عملکرد اسنپدراگون ۸ نسل ۳ در بنچمارک‌ها؛ کوالکام یک‌تنه در مقابل اپل!

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه
اسنپدراگون 8 نسل 3

همانطور که احتمالا در جریان هستید، کوالکام دو روز پیش از تراشه‌ی قدرتمند خود یعنی اسنپدراگون ۸ نسل ۳ برای گوشی‌های پرچم‌دار اندرویدی رونمایی کرد. این اتفاق سبب شد حالا بتوانیم به نتایج بنچمارک اسنپدراگون ۸ نسل ۳ هم دسترسی داشته باشیم و ببینیم در مقابل رقبا چه عملکردی از خود به نمایش می‌گذارد و اینکه این تراشه چه تأثیری بر بازار موبایل‌های اندرویدی خواهد گذاشت.


اسنپدراگون ۸ نسل ۳ روز کاغذ، یکی از بهترین پردازنده‌های تاریخ دنیای موبایل است؛ تراشه‌ای که مثل پردازنده‌های چند سال اخیر کوالکام، از ۸ هسته بهره می‌برد که تعدادی از آن‌ها قدرتمند و تعدادی دیگر هم کم‌مصرف هستند. اما آنچه که باعث شده کوالکام طی چند سال اخیر پیشرفت قابل توجهی در زمینه‌ی تولید پردازنده داشته باشد، قدرت گرافیکی تراشه‌هایش است که به نظر می‌رسد امسال هم شاهد پیشرفت شگفت‌انگیزی در این زمینه خواهیم بود.

کوالکام در نسل سوم سری پردازنده‌های اسنپدراگون ۸، روی ویژگی‌های هوش مصنوعی تمرکز ویژه‌ای داشته است. مثلا این پردازنده حالا از مدل‌های زبانی برای تبدیل صدا به متن پشتیبانی می‌کند. همچنین با بهره‌گیری از تکنولوژی «stable diffusion»، قادر به ساخت تصاویر جدید در کمترین زمان ممکن است و این یعنی پرچم‌داران اندرویدی سال آینده از لحاظ عکاسی و فیلم‌برداری هم پیشرفت چشمگیری خواهند داشت.

از آن جایی که اسنپدراگون ۸ نسل ۳ به تازگی معرفی شده، فرصت این پیش نیامده که یک گوشی معمولی مجهز به آن را تست و نتایج آن را بررسی کنیم. در نتیجه گوشی مرجع خود کوالکام به عنوان یک طرف مقایسه در مقابل بهترین گوشی‌های بازار قرار گرفت تا مشخص شود گوشی‌های اندرویدی سال ۲۰۲۴ دقیقا چه وضعیتی از لحاظ پردازشی و گرافیکی خواهند داشت.

گوشی مرجع کوالکام محصولی است مجهز به آخرین تراشه‌ی این شرکت یعنی اسنپدراگون ۸ نسل ۳ با فرکانس استاندارد برای تمام هسته‌ها، ۱۶ گیگابایت رم از نوع LPDDR5X با فرکانس ۴٫۸ گیگاهرتز، ۵۱۲ گیگابایت حافظه‌ی داخلی از نوع UFS 4.0 و نمایشگر ۱۴۴ هرتزی ۶٫۶۵ اینچی با وضوح ۱۰۸۰ × ۲۳۴۰ پیکسل. این مشخصات سخت‌افزاری به جز وضوح صفحه در بهترین گوشی‌های پرچم‌دار یافت می‌شود و بنابراین آنچه که در نتیجه‌ی این تست‌ها به دست بیاید، کاملا ما را از قدرتی که باید از پرچم‌داران سال بعد انتظار داشته باشیم مطلع می‌کند.

اسنپدراگون 8 نسل 3

اسنپدراگون ۸ نسل ۳ در مقایسه با نسل قبل خود از لحاظ عملکرد در بخش تک هسته‌ای حدودا ۱۵٪ رشد داشته است که این پیشرفت به لطف هسته‌ی Cortex-X4 بوده که حالا بهینه‌تر و سریع‌تر از X3 شده است. (تست یادشده در گیک‌بنچ ۵ انجام شده چون گیک‌بنچ ۶ بعد از عرضه‌ی اسنپدراگون ۸ نسل ۲ در دسترس قرار گرفت). عملکرد چند هسته‌ای هم در این بنچمارک به شکل قابل توجهی رشد داشته چرا که کوالکام حالا از ترتیب ۱ + ۵ + ۲ برای هسته‌هایش استفاده کرده و این یعنی ۶ هسته‌ی قدرتمند و تنها ۲ هسته‌ی کم‌مصرف. میزان پیشرفتی که می‌توان در بخش چند هسته‌ای برای پردازنده‌ی جدید کوالکام انتظار داشت، ۳۱٪ است که عدد بسیار خوبی محسوب می‌شود.

