مروری بر روند تکامل سنسور دوربین گوشی‌های موبایل

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
سنسور دوربین

سنسور دوربین گوشی‌های موبایل نقش مهمی در کیفیت عکس‌ها و ویدیو‌ها ایفا می‌کنند. به دلیل همین اهمیت زیاد، در چند سال اخیر شاهد پیشرفت محسوسی در این حوزه بوده‌ایم. در این مطلب به بخشی از پیشرفت‌های به دست آمده در این زمینه می‌پردازیم.

سال گذشته گوشی سونی اکسپریا پرو مارک ۱ با سنسور ۱ اینچی راهی بازار شد که این همان سنسور استفاده شده برای دوربین‌های سری RX100 سونی است. البته این گوشی به دلیل محدودیت در فضا، نمی‌تواند از تمام فضای این سنسور ۲۰ مگاپیکسلی استفاده کند و صرفا ۱۲ مگاپیکسل آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سنسور دوربین

اندازه‌ی پیکسل‌های درون این سنسور به ۲.۴ میکرومتر می‌رسد و این در حالی است که سنسور ۲۰۰ مگاپیکسلی HP3 بعد از ترکیب پیکسلی ۱۶ در یک، اندازه‌ی پیکسل‌های آن به ۲.۲۴ میکرومتر افزایش پیدا می‌کند. البته این دو سنسور اهداف مختلفی را دنبال می‌کنند اما در نهایت اندازه‌ی پیکسل برای کیفیت عکس‌ها نقش بسیار مهمی را دارد.

همانطور که احتمالا می‌دانید، سونی اکسپریا پرو مارک ۱ اولین گوشی مجهز به سنسور دوربین ۱ اینچی نیست و آخرین گوشی هم نخواهد بود. به نظر می‌رسد در سال ۲۰۲۳ بسیاری از پرچم‌داران با سنسور ۱ اینچی راهی بازار خواهند شد. در همین زمینه می‌توانیم به گوشی پاناسونیک Smart Camera CM1 اشاره کنیم که در سال ۲۰۱۴ با سنسور ۱ اینچی راهی بازار شد. در پنل پشتی این گوشی لنز بسیار بزرگی تعبیه شده بود و بیشتر شبیه یک دوربین عکاسی مجهز به نمایشگر لمسی بزرگ بود.

سنسور دوربین

این گوشی با داشتن ضخامت ۲۱ میلی‌متری، گوشی بسیار ضخیمی محسوب می‌شد و اگرچه وزن ۲۰۴ گرمی آن در حال حاضر وزن بالایی نیست، اما در آن زمان چنین وزنی برای یک گوشی بسیار بالا بود. پاناسونیک CM1 با اندروید ۴.۴ راهی بازار شد و اپلیکیشن دوربین آن امکانات جذابی را برای حرفه‌ای‌ها ارائه می‌کرد. البته باید به قیمت هزار دلاری این گوشی هم اشاره کنیم که در آن زمان بسیار بالا بود.

سنسور دوربین

دو سال قبل از این گوشی پاناسونیک، نوکیا از گوشی ۸۰۸ رونمایی کرد که از دوربین اصلی ۴۱ مگاپیکسلی مبتنی بر سنسور غول‌پیکر ۱/۱.۲ اینچی بهره می‌برد. برای اینکه غول‌پیکر بودن این سنسور را بهتر درک کنید، در تصویر پایین می‌توانید آن را در کنار سنسور استفاده شده برای گلکسی S3 که در همان سال عرضه شد، مشاهده کنید.

سنسور دوربین

در این میان باید روی اهمیت زیاد پیکسل‌ها تاکید کنیم. اگرچه شرکت‌ها هنگام معرفی گوشی‌ها مشخصات دوربین مانند دیافراگم و اندازه سنسور و پیکسل را اعلام می‌کنند، اما تمام پیکسل‌ها عملکرد یکسانی ندارند. به عنوان مثال اگرچه سنسور استفاده شده برای گوشی نوکیا ۸۰۸ بسیار بزرگ و با رزولوشن بالا بوده، اما فناوری استفاده شده برای آن حالا قدیمی و ناکارآمد محسوب می‌شود. این یک سنسور FSI بوده که به زبان ساده مدار سنسور مانعی برای فتودیودها بوده است. اما نسل بعدی این گوشی یعنی نوکیا ۱۰۲۰ با سنسور BSI راهی بازار شد که چنین مشکلی نداشت.

سنسور دوربین

سنسور‌های ساخت سامسونگ از برند ISOCELL بهره می‌برند که این نام به وجود موانع فیزیکی بین پیکسل‌ها اشاره دارد. همچنان سنسور‌های سامسونگ مبتنی بر این مشخصه هستند. OmniVision یکی دیگر از شرکت‌هایی است که برای سنسور‌های خود از همین طراحی بهره می‌برد.

سونی برای سنسور‌های خود از طراحی چند طبقه استفاده می‌کند و در این طراحی فتودیودها و ترانزیستورها هم‌سطح یکدیگر نیستند و در دو لایه‌ی مجزا قرار گرفته‌اند. به لطف همین رویکرد، فتودیود‌ها می‌توانند سطح بزرگ‌تری را به خود اختصاصی دهند.

به همین خاطر اندازه‌ی پیکسل تنها معیار مهم برای کیفیت سنسور نیست. در حقیقت به لطف همین نوآوری‌ها، سازندگان سنسور‌ها موفق شده‌اند اندازه‌ی پیکسل‌ها را تا ۰.۵۶ میکرومتر هم کاهش دهند.

شیائومی برای گوشی پرچم‌دار ۱۲S اولترا از سنسور ۵۰ مگاپیکسلی با اندازه‌ی ۱ اینچی استفاده کرده است. سنسور دوربین اصلی گوشی‌های پیکسل ۷ و آیفون ۱۴ پرو هم مبتنی بر اندازه و رزولوشن مشابه هستند. اندازه‌ی سنسور دوربین اصلی گلکسی S22 اولترا اندکی کوچک‌تر است و به ۱/۱.۳ اینچ می‌رسد و با توجه به رزولوشن ۱۰۸ مگاپیکسلی آن، طبیعتا با پیکسل‌های کوچک‌تری سروکار داریم.

البته باید خاطرنشان کنیم شارپ Aquos R6 اولین گوشی مجهز به سنسور دوربین ۱ اینچی محسوب می‌شود که برای این دوربین از لنز لایکا استفاده شده است. با وجود اینکه گوشی‌های شارپ چندین مرتبه برخی ویژگی‌ها را برای اولین بار ارائه داده‌اند، اما با توجه به حضور محدود گوشی‌های این شرکت در بازار، بسیاری از کاربران از این موضوع مطلع نیستند.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، بسیاری از پرچم‌داران جدید قرار است با سنسور‌های ۱ اینچی به دست کاربران برسند. با وجود اینکه همین حالا چند گوشی مبتنی بر دوربین ۲۰۰ مگاپیکسلی عرضه شده‌اند، ولی بیشتر شرکت‌ها به سنسور‌های غول‌پیکر مبتنی بر رزولوشن حدودا ۵۰ مگاپیکسلی علاقه نشان می‌دهند. بنابراین باید ببینیم در چند سال آینده نبرد سنسور‌ها به کجا می‌رسد.

منبع: GSMArena



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما