سلامت روان مادر: اولویت دادن مراقبت از خود برای مادران
در حالی که مادر شدن میتواند یکی از ارزشمندترین تجربیات باشد، اما همچنین میتواند فوقالعاده چالش برانگیز، استرسزا و طاقت فرسا هم باشد. بسیاری از مادران نیازهای فرزندان خود را بر نیازهای خود مقدم میدانند و زمان کمی برای مراقبت از خود باقی میگذارند. با این حال، مراقبت از خود برای سلامت روان و تندرستی ضروری است و برای مادران بسیار مهم است که به نیازهای خود نیز اولویت دهند.
متاسفانه بسیاری از مادران بدون در نظر گرفتن این موضوع استرس، اضطراب و انزوا را تجربه میکنند. نباید فراموش کنید که در ماهها و سالهای اولیهی به دنیا آمدن فرزند، مراقبت از خود برای مادران بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. در این مطلب از دیجیکالا مگ قرار است به موضوع مراقبت از خود در مادران بپردازیم تا با اهمیت حیاتی آن بیشتر آشنا شوید.
چرا مراقبت از خود برای مادران بسیار مهم است؟
شما تنها نیستید
اطلاعات بیشتر در مورد افسردگی پس از زایمان
ایدههایی برای مراقبت از خود، مخصوص مادران
چرا مراقبت از خود برای مادران بسیار مهم است؟
اول و مهمتر از همه باید بدانید که مراقبت از خود به معنای خودخواهی نیست. مراقبت از خود برای سلامتی عمومیتان ضروری است و شما را قادر میسازد تا والدین بهتری باشید. مادران اغلب نیازهای خود را در آخرین مرتبه قرار میدهند، اما حقیقت این است که شما نمیتوانید از یک فنجان خالی چیزی بنوشید. با اولویت دادن به مراقبت از خود، شما نه تنها به خودتان بلکه به فرزندانتان و خانوادهتان هم سود میرسانید.
همانطور که گفتیم مراقبت از خود برای سلامت روان بسیار مهم است چون به کاهش استرس، جلوگیری از فرسودگی شغلی و ارتقاء سلامت عمومی کمک میکند. هنگامی که مادران به نیازهای خود اولویت میدهند، برای رسیدگی به خواستههای مادر شدن مجهزتر هستند. مراقبت از خود همچنین میتواند روابط را بهبود بخشد، اعتماد به نفس و عزت نفس را افزایش دهد و تاب آوری را بالا ببرد.
شما تنها نیستید
سازمان بهداشت جهانی گزارش میدهد که از هر پنج مادر، یک نفر در دوران بارداری یا سال اول پس از زایمان، دچار مشکلات سلامت روان میشود. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، سلامت روان مادران یک نگرانی اساسی بهداشت عمومی است چون نه تنها بر مادر، بلکه بر سلامت، رشد و رفاه کودک هم تاثیر میگذارد. افسردگی پس از زایمان یک بیماری شایع است که بسیاری از مادران را تحت تاثیر قرار میدهد. خوشبختانه این بیماری قابل درمان است اما متاسفانه بسیاری از زنان به دلیل انگ مرتبط با سلامت روان مایل به کمک گرفتن از متخصص در این موضوع نیستند. شکستن موانع موجود بر سر راه درخواست کمک و ایجاد فضایی امن و حمایتگر برای مادران با هدف دریافت کمک مورد نیازشان، موضوعی کاملا ضروری است.
اطلاعات بیشتر در مورد افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان (PPD) نوعی افسردگی است که مادران را بعد از زایمان تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری میتواند در هر زمانی در طول سال اول پس از زایمان رخ دهد و تقریبا ۱۰ تا ۱۵ درصد از زنان را تحت تاثیر قرار میدهد. به گفتهی متخصصان «افسردگی همیشه به شکل غم و اندوه نیست. میتواند به صورت تحریکپذیری بالا، احساس بیحسی یا جدایی، مشکل در پیوند با نوزاد یا تغییراتی در جنبههای عملکردی مثل خواب یا اشتها باشد. یک زن مبتلا به اضطراب دوران بارداری ممکن است ترس یا نگرانی بیش از حد، افکار ناخواسته مزاحمی که به سختی میتواند آنها را کنترل کند، مشکل در خوابیدن در زمانی که نوزادش میخوابد یا حملات پانیک را تجربه کند.»
PPD میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله تغییرات هورمونی، کمبود خواب، عدم حمایت و احساس غرق شدن به تنهایی در دریای بیپایان مسؤولیتها باشد. تشخیص علائم PPD و درخواست کمک در صورت احتمال ابتلا به آن بسیار مهم است. گزینههای درمانی PPD میتواند شامل درمان با دارو و البته مراقبت از خود باشد.
ایدههایی برای مراقبت از خود، مخصوص مادران
مادر بودن با برنامهای فشرده و مسؤولیتهای بیپایان همراه است؛ به شکلی که گاهی حتی فکر اضافه کردن یک کار دیگر به این فهرست هم میتواند طاقتفرسا باشد. با این حال، توجه به خود و نیازهایتان نه تنها خودخواهی نیست، بلکه برای سلامتی و شادابی شما ضروری است. مهم است بدانید که مراقبت از خود برای هر فردی معنای متفاوتی دارد. اگر احساس میکنید زیر بار مسؤولیتها غرق شدهاید از قدمهای کوچک شروع کنید. هر بار یک مورد را انتخاب کنید و به برنامهی روزانهتان اضافه کنید. حتی کوچکترین تغییرات هم میتوانند تاثیر قابلتوجهی داشته باشند.
استراحت کافی
برای بازیابی انرژی و استراحت در طول روز به طور منظم از کارهایتان دست بکشید و چند دقیقهای را به خودتان اختصاص دهید. این زمان میتواند برای مدیتیشن، چرت کوتاه، یک ماساژ آرامشبخش یا انجام هر کار مورد علاقهی دیگرتان باشد. مهم این است که به طور منظم برای خودتان وقت بگذارید. به همسرتان بگویید که این زمان استراحت برای شما ضروری است و از او بخواهید در این زمینه به شما کمک کند. همچنین میتوانید از دوستان و آشنایان مورد اعتمادتان در این زمینه کمک بگیرید. در هر زمانی که کودکان در مدرسه هستند یا خوابیدهاند، برای خودتان وقت بگذارید.
تمرین ذهن آگاهی
ذهن آگاهی روشی است که به کاهش استرس و بهبود سلامت کلی شما کمک میکند. هر روز چند دقیقه را به تمرین ذهن آگاهی اختصاص دهید. این تمرین میتواند شامل مدیتیشن، تنفس عمیق یا یوگا باشد.
ارتباط با دیگران
حمایت اجتماعی برای سلامت روان بسیار مهم است. برای حفظ ارتباط با دوستان و خانوادهتان وقت بگذارید. تماس تلفنی، پیامک یا ملاقات حضوری گزینههای مناسبی هستند. ارتباط با دیگر مادران هم بسیار مهم است چون به شما یادآوری میکند که در شادیها و چالشهای مادرانه تنها نیستید.
خواب کافی
خواب کافی برای سلامت روان و تندرستی بسیار مهم است. با ایجاد یک روتین منظم برای خواب و پایبندی به آن، از خواب کافی شبانهتان اطمینان حاصل کنید.
فعالیت بدنی
فعالیت بدنی یک راه عالی برای کاهش استرس و بهبود سلامت کلی است. پیادهروی، یوگا یا شرکت در کلاسهای ورزشی از جمله فعالیتهایی هستند که میتوانید از بین آنها گزینهای لذتبخش را انتخاب کرده و به طور منظم انجام دهید.
دریافت کمک در صورت نیاز
اگر با مشکلات مربوط به سلامت روان مواجه هستید، از دریافت کمک نترسید. با پزشک، روانشناس یا مشاور سلامت روان درباره نگرانیهایتان صحبت کنید.
مرور کلی
مادران میتوانند با برداشتن قدمهایی برای مراقبت از خود، استرس را کاهش دهند و از فرسودگی شغلی جلوگیری کنند و در نهایت احساس تندرستی بیشتری داشته باشند. به یاد داشته باشید که دریافت کمک نشانه قدرت است و در صورت نیاز باید از دیگران کمک بگیرید. پس اگر در اطرافتان کسی به تازگی مادر شده است از همین امروز تصمیم بگیرید با مادران اطرافتان صحبت کنید و از خودتان بپرسیم، «چگونه میتوانم از آنها حمایت کنم و آنها را به مراقبت از خود تشویق کنم؟»
منبع: rosscenter