نمرات کسب شده در PCMark هم ۱۵٪ رشد را در مقایسه با نسل قبل نشان می‌دهد؛ این یعنی اگر گوشی مجهز به اسنپدراگون ۸ نسل ۳ در کنار یک رم پرظرفیت با سرعت بالا قرار بگیرد، می‌تواند عملکردی حیرت‌انگیز در انجام کارهای سنگین از خود به نمایش بگذارد. اصلا هم اهمیتی ندارد این کار چقدر سنگین است، از اجرای سنگین‌ترین بازی گرفته تا ویرایش باکیفیت‌ترین ویدیوها. البته در این زمینه، عملکرد شرکت‌های تولیدکننده‌ی گوشی اندکی با آنچه که گوشی مرجع کوالکام از خود به نمایش می‌گذارد فرق دارد ولی این تفاوت خیلی فاحش نیست. مشخصات هسته‌های این تراشه به شرح زیر است:

  • ۱ هسته از نوع Cortex-X4 با فرکانس ۳٫۳ گیگاهرتز
  • ۵ هسته از نوع Cortex-A720 با فرکانس ۳٫۲ گیگاهرتز
  • ۲ هسته از نوع Cortex-A520 با فرکانس ۲٫۳ گیگاهرتز
  • گرافیک آدرنو ۷۵۰
گوشی موبایل سامسونگ مدل Galaxy S23 Ultra دو سیم کارت ظرفیت 256 گیگابایت و رم 12 گیگابایت به همراه شارژر 45 وات سامسونگ

اسنپدراگون ۸ نسل ۳ در مقایسه با سه نسل قبل؛ بنچمارک‌ها چه می‌گویند؟

نام پردازنده اسنپدراگون ۸ نسل ۳ اسنپدراگون ۸ نسل ۲ اسنپدراگون ۸ پلاس نسل ۱ اسنپدراگون ۸ نسل ۱
گیک‌بنچ ۵ تک و چند هسته‌ای ۶۸۰۳/۱۷۱۶ ۵۱۷۸/۱۴۸۹ ۴۲۰۱/۱۳۱۲ ۳۷۴۰/۱۲۳۳
PCMark ۲۱۳۴۸ ۱۸۵۰۰ ۱۷۴۵۵ ۱۶۸۵۸
۳DMark ۱۹۰۹۶ ۱۳۵۹۶ ۱۰۹۲۷ ۱۰۴۴۳

همانطور که مشاهده می‌کنید، به لطف اسنپدراگون ۸ نسل ۳، آینده‌ی شگفت‌انگیزی در انتظار موبایل‌های اندرویدی خواهد بود چرا که این تراشه در تمام بخش‌ها نه به شکل نامحسوس بلکه با اختلاف بسیار زیادی از سه نسل قبل خود بهتر است و این یعنی شما تا چندین سال، با بهترین کیفیت و بیشترین سرعت می‌توانید سنگین‌ترین کارها را به راحتی انجام دهید.

خبر خوبی هم که برای گیمرها وجود دارد این است که گرافیک آدرنو ۷۵۰ به کار رفته در این تراشه‌ی جدید حدودا ۲۵٪ در مقایسه با قبل رشد داشته و حالا می‌تواند بازی‌ها را با بالاترین رفرش‌ریت ممکن به اجرا در بیاورد. در مدت زمان فقط ۳ سال، حالا عملکرد اسنپدراگون ۸ نسل ۳ بیش از ۸۰٪ در بخش چند هسته‌ای بهتر از اسنپدراگون ۸ نسل ۱ شده، قدرت گرافیکی به شکل چشمگیری بهبود داشته و در عین حال، مصرف انرژی هم کمتر و کمتر شده تا بدین ترتیب خیال کاربر از بابت حذف هسته‌های کوچک و کم‌مصرف کاملا آسوده باشد.

