۸ علامت مهم که زمان خرید لپتاپ جدید را نشان میدهند
زمانی که برای اولین بار لپتاپ خود را روشن میکنید، با عملکرد خوب، عمر باتری بالا و استفاده کارآمد از منابع سیستم روبرو میشوید. با این حال، با گذشت زمان، لپتاپ شما دیگر کارایی اولیه خود را نخواهد داشت. در این مطلب به ۸ نشانه میپردازیم که اگر با آنها روبرو شدهاید، پس به نظر میرسد باید به فکر خرید لپتاپ جدید باشید.
لپتاپ شما دیگر نیازهایتان را برآورده نمیکند
لپتاپ از آپدیتهای نرمافزاری پشتیبانی نمیکند
لپتاپ بسیار داغ میشود
با اختلالات گرافیکی و صدای بلند فن مواجه میشوید
سرعت پایین بوت شدن و خاموش شدن سیستم
تعمیرات یا تعویض پرهزینه
عدم امکان ارتقاء به دلیل بروز گلوگاه
آیندهنگری در خرید لپتاپ
لپتاپ شما دیگر نیازهایتان را برآورده نمیکند
اگر لپتاپ شما دیگر به درستی نیازهای شما را برآورده نمیکند، نشانهی روشنی است که زمان آن رسیده تا به دنبال خرید یک لپتاپ جدید باشید. این موضوع میتواند زمانی مشهود باشد که کارهایی که قبلاً به راحتی انجام میشدند، حالا با داغ شدن بیش از حد دستگاه و کندی عملکرد همراه میشوند. همچنین اگر اندازهی لپتاپ با تغییر شرایط کاری شما (مثلاً از دورکاری به محل کار) به مشکلی تبدیل شده است، شاید زمان ارتقاء دستگاه فرا رسیده باشد. به همین ترتیب، هر عامل دیگری که توانایی لپتاپ شما در انجام وظایف مورد نظرتان را محدود کند، نشاندهندهی نیاز به یک دستگاه جدید است که بهتر با نیازهای شما مطابقت داشته باشد.
لپتاپ از آپدیتهای نرمافزاری پشتیبانی نمیکند
اکثر لپتاپها برای چند سال از بهروزرسانیهای نرمافزاری جدید پشتیبانی میکنند تا زمانی که نیازمندیهای سیستمی برای این بهروزرسانیها از سختافزار دستگاه فراتر رود. برای مثال، برای نصب ویندوز ۱۱، لپتاپ شما باید قابلیت Secure Boot داشته باشد و به TPM مجهز باشد. حتی با وجود روشهای جایگزین برای نصب ویندوز ۱۱ روی یک رایانهی شخصی که پشتیبانی نمیشود، احتمالاً هنگام اجرای ویندوز ۱۱ روی چنین سیستمی با باگها و مشکلات مختلفی روبرو خواهید شد.
به طور مشابه، مکهایی که از سال ۲۰۱۶ و قبل از آن ساخته شدهاند، نمیتوانند آخرین نسخهی سیستمعامل مک (macOS 14 Sonoma) را اجرا کنند. برای اجرای این نسخه، به یک مکبوک ایر، مکبوک پرو یا مک مینی از سال ۲۰۱۸ یا جدیدتر نیاز دارید. اگر لپتاپ شما دیگر از بهروزرسانیهای جدید نرمافزاری پشتیبانی نمیکند و نمیخواهید از جدیدترین ویژگیهایی که ارائه میدهند جا بمانید، بهتر است به فکر خرید یک لپتاپ جدید باشید.
لپتاپ بسیار داغ میشود
با گذشت زمان، بهروزرسانیهای نرمافزاری باعث میشوند فشار بیشتری روی لپتاپ شما وارد شود. نسخههای جدیدتر نرمافزار اغلب به قدرت پردازش و حافظهی بیشتری نیاز دارند که این امر میتواند سختافزار قدیمیتر را تحت فشار قرار دهد. این فشار میتواند به گرم شدن بیش از حد دستگاه منجر شود، به خصوص اگر سیستم خنککنندهی لپتاپ برای خنک کردن مداوم سیستم تحت فشار زیاد طراحی نشده باشد.
