یک منجم آماتور دنبالهدار جدیدی را در تصاویر خورشید گرفتگی آمریکای جنوبی کشف کرد
یک منجم آماتور طی تلاشهای خود برای رؤیت تصاویر خورشید، از جمله خورشید گرفتگی اخیر در آمریکای جنوبی با کمک پروژهی ناسا موفق شد دنبالهدار تازهای را کشف کند.
احتمالا اغلب کسانی که خورشید گرفتگی کامل اخیر در آمریکای جنوبی را چه مستقیم و چه به صورت آنلاین دیدند، متوجه یک جرم آسمانی تازه در اطراف خورشید نشدهاند.
ستاره شناس آماتور تایلندی «وراشاتی بونپلود» (Worachate Boonplod) نخستین کسی بود که دنبالهدار تازهای را را از طریق پروژهی دانش شهروندی Sungrazer Project ناسا پیدا کرد. این پروژه مردم را به ردیابی دنبالهدارهای جدید در مشاهدات ناسا و رصدخانهی خورشیدی و هلیوسفر آژانس فضایی اروپا، معروف به «سوهو» (SOHO) تشویق میکند.
این دنبالهدار تازه با نام C/2020 X3 (سوهو) از نوع دنبالهدار مسیر خورشیدی (Sunglazer) «کروتز» (Kreutz) بود که یکی از گروه دنبالهدارهایی با یک نقطهی مبدأ مشترک و قطعاتی از جرمی هستند که در گذشته تنها یک دنبالهدار بوده است. ناسا در بیانیهای خاطرنشان کرد: «تا به امروز ۴۱۰۸ دنبالهدار در تصاویر سوهو کشف شده است که این دنبالهدار ۳۵۲۴مین دنبالهدار مسیر خورشیدی کروتز است.»
در حقیقت بونپلود این دنبالهدار را یک روز پیش از خورشید گرفتگی کامل که منطقهای باریک در آمریکای جنوبی را پوشش میداد، کشف کرد. این دنبالهدار نه تنها در نماهای سوهو ظاهر شد، بلکه در عکسهای گرفته شده در هنگام خورشید گرفتگی کامل هم دیده میشد. رصد چنین جرمی، امر معمولی نیست که یک بیننده گاهبهگاه متوجه آن شود، زیرا این یک لکهی کوچک است که به سختی دیده میشود.
ناسا در توئیتی مقایسهای میان یک عکس سوهو و یک تصویر ترکیبی از عکاس آندریاس مولر، که از خورشید گرفتگی در آرژانتین تهیه کرده، انجام داده است. قطر این دنبالهدار تازه کشف شده تنها ۱۵ متر بود و در زمان خورشید گرفتگی کسوف با سرعت ۷۲۴۰۰۰ کیلومتر بر ساعت حرکت میکرد. این لحظات جذاب، البته بسیار کوتاه بود. ناسا دربارهی سرنوشت آن گفت: «این دنبالهدار در نهایت به دلیل تابش شدید خورشید به ذرات گردوغبار متلاشی شد.»
عکس کاور: تصویر سوهو از دنبالهدار تازه کشف شده در روز خورشیدگرفتگی اخیر آمریکای جنوبی
Credit: ESA/NASA/SOHO/Karl Battams
منبع: CNet