این پیشرفت‌ها در زمینه‌ی یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و شبکه هم وجود دارد ولی در بررسی‌ها معمولا کمتر به این موضوعات پرداخته می‌شود. با این حال باید به این نکته هم اشاره کنیم که اگر شرکت‌های سازنده‌ی گوشی کم‌کاری نکنند، پرچم‌داران مجهز به اسنپدراگون ۸ نسل ۳ در زمینه‌های مختلف از جمله عکاسی، گیمینگ و… قادر خواهند بود حتی از گوشی‌های قدرتمند اپل هم بهتر ظاهر شوند.

گوشی موبایل اپل مدل iPhone 13 CH دو سیم‌ کارت ظرفیت 256 گیگابایت و رم 4 گیگابایت - نات اکتیو

عملکرد اسنپدراگون ۸ نسل ۳ در مقایسه با رقبا چگونه است؟

اما می‌رسیم به هیجان‌انگیزترین بخش مقایسه یعنی مقایسه‌ی بین گوشی مرجع کوالکام با رقبای قدرتمندی که در غیاب پرچم‌داران اندرویدی جدید، در تست‌ها خودنمایی می‌کنند. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که گوشی مرجع کوالکام در مقایسه با پرچم‌داران واقعی اندروید عملکردی به مراتب بهتر دارد اما همانطور که در بالا هم اشاره شده، فاصله آنقدرها فاحش نیست.

با این حال پیشنهاد می‌کنیم در ادامه با ما همراه باشید تا ببینیم پرچم‌داران نسل بعد اندرویدی تا چه اندازه در مقایسه با پرچم‌داران کنونی بهتر ظاهر می‌شوند و مهم‌تر از همه، آیا کوالکام می‌تواند پرچم گوشی‌های اندرویدی را یک‌تنه در مقابل اپل و تراشه‌ی قدر A17 پرو بالا نگه دارد؟

نام گوشی گوشی مرجع کوالکام (اسنپدراگون ۸ نسل ۳) آیفون ۱۵ پرو (A17 پرو) ایسوس راگ فون ۷ آلتیمیت (اسنپدراگون ۸ نسل ۲) سامسونگ گلکسی S23 اولترا (اسنپدراگون ۸ نسل ۲) گوگل پیکسل ۸ پرو (تنسور G3) ویوو X90 پرو (دایمنسیتی ۹۲۰۰)
گیک‌بنچ ۶ تک هسته‌ای ۲۳۱۹ ۲۹۳۱ ۱۸۷۴ ۱۹۶۴ ۱۷۵۶ ۱۶۷۸
گیک‌بنچ ۶ چند هسته‌ای ۷۵۰۶ ۷۲۷۸ ۵۳۲۶ ۵۱۹۹ ۴۴۶۸ ۴۱۸۰
۳DMark Wildlife ۱۹۰۹۶ ۱۰۰۱۵ ۱۳۵۹۴ ۱۳۲۹۸ ۸۶۹۰ ۱۳۱۳۱
۳DMark Wildlife Extreme ۵۳۲۵ ۴۰۲۵ ۳۷۶۳ ۳۸۲۳ ثبت نشده ۳۷۶۳
۳DMark SolarBay (رهگیری پرتو) ۸۸۲۸ ۶۴۳۰ ۵۳۸۹ ۵۵۷۰ ثبت نشده ۵۸۷۱
PCMark ۲۱۳۴۸ ثبت نشده ۱۵۴۹۴ ۱۳۳۱۶ ۱۱۳۰۳ ۹۷۷۰

نتایج بنچمارک، پیشرفت چشمگیری اسنپدراگون ۸ نسل ۳ را در مقایسه با گوشی‌هایی که به اسنپدراگون ۸ نسل ۲ مجهز شده‌اند بار دیگر تأیید می‌کند. اما مقایسه زمانی جذاب‌تر می‌شود که می‌بینیم این تراشه‌ی قدرتمند حتی توانسته A17 پرو اپل را در تست ۳DMarks Wildlife Extreme و Solar Bay ray-tracing به ترتیب با اختلاف ۳۲٪ و ۳۷٪ شکست دهد.

این کاری نیست که هر پردازنده‌ای با این اختلاف از عهده‌اش بر بیاید اما می‌بینیم که اسنپدراگون ۸ نسل ۳ به راحتی انجامش داده است. آن هم در شرایطی که نتایج ۳DMark Wildlife در آیفون‌ها به خاطر قفل شدن نرخ فریم روی ۶۰ هرتز بسیار بالاتر از نتیجه‌ی گوشی‌های اندرویدی ثبت می‌شود.