گرم شدن بیش از حد همچنین میتواند ناشی از تجمع گرد و غبار باشد که جریان هوا را مسدود کرده و مانند عایق عمل میکند. تمیز کردن منظم درگاههای تهویه و انجام اقدامات توصیهشدهی دیگر میتواند این مشکل را کاهش دهد. با این حال، اگر گرم شدن بیش از حد، به ویژه هنگام اجرای نرمافزارهای خاص، همچنان ادامه داشته باشد، ممکن است نشاندهندهی این باشد که سختافزار قادر به پاسخگویی به نیازهای نرمافزار نیست.
ارتقاء اجزایی مانند رم و حافظهی ذخیرهسازی میتواند یک راه حل موقتی باشد، اما اگر سیستم قدیمی شده و برای پاسخگویی به نیازهای امروزی با مشکل مواجه است، تعویض آن در بلندمدت عملیتر خواهد بود.
با اختلالات گرافیکی و صدای بلند فن مواجه میشوید
ناهنجاریهای بصری مانند سوسو زدن، رنگهای عجیب، اعوجاج، سر و صدای عجیب و غریب پردازنده گرافیکی، خرابیهای مکرر و سایر علائم هشداردهنده نشان میدهند که پردازنده گرافیکی برای پردازش گرافیک با مشکلات مختلفی روبرو است. این مسائل با افزایش سن پردازنده گرافیکی یا بروز مشکل سختافزاری قابلتوجهتر میشوند.
هنگامی که این علائم را مشاهده کردید، ابتدا باید مطمئن شوید که دریچههای خروجی فن تمیز هستند، فنهای پردازنده گرافیکی به درستی کار میکنند و سایر مشکلات احتمالی مربوط به پردازنده گرافیکی را رد کنید. اگر هیچ دلیل واضحی پیدا نشد، سازگاری پردازنده گرافیکی با سایر اجزای سیستم، مانند مادربرد، رم و سایر قطعات را بررسی کنید. گاهی اوقات، بهروزرسانی درایورها میتواند مشکلات جدیدی ایجاد کند. اگر سایر اجزا مانع عملکرد پردازنده گرافیکی میشوند و رفع مشکلات گرافیکی نیاز به تعویض چندین قطعه داشته باشد، معمولاً سرمایهگذاری روی دستگاه جدید عملیتر است و باید به سمت خرید لپتاپ جدید بروید.
از سوی دیگر، اگر لپتاپ شما پردازندهی گرافیکی مجزا ندارد، اما نیاز به اجرای نرمافزارهای گرافیکی سنگینی دارید که به قدرت اضافی نیاز دارند، تنها گزینه شما ممکن است خرید لپتاپ مجهز به یک پردازندهی گرافیکی قدرتمند باشد.
سرعت پایین بوت شدن و خاموش شدن سیستم
اگر راهاندازی یا خاموش شدن کامپیوتر شما زمان زیادی طول میکشد، چند راهکار برای افزایش سرعت آن وجود دارد. در صورتی که این روشها کارساز نبودند، ممکن است نیاز به تعویض حافظهی ذخیرهسازی داشته باشید. با این حال، اگر پردازندهی شما قدیمی یا کمتوان باشد و نتواند بهسرعت از پس کارهای راهاندازی برآید، صرفاً تعویض حافظه مشکل را حل نخواهد کرد.
