چرا گوشیسازان باید روی بخشهای دیگر جز دوربین تمرکز کنند؟
در حال حاضر وقتی به یک گوشی هوشمند نگاه میکنیم، میبینیم که این گجت در یک سری از بخشها نظیر نمایشگر و دوربین به آن استاندارد و میزان حداکثری که باید رسیده است و حالا شرکتها باید تلاش کنند تا سایر قابلیتهای آن را بهبود ببخشند.
وقتی اقدام به خرید یک گوشی هوشمند میکنید، انتظار دارید بیشترین کیفیت را در قبال هزینهای که پرداخت میشود دریافت کنید. طبیعتا این «بیشترین کیفیت» باید در تمامی بخشها دیده شود نه فقط یک سری بخشهای خاص. اما با نگاهی به گوشیهای امروزی، بهخصوص پرچمدارها میبینیم که آنها در یک سری از زمینهها عملکرد ضعیفتری دارند در حالی که میشد تمرکز بیشتری روی آن بخش صورت بگیرد.
در حال حاضر همانطور که گفته شد، بیشتر شرکتها روی کیفیت دوربین گوشیهای خود تمرکز کردهاند. به گونهای که میبینیم این روزها حتی میانردهها هم به دوربینهای نسبتا خوب مجهز میشوند و این روند تا جایی گسترش پیدا کرده است که برخی از میانردهها یا حتی گوشیهای پرچمدار مقرونبهصرفه، عملکردی مشابه پرچمدارهای قدرتمند دارند. اما میبینیم که در زمینههایی نظیر باتری یا کیفیت ساخت هنوز هم جا برای پیشرفت وجود دارد.
از زمانی که دوربین اختراع شد، تاکنون شاهد این بودیم که بخش بزرگی از کاربران جامعه به این گجت علاقه نشان دادند. محبوبیت این گجت بهعنوان محصولی که میتوانست بهترین و جذابترین لحظات زندگی کاربران را ثبت کند روز به روز افزایش پیدا کرد تا جایی که اولین دوربین خوب و قابل حمل در سال ۱۸۸۸ از سوی شرکت کودک Kodak رونمایی شد. کاربران در آن زمان بسیاری از وقت خود را صرف تهیهی تصاویر از لحظات جذاب زندگی خود میکردند و این روند تا جایی ادامه پیدا کرد که شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند هم به تعبیهی آن درون محصولات خود علاقه نشان دادند.
در حال حاضر میتوان گفت تقریبا در تمام گوشیهای هوشمند، حداقل یک دوربین را شاهد هستیم که قادر به ثبت تصاویر باکیفیتی هم هست. البته میزان کیفیت یک گوشی در زمینهی عکاسی کاملا به هزینهای که برای آن پرداخت میکنید بستگی دارد به همین خاطر نمیتوان گفت همهی تصاویری که از یک گوشی تهیه میکنید لزوما باید باکیفیت باشد. اما به صورت کلی میتوان گفت گوشیها از این نظر به آنچه باید رسیدهاند. بنابراین اگر قصد خرید یک گوشی هوشمند را داشته باشید، دیگر برایتان این مسأله که دوربین خوبی درون آن تعبیه شده است یا خیر مهم نیست چون میدانیم که همهی آنها تقریبا در یک سطح خوب قرار دارند. مگر اینکه بخواهیم از یک دستهبندی به دستهبندی دیگری برویم؛ مثلا از گوشیهای اقتصادی به پرچمدار که طبیعتا بین آنها تفاوت وجود دارد.
البته منظورمان از این حرف این نیست که دوربین اصلا اهمیتی ندارد و به آن بهعنوان عاملی مهم و تعیینکننده در انتخاب یک محصول توجهی نمیشود. به صورت کلی منظورمان این است که برای کاربران عادی که تعدادشان زیاد هم هست و نه کاربرانی که به صورت حرفهای عکاسی میکنند و عاشق انجام این کار هستند، دوربین گوشی آنقدری پیشرفت کرده است که شرکتها دیگر باید تمرکز خود را روی جنبههای دیگری منعطف کنند. این یعنی به دوربین گوشی به آن اندازهای که باید توجه شد و اگر توجه داشته باشید میبینید که حتی پیشرفت شرکتها هم در این زمینه هر سال خیلی چشمگیر نیست. بنابراین زمان تغییر در سیاست فرا رسیده است.