اسنپدراگون 8 نسل 3

قرمز = گوشی مرجع کوالکام – نارنجی = ایسوس راگ فون ۷ آلتیمیت – بنفش تیره = گلکسی S23 اولترا – بنفش = ویوو X90 پرو – آبی = آیفون ۱۵ پرو – زرد = گوگل پیکسل ۸ پرو

اما یک نکته‌ی حائز اهمیت دیگر که به نظر می‌رسد قرار است به مشکل اصلی پرچم‌داران اندروید در سال بعد تبدیل شود، عملکرد پردازشی و گرافیکی زیر فشار سنگین است. اگرچه اعداد و ارقام شگفت‌انگیز هستند به گونه‌ای که پرچم‌داران اندرویدی به راحتی آیفون‌های جدید را علی‌رغم جدیدتر بودن فناوری ساخت پردازنده‌ی A17 پرو به چالش می‌کشند اما مشکل همیشگی کوالکام طی چند سال اخیر بار دیگر گریبان‌گیر آن شده است.

اینطور که از جدول پیداست، ظاهرا اسنپدراگون ۸ نسل ۳ از مشکل عدم پایداری شدید رنج می‌برد. مشکلی که در نسل‌های قبل وجود داشته اما هیچوقت تا این اندازه شدید نبوده است. اگرچه در دمای اتاق، گوشی مجهز به اسنپدراگون ۸ نسل ۳ تست را به خوبی آغاز کرد و توانست از تمام گوشی‌ها هم بهتر ظاهر شود اما فقط ۹ دور طول کشید تا قدرت آن به نصف کاهش پیدا کند.

Wildlife Stress Test یک تست بسیار سنگین است که کمتر بازی یا اپلیکیشنی می‌توانند فشاری مشابه آن را روی گوشی وارد کنند اما به صورت کلی، عملکرد ضعیف اسنپدراگون ۸ نسل ۳ در این تست سبب شده تا بازی‌های سنگین نظیر شبیه‌سازها به راحتی بتوانند دمای پرچم‌دار مجهز به این تراشه را افزایش داده و قدرت و سرعت آن را به شکل قابل توجهی کاهش دهند.

حال همه چیز به هنر شرکت‌های سازنده‌ی گوشی نظیر سامسونگ، شیائومی، موتورولا و… بستگی دارد که چگونه می‌خواهند این پردازنده‌ی قدرتمند را خنک نگه دارند. ایسوس از آن جایی که گوشی‌های گیمینگ تولید می‌کند، از خنک‌کننده‌های فوق‌العاده قدرتمندی هم برای محصولاتش استفاده خواهد کرد و حتی اگر این کار را انجام ندهد، می‌توان با خرید لوازم جانبی تا حد زیادی مشکل داغی را برطرف کرد، اما هیچ کس دلش نمی‌خواهد مثلا روی گلکسی S24 اولترای خود، یک فن خنک‌کننده نصب کند.

گوشی موبایل سامسونگ مدل Galaxy S23 FE دو سیم کارت ظرفیت 128 گیگابایت و رم 8 گیگابایت - ویتنام

از اسنپدراگون ۸ نسل ۳ چه انتظاری داریم؟

شیائومی 14 و 14 پرو

شیائومی ۱۴ و ۱۴ پرو – نخستین گوشی‌های مجهز به اسنپدراگون ۸ نسل ۳

شکی نیست که اسنپدراگون ۸ نسل ۳ توانسته در مقایسه با نسل قبل خود به مراتب بهتر ظاهر شود و یکی از بهترین پردازنده‌های تاریخ لقب بگیرد. با یک پیشرفت چشمگیر در زمینه‌ی سرعت پردازشی و ارتقای اعجاب‌انگیز قدرت گرافیکی و رهگیری پرتو نور، حالا این پردازنده حتی A17 پرو را هم در تست‌ها شکست داده، چه برسد به تراشه‌هایی نظیر اسنپدراگون ۸ نسل ۲، تنسور G3 و دایمنسیتی ۹۲۰۰.

پیشرفت از لحاظ دوربین را هم نباید از قلم انداخت؛ گوشی‌های مجهز به این پردازنده به لطف پیشرفت‌های محسوس آن در بخش هوش مصنوعی قادر به ثبت و ضبط تصاویر و ویدیوهایی هستند که کیفیت آن‌ها حتی بدون تغییر محسوس سخت‌افزار هم پتانسیل این را دارد که به شکل چشمگیری بهتر باشد.

