اسپیسایکس ماهوارههای رقیبش را به فضا میفرستد
پس از خودداری روسیه از فرستادن ماهوارههای وانوب به فضا، این شرکت از توافق با اسپیسایکس برای پرتابهای تکمیلی خبر داد.
روز دوشنبه، وانوب از توافق با اسپیسایکس خبر داد. بدین ترتیب این شرکت خصوصی متعلق به ایلان ماسک، باقیماندهی ناوگان صورت فلکی وانوب را حمل خواهد کرد و نخستین پرتاب آن اواخر سال ۲۰۲۲ برنامهریزی شده است.
این توافق پس از آن انجام میشود که آژانس فضایی روسیه (Roscosmos) در ابتدای ماه مارس شرایط تازهای برای شرکت «وانوب» (OneWeb) صادر کرد. بدین ترتیب این شرکت برای انتقال باقیماندهی ماهوارههای اینترنتی نسل اول خود، به رقیبش اسپیسایکس روی میآورد.
«نیل مسترسون» (Neil Masterson) مدیرعامل وانوب گفت: «ما از اسپیسایکس برای حمایت آنها تشکر میکنیم که بازتابدهندهی دیدگاه مشترک ما برای پتانسیل بیحدومرز فضاست. با اجرای این طرحهای پرتاب، ما در مسیر تکمیل ساخت ناوگان کامل ماهوارههای خود و ارائهی اتصال قوی، سریع و ایمن در سراسر جهان هستیم.»
در ۳ مارس (۱۲ اسفند) آژانس فضایی روسیه تنها چند روز پیش از برنامهریزی برای قرار دادن ۳۶ ماهوارهی وانوب در فضا، اعلام کرد که هیچ پرتاب اضافی برای وانوب انجام نخواهد داد، مگر آنکه این شرکت اطمینان دهد که از شبکهی آن برای اهداف نظامی استفاده نمیشود و انگلستان هم سهام خود را فروخته باشد.
این درخواست در پاسخ به تحریمهایی بود که بریتانیا علیه روسیه و پس از حملهی این کشور به اوکراین در ۲۴ فوریه (۵ اسفند) اعمال کرد. در آن زمان، دولت بریتانیا اعلام کرد که سهام خود در وانوب را نمیفروشد.
موشکهای روسی سایوز در مأموریتهایی که توسط شرکت فرانسوی آریاناسپیس اداره میشوند، تا کنون ۴۲۸ ماهوارهی وانوب را به مدار پایین زمین (LEO) منتقل کردهاند و قرار است شبکهی نسل اول وانوب در نهایت از ۶۴۸ ماهواره تشکیل شود.
این همکاری در حالی است که خود اسپیسایکس هم شبکهی اینترنت ماهوارهای استارلینک را در اختیار دارد و هماکنون بیش از ۲۰۰۰ ماهواره به فضا پرتاب کرده است. اگر همه چیز طبق برنامهریزی پیش برود، این شرکت مجوز پرتاب ۱۲ هزار ماهوارهی استارلینک دیگر را هم دارد و برای ۳۰ هزار ماهوارهی دیگر هم درخواست مجوز کرده است.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از ماهوارههای وانوب در مدار
Credit: OneWeb