ماهوارهی «چشم شاهین ۲» امارات طی همکاری اروپا و روسیه در مدار قرار گرفت
ماهوارهی زمینشناسی «چشم شاهین ۲» (Falcon Eye 2) امارات متحدهی عربی طی همکاری مشترک این کشور با اروپا و روسیه به فضا پرتاب شد و با موفقیت در مدار قرار گرفت.
شرکت آریاناسپیس (Arianespace) اروپا با همکاری روسیه از موشک سایوز (Soyuz ST-A) برای در مدار قرار دادن ماهوارهی تصویربرداری مشترک نظامی و علمی امارات از مرکز فضایی گویان فرانسه استفاده کرد. پرتاب این موشک در ساعت ۲۰:۳۳ منطقهی زمانی شرقی (۰۵:۰۳ به وقت تهران) انجام شد تا ماهواره را در مدار خورشیدآهنگ (Sun-Synchronous) قرار دهد.
این مأموریت در ابتدا قرار بود در جولای ۲۰۱۹ توسط موشک وگا آریاناسپیس انجام شود اما به دلیل شکست مرحلهی دوم موشک، ماهواره هم در مدار قرار نگرفت و از دست رفت. پس از این رخداد امارات درخواست پرتاب ماهواره توسط موشک سایوز را کرد تا پرتابی مطمئن انجام شود و وابسته به تعمیرات موشک وگا نباشد.
پرتاب سایوز هم با توجه به مشکل ایجاد شده در اکسیدکنندهی مرحلهی بالایی Fregat-M موشک و همچنین همهگیری ویروس کرونا چندین ماه به تعویق افتاد و سرانجام به اواخر نوامبر منتقل شد. انجام این پرتاب برای روزهای گذشته برنامهریزی شده بود اما موشک سایوز ST-A پس از چند بار تأخیر یک روزه به دلایل فنی و آبوهوایی، در نهایت امروز توانست راهی فضا شود. لغو پرتاب مجدد توسط وگا شانس موفقیت مأموریت امارات را افزایش داد زیرا موشک آریاناسپیس در تازهترین پرتاب خود هم که در هفتههای گذشته انجام شد، با شکست مواجه شد و دو ماهوارهای که حمل میکرد، از دست رفتند.
چشم شاهین ۲ که در مدار خورشیدآهنگ با میانگین ارتفاع ۶۱۱ کیلومتر قرار گرفت، یک ماهواره رصد و شناسایی زمین مشترک نظامی و علمی با جرم ۱۱۹۰ کیلوگرم است که با توجه به از دست رفتن «فالکون آی ۱» (Falcon Eye 1) در پرتاب قبلی آریاناسپیس و بر همان اساس طراحی شده است. این ماهواره از یک سیستم تصویربرداری با وضوح بالا بهره میبرد که قادر به تشخیص اشیا تا ۷۰ سانتیمتری در یک میدان دید ۲۰ کیلومتری است.
شبکهای از ایستگاههای زمینی در بهرهبرداری اولیه از چشم شاهین ۲ مشارکت خواهند داشت و در طول مأموریت این ماهواره به مدیریت امارات که برای ۵ سال برنامهریزی شده است، بازپخش پاییندستی دادهها را برعهده دارند.
«فالکون آی ۲» به منظور ارائهی دادههای پشتیبانی از نیروهای مسلح امارات و همچنین تصویربرداری تجاری برای فروش، ایفای نقش خواهد کرد. این ماهواره بر پایهی ماهوارهی تصویربرداری نسل جدید «پلیاد» (Pléiades Earth) فرانسه استوار است و توسط دو شرکت دفاعی و فضایی ایرباس برای ساخت بستر کلی ماهواره و تالس برای ساخت محمولهی علمی و ابزار نوری ساخته شده است.
عکس کاور: پرتاب موشک روسی سایوز ST-A توسط آریاناسپیس برای در مدار قرار دادن ماهوارهی «چشم شاهین ۲» امارات
Credit: Ariane Space
منبع: NASA Space Flight