به نظر می‌رسد ترتیب ۱ + ۵ + ۲ برای کوالکام از لحاظ قدرت و سرعت، آورد خوبی داشته است، اما از لحاظ پردازشی،‌ گرافیکی، هوش مصنوعی و شبکه. شاید با خود بگویید دیگر چه انتظاری می‌توان از یک پردازنده داشت که باید بگوییم تمام این‌ها اگر با پایداری معقولی همراه نشوند، قطعا همه چیز ارزشش را از دست خواهد داد.

اینکه شما گوشی قدرتمندی داشته باشید که زیر فشار سنگین تا حد غیر قابل کنترل داغ می‌شود و توانش را از دست می‌دهد، به نظر نمی‌رسد که ارزش خاصی داشته باشد. هرچند باید دید شرکت‌های سازنده‌ی گوشی چه راه حل‌هایی برای مهار دمای این پردازنده در نظر می‌گیرند. چون اگر این اتفاق به نحو احسن صورت بگیرد، سال ۲۰۲۴ برای عاشقان پرچم‌داران اندرویدی به بهترین دوره‌ی یک ساله طی چند نسل اخیر تبدیل خواهد شد.

سوا از اسنپدراگون ۸ نسل ۳، آنچه که بیشتر هیجان‌زده‌مان می‌کند، مدیاتک و دایمنسیتی ۹۳۰۰ هستند. مدیاتک طی چند سال اخیر از لحاظ پایداری زیر فشار سنگین فوق‌العاده بوده اما تصمیم دارد در دایمنسیتی ۹۳۰۰ تمام هسته‌های کم‌مصرف را حذف و به جای آن از ترکیب ۴ +‌ ۴ استفاده کند که ۴ هسته‌ی نخست از نوع Cortex-X4 و ۴ هسته‌ی دوم هم از نوع Cortex-A720 خواهند بود. با این هسته‌های قدرتمند، انتظار می‌رود مدیاتک هم بتواند آمار و ارقام شگفت‌انگیزی را از خود به ثبت برساند، حال تا چه اندازه و با چه میزان پایداری، مشخص نیست.


سخن پایانی

به صورت کلی انتظار می‌رود پرچم‌داران اندرویدی در سال ۲۰۲۴ به لطف پردازنده‌ی قدرتمند کوالکام، در انجام سنگین‌ترین بازی‌ها، کار با سنگین‌ترین اپلیکیشن‌ها و به طور کلی انجام هر کار سنگینی، بهترین عملکرد را از خود به نمایش بگذارند و به قول معروف، خم به ابرو نیاورند. همچنین از لحاظ کیفیت عکاسی و فیلم‌برداری هم تجربه‌ای فراموش‌نشدنی در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت. اما تمام این‌ها در گرو این است که شرکت‌ها بتوانند از سیستم خنک‌کننده‌ی موثر و کارآمدی در گوشی‌هایشان استفاده کنند.

سوالات متداول درباره اسنپدراگون ۸ نسل ۳
آیا اسنپدراگون ۸ نسل ۳ در بازی‌ها بهتر از A17 پرو است؟
با توجه به امتیازات کسب شده، می‌توان گفت بله اما این تفاوت به گونه‌ای نیست که در حال حاضر حس شود چون هر دو تراشه فوق‌العاده قدرتمند هستند.
نخستین گوشی مجهز به اسنپدراگون ۸ نسل ۳ چه زمانی عرضه می‌شود؟
فعلا به نظر می‌رسد باید منتظر شیائومی ۱۴ و ۱۴ پرو باشیم چرا که این دو گوشی رسما رونمایی شده‌اند اما در بازار چین در دسترس قرار می‌گیرند. برای عرضه‌ی آن‌ها به بازار جهانی باید تا هفته‌های نخست سال ۲۰۲۴ منتظر بمانیم.
آیا گوشی‌های مجهز به اسنپدراگون ۸ نسل ۳ داغ می‌کنند؟
اگر تست ۳DMark را ملاک قرار دهیم، باید انتظار داغ شدن شدید پرچم‌داران اندرویدی را داشته باشیم اما اگر از خنک‌کننده‌های خوبی برای این گوشی‌ها استفاده شود، دیگر نگرانی زیادی وجود نخواهد داشت.
راهنمای خرید گوشی موبایل
راهنمای خرید آیفون


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. نوری

    درود بر ایالات متحده

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما