آیا برند مانیتور واقعا اهمیت زیادی دارد؟
خرید مانیتور جدید هم هیجانانگیز و هم خستهکننده است. با وجود اینکه برای انواع بودجهها میتوانید از بین مانیتورهای زیادی دست به انتخاب بزنید، ولی با توجه به اینکه باید ویژگیهای زیادی را در نظر بگیرید، چنین کاری میتواند بسیار خستهکننده شود. در این میان آیا واقعا برند مانیتور نقش مهمی را ایفا میکند و باید برای بهرهگیری از مانیتور ساخت شرکت مشهور مبلغ بیشتری بپردازیم؟ در ادامه همراه ما باشید.
اهمیت بیشتر پنل نسبت به برند
مهمترین قسمت مانیتور، پنل آن است که محتوا را نمایش میدهد. تقریبا تمام ویژگیهای مهمی که هنگام خرید مانیتور باید در نظر بگیرید، مربوط به پنل است. به عنوان مثال میتوانیم به مواردی مانند دقت رنگ، رفرشریت، نسبت کنتراست، زمان پاسخگویی و دیگر موارد اینچنینی اشاره کنیم.
مانیتورهای موجود در بازار معمولا از پنل TN، IPS یا VA استفاده میکنند. البته در این میان مانیتورهای گرانقیمت مبتنی بر پنل OLED هم به فروش میرسند که تعداد آنها در بازار ایران خیلی زیاد نیست. هرکدام از این پنلها مزایا و معایب خود را دارند که در این مطلب به طور مختصر و مفید به این موضوع پرداختهایم.
در این میان، بسیاری از کاربران به اهمیت کیفیت ساخت پنل توجه نشان نمیدهند. پنلهایی که کیفیت ساخت خوبی ندارند یا برای آنها کنترل کیفیت مناسبی انجام نگرفته باشد، ممکن است با پیکسلهای سوخته، رنگهای نهچندان دقیق و دیگر مشکلات به دست کاربران برسند. همچنین باید به اهمیت کالیبره کردن پنل از طرف شرکت سازنده هم اشاره کنیم. به طور کلی پنلهای VA معمولا دقت رنگ پایینتری نسبت به پنلهای IPS دارند ولی یک پنل VA باکیفیت میتواند جلوهی جذابتری نسبت به پنل IPS بیکیفیت داشته باشد.
با وجود این موارد مطرح شده، نمیتوانید برای تشخص باکیفیت بودن پنل صرفا به برند مانیتور متکی باشید. زیرا در نهایت یا باید پنل را نزدیک بررسی کنید یا اینکه از نقد و بررسیهای انجام شده کمک بگیرید.
بهرهگیری برندها از پنلهای ساخت شرکتهای متفاوت
درست مانند پردازندهها و دیگر قطعات کامپیوتر، پنلهای مانیتورها هم قطعات گرانقیمت و پیچیدهای هستند. بنابراین تعداد محدودی از سازندگان پنلهای باکیفیت در جهان فعالیت دارند. برخی از این شرکتها مانند سامسونگ و الجی، خود مانیتور هم تولید میکنند و برای این مانیتورها از پنلهای ساخت خود بهره میبرند. با توجه به این شرایط، تعداد برندهای سازندهی مانیتور بسیار بیشتر از سازندگان پنلها است. در نتیجه این شرکتها چارهای جز تامین پنل از طرف سازندگان مختلف ندارند.
احتمالا این سوال برای شما ایجاد شده که چرا تولیدکنندگان پنلها به طور انحصاری از آنها استفاده نمیکنند و در عرض این پنلها را در اختیار دیگر شرکتها قرار میدهند؟ باید خاطرنشان کنیم برای ساخت مانیتور قطعات زیادی استفاده میشوند. بنابراین فروش پنل به شرکتها، درآمد هنگفتی را راهی خزانهی سازندگان پنلها میکند و از طرف دیگر برندهای سازندهی مانیتورها هم میتوانند این پنلها را با قیمت مناسبی خریداری کنند.
