فضانوردان چین پس از ۳ ماه اقامت در ایستگاه فضایی به زمین بازگشتند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
بازگشت فضانوردان مأموریت شنزو-12 چین از ایستگاه فضایی تیان‌هه

فضانوردان چین پس از انجام اولین مأموریت سرنشین‌دار در ایستگاه فضایی تیان‌هه و ثبت یک رکورد در زمینه‌ی مأموریت‌های فضایی انسانی این کشور، امروز با موفقیت به زمین بازگشتند.

«نی هایشنگ» (Nie Haisheng) فرمانده مأموریت «شنژو ۱۲» (Shenzhou 12) چین به همراه «لیو بومینگ» (Liu Boming) و «تانگ هونگ‌بو» (Tang Hongbo) امروز ساعت ۰۱:۳۴ منطقه‌ی زمانی شرقی (۱۰:۳۴ به وقت تهران) در «بیابان گوبی» (Gobi Desert) مغولستان در نزدیکی «دانگ‌فنگ» (Dongfeng) به زمین فرود آمدند.

چتر نجات اصلی کپسول سرنشین‌دار این مأموریت در فاصله‌ی ۱۰ کیلومتری از زمین باز و در ارتفاع حدود ۵٫۵ کیلومتری سپر حرارتی جدا شد. این فرود طبق برنامه‌ریزی در زمان و محدوده‌ای که پیش از این توسط دولت چین تعیین و تخلیه شده بود صورت گرفت و پس از نشستن به زمین، تیم‌های بازیابی به سرعت کپسول را پیدا و برای خروج فضانوردان ایمن‌سازی کردند تا در نهایت مرکز کنترل پروازهای هوافضای پکن موفقیت کامل مأموریت شنژو ۱۲ را اعلام کند.

لیو بومینگ در مصاحبه‌ی پس از فرود گفت: «جهان بسیار وسیع، زیبا و جذاب است. من بسیار خوش‌شانس و خوشحالم که این شانس را داشتم تا دوباره به فضا بروم و در ایستگاه فضایی خودمان راهپیمایی فضایی انجام دهم.»

نی هم خاطرنشان کرد: «من معتقدم که با توسعه‌ی پیوسته‌ی قدرت همه‌جانبه‌ی چین و سطح علم و فناوری، فضانوردان بیشتری به رکوردهای جدیدتری دست می‌یابند و فعالیت‌های فضایی چین را به سطح دیگری ارتقا می‌دهند.»

سه فضانورد شنژو ۱۲ روز چهارشنبه اقامت ۹۰ روزه‌ی خود را در هسته‌ی مرکزی ایستگاه فضایی چین به پایان رساندند. سپس با جدا شدن از ماژول مرکزی تیان‌هه و پیش از بازگشت به زمین یک مانور آزمایشی ملاقات مداری انجام دادند. به گفته‌ی چین فضاپیمای شنژو ۱۲ در این آزمایش به فاصله‌ی ۱۹ متری از ایستگاه فضایی تیان‌هه دست یافته است.

مأموریت شنژو ۱۲ شامل تأیید عملکرد سیستم‌های پشتیبانی از حیات در تیان‌هه، نصب تجهیزات برای مأموریت‌های آینده، انجام آزمایش‌های گوناگون، تصویربرداری از زمین، توسعه‌ی ایستگاه و دو فعالیت برون‌ایستگاهی بود.

این مأموریت همچنین با مجموع زمان کمی بیش از ۹۲ روز و ۴ ساعت رکورد جدیدی را برای چین در انجام مأموریت‌های فضایی سرنشین‌دار ثبت کرد که پیش از این در اختیار مأموریت شنژو ۱۱ با ۳۳ روز بود.

فرود شنژو ۱۲ در منطقه‌ی تعیین‌شده‌ی جدیدی نزدیک «مرکز پرتاب ماهواره‌ی جیکوان» (Jiuquan Satellite Launch Center) انجام شد. پیش از این فرودهای فضاپیماهای سرنشین‌دار چین در مراتع «سیزیوانگ» (Siziwang) در مغولستان داخلی انجام می‌شد. افزایش تراکم جمعیت منطقه و نیاز به بهینه‌سازی منطقه برای بازیابی فضانوردان به دنبال افزایش مأموریت‌های فضایی چین، از جمله دلایل این تغییر بوده‌اند.

این مأموریت سومین مأموریت از ۱۱ مأموریتی بود که برای ساخت، تأمین تجهیزات و استقرار ایستگاه فضایی چین با سه ماژول درنظر گرفته شده است. ماژول اصلی تیان‌هه در آوریل (اردیبهشت) پرتاب شد و نخستین ماژول از سه ماژول ایستگاه فضایی چین است.

طرح گرافیکی ایستگاه فضایی تیان‌هه چین

طرح گرافیکی ایستگاه فضایی تیان‌هه چین
Credit: AP Photo/Mark Schiefelbein

این ایستگاه هم‌اکنون در مدار ۳۸۱ تا ۳۸۴ کیلومتری با شیب ۴۱ درجه قرار دارد. فضاپیمای باری «تیان‌ژو-۲» (Tianzhou-2) در ماه می برای تحویل لوازم، لباس‌های راهپیمایی فضایی، آزمایش‌ها و پیشران به تیان‌هه رسید. همچنین تیان‌هه از ۱۷ ژوئن تا ۱۵ سپتامبر (۲۷ خرداد تا ۲۴ شهریور) میزبان سه فضانورد چینی بود. تیان‌زو-۲ به‌زودی از بندرگاه عقب تیان‌هه جدا و به بندرگاه جلویی این ایستگاه متصل می‌شود و جابه‌جایی پیشرانه در ریزگرانش را آزمایش می‌کند.

این فضاپیمای باری قرار است پس از پایان مأموریت بر فراز اقیانوس آرام جنوبی به زمین بازگردد. هم‌اکنون «تیان‌ژو-۳» (Tianzhou-3) هم در حال آماده شدن برای پرتاب توسط موشک «لانگ مارچ ۷» (Long March 7) در حدود ۲۰ سپتامبر (۲۹ شهریور) از پایگاه فضایی «ون‌چانگ» (Wenchang) است تا تجهیزات و اقلام لازم برای مأموریت سرنشین‌دار بعدی را به ایستگاه فضایی چین برساند.

مأموریت سرنشین‌دار بعدی چین با نام «شنژو-۱۳» (Shenzhou-13) که توسط موشک «لانگ مارچ ۲اف» (Long March 2F) از جیکوان پرتاب خواهد شد، برای ماه اکتبر برنامه‌ریزی شده است و اقامتی ۶ ماهه را برای فضانوردان چینی رقم خواهد زد. هرچند پیش‌بینی‌های غیررسمی از انجام آن طی اکتبر تا مارس ۲۰۲۲ حکایت دارند.

حدود یک ماه پس از این مأموریت «تیان‌ژو-۴» (Tianzhou-4) به ایستگاه می‌رسد و پرتاب دو ماژول دیگر ایستگاه «ونتیان» (Wentian) و «منگتیان» (Mengtian) هم به ترتیب برای ماه می یا ژوئن و آگوست و سپتامبر درنظر گرفته شده است. درنهایت «تیان‌زو-۵» که در اکتبر سال آینده به فضا پرتاب می‌شود تا ایستگاه را برای ورود مأموریت «شنژو-۱۵» آماده کند و فاز ساخت ایستگاه فضایی چین به پایان برسد.

عکس کاور: بازگشت فضانوردان مأموریت شنژو-۱۲ چین از ایستگاه فضایی تیان‌هه

Credit: (Ju Zhenhua/Xinhua via AP

منبع: Space News



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X