به لطف پیشرفتی که عکاسی محاسباتی داشت، گوشیهای هوشمند در زمینهی عکاسی بهتر از هر زمان دیگری شدهاند و این پیشرفت هم در شرایط مختلف دیده میشود. مثلا در نور کم، عکاسی سلفی، عکاسی فوق عریض یا حتی با زوم بدون افت کیفیت. زمانی مجبور بودیم برای در اختیار داشتن یک گوشی با دوربینهای قدرتمند، هزینهی زیادی پرداخت میکردیم تا به هدفمان برسیم. یعنی در واقع تحقق این هدف فقط با خرید یک گوشی پرچمدار بهدست میآمد. اما این روزها مثلا پیکسل ۴a با قیمت ۳۵۰ دلار در دسترس قرار دارد و به یکی از بهترین دوربینهایی که یک محصول با قیمت ۵۰۰ دلار میتواند داشته باشد مجهز شده است. همچنین به آیفون SE 2020، پیکسل ۵، گلکسی S20 فن ادیشن و محصولاتی مثل این هم میتوان بهعنوان گوشیهای نسبتا ارزانقیمت اما با کیفیت مناسب در زمینهی عکاسی و فیلمبرداری اشاره کرد.
اگر جزء آن دسته از کاربرانی هستید که به یک سری قابلیتهای عجیب و فوقالعاده نیاز دارید، مثل زوم ۱۰۰ برابری یا ۱۲۰ برابری، زوم اپتیکال ۱۰ برابری بدون افت کیفیت و به صورت کلی تجربهای بینظیر از عکاسی و فیلمبرداری، محصولاتی نظیر گلکسی S21 اولترا و آیفون ۱۳ پرو، شیائومی می ۱۱ اولترا، وانپلاس ۹ پرو و چیزهایی مثل این هم در دسترس قرار دارند. اما میخواهیم از شما بپرسیم که اگر قصد خرید یک گوشی را داشته باشید و کیفیت دوربین هم برایتان مسألهی مهمی باشد، آیا قابلیتهایی نظیر زوم ۱۰۰ برابری که خیلی هم قابل استفاده نیست (عکاسی از ستارگان)، حالت سینماتیک و بسیاری از قابلیتهای دیگر که فقط در تبلیغات جذاب هستند برایتان اهمیتی دارند؟
سخت است به محصولی نسبتا قدرتمند از ۵ سال اخیر اشاره کنیم که دوربینی بهتر از میزان رضایت ما نداشته باشد
در درجهی اول باید این را در نظر داشته باشید که وقتی میگوییم تمرکز از دوربین باید برداشته و روی چیز دیگری منعطف شود منظورمان این نیست که قابلیتهای جدید اضافه شده به آنها بیفایده است. خیر! اتفاقا این قابلیتها خوب و در برخی مواقع مفید هم هستند. اما آنچه میخواهیم بگوییم این است که شرکتها باید تمرکز خود را روی بهبود بخشهای دیگر منعطف کنند؛ برای مثال طراحی. اگر دقت کرده باشید میبینید که حدود ۴ سال است که اپل گوشیهای خود را با ظاهری تکراری راهی بازار میکند. سامسونگ هم فقط با جابهجایی ماژول دوربین گوشیهایش تنوعی درون آنها ایجاد میکند و سایر شرکتها هم بیشتر با تغییر شکل همین ماژول است که ادعای تغییر در شکل ظاهری را دارند.
طراحی ظاهری طی چند سال اخیر در تمامی گوشیها واقعا تکراری بوده است و به همین خاطر هم بود که بسیاری از شرکتها به ساخت گوشیهای تاشو، رولشونده، گوشیهایی با دوربین سلفی زیر نمایشگر و چیزهایی مثل این روی آوردهاند. خود این کار، یعنی روی آوردن به ساخت گوشیهایی با این طراحی نشان میدهد که شرکتها هم درک کردهاند که مردم دیگر به گوشیهایی با این ظاهر علاقه ندارند و لزوما چون گزینهی دیگری برای خرید در دسترس قرار ندارد این گوشیها را خریداری میکنند. اگر به پتنتها نگاه کنید میبینید که ایدههای خلاقانهای در زمینهی طراحی یک گوشی وجود دارد اما هیچوقت آنها به حقیقت تبدیل نمیشوند این در حالی است که بسیاری از کاربران در بخش نظرات به این طراحیها ابراز علاقه نشان میدهند.
گوشیهایی نظیر گلکسی زد فولد ۳، زد فلیپ ۳ یا حتی مایکروسافت سرفیس Duo 2 قرار است آیندهی طراحی گوشیهای هوشمند را رقم بزنند، اما در هیچ یک از بررسیها نبود که بگوییم چون این گوشیها دوربین خارقالعادهای دارند بنابراین قرار است آیندهی طراحی گوشیهای هوشمند را رقم بزنند. در واقع چیزی فراتر از دوربین است که آنها در اختیار کاربران قرار میدهند و دقیقا به همین خاطر هم هست که آهسته آهسته در حال جلب رضایت کاربران هستند.
