نخستین مأموریت پاکسازی زباله‌های فضایی توسط آژانس فضایی اروپا اجرا می‌شود

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
یدک‌کش فضایی کلیر اسپیس برای پاکسازی زباله‌های فضایی

آژانس فضایی اروپا در مسیر تلاش برای پاکسازی زباله‌های فضایی یک همکاری چند ده میلیون دلاری با یک شرکت سوئیسی نوپا خواهد داشت.

هزاران ماهواره‌ی از کار افتاده همچنان در حال چرخش در اطراف زمین هستند و این موضوع فضاپیماهایی فعال را تهدید می‌کند. بدین ترتیب از مدار خارج کردن ماهواره‌های غیرفعال همواره یکی از چالش‌های پیش روی صنعت فضایی بوده است. اکنون آژانس فضایی اروپا (ESA) در حال امضای قراردادی ۸۶ میلیون یورویی (۱۰۲ میلیون دلاری) با نمایندگان یک شرکت تازه تأسیس سوئیسی هستند که قرار است نخستین مأموریت پاکسازی زباله‌های فضایی را آغاز کند.

شرکت «کلیراسپیس» (ClearSpace) امیدوار است تا سال ۲۰۲۵ یک ماهواره‌ی ویژه به فضا پرتاب کند تا بتواند قطعات باقی‌مانده‌ی فضایی را از مدار زمین جمع‌آوری نماید. در حال حاضر هزاران ماهواره‌ی از بین رفته و بسیاری از قطعات کوچکتر این فضاپیماهای از کار افتاده در حال چرخش پیرامون کره‌ی زمین هستند که با گسترش مأموریت‌های فضایی، خطر روزافزونی ماهواره‌های در حال کار و حتی ایستگاه فضایی بین المللی را که اکنون ۲۰ سال از حضور انسانی در آن می‌گذرد، تهدید می‌کند.

«جان وارنر» (Jan Wörner) مدیر کل آژانس فضایی اروپا در این رابطه گفت: «تصور کنید اگر تمام کشتی‌هایی که در طول تاریخ گم شده یا از کار افتاده‌اند، همچنان روی آب شناور باشند، قایقرانی در دریاهای آزاد چقدر می‌تواند خطرناک باشد.»

«لوک پیگوئت» (Luc Piguet) بنیانگذار و مدیرعامل کلیراسپیس هم خاطرنشان کرد که این خطر به دلیل برنامه‌ریزی برای فرستادن «صدها یا حتی هزاران ماهواره» در مدار پایین زمین طی سال‌های آینده افزایش خواهد یافت.

گفتنی است علاوه بر ماهواره‌های تکی، صورت‌های فلکی ماهواره‌ای مانند استارلینک، آمازون و وب‌وان هم از جمله پروژه‌هایی هستند که در سال‌های آینده شمار ماهواره‌های اطراف زمین را به شکل قابل توجهی افزایش خواهند دارد. بنابراین نیاز به یک یدک‌کش فضایی برای برچیدن ماهواره‌های غیرفعال از این منطقه به‌روشنی حس می‌شود.

پاکسازی چگونه انجام می‌شود؟

«کلیراسپیس-۱» (ClearSpace-1) نخستین مأموریت پاکسازی فضا قرار است با یک قطعه موشک از کار افتاده به وزن ۱۱۲ کیلوگرم ملاقات کند. این دست‌ساخته‌ی بشر با نام «وسپا» (Vespa) که کوتاه‌شده‌ی «آداپتور ثانویه‌ی محموله‌ی وگا» است، در سال ۲۰۱۳ میلادی به در مدار قرار دادن یک ماهواره کمک کرده است. به گفته‌ی آژانس فضایی اروپا سازه‌ی محکم، آن را به یک نقطه شروع خوب برای مأموریت تبدیل می‌کند تا برای مأموریت‌های پرچالش‌تر و گسترده‌تر در آینده آماده شود. در نهایت پس از به دام انداخت ایمن وسپا، فضاپیمای ClearSpace-1 آن را از مدار خارج می کند تا در جو بسوزد.

آژانس فضایی اروپا همچنین قرارداد با کلیراسپیس به‌عنوان توسعه‌دهنده‌ی فناوری پاکسازی زباله‌های فضایی را روند جدیدی در قراردادهای تجاری این آژانس دانست و اعلام کرد در حالی که این آژانس «تخصص کلیدی» را برای دستیابی به هدف مأموریت ارائه می‌دهد و هزینه‌ی نخستین مأموریت را پرداخت می‌کند، انتظار می‌رود که شرکت سوئیسی کلیراسپیس سایر هزینه‌ها را از طریق سرمایه‌گذاران تجاری تأمین نماید.

عکس کاور: طرح گرافیکی یدک‌کش فضایی کلیر اسپیس برای پاکسازی زباله‌های فضایی

Credit: ESA/ClearSpace

منبع: DW



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما