تیم کنترل زمینی در هاورتون کالیفرنیا بود، «شین کیمبرو» (Shane Kimbrough) فضانورد ناسا هم از درون گنبد ایستگاه فضایی بینالمللی بر این عملیات نظارت داشت تا کپسول دراگون بهخوبی از ماژول «هارمونی» (Harmony) جدا شود و پیشرانههای خود را روشن کند.
کیمبرو دربارهی این عملیات گفت: «از اسپیسایکس و تیمهای ناسا برای فرستادن این وسیلهی نقلیهی باری با آزمایشهای زیاد و غافلگیریهایی که برای ایستگاه داشت، تشکر کنم. محمولهی کپسول باری شماره ۲۳ اسپیسایکس در طول یک ماه گذشته، وقت زیادی از خدمهی ایستگاه را به خود اختصاص داد و ما مشتاقانه منتظر شنیدن نتایج آزمایشهای انجام شده هستیم. امیدوارم محموله سفری مطمئن به زمین داشته باشد.»
پس از جدایی از ایستگاه، کپسول باری دراگون به فاصلهی ایمن از ایستگاه رفت و با چند بار روشن کردن موتورها مسیر زمین را پیش گرفت. سرانجام در ساعت ۲۲:۵۹ منطقهی زمانی شرقی (۰۶:۲۹ به وقت تهران) این فضاپیما به صورت ایمن در آبهای سواحل فلوریدا فرود آمد.
این کپسول بازیابی شدهی دراگون به مرکز پردازش ایستگاه فضایی ناسا که در مرکز فضایی کندی و با فاصلهی کمی از محل فرود قرار گرفته، منتقل میشود. به گفتهی ناسا این فاصلهی کوتاه برای این محمولهی ویژه اهمیت دارد زیرا کپسول آزمایشهای مرتبط با ریزگرانش دارد که قرار گرفتن طولانی در معرض گرانش زمین در یک محیط محافظت نشده، ممکن است بر آنها اثر بگذارد.
بسیاری از این آزمایشها در زمینهی زیستپزشکی هستند. از جمله برخی از آنها بر تکامل بیماریهای تحلیلی مانند آلزایمر، پارکینسون و دیابت نوع ۲ متمرکز هستند و آزمایشهای دیگر آتروفی عضلانی و بیان ژن را در فضا بررسی کردهاند.
پژوهشگران نخستین ارزیابی سریع را پس از رسیدن آزمایشها به مرکز پردازش انجام میدهند تا از اثرپذیری آنها از گرانش جلوگیری شود. سپس تجزیهوتحلیل عمیقتری را در آزمایشگاههای تخصصیتر انجام خواهند داد.
این فضاپیمای باری دراگون که ۲۹ آگوست (۷ شهریور) از پایگاه کندی پرتاب شده بود، ۳۰ آگوست (۸ شهریور) در ایستگاه فضایی بینالمللی پهلو گرفت و بیستوسومین مأموریت باری تجاری اسپیسایکس برای تأمین تجهیزات و لوازم ضروری ایستگاه محسوب میشود.
محمولهی بعدی که قرار است توسط دراگون به ایستگاه برسد، هماکنون برای اوایل دسامبر (اواسط آذر) برنامهریزی شده است و بندرگاه ماژول هارمونی که توسط مأموریت CRS-23 اشغال شده بود قرار است توسط مأموریت سرنشیندار بعدی اسپیسایکس با نام «کرو دراگون ۳» (Crew Dragon 3) متصل شود.
عکس کاور؛ کپسول باری دراگون اسپیسایکس در حالی که طی مأموریت CRS-23 به ایستگاه فضایی متصل است.
Credit: SpaceX
امیر عزیز درود بر شما.
مرسی از انشای زیبایتان در مورد توضیح این ماموریت فضایی.
دستمریزاد هموطنم.