خبر خوب این است که میتوانید پنل باکیفیتی را در مانیتورهای خوشقیمت پیدا کنید که عملا همان کیفیت مانیتورهای بسیار گرانتر را در اختیار شما قرار میدهند. با این حال تشخیص اینکه مانیتور موردنظر شما دقیقا از پنل ساخت کدام شرکت بهره میبرد، کار راحتی نیست و در نتیجه بار دیگر باید به اهمیت نقد و بررسیهای انجام شده اشاره کنیم. این را هم در نظر داشته باشید که شرکتهایی مانند سامسونگ و الجی، علاقهی زیادی به فروش فناوریهای اختصاصی خود ندارند. به همین خاطر برخی مانیتورها برای ارائهی کیفیت بهتر ممکن است از فریمور خاصی استفاده کنند که سایر مانیتورهای مبتنی بر همان پنل شاید از چنین مشخصهای بهره نمیبرند. در نتیجه حتی اگر دو مانیتور از پنل یکسانی استفاده کنند، لزوما قرار نیست کیفیت تصویر هر دو یکسان باشد.
گفتنی است برخی سازندگان مانیتورها بدون اینکه اطلاعرسانی کنند، تامینکنندهی پنلهای مانیتور را تغییر میدهند. به عنوان مثال برند AOC در سال ۲۰۲۰ این کار را برای برخی از پرفروشترین مانیتورهای خود انجام داد و با وجود اینکه پنلهای جدید زمان پاسخگویی بهتری داشتند، اما از سوی دیگر دقت رنگ و روشنایی آنها افت کرده بود. بعد از سروصدای زیادی که این تغییرات ایجاد کرد، AOC تصمیم گرفت بار دیگر از همان پنلهای اصلی استفاده کند.
چگونه مانیتور مناسب را تشخیص دهیم؟
با توجه به نکات مطرح شده، بهتر است برای خرید مانیتور، به مشخصات مانیتور توجه کنید و صرفا به دنبال برند نباشید. اگر میتوانید مانیتور را از نزدیک بررسی کنید، طبیعتا انجام این کار را توصیه میکنیم. اما اگر میخواهید مانیتور را اینترنتی بخرید، پس بهتر است به چند نقد و بررسی انجام شده نگاهی بیندازید تا ببینید افراد حرفهای در مورد مانیتور موردنظر چه نظری دارند. اما در مورد ویژگیهای یک مانیتور مناسب، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- نوع پنل: همانطور که توضیح دادیم، نوع پنل استفاده شده در زمینهی دقت رنگ و زمان پاسخگویی نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
- رزولوشن: مانیتورهای اقتصادی موجود در بازار از رزولوشن ۱۰۸۰p بهره میبرند ولی اگر میتوانید بیشتر هزینه کنید، بهتر است سراغ رزولوشن ۱۴۴۰p یا ۲۱۶۰p بروید. هرچقدر رزولوشن بالاتر باشد، انواع محتوا با جذابیت و شفافیت بیشتری نمایش داده میشوند.
- رفرشریت: این مشخصه برای گیمرها اهمیت زیادی دارد و البته برای بهرهگیری از رفرشریت بالای بازیها، کارت گرافیک سیستم هم باید بتواند از رفرشریت موردنظر پشتیبانی کند. اما اگر گیمر نیستید، لازم نیست به این مشخصه توجه کنید و رفرشریت استاندارد ۶۰ هرتز برای شما کافی خواهد بود.
- سایز و نسبت تصویر: بسیاری از کاربران استفاده از مانیتورهای مستطیل شکل با نسبت تصویر ۱۶:۹ را ترجیح میدهند. اما با افزایش محبوبیت مانیتورهای خمیده، برخی علاقه دارند از مانیتورهای عریضتر از حالت معمول استفاده کنند.
- استند مانیتور: استند مانیتور از جمله ویژگیهایی است که میتواند اهمیت زیادی داشته باشد. برخی از این استندها به شما اجازه میدهند ارتفاع و زاویهی مانیتور را به راحتی تغییر دهید. اگر هم میخواهید از پایه نگهدارنده متحرک برای مانیتور استفاده کنید، قبل از خرید دقت کنید تا از پشتیبانی مانیتور از چنین مشخصهای مطمئن شوید.
- دیگر ویژگیها: یک مانیتور میتواند ویژگیهایی مانند پشتیبانی از HDR، فناوری FreeSync/G-Sync و اسپیکر داخلی هم داشته باشد. بنابراین اگر چنین مواردی برای شما اهمیت دارند، قبل از خرید مانیتور به آنها توجه کنید.
اگر یک مانیتور مناسب با قیمت خوب پیدا کردید که در نقد و بررسیها هم خوب ظاهر شده، پس دیگر نباید نگران زیادی بابت برند آن داشته باشید. در نتیجه بدون اینکه به برند مانیتورها توجه کنید، ببینید مانیتور موردنظر چه ویژگیهایی دارد و آیا ویژگیهای موردنظر با اولویتهای شما سازگاری دارد یا نه.
منبع: HowToGeek