۶ هنجار اجتماعی ایجاد شده به‌واسطه‌ی گسترش فناوری که باید از آن‌ها پیروی کنیم

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
هنجار اجتماعی فناوری

استفاده از فناوری به‌گونه‌ای با تار و پود زندگی ما گره خورده است که در حقیقت برای استفاده از آن رفتارها و هنجارهای اجتماعی را دنبال می‌کنیم. با هر تحول جدیدی که در دنیای تکنولوژی رخ می‌دهد، افراد بسیاری سبک زندگی خود را به‌گونه‌ای تغییر می‌دهند که بتوانند از رفتارها و هنجارهای اجتماعی جدید پیروی کنند.

در مدتی کوتاه (کمی بیش از یک دهه) بیش از ۶ مبلیارد نفر از ما ساکنان زمین به استفاده از گوشی‌های هوشمند روی آوردیم. این تغییر بزرگ در فرهنگ جهانی باعث شد ما هنجارهای اجتماعی جالبی را وضع کنیم تا تعامل ما با دیگران را بهبود بدهند. در این مطلب نگاهی داریم به ۶ هنجار رایجی که به تسهیل استفاده از فناوری در زندگی روزمره و تعامل ما با دیگران کمک کرده‌اند و حتما شما هم با آن‌ها روبرو شده‌اید.

۱. بدون دعوت به نمایشگر دیگران نگاه نکنید

هنجار اجتماعی فناوری

گوشی‌های هوشمند به ابزارهای اصلی ما برای ثبت زندگی شخصی‌مان تبدیل شده‌اند. این ابزارها اطلاعات شخصی بسیاری، از جمله تصاویر، ویدیوها، مخاطبان، پیام‌ها، رمزهای عبور، اطلاعات بانکی و … را در خود ذخیره کرده‌اند. بنابراین، عجیب نیست که مالک این اطلاعات تمایل داشته باشد آن‌ها را به‌صورت خصوصی نگهداری کند و برای خود حریم شخصی قائل شود.

اگر ما نتوانیم با این هنجار کنار بیاییم که نباید بدون دعوت و بدون اجازه به نمایشگر شخص دیگری نگاه کرد، رفتار ما می‌تواند نشان‌دهنده‌ی بی‌احترامی و تجاوز به حریم دیگران باشد و چهره‌ای ناخوشایند و حتی خطرناک از ما به نمایش بگذارد. البته که این موضوع در ارتباط با غریبه‌ها، همکاران، همکلاسی‌ها و افرادی که با آن‌ها صمیمیت کمتری داریم باید بیشتر جدی گرفته شوند، اما نباید فراموش کنیم که حتی خانواده و دوستان صمیمی‌ ما هم حریم خصوصی دارند.

۲. اگر فردی چیزی را در گوشی خود به شما نشان داد، در سایر بخش‌ها و محتواهای گوشی او گشت‌و‌گذار نکنید

حتی اگر کسی شما را دعوت کرد تا محتوایی را روی گوشی او تماشا کنید، نباید با سوایپ کردن به چپ و راست و گشت‌و‌گذار در سایر محتواهای موجود در گوشی حریم شخصی او را زیر پا بگذارید و فراتر از آنچه به شما اجازه داده شده است را تماشا کنید. اگر قصد چنین کاری را دارید، حتما پیش از اقدام به این کار از او اجازه بگیرید.

در غیر این‌صورت، رفتار شما این حس را به او القا می‌کند که دیگر نباید به شما اعتماد کند و گوشی خود را به شما بسپارد و در صمیمیت با شما زیاده‌روی کرده‌است. هنگامی که دوست شما از شما دعوت می‌کند تا ویدیویی را که برای تیک‌تاک ساخته مشاهده کنید، به این معنی نیست که شما دعوت شده‌اید تا کل گالری او را مرور کنید. بر خلاف شبکه‌های اجتماعی که دیوارها را برداشته‌اند و به حریمی عمومی تبدیل شده‌اند، حریم خصوصی بنا به دلایلی که برای همه‌ی ما قابل درک است، باید همچنان خصوصی باقی بماند.

۳. هنگامی که با کسی صحبت می‌کنید هندزفری/ ایرباد خود را کنار بگذارید

ایرباد

ایربادهای جدید به ویژگی‌های مفیدی مانند حذف نویز فعال (اکتیو نویز کنسلینگ) و حالت شفاف مجهز هستند. مورد دوم قابلیتی کاربردی است که به شما اجازه می‌دهد بدون نیاز به خارج کردن ایربادها از گوش خود بتوانید صدای محیط را بشنوید. با این وجود، این ویژگی‌ هنوز جدید است و عده‌ی بسیاری با آن آشنایی ندارند.

