دود زنگ خطر ایستگاه فضایی بین‌المللی را به صدا درآورد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
بخش روسی ایستگاه فضایی بین‌المللی

هشدارهای آتش و دود روز پنج‌شنبه در بخش روسی ایستگاه فضایی بین‌المللی به صدا درآمد و خدمه گزارش دادند که بوی سوختن تجهیزات پلاستیکی یا الکترونیکی به بخش‌های آمریکایی هم ایستگاه رسیده است.

آژانس فضایی روسیه تأیید کرد که حادثه‌ی هشدار دود روز پنج‌شنبه در ساعت ۰۱:۵۵ گرینویچ (۰۶:۲۵ به وقت تهران) در حالی که باتری‌های ایستگاه در حال شارژ شدن بود، روی داده است. به گفته‌ی این آژانس یک آشکارساز دود در ماژول خدماتی «زیوزدا» (Zvezda) و بخش روسی ایستگاه فضایی بین‌المللی هنگام شارژ خودکار باتری فعال شده و زنگ هشدار را به صدا درآورده است.

به دنبال این اتفاق فضانوردان فیلتر هوا را برای پاکسازی هوا روشن کردند و سپس طبق برنامه‌ریزی به استراحت بازگشتند تا برای راهپیمایی فضایی اواخر این هفته آماده باشند. اگرچه این حادثه هم‌اکنون برطرف شده است اما این اولین و احتمالا آخرین باری نبود که ایستگاه فضایی بین‌المللی موقعیتی نگران‌کننده را تجربه می‌کند.

این زنگ هشدارها تازه‌ترین حادثه از مجموعه‌ی مشکلاتی است که از سال‌ها پیش در تجهیزات ایستگاه فضایی بین‌المللی دیده می‌شود. سال گذشته نشت هوا در بخش روسی ایستگاه شناسایی شد که سرانجام با هوشمندی فضانوردان در ماژول زیوزدا ردیابی شد. در جولای امسال هم روشن شدن ناگهانی پیشرانه‌های ماژول آزمایشگاهی «نائوکا» (Nauka) هنگام پیوستن به ایستگاه فضایی بین‌المللی، موجب چرخش غیرمنتظره‌ی ایستگاه شد. چرخشی که متخصصان اثرات احتمالی آن را جدی عنوان کردند.

تجهیزات روسی دستیابی به ایستگاه هم اوضاع بهتری ندارند. در اکتبر سال ۲۰۱۸ مشکلی در بوستر موشک سایوز اندکی پس از برخاستن کپسول را وادار به فرود بالستیک کرد و فضانوردان داخل آن ناچار به فرود اضطراری در چند صد کیلومتری محل پرتاب شدند.

همچنین تنها چند ماه پیش از فرود اضطراری سایوز در سال ۲۰۱۸ خدمه‌ی ایستگاه فضایی بین‌المللی برای یافتن و ترمیم حفره‌ای که باعث کاهش قابل توجه فشار کابین می‌شد، تلاش کردند و مشخص شد که در سایوز سوراخی وجود دارد. سرانجام «سرگئی پروکوپیف» (Sergey Prokopyev) فضانورد روس، ضمن رفع مشکل اعلام کرد که همه چیز آرام است.

«ولادیمیر سولوویف» (Vladimir Solovyov) مهندس ارشد شرکت موشکی و فضایی انرژیا درباره‌ی این مشکلات گفت: «بسیاری از تجهیزات موجود در ISS قدیمی هستند و می‌توانند منجر به خسارت‌های جبران‌ناپذیری شوند.» به گفته‌ی او حداقل ۸۰ درصد از سیستم‌های عملیاتی در بخش روسی ایستگاه مستهلک شده‌اند و او نسبت به شکست برخی قطعات ایستگاه پس از سال ۲۰۲۵ هشدار داده است.

ایستگاه فضایی بین‌المللی در حال پیر شدن است و نمی‌تواند برای همیشه دوام بیاورد. اما اینکه در نهایت چگونه بازنشسته می‌شود، مشخص نیست. اگر فکری برای بازنشستگی آن نشود، برای نمونه با خارج کردن ان از مدار، در نهایت خطر همیشگی برخورد به زباله‌های فضایی و ریزشهاب‌ها باعث از بین رفتن آن می‌شود.

گفتنی است با وجود نقص فنی موقت، فرآیند آماده شدن برای راهپیمایی فضایی ۶ ساعته برای کار بر روی واحد آزمایشگاهی نائوکا که اخیرا به ایستگاه پیوسته، طبق برنامه‌ریزی پیش می‌رود.

عکس کاور: نمایی از بخش روسی ایستگاه فضایی بین‌المللی

Credit: NASA

منابع: Space, Extream Tech



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X