راه دوری نمیرویم. از همین گلکسی نوت آغاز میکنیم که البته اکنون دیگر خبری از آن نیست. اگر دقت کرده باشید، میبینید زمانی که سامسونگ از اولین گلکسی نوت رونمایی کرد، این گوشی از لحاظ کیفیت دوربین خیلی بهتر از همتای خود از سری S نبود اما به لطف نمایشگر بزرگ و قلمی که به همراه داشت، توانست سود کلانی را از آن زمان تا همین سال گذشته برای سامسونگ داشته باشد و از طرفی واقعا آیندهی گوشیهای هوشمند هم زیر و رو شد. اصلا به خاطر همین گلکسی نوت بود که اکنون میبینیم گوشیهای هوشمند با نمایشگری بزرگ راهی بازار میشوند.
مایکروسافت وقتی اولین مدل از سرفیس Duo را عرضه کرد، اصلا توجهی به دوربین نداشت تا جایی که فقط یک دوربین برای آن در نظر گرفت. البته نمیخواهیم بگوییم این گوشی طرفداران زیادی داشت و به همین خاطر واقعا دوربین مهم نبود، اتفاقا برعکس، شرکت آمریکایی خیلی عملکرد موفقیتآمیزی هم نداشت اما به صورت کلی این موضوع را درک کرد که اگر روی یک طراحی جذاب سرمایهگذاری کند تا افزایش تعداد دوربینها و کیفیت آنها، موفقتر خواهد شد. این سؤال را از خودتان بپرسید که اگر قصد خرید یک گوشی هوشمند را داشتید، مدلی با دوربین بهتر و ظاهری شبیه به مایکروسافت Duo را میپسندیدید، یا محصولی شبیه به گلکسی زد فولد ۳ با دوربینی ضعیفتر؟ البته که ظاهر همیشه به سلیقهی کاربر بستگی دارد و نمیتوانیم به طور حتم بگوییم پاسخ این پرسش در ذهن همهی کاربران به گلکسی زد فولد ۳ خواهد بود اما به صورت کلی نمیتوان این موضوع را نادیده گرفت که ظاهر نقشی اساسی در انتخاب ایفا میکند. چه بسا محصولاتی که واقعا از نظر قابلیت سختافزاری و نرمافزاری قدرتمند و مجهز هستند اما به خاطر ظاهری نه چندان زیبا فروش خوبی ندارند.
دوربین گوشی هوشمند واقعا نقش اساسی و مهمی در انتخاب آن ایفا میکند و هر گوشی امروزه باید به یک دوربین باکیفیت مجهز بشود. این موضوع غیرقابل انکار است. به همین خاطر هم بود که کاربران به این نتیجه رسیدند خرید سرفیس Duo که ظاهر خوبی هم ندارد و فقط یک دوربین دارد در کل منطقی نیست. اینطور شد که مایکروسافت تصمیم گرفت مدل بعدی را با سه دوربین راهی بازار کند. اما باز هم این گوشی برای تجربهای تولید شده است که اصلا ربطی به دوربین ندارد. دقیق مثل گوشیهای گیمینگ که کاربران اصلا به دوربین آن توجهی نمیکنند و هر کدام که از لحاظ خنککنندگی یا قابلیتهای مخصوص بازی عملکرد بهتری داشته باشد را انتخاب میکنند.
سامسونگ بهعنوان تولیدکنندهی برتر گوشیهای تاشو، اینطور فکر کرد که تبدیل یک گوشی معمولی به گوشی تاشو کافی است تا کاربران دلیل کافی برای خرید آن داشته باشند. آنقدری این مسأله برای شرکت کرهای بیاهمیت بود که حتی اندازهی سنسورها را هم در زد فولد ۳ آن تغییر نداد. بهجای آن با اعمال یک سری تغییرات در نرمافزار و قابلیتهایی مثل این، سعی کرد کاربران را به ایجاد تغییر و ارتقا قانع کند. گلکسی زد فولد ۳ شاید از این نظر پیشرفت کرده باشد اما اصلا نمیتوانیم ادعا کنیم که عامل فروش اصلی این گوشی دوربین آن بوده است.