به عنوان مثال، اگر مادربرد لپتاپ شما تنها از استانداردهای رابط قدیمی مانند SATA II یا SATA III پشتیبانی میکند، ارتقاء به یک SSD سریعتر تأثیر چشمگیری بر زمان راهاندازی نخواهد داشت. رم نیز میتواند مشکلساز باشد. اگر رم شما بسیار کند است یا ظرفیت کافی ندارد، میتواند به طور قابل توجهی زمان راهاندازی را افزایش دهد.
اگر به نظر میرسد سایر قطعات سیستم عامل گلوگاه (Bottleneck) ایجاد میکنند و پیشبینی میکنید حتی پس از ارتقای حافظه ذخیرهسازی، سرعت راهاندازی همچنان پایین باشد، شاید بهتر باشد روی خرید لپتاپ جدید سرمایهگذاری کنید.
تعمیرات یا تعویض پرهزینه
برخی از قطعات سختافزاری کامپیوتر مانند باتری لپتاپ را میتوان با هزینهای نسبتاً کم تعویض یا تعمیر کرد. در مقابل، قطعاتی مانند مادربرد یا صفحهنمایش ممکن است به سرمایهگذاری بیشتری نیاز داشته باشند. اگر مایعی روی لپتاپ شما ریخته شده، صفحهنمایش آن ترک خورده است یا با هر گونه مشکل سختافزاری پرهزینهی دیگری مواجه شدهاید، باید بهدقت بررسی کنید که آیا تعمیر لپتاپ فعلی شما نسبت به خرید یک لپتاپ جدید ارزش سرمایهگذاری دارد یا خیر. اگر هزینههای تعمیر زیاد است و لپتاپ شما علائم فرسودگی را نشان میدهد، بهتر است روی خرید لپتاپ جدید سرمایهگذاری کنید.
عدم امکان ارتقاء به دلیل بروز گلوگاه
گلوگاه زمانی ایجاد میشود که یک جزء سیستم، جزء دیگری را از عملکرد با حداکثر ظرفیت محدود کند. برای مثال، یک پردازندهی ضعیف یا رم ناکافی میتواند عملکرد یک کارت گرافیک قدرتمند را محدود کند. بنابراین، با وجود سرمایهگذاری روی یک کارت گرافیک با عملکرد بالا، ممکن است به دلیل این محدودیتها، عملکردی پایینتر از حد انتظار را تجربه کنید.
به همین ترتیب، ارتقاء برخی قطعات در یک لپتاپ نسبت به کامپیوتر رومیزی غیرممکن یا گرانتر و دشوارتر است. اگر هنگام ارتقای یک جزء خاص، گلوگاههای احتمالی را پیشبینی میکنید یا با محدودیتهای سختافزاری روبرو میشوید، به جای آن روی خرید یک لپتاپ جدید با مشخصات مورد نظر سرمایهگذاری کنید.
آیندهنگری در خرید لپتاپ
بودجهی کافی برای خرید یک لپتاپ جدید، شاید مهمترین عامل نباشد؛ اما زمانی که توان مالیاش را دارید، ارتقا و آیندهنگری برای نیازهایتان، یک انتخاب هوشمندانه است. اگر در حال شروع یک مسیر شغلی جدید هستید و ممکن است به دستگاهی با مشخصات خاصی نیاز داشته باشید، در این صورت، سرمایهگذاری روی یک لپتاپ جدید برای دورهی پیش رو، ارزش بالایی دارد. در نتیجه در این شرایط، قبل از خرید حتما به طور گسترده تحقیق کنید تا لپتاپ موردنظر بتواند تمام نیازهای شما را برای سالهای آینده برآورده کند.
در نهایت این شما هستید که برای خرید لپتاپ جدید باید تصمیمگیری کنید. اگر لپتاپ فعلیتان عملکرد مناسبی دارد، مشکلاتی که با آن مواجه هستید بر روند کاری شما تأثیری نمیگذارند یا بودجهی محدودی در اختیار دارید، میتوانید ارتقاء را به تعویق بیندازید و در آینده برای جایگزینی آن اقدام کنید.
منبع: HowToGeek