محل نشت هوا در ایستگاه فضایی بینالمللی با چای کیسهای شناسایی شد!
طبق گزارش منابع خبری روسیه، فضانوردان در ردیابی و رفع نشت اندک هوا که ماههاست ایستگاه فضایی بینالمللی را درگیر کرده است، به پیشرفتهایی دست یافتهاند.
این نشت برای نخستین بار سال گذشته و در سپتامبر ۲۰۱۹ شناسایی شد اما با توجه به تهدیدآمیز نبودن آن، تا آگوست امسال (مرداد ماه) اولویت ناسا و آژانس فضایی روسیه نبود. در ماه آگوست فضانوردان اندازهگیریهایی انجام دادند و در نهایت محل این نشت در بخش روسی ایستگاه شناسایی شد و موجب شد فضانوردان اقداماتی را برای ردیابی دقیقتر آن انجام دهند. از جمله دو فضانورد بیدار ماندند تا اجزای ایستگاه را عایق کنند.
طبق اعلامهای قبلی، این نشت خطری برای فضانوردان نداشته است. اکنون به گفتهی خبرگزاری دولتی «تاس» (Tass) روسیه، فضانوردان گزارش دادهاند که محل نشت را شناسایی و اقدام به رفع آن کردهاند.
همانطور که بررسیهای قبلی نشان میداد این نشت در یک محفظه از ماژول روسی «زوِزدا» (Zvezda) ایستگاه فضایی بینالمللی واقع شده است. به گزارش تاس، ایوان واگنر کیهاننورد روسی که از ماه آوریل (فروردین) در ایستگاه فضایی بینالمللی زندگی میکند، محل نشت را یک «خراشیدگی» ذکر کرد و گفت که خدمه از چای کیسهای برای ردیابی محل دقیق نشت استفاده کردهاند.
کیهاننوردان با روشی ابتکاری در شرایط گرانش صفر و توسط نوسان چای به سمت محل نشت هوا موفق شدند محل آن را پیدا کنند. آناتولی ایوانیشین، فضانورد روس گفت: «ما واقعا معتقدیم که محل نشت را شناسایی کردهایم. پیش از بستن محفظه، کیسهی چای را در ماژول پخش کردیم.» او اعلام کرد که عکس و فیلم حرکت کیسهی چای به سمت محل نشت هوا، ثبت شده است.
کیهاننوردان همچنین برای رفع این نشت تلاش کردهاند اما گزارشهای آنها به مرکز کنترل مأموریت نشان میدهد که ممکن است است نشت مهار نشده باشد. خبرگزاری تاس گزارش داد: «نشت هوا در ایستگاه فضایی بینالمللی کند شده است اما با توجه به اندازهگیریهای انجام شده، ماژول روسی هنوز نشت هوا دارد. کیهاننوردان روسی پیشنهاد کردند که با همکاران آمریکایی خود (در حال حاضر کریس کسیدی و کیت روبینز) برای اعمال روشهای دیگر مسدود کردن این خراشیدگی در تعامل باشند.»
به گزارش خبرگزاری تاس، کیهاننوردان اعلام کردند: «شاید ما باید قطعههای سختی که همکارانمان در اختیار دارند، امتحان کنیم؟ میتوانیم با آنها در این خصوص همکاری کنیم زیرا وصلهی فعلی چندان کارآمد نیست.»
در همین حال که فضانوردان به رفع نشت ایستگاه فضایی بینالمللی میپردازند، خبرگزاری فرانسه گزارش داده که یک سیستم تأمین اکسیژن هم در همان ماژول از کار افتاده است. یک نمایندهی آژانس فضایی روسیه به این خبرگزاری گفت: «این سیستم روز چهارشنبه پس از آن که سه خدمهی تازهی ایستگاه وارد آن شدند، از کار افتاد اما خطری برای آنان نداشت.»
هر دو مسأله در زمینهی تأمین هوای ایستگاه فضایی بینالمللی، نشاندهندهی عمر این آزمایشگاه علمی مستقر در فضاست؛ این ایستگاه نزدیک به ۲۰ سال است که به طور مداوم کار میکند و قدیمیترین قطعات آن در سال ۱۹۹۸ ساخته شدهاند.
عکس کاور: ایستگاه فضایی بینالمللی از نگاه شاتل فضایی آتلانتیس در سال ۲۰۱۱
Credit: NASA