فضانوردان مأموریت کرو-۲ اسپیسایکس در تاریکی شب به زمین بازگشتند
پس از ۶ ماه اقامت در فضا، خدمهی مأموریت «کرو-۲» (Crew-2) اسپیسایکس شامگاه دوشنبه ۸ نوامبر (صبح سهشنبه ۱۸ آبان به وقت تهران) در سواحل فلوریدا به زمین بازگشتند تا به دومین مأموریت عملیاتی و طولانیمدت این شرکت خصوصی پایان دهند.
کپسول سرنشیندار «اندور» (Endeavour) دراگون اسپیسایکس ۲۲:۳۳ منطقهی زمانی شرقی (۰۷:۰۳ به وقت تهران) با موفقیت در آبهای خلیج مکزیک در جنوب فلوریدا فرود آمد. پس از فرود در آب، بلافاصله از دریا به کشتی بازیابی «گو نویگیتور» (Go Navigator) منتقل شد و در نهایت فضانوردان در سلامت کامل از آن خارج شدند. مقامات کنترل مأموریت، پس از فرود گفتند: «اندور! از طرف اسپیسایکس، به سیارهی زمین خوش آمدید.»
فضاپیمای سرنشیندار اندور دراگون اسپیسایکس با این مأموریت دومین پرواز فضایی خود را انجام داد و چهار فضانورد شامل شین کیمبرو و مگان مکآرتور از ناسا، توماس پسکی از آژانس فضایی اروپا و آکیهیکو هوشیده از آژانس کاوشهای هوافضای ژاپن را بهطور ایمن به و از ایستگاه فضایی بینالمللی منتقل کرد.
این پرواز دومین مأموریت طولانیمدت است که اسپیسایکس از طرف ناسا به فضا پرتاب کرده است. فضانوردان کرو-۲ در ماه آوریل (اردیبهشت) با گذر از یک خطر به ایستگاه فضایی بینالمللی رسیده بودند و ۲۰۰ روز را صرف زندگی و کار در این آزمایشگاه مداری زمین کردند.
زمانی که فضانوردان در مدار بودند، چندین پیادهروی فضایی را برای کمک به ارتقای ایستگاه فضایی، از جمله نصب دو آرایهی خورشیدی جدید انجام دادند و همچنین کار بر روی صدها بررسی تحقیقاتی را پیش بردند.
کیمبرو بهعنوان فرمانده مأموریت کرو-۲ خدمت میکرد و مکآرتور خلبان فضاپیما بود. هوشیده و پسکی هم در طول مدتی که در فضا بودند، هر کدام به نوبت فرماندهی ایستگاه فضایی بینالمللی را برعهده گرفتند و با پایان مأموریت آن را به «آنتون شکاپلروف» (Anton Shkaplerov) فضانورد روس تحویل دادند.
با خروج فضاپیمای دراگون مأموریت کرو-۲ از ایستگاه فضایی، اکنون تنها سه فضانورد در آن حضور دارند که شامل «مارک وانده هی» (Mark Vande Hei) از ناسا و آنتون شکاپلروف و «پیوتر دوبروف» (Pyotr Dubrov) از آژانس فضایی روسیه میشوند.
اعزام خدمهی جایگزین اعضای کرو-۲، یعنی که قرار بود هفتهی گذشته راهی فضا شوند، با توجه به شرایط آبوهوایی و یک مشکل پزشکی کوچک فعلا به تأخیر افتاده است. آغاز مأموریت آنها به نام کرو-۳ هماکنون برای چهارشنبه ساعت ۲۱:۰۳ منطقهی زمانی شرقی (پنجشنبه صبح ساعت ۰۵:۳۳ به وقت تهران) برنامهریزی شده است.
در آخرین فاز مأموریت کرو-۲ اما فضاپیمای اندور ساعت ۱۴:۰۵ منطقهی زمانی شرقی (۲۲:۳۵ به وقت تهران) از ایستگاه فضایی بینالمللی جدا شد و در یک عملیات متفاوت ابتدا مانور ویژهای در اطراف ایستگاه فضایی بینالمللی انجام داد تا فضانوردان بتوانند از نمای بیرونی آن عکسبرداری کنند.
عکسهای بهدست آمده به تیم مأموریت امکان میدهد تا مناطقی از ایستگاه را که معمولا در دید دوربینهای این سکونتگاه مداری نیستند، بررسی کنند. این مانور همچنین حسگرهای ناوبری فضاپیمای دراگون را آزمایش کرد.
سپس فضاپیما چند ساعتی را صرف کرد تا در موقعیت مناسب برای فرود قرار بگیرد. در ساعت ۲۱:۵۷ منطقهی زمانی شرقی (۰۶:۲۷ به وقت تهران) کپسول دراگون مرحلهی آتش مداری را که شامل روشن کردن پیشرانها برای ورود دوباره به جو است، با موفقیت کامل کرد.
در نهایت فضاپیما با چتر نجات و زیر پوشش تاریکی شب در خلیج مکزیک به آب زد. تیمهای بازیابی ناسا و اسپیسایکس به این دلیل دوشنبه شب به وقت محلی را برای فرود انتخاب کردند زیرا شرایط آبوهوایی ایدئال با دریای آرام و بادهای ملایم پیشبینی شده بود.
با بیرون کشیدن کپسول از آب و پس از معاینهی پزشکی، کیمبرو، مکآرتور و هوشیده به هیوستون میروند و پسکی مستقیما به اروپا خواهد رفت. اکنون ناسا و اسپیسایکس تمرکز خود را بر روی اجرای درست مأموریت کرو-۳ خواهد گذاشت که این بار امید دارد طبق برنامهریزی انجام شود.
عکس کاور: بازگشت شبانهی فضاپیمای دراگون اسپیسایکس در مأموریت کرو-۲
Credit: NASA
منبع: Space