به همین دلیل، اگر شما در هنگام صحبت با دیگران همچنان ایربادها (یا حتی هندزفری‌های قدیمی‌تر) را در گوش خود نگه دارید، ممکن است فرد مقابل حس کند شما نمی‌توانید به‌خوبی صدای او را بشنوید و ناخواسته صدای خود را بالا ببرد. همچنین، ممکن است حس شود شما چندان مشتاق به مصاحبت با او نیستید و این رفتار شما نوعی بی‌احترامی تلقی شود. در نتیجه، بهتر است در مدت صحبت با دیگران ایرباد یا هندزفری را از گوش خارج کنید.

۴. بدون اجازه از دیگران گوشی آن‌ها را از شارژر جدا نکنید تا گوشی خود را شارژ کنید

هنجار اجتماعی فناوری

ممکن است دستگاه شما نیاز به شارژ مجدد داشته باشد، اما جدا کردن گوشی دیگران از شارژر برای شارژ گوشی خودتان در حالی که از آن‌ها اجازه نگرفته‌اید یک رفتار ناپسند است. شاید این رفتار در میان اعضای خانواده چندان جلوه‌ی بدی نداشته باشد، اما جدا کردن گوشی دوستان و همکاران از شارژر بدون اجازه گرفتن از آن‌ها می‌تواند منجر به دل‌خوری و بحث شود.

به علاوه، هر شارژری با هر گوشی هوشمندی سازگار نیست و هر گوشی ظرفیت ورودی متفاوتی دارد، یا ممکن است نوع پورت آن با شارژر موجود ناسازگار باشد. برای مثال، تقریبا همه‌ی گوشی‌های اندرویدی به پورت‌های USB-C یا Micro-USB مجهزند در حالی‌که آیفون‌های اپل پورت لایتنینگ اختصاصی خود را دارند.

۵. در مکان‌های عمومی با صدای بلند موسیقی پخش نکنید

موزیک

این مورد قطعا یکی از آزار دهنده‌ترین عادات ناپسند اجتماعی است. شاید شما بهترین سلیقه‌ی موسیقایی را داشته باشید، اما این دلیل نمی‌شود همه‌ی افراد اطراف شما آنچه شما دوست دارید را بپسندند و مجبور باشند به پلی‌لیست شما گوش کنند. در مترو، اتوبوس، ایستگاه‌ها و فضاهای عمومی دیگر که به‌صورت مداوم اعلان‌هایی برای آگاهی از مسیر و یا فراخوانی افراد پخش می‌شوند، ممکن است صدای بلند موزیک شما مزاحم شنیدن این اعلان‌ها شود.

در پارک‌ها، فروشگاه‌ها و مطب‌ها و سایر مکان‌های مشابه که افراد به‌دنبال آرامش، ارتباط یا داد و ستد هستند، صدای بلند موزیک شما ممکن است باعث مزاحمت شود. اگر علاقه‌ دارید در مکان‌های عمومی به موسیقی دلخواه خود گوش دهید، بهتر است از هدفون استفاده کنید.

۶. با زوم کردن لنز دوربین مخفیانه دیگران را زیر نظر نگیرید

هنجار اجتماعی فناوری

در طول چند سال گذشته، دوربین‌های گوشی‌های هوشمند پیشرفت‌های فراوانی داشته‌اند. کمپانی‌هایی مانند سامسونگ، هواوی و شیائومی با رقابت تنگاتنگ بر سر قابلیت‌هایی مانند زوم حداکثری هر ساله ما را شگفت‌زده می‌کنند. برای مثال، گلکسی اس ۲۲ اولترا که جدیدترین پرچم‌دار سامسونگ است، حتی با زوم ۳۰ برابری هم تصویری شفاف و قابل تشخیص ارائه می‌کند.

اگرچه این ویژگی برای افرادی که تمایل دارند از سوژه‌هایی با فاصله‌ی زیاد، مانند پرنده‌ها، ساختمان‌ها، ماه و امثال آن تصویربرداری کنند کاربردی است. اما متاسفانه برای افرادی که قصد سرک کشیدن در حریم دیگران را دارند هم ابزار پرکاربردی خواهد بود؛ موضوعی که نقض آشکار حریم خصوصی دیگران است.

از فناوری مسئولانه استفاده کنیم

فناوری تاثیر عظیمی در نحوه‌ی تعامل ما با یکدیگر دارد و به بخشی جدانشدنی از زندگی بشر امروزی تبدیل شده است. در حالی‌که همه‌ی ما از تنوع و گستردگی فناوری‌های جدید سود می‌بریم، متاسفانه چیزهایی مانند حریم خصوصی و آرامش را هم از دست می‌دهیم. برای کاهش چنین عواقبی، مهم است از هنجارهای اجتماعی موجود پیروی کنیم تا بتوانیم رابطه‌ی خود با تکنولوژی و دیگران را در بهترین حالت نگه داریم.

منبع: Make Use Of

 



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X