راهنمای خرید آیفون دست دوم؛ قبل از خرید آیفون استفادهشده باید چه نکاتی را رعایت کنیم؟
خرید یک گوشی دست دوم ریسک بزرگی دارد؛ مخصوصا اگر آن گوشی آیفون باشد. محصولی که حتی دست دومش هم قیمت بسیار زیادی دارد و کوچکترین ایراد درون آن میتواند پتک بزرگی باشد که به شدت بر سر خریدار فرود میآید. بارها پیش آمده که به شخصه در بازار گوشیهای دست دوم فروش و حتی خرید داشتهام. اما واقعیتش این است که ترجیح میدهم گوشی یا به طور کلی وسیلهی ضعیفتری داشته باشم اما حداقل نو باشد. با این حال، با توجه به وضعیت کنونی بازار شاید همه با من همعقیده نباشند. روی صحبتمان با آن دسته از افرادی است که در خلاف جهت تفکرات ما فکر میکنند؛ خرید آیفون دست دوم حتی اگر بهترین گوشی اپل هم باشد، کار راحتی نیست. حتی اگر فکر میکنید شخص خبرهای در این زمینه هستید، باز هم به راهنمای خرید آیفون دست دوم نیاز خواهید داشت.
راهنمای خرید آیفون دست دوم
آیفون دست دوم بخریم یا نه؟
نکات خرید آیفون دست دوم
از کجا بفهمیم ایفون دست دوم است؟
۱. آیا آیفون روشن میشود؟
۲. آیا Activation Lock فعال است؟
۳. آیا آیفون دست دوم آسیب ظاهری دارد؟
۵. سلامت باتری چطور است؟
۶. آیا قطعاتی تعویض شدهاند و آیا آیفون ریفربیشد شده است؟
۷. عملکرد دستگاه چگونه است؟
۸. وضعیت صفحهنمایش چگونه است؟
۹. آیا بلندگوها و میکروفونها کار میکنند؟
۱۰. دکمههای سختافزاری چطور هستند؟
۱۱. آیا همه دوربینها به درستی کار میکنند؟
۱۲. آیفون دست دوم حتما باید جعبه داشته باشد
۱۳. مطمئن شوید گوشی آب نخورده باشد
۱۴. کد IMEI گوشی را چک کنید
۱۵. شماره سریال گوشی را چک کنید
قیمت آیفون دست دوم چقدر است؟
بهترین ایفون دست دوم کدام است؟
نرم افزار تست آیفون دست دوم
راهنمای خرید ایفون دست دوم؛ سخن پایانی
راهنمای خرید آیفون دست دوم
با توجه به اینکه قیمت آیفون ۱۴ و همچنین قیمت آیفون ۱۵ و ۱۶ در بازار ایران قرار است با تغییرات قابل توجهی همراه باشد، قطعا بازار دست دوم این گوشیها هم به شدت داغتر خواهد شد. تا پیش از این، شاید تعداد زیادی به فکر خرید حتی مدل نوی آیفون ۱۵ و ۱۶ هم نمیافتادند. اما حالا که دولت آقای پزشکیان واردات این گوشیها را به شرط تعرفه رسمی و مسافری ۱۵ و ۳۰٪ ممکن کرده، نه تنها نو بلکه بازار دست دوم این گوشیها هم رواج زیادی پیدا خواهد کرد.
با این حال، بسیاری از افراد هستند که رجیستر شدن آیفون ۱۴، ۱۵ و ۱۶ برای آنها یک معنا داشت. ارزانتر شدن آیفون ۱۳ و ما قبل آن. بدین ترتیب آنها میتوانند با پرداخت هزینهای به مراتب کمتر از قبل (احتمالا) به یک گوشی اپل آن هم دست دوم دسترسی داشته باشند. چه به دنبال آیفون ۱۳ و ما قبل آن باشد و چه آیفون ۱۴ و بالاتر از آن، نکات خرید آیفون دست دوم را باید بدانید. این چیزی نیست که مدل گوشی بتواند تغییرش دهد. خرید یک گوشی دست دوم ریسک دارد ولی قرار نیست سرسری از آن بگذریم.
آیفون دست دوم بخریم یا نه؟
قبل از اینکه اصلا به این موضوع بپردازیم که از کجا بفهمیم ایفون دست دوم است یا خیر، یا آیفون دست دوم اصلا سالم هست، نیست یا از کجا باید آیفون دست دوم مطمئن بخریم و سوالات مشابه، میخواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که اصلا باید آیفون دست دوم بخریم یا نه. این پرسش مهم یک پاسخ منطقی دارد و آن هم این است که «بستگی دارد». میدانیم این پاسخ از قبل درون ذهن شما هم بوده، اما نکاتی وجود دارد که باید به آن اشاره کنیم.