در بین گوشیهای هوشمند سوا از طراحی باتریها هم باید پیشرفت داشته باشند. این روزها بهکارگیری یک باتری قدرتمند که بتواند بیش از یک روز گوشی را روشن نگه دارد واقعا سخت است چرا که شرکتها مجبور هستند اندازهی گوشی یا ضخامت آن را افزایش دهند. مشابه اتفاقی که برای آیفون ۱۳ پرو مکس افتاد. محصولی که بیش از ۲۰۰ گرم وزن دارد تا اپل بتواند یک باتری با ظرفیت بیشتر از ۴۰۰۰ میلیآمپر ساعت را در آن بهکار بگیرد. زمانی که توجه خیلی روی این موضوع متمرکز نشود، شاهد چنین اتفاقاتی هم خواهیم بود.
البته یک سری خبر منتشر شده است مبنی بر اینکه شرکتهای تولیدکنندهی گوشی هوشمند روی بهبود فناوری باتریها در حال کار هستند تا بدین ترتیب بتوانند عملکرد گوشیها را در این زمینه بهبود ببخشند. البته هنوز چیز خاصی را شاهد نبودیم ولی امیدواریم طی سالهای آتی این اتفاق بیفتد چرا که باتری واقعا مسألهی مهمی است که باید به آن توجه شود. حتی اگر توجه زیادی هم به آن شود باز هم از اهمیتی که دارد کاسته نمیشود چون به لطف همین قطعه است که گوشی برای انجام هر کار دیگری روشن میماند. بنابراین پیشرفت در این زمینه واقعا ضروری است.
همچنین پیشرفتهایی باید در زمینهی سنسورهای بهکار رفته در زیر نمایشگر صورت بگیرد. هنوزم که هنوزه حسگرهای اثرانگشت بهکار رفته در زیر نمایشگر خیلی عملکرد خوبی ندارند و در برخی مواقع در بازگشایی قفل گوشی عملکرد بسیار کندی دارند؛ گلهای که بسیاری از کاربران از گوشیهای سامسونگ دارند. همچنین عملکرد دوربین سلفی هم که این شرکت و سایر شرکتها زیر نمایشگر تعبیه کردند بسیار پایین است و باید فکری به حال آن شود. پیشرفتی که قطعا با تلاش و تمرکز بیشتر صورت خواهد گرفت البته به این شرط که شرکتها روی چیز درستی تمرکز کنند.
بسیاری از شرکتها سخت در تلاش هستند تا راهی برای بهبود کیفیت دوربین پیدا و آن را به اصلیترین قابلیت گوشیهای خود تبدیل کنند. حتی اپل با آیفون ۱۳ و سه مدل دیگر آن هم همین کار را انجام داد و در مراسم معرفی از آنها تمرکز زیادی روی دوربین و قابلیتهای آن داشت و بخش بزرگی از رویداد را به این موضوع اختصاص داد. البته این کار نتیجه هم داد و در حالی که ظاهر آیفونها تغییر خاصی نداشت و در سایر بخشها هم پیشرفت خاصی را شاهد نبودیم، باز هم کاربران به آن علاقه نشان دادند و حرفهای اپل نتیجه داد.
تمایل نشان دادن به محصولات اپل دلایل دیگری دارد و میدانیم تمرکز اپل روی دوربین تنها دلیل جلب رضایت کاربران نبوده است اما چرا خود اپل نتوانست در آن رویداد جز دوربین روی چیز دیگری تا این اندازه تمرکز کند؟ پرسش اصلی این است که آیا ایدهی شرکتها برای بهبود عملکرد گوشیها در سایر بخشهای سختافزاری به اتمام رسیده است؟ آیا شرکتها از اتمام ایدهها هراس دارند یا اینکه اصلا هیچ ایدهای برای عملی کردن ندارند؟
اینطور که به نظر میرسد، باید ترکیبی از تمامی این دلایل را بهعنوان دلیل اصلی پیشرفت نکردن گوشیهای هوشمند در زمینههای مختلف بدانیم. جای تأسف است شرکتهایی با ایدههای فوقالعاده خلاقانه نظیر LG اکنون از بازار گوشیهای هوشمند خارج شدهاند چرا که این شرکتها از ریسک کردن هیچ هراسی نداشتند. حیف شد که LG نتوانست از لحاظ نرمافزاری عملکرد پایدار و خوبی داشته باشد در غیر این صورت میتوانست یکی از موفقترین شرکتها در زمینهی فروش گوشی باشد. البته ریسکهای بیمهابا هم میتواند یکی از دلایل سقوط این شرکت بوده باشد. حال باید دید شرکتهای بزرگی نظیر اپل، گوگل و سامسونگ چه ریسکی را متحمل میشوند تا ما را از دوران کاملا یکنواختی که در آن زندگی میکنیم نجات دهند.
به نظر شما هم توجه زیادی به دوربین گوشیهای هوشمند شده است یا اینکه فکر دیگری دارید؟ لطف نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: Android Central