بایدها و نبایدهای روتین مراقبت از پوست برای بیماران مبتلا به سرطان
سرطان پایان زندگی نیست و این روزها بسیاری از انواع سرطانها درمان میشوند. اگر در حال گذراندن درمانهای بیماری سرطان هستید، شاید سوالات زیادی در مورد روتین مراقبت از پوست برای بیماران مبتلا به سرطان داشته باشید. مطلبی که در ادامه میخوانید توصیهی دو متخصص پوست در مورد محصولاتی است که باید استفاده کنید و نکاتی که باید برای حفظ سلامت پوست، در نظر بگیرید.
چرا مراقبت از پوست هنگام ابتلا به سرطان، اهمیت دارد؟
درمانهای سرطان، عوارض متعددی دارند و یکی از آنها تغییراتی است که در پوست ایجاد میشود. به همین دلیل است که بعضی از برندهای محصولات آرایشی و بهداشتی، محصولاتی مخصوص مبتلایان به سرطان تولید میکنند و یک لاین از محصولات خود را منحصرا به روتین مراقبت از پوست برای بیماران مبتلا به سرطان اختصاص دادهاند.
دکتر جاستین هکستال متخصص پوست میگوید که خشکی، خارش، سوزش، حساس شدن پوست و ایجاد التهاب در اطراف ناخنها چند نمونه از عوارض جانبی درمانهای سرطان است که میتواند دردناک و آزاردهنده باشد. بسیاری از کسانی که در حال درمان سرطان با روشهایی مثل شیمیدرمانی هستند، این علائم را گزارش کردهاند.
در یک تحقیق که با مشارکت ۲۷ نفر از مبتلایان به سرطان و در حال درمان انجام شد، از هر پنج نفر، ۴ نفر نوعی از عوارض جانبی پوستی را گزارش کردند. متاسفانه بعضی از بیماران، بهخاطر شدت عوارض جانبی، درمانهای خود را ناتمام رها میکنند.
اگر شما هم مبتلا به سرطان هستید و دوران درمان خود را میگذرانید، با به کار بستن این توصیهها میتوانید تا حد زیادی این عوارض جانبی را کاهش دهید.
درمانهای سرطان چه تاثیری روی پوست دارند؟
بعضی از این عوارض جانبی پوستی درمانهای سرطان را میتوان با برخی پیشگیریها، کاهش داد. داشتن یک روتین مناسب برای حفظ سلامت پوست قبل از شروع درمان، کمک زیادی به کاهش این عوارض میکند.
بسته به نوع درمانی که انتخاب کردهاید، پوست ممکن است تحت تاثیر عوارض جانبی مختلفی قرار بگیرد. رایجترین عوارض درمانهای سرطان روی پوست عبارتاند از خارش، خشک شدن پوست، افزایش حساسیت پوست، افزایش حساسیت نسبت به تابش نور آفتاب، تغییر رنگ پوست یا مستعد شدن در برابر ابتلا به عفونتهای پوستی.
تقریبا نیمی از کسانی که تحت درمان سرطان قرار دارند، نمونههایی از مشکلات پوست، مو و ناخن را تجربه میکنند. شیمیدرمانی، رادیوتراپی یا درمانهای هدفمند، با کشتن سلولهای سرطانی انجام میشود در حالی که در روش ایمونوتراپی، سیستم ایمنی خود بدن برای مبارزه با سرطان تقویت میشود. این اثرات نهتنها روی اندام مورد نظر، بلکه روی سایر سیستمهای اندامی از جمله پوست نیز میتواند تاثیر داشته باشد.
از کدام محصولات آرایشی باید دوری کنید؟
هر فرد عوارض خاص خود را نشان میدهد و ویژگیهای پوستی منحصربهفردی دارد اما در مجموع تمام کسانی که تحت درمان سرطان قرار دارند، باید از هر محصول یا مادهی اولیهای که باعث برانگیختن پوست میشود، پرهیز کنند.
به عنوان مثال وقتی تحت درمان به شیوهی رادیوتراپی قرار دارید، پوست شما قرمز و ملتهب میشود درست مثل زمانی که دچار آفتابسوختگی شده باشد. این پوست که دچار آسیب شده، مانند پوست سالم، مثل یک سد محکم عمل نمیکند و خیلی زودتر در مواجهه با برخی از مواد تشکیلدهندهی محصولات بهداشتی، حساس و ملتهب میشود.
از جمله محصولاتی که باعث التهاب بیشتر پوست میشوند عبارتاند از عطرها و مواد نگهدارنده.
در این شرایط بیشتر افراد فورا تمایل پیدا میکنند تا از محصولات طبیعی و ارگانیک استفاده کنند. اما این نکته را به خاطر داشته باشید که کلماتی مثل ارگانیک و طبیعی، لزوما به این معنی نیستند که محصول مربوطه، اصلا به پوست شما لطمه نمیزند یا آلرژی ایجاد نمیکند.
بعضی از عصارههای طبیعی موجود در محصولات بهداشتی، از آن دسته موادی هستند که میتوانند بسیار حساسیتزا باشند و التهاب پوستی ایجاد کنند. پس لزوما طبیعی بودن، بهمعنای بیخطر بودن یک محصول نیست.
در این شرایط دنبال محصولاتی باشید که مخصوص پوستهای حساس طراحی شدهاند. در این محصولات کمترین مواد محرک وجود دارد. کرمهای مخصوصی هم تولید میشود که دقیقا مخصوص استفاده بعد از عملهای جراحی و برای پوستهای حساس و آسیبدیده است.