نکتهی اولی که باید به آن دقت کنید این است که قصد خرید چه آیفونی را دارید؟ بیایید خیالتان را راحت کنیم؛ خرید آیفون ۱۱ دیگر ارزش ندارد. نه اینکه این گوشی نفسهای آخرش را میکشد، بلکه کلا از دور خارج شده و دیگر آپدیتی هم دریافت نمیکند. اگر آپدیتی هم بگیرد، صرفا به این خاطر است که سر پا بماند، نه اینکه تجربهی جذابتری را ارائه دهد. نمیخواهیم ته دل کاربران آیفون ۱۱ را خالی کنیم؛ اما حقیقتی است که باید بپذیرند.
آیفون ۱۲ را اگر بگوییم نفسهای آخرش را میکشد درست گفتهایم. این گوشیها چه مدل معمولی و چه پرو مکس، اگرچه از اینترنت ۵G بهره میبرند اما در سال ۲۰۲۵ (دیگر ۲۰۲۴ به سر آمده) دیگر ۵G مسألهی مهمی نیست. چون تقریبا همه آن را دارند. آیفون ۱۲ هیچ چیز خاصی برای ارائه ندارد جز اینکه شاید بتوان با قیمت مناسبی آن را تهیه کرد. اگر فقط میخواهید آیفون داشته باشید، خرید آن و یا حتی مدلهای قبل را به شما توصیه میکنیم. اما اگر هدف شما کار کردن و لذت بردن از گوشی است، به خرید حداقل آیفون ۱۳ فکر کنید.
بنابراین اگر توصیهی ما را بخواهید، در پاسخ به این پرسش که آیفون دست دوم بخریم یا نه میگوییم اولین فاکتور این است که به خرید حداقل آیفون ۱۳ فکر کنید. در این صورت میتوانیم فاکتورهای دیگر را بررسی کنیم.
نکات خرید آیفون دست دوم
هنگام خرید یک آیفون کارکرده، نکات مهمی وجود دارد که باید در نظر بگیرید. کلا سه راه بیشتر وجود ندارد؛ یا آیفون را حضوری بخرید، یا اینترنتی. در حالت دوم هم یا از طریق شیپور، دیوار، اینستاگرام و… و یا از طریق یک سری وبسایت واسطه میتوان خرید را انجام داد. وبسایتهایی که به عنوان واسطه عمل میکنند و دستگاهها را پیش از فروش تست میکنند، گزینههای خوبی هستند، به شرطی که این وبسایتها دارای نماد الکترونیک و اعتبار باشند.
اگر حضوری خرید میکنید، به خاطر داشته باشید ایمنی شخصی در خرید حضوری از اهمیت بالایی برخوردار است. بهتر است در مکانهای عمومی مانند کافه یا مرکز خرید ملاقات کنید و از شخص دیگری نیز بخواهید که شما را همراهی کند. اگر قرار است نقدی پرداخت کنید، ابتدا دستگاه را بررسی کنید و سپس وجه را از یک خودپرداز دریافت کنید. همچنین، پرداخت از طریق اپلیکیشنهای انتقال وجه میتواند امنتر باشد و از حمل پول نقد زیاد خودداری کنید.
قبل از ملاقات، در مورد نحوه پرداخت و امکان بررسی کامل دستگاه با فروشنده توافق کنید تا از هرگونه مشکل جلوگیری شود. در صورت قیمت بسیار پایین، احتمال کلاهبرداری وجود دارد و اگر فروشنده اجازه ندهد دستگاه را از نزدیک بررسی کنید، ممکن است کالای معیوب یا حتی جعبه خالی به شما بفروشد.
از کجا بفهمیم ایفون دست دوم است؟
این پرسش را شاید افرادی که قصد خرید آیفون دست دوم داشته باشند بپرسند. اما نکته مهم اینجاست که دانستن پاسخ آن خیلی کمکی به کسی نمیکند. آیفون یا دست دوم است، یا نو. البته اگر تقلبی باشد، بحثش جداست و خیلی راحت میتوان این موضوع را در همان نگاه نخست یا حداقل بوت کردن دستگاه متوجه شد. یا اینکه سرقتی باشد که در این صورت کارتون نخواهد داشت و حتی اگر هم داشته باشد، IMEI آن با IMEI جعبه همخوانی نخواهد داشت. اگر هم آیفون سرقتی با جعبهاش دزدیده شده باشد، اگرچه خیلی سخت است بخواهید این موضوع را متوجه شوید، اما غیرممکن نیست.
با این حال اگر شما به دنبال خرید یک آیفون دست دوم باشید، دو راه بیشتر پیش روی شما نیست. یا گوشی دست دوم هست، یا نو. دست سوم و چهارم هم که فرقی با دوم ندارد و شما متوجه این موضوع نخواهید شد. پس بیایید از این پرسش بگذریم و به راهنمای خرید گوشی آیفون دست دوم بپردازیم تا حداقل با چند نکتهی مفید آشنا شویم.
۱. راهنمای خرید آیفون دست دوم؛ آیا آیفون روشن میشود؟
یکی از مهمترین نکات هنگام خرید آیفون دستدوم این است که بررسی کنید دستگاه روشن میشود یا خیر. بعضی از فروشندگان ممکن است بخواهند یک آیفون خراب را به عنوان دستگاهی که باتری آن خالی شده است، به شما بفروشند. برای اطمینان، دستگاه باید حداقل تا صفحه قفل یا پیام Hello بوت شود.
۲. آیا Activation Lock فعال است؟
گوشیهای آیفون به خاطر امنیت بالا دارای ویژگی Activation Lock هستند که بدون وارد کردن کد، استفاده از گوشی را غیرممکن میسازد. برای بررسی قفل بودن گوشی، ابتدا آن را خاموش و روشن کنید. اگر کدی درخواست نشد، به بخش Find My در تنظیمات بروید و مطمئن شوید گزینه Find My iPhone خاموش باشد.
اگر این گزینه روشن باشد، به این معنی است که گوشی ممکن است اطلاعات صاحب قبلی را داشته باشد و احتمالاً دزدی است. سعی کنید از فروشنده بخواهید آیفون را بازگشت به تنظیمات کارخانه ندهد و جلوی شما و با باز کردن قفل گوشی این کار را انجام دهد.
۳. آیا آیفون دست دوم آسیب ظاهری دارد؟
بیشتر آیفونهای دستدوم خط و خش و یا حتی خراشهایی دارند. حتی اگر در تمام مدت داخل قاب نگهداری شده باشند. اگر آیفون داخل یک قاب به شما تحویل داده شد، حتماً قاب را بردارید و دستگاه را برای هرگونه آسیب ظاهری مانند خط و خش و ترکهای کوچک در اطراف صفحهنمایش بررسی کنید.
نگران خطوخشهای سطحی نباشید، اما در زمان تعیین قیمت آن را در نظر بگیرید. خط و خشهای عمیق نشان از ضربههای سنگین دارند که ممکن است به قطعات داخلی صدمه رسانده باشد. این موضوع را حتما مد نظر داشته باشید.
۵. راهنمای خرید آیفون دست دوم؛ سلامت باتری چطور است؟
باتریهای لیتیوم یونی با گذر زمان کاهش ظرفیت پیدا میکنند و هر آیفون دستدومی معمولاً به ظرفیت اولیه خود نخواهد رسید. برای بررسی سلامت باتری، به تنظیمات > باتری > Battery Health مراجعه کنید.
عدد بالای ۹۰% برای ظرفیت حداکثری مطلوب است و اگر پیغامی غیر از «Peak Performance Capability» مشاهده کردید، زمان تعویض باتری فرا رسیده است. باتری ضعیف قابل تعویض است، اما ممکن است قیمت آیفون دست دوم را کاهش دهد.
۶. آیا قطعاتی تعویض شدهاند و آیا آیفون ریفربیشد شده است؟
برای بررسی اینکه آیا آیفون شما بازسازی شده است یا خیر، به تنظیمات > General > About رفته و به شماره مدل توجه کنید. اگر شماره مدل با حرف F شروع شود، یعنی دستگاه توسط اپل یا اپراتور ریفربیشد. این موضوع لزوماً نگرانکننده نیست، اما دانستن آن مهم است.
اگر فروشنده ادعا کند باتری به تازگی تعویض شده، میتوانید تاریخچه خدمات را بررسی کنید. در مسیر Settings > General > About به قسمت زیر فیلد Model Number مراجعه کنید. در آیفونهای با iOS 15.2 یا بالاتر، قطعات تعویض شده به عنوان Genuine Apple Part یا Unknown Part مشخص میشوند.
۷. عملکرد دستگاه چگونه است؟
با کمی استفاده از آیفون عملکرد آن را بررسی کنید. به سال تولید دستگاه توجه کنید و آگاه باشید که دستگاههای قدیمیتر احتمالاً کندتر از دستگاههای جدیدتر هستند. به دنبال نشانههای آشکار کندی باشید که ممکن است نشاندهنده مشکلی در یکی از قطعات داخلی باشد.
با آیفون مورد نظر کمی بازی یا اپلیکیشن سنگین اجرا کنید و ببینید زیر فشار سنگین چه اتفاقی برایش رخ میدهد. اگر خاموش شود، زیاد از حد داغ کند، لگ یا کندی بسیار زیادی داشته باشد و خلاصه هر رفتار غیرطبیعی، از خرید آن صرف نظر کنید.
۸. راهنمای خرید آیفون دست دوم؛ وضعیت صفحهنمایش چگونه است؟
اگر آیفون دارای LCD با نور لبهای است، بررسی کنید که همه نورها به درستی کار میکنند (آیفونهای XR و SE و ۱۱). اگر صفحهنمایش OLED دارد (از آیفون X به بعد)، باید برای مشکلاتی مانند پیکسلسوختگی هم بررسی شود. این مشکلات لزوماً بر عملکرد دستگاه تأثیر نمیگذارند، اما بهتر است از آنها آگاه باشید. چون روی قیمت تأثیر میگذارند.
برای بررسی مشکلات