از رویکرد بخش موبایل استودیوهای پلیاستیشن چه میدانیم؟
سونی در گذشته اعلام کرده بود که میخواهد ۲۰ درصد از بازیهای جدید خود را تا سال ۲۰۲۵ میلادی به گوشیهای هوشمند بیاورد و برای تحقق این هدف در ماه اوت سال گذشته بخش «موبایل استودیوهای پلیاستیشن» (PlayStation Studios Mobile) را تأسیس کرد. اما چیزی که باید بدانید این است که کاری که سونی میخواهد انجام دهد صرفاً شبیه یک استودیوی بازیسازی جدید نیست که بازیهای خودش را تولید کند یا حتی مثل راهی نیست که آنها در رابطه با کامپیوترهای شخصی و پورت بازیها برای آن پیش گرفتهاند. سایت The Verge با توجه به اطلاعات خود و همچنین آگهیهای شغلی و توضیحات ارائهشده در آنها، به جزئیاتی از رویکرد احتمالی سونی در رابطه با بازیهای موبایل رسیده است.
۱۷ آگهی شغلی فعلی و قدیمی نشان می دهد که بخش موبایل استودیوهای پلیاستیشن گروهی است که بیشتر فعالیتش حول موارد مدیریتی، استراتژی، مجوز و پشتیبانی از تیمهای دیگر بنا شده است.
این گروه بررسی میکند که آثار با مالکیت معنوی پلیاستیشن چگونه برای یک گوشی موبایل سازگار خواهد بود و کمک میکند تا عناوین پلیاستیشن را به استودیوهای بازی سازی داخلی و خارجی بدهد تا آنها را برای موبایل توسعه دهند. آنها همچنین بر عناوین نظارت میکنند تا مطمئن شوند که بازیهای نهایی مطابق انتظارات سونی عمل میکنند و اگر ارزش استراتژیکی در آن وجود داشته باشد، شاید روی توسعهدهندگان خارجی سرمایهگذاری کنند یا حتی آنها را تصاحب کنند.
برای مثال، این نمونهای از توضیحات برای نقش تهیهکنندهی اجرایی ارشد در بخش موبایل استودیوهای پلیاستیشن است:
سفیر پلیاستیشن باشید، با توسعهدهندگان برتر بازیهای موبایل در مواردی نظیر ارزیابی، تولید و انتشار بازیهای بخش موبایل استودیوهای پلیاستیشن در بالاترین سطح کیفیت و در زمان و با بودجهی مناسب همکاری کنید.
همچنین توضیحات بسیاری از نقشها از کارمندان احتمالی میخواهد که سابقهای ثابت شده در رابطه با بازیهای رایگان برای بازی کردن (free-to-play) داشته باشند. من تاکنون فقط یک آگهی شغلی برای طراح بازی در این گروه دیدهام و مسئولیت اصلی فرد استخدامی برای آن شغل اینگونه است: «پشتیبانی از طراحی بازی برای پروژههای داخلی و ارائه مشاوره برای پروژهها با شرکای خارجی در رابطه با سیستمهای بازیهای رایگان برای بازی کردن (free-to-play) موبایل، مدیریت اقتصادی و ویژگیهای نگهداری».
تکیه بر استودیوهای خارجی تعجبآور نیست: این فرمولی است که در گذشته برای سونی جواب داده است. بسیاری از بازیهای فرست پارتی و ثرد پارتی تحسینشده کنسولهای پلیاستیشن از استودیوی پلیاستیشن سونی بیرون آمدهاند، حتی اگر سونی برای اولین بار سعی کرده وانمود کند که این برند فقط در مورد انحصاریهای استودیوهای داخلی خودش بوده است. (توضیح مترجم: تمامی بازیهایی که توسط استودیوهای پلیاستیشن عرضه شده یا حتی بازیهایی که توسط ناشرها و استودیوهای دیگر توسعه داده شده اما با سرمایهی پلیاستیشن ساختهشده و پلیاستیشن ناشر آن باشد، فرست پارتی محسوب شده و ثرد پارتی محسوب نمیشوند و در واقع این گزاره سایت The Verge خطا دارد).
علاوه بر اینها، این سومین تلاش پلیاستیشن برای راهاندازی یک بخش موبایل به حساب میآید. آنها در گذشته تیم پلیاستیشن موبایل (PlayStation Mobile) و استودیو WayForward را امتحان کرده بودند که در این میان استودیو WayForward فقط دو بازی Everybody’s Golf و Disgaea RPG را توسعه داده بود که آن هم بهصورت ویژه بر روی بازار ژاپن تمرکز داشت. علاوه بر آن، سونی در برههای قصد داشت بخش ابری سرویس اشتراکی PlayStation Now را به گوشیهای همراه بیاورد. من این موضوع را در سال ۲۰۲۱ متوجه شده بودم اما از آنجایی که سونی هیچوقت آن را معرفی نکرد، به نظر میرسد که در همان زمانها لغو شده است.
در بعضی از این آگهیهای شغلی این گروه را بهعنوان یک «تیم کوچک اما به سرعت در حال رشد» توصیف میکنند که در آن کارکنان «فعالیتهای زیاد و مختلفی را انجام میدهند و به فرهنگ نوپای طراحی بازیهای موبایل در استودیوهای پلیاستیشن کمک میکنند و در عین حال از تلاشهای سراسر شرکت حمایت میکنند».
آگهیهای شغلی نشان میدهد که اگر این تلاشها در مراحل اولیه با موفقیت انجام شود، به نظر میرسد که علاقه واقعی برای استفاده از استودیوهای داخلی سونی برای تولید بازیها نیز وجود دارد. رئیس محصولات موبایل این شرکت، شغل خود را شامل توسعهی بازی بهصورت خارجی و داخلی توصیف میکند:
مسئول ارائه عناوین موبایل با کیفیت برای استودیوهای پلیاستیشن، از جمله توسعهی داخلی در استودیوهای موجود و توسعهی خارجی از طریق صدور مجوز، همکاری و مشارکت در انتشار با دیگر شرکتها.
بیشتر نقشهای فعلی برای مدیران محصول و تولیدکنندگان خارجی در سن ماتئو و آمستردام است؛ این شرکت همچنین مدیر مهندسی موبایل و تحلیلگر استراتژی محصول را استخدام میکند. در گذشته، سونی به دنبال یک مدیر مالی، مدیران مدیریت محصولات موبایل، توسعه کسبوکار و فعالیتهای استودیویی و یک مترجم کرهای در آمستردام بود.
طبق اطلاعات صفحهی LinkedIn آنها، استخدامهای سونی در حال حاضر شامل موارد زیر میشود:
- نیکولا سباستینی بهعنوان رئیس بخش موبایل؛ او قبلا رئیس محتوای اپل آرکید بود.
- اولیویه کورتمانش به عنوان رئیس محصولات موبایل؛ او قبلا مدیر تولید زینگا و مدت کوتاهی مدیر محتوا برای پروژهی هورایزن شرکت متا بود.
- کریس دیویس بهعنوان رئیس توسعه تجارت تلفن همراه. او هفت سال را صرف این کار برای کبام (Kabam) کرد.
- اوین اوین تُن نو (Uyen Uyen Ton Nu) بهعنوان رئیس بازاریابی موبایل؛ او هشت سال را صرف این کار برای Super Evil Megacorp کرد (این استودیو در حال حاضر کار روی پروژهای برای توسعهی بازیهای موبایل برای نتفلیکس است).
- جاستین کوبیاک در زمینه صدور مجوز؛ وی پیش از این مدیر بخش موبایل شرکت NCsoft و پیش از این رئیس بخش مشارکتهای بازیهای سامسونگ بود.
با این اوصاف، ما مشتاق هستیم ببینیم که پلیاستیشن چه برنامههایی برای توسعهی بازی برای موبایل دارد. با این حال، به نظر میرسد که با بخش جدید استودیوهای پلیاستیشن موبایل آنها میخواهند فعالیت منسجمی در این بازار داشته باشند. پلیاستیشن سال گذشته اعلام کرد که استودیو Savage Game را بهعنوان اولین استودیو موبایلی پلیاستیشن تصاحب کرده است. این استودیو در حال حاضر روی یک بازی اکشن سرویس محور موبایلی تراز اول معرفینشده کار میکند. طبق آگهیهای شغلی این استودیو، آنها به دنبال افرادی با تخصص کار با آنریل انجین هستند.
نینتندو همچنین اخیراً شرکت جدیدی را با همکاری DeNA (همکار توسعهدهندهی بازی Super Mario Run، Fire Emblem Heroes و غیره) تأسیس کرده است تا به طور بالقوه بازیهای موبایل بیشتری تولید کند و مانند سونی، نتفلیکس نیز برای عناوین تلفن همراه خود به شرکای خارجی متکی است، اگرچه از استراتژی Apple Arcade برای جمع کردن بازیهایی که قبلاً مجبور بودید در اشتراک پولی خود بخرید نیز استفاده کرده است.
نکتهی جالب اینجاست که اگرچه پلیاستیشن هنوز حضور خاصی در بازار بازیهای موبایل نداشته است، اما جالب است بدانید که شرکت Aniplex که زیرمجموعهای از بخش سرگرمیهای موسیقی سونی ژاپن (Sony Music Entertainment Japan) است، ناشر بازی موبایلی Fate/Grand Order است که یکی پردرآمدترین بازیهای موبایلی دنیا محسوب میشود.
منبع: The Verge