تا جایی که میتوانید از تونرهای بسیار قوی اجتناب کنید. هر محصول بهداشتی که حاوی الکل، بتاهیدروکسید اسید، ضدآکنهها مثل سالیسیلیک اسید یا بنزویل پراکسید باشد، برای پوست شما مناسب نیست. از محصولاتی که اسکراب، دانههای درشت و برنده و لایهبردارهای شیمیایی دارند، اجتناب کنید.
بسیاری از این بیماران در مورد استفاده از محصولاتی که ویتامین C یا ترتینوئین دارند، سوال میپرسند. پاسخ این سوال برای هر فرد، متفاوت است. بستگی به شرایطی که پوست بیمار بعد از درمانهای سرطان دارد، ممکن است ادامه دادن استفاده از این محصولات، مضر نباشد. اگر در مورد استفاده از یک محصول روی پوست خود شک دارید، حتما با پزشک خودتان یا یک پزشک متخصص پوست مشورت کنید.
در روتین مراقبت از پوست برای بیماران مبتلا به سرطان از چه محصولاتی باید استفاده کنید؟
صابونهای خود را با شویندههای ملایم و بدون عطر جایگزین کنید. حمام کردن شما باید در مدت کوتاهی انجام شود و با آب ولرم حمام کنید.
در مورد پوست صورت باید بیشتر احتیاط کنید. بعد از شستن صورت، برای خشک کردن آن، حوله را روی پوست نمالید. فقط باید آن را روی پوست بگذارید و بردارید. برای استفاده از محصولات مراقبت پوست مثل کرم هم نباید پوست را ماساژ دهید، فقط با ضربههای انگشت، کرم را روی پوست بگذارید و بهآرامی پخش کنید. وقتی پوستتان کمی مرطوب است، از محصولات بهداشتی استفاده کنید.
یک شویندهی صورت پیدا کنید که بدون عطر و ترجیحا بدون مواد نگهدارنده باشد. محصولی که میخرید باید مواد آرامشبخش صورت داشته باشد و پوست را حسابی آبرسانی کند. روی پوستی که تازه رادیوتراپی را تجربه کرده است، از کرمها و محصولاتی که حاوی وازلین هستند استفاده نکنید. این مواد میتوانند داغی و حرارت پوست را در خود زندانی کنند و باعث التهاب و ناراحتی بیشتر پوست شوند.
شویندهها
برای شستن و پاک کردن صورت از آلودگیها، شویندهی ملایم بخرید. حتی شیرپاککنهایی که نیاز به آبکشی ندارند، میتوانند انتخاب خوبی برای تمیز کردن پوست باشند. این محصولات را بهآرامی میتوانید با پنبه یا دستمال از روی پوست پاک کنید. روغنهای پاککننده و همینطور شویندههای صورت که خاصیت آبرسانی دارند، انتخاب خوبی برای افرادی است که بهتازگی دورههای رادیوتراپی را گذراندهاند.
مرطوبکنندهها
چه قبل از شروع درمان و چه حین درمان، باید پوست را مرتب آبرسانی کنید. استفاده از مرطوبکنندهها و آبرسانی به پوست برای درمان خشکی پوست ضروری است. مرطوبکنندهها علاوه بر آبرسانی پوست، یک سد در مقابل آن ایجاد میکنند که مانع از ایجاد التهاب بیشتر میشود.
بسیاری از افراد فراموش میکنند که مرطوبکنندهها فقط مخصوص صورت نیستند. از این کرمها میتوانید هر جایی که خشکی پوست را تجربه میکنید، استفاده کنید. کرمها و پمادها معمولا خاصیت آبرسانی بیشتری نسبت به ژل و لوسیون دارند. سرمهای آبرسان هم اگر مواد اولیهی حساسیتزا نداشته باشند، برای آبرسانی پوست انتخاب خوبی هستند.
ضدآفتاب
افزایش حساسیت در برابر تابش نور آفتاب یکی از رایجترین عوارض جانبی درمانهای مربوط به سرطان است. بسته به نوع دارویی که استفاده میکنید، این حساسیت میتواند بسیار شدید باشد و خیلی سریع اتفاق بیافتد. به همین دلیل مراقبت از پوست در برابر تابش آفتاب بیشتر از همیشه برای این افراد اهمیت پیدا میکند.
برای محافظت از پوست در برابر آفتاب از لباسهای پوشیدهتر، کلاه و آفتابگیر استفاده کنید. حتما کرم ضدآفتاب با SPF بالا استفاده کنید. پوست لب هم به اندازهی پوست صورت و حتی بیشتر، حساس میشود. از بالم لبهایی که خاصیت ضدآفتاب هم دارند استفاده کنید.
البته لازم نیست خودتان را بهکلی از آفتاب محروم کنید. فقط مراقب نوع لباس پوشیدن خود باشید و با هر وسیلهای که میتوانید از پوست در برابر تابش آفتاب شدید حفاظت کنید. کرم ضدآفتابی که استفاده میکنید باید SPF حداقل ۳۰ داشته باشد. ضدآفتابهایی بخرید که برای پوستهای حساساند.
بعد از جراحی یا رادیوتراپی، مدتی طول میکشد تا پوست به شرایط عادی برگردد. در روزهای اول که هنوز پوست شما ملتهب و قرمز است، احتمال تغییر رنگ پوست بیشتر میشود. بنابراین حتی در فصل زمستان، پوست خود را در برابر اشعهی فرابنفش خورشید حفظ کنید.
با توجه به این نکات و داشتن روتین مراقبت از پوست برای بیماران مبتلا به سرطان میتوانید دورهی درمان را با کمترین مشکل و عارض جانبی طی کنید و زندگی جدید خود را بدون سرطان آغاز کنید.
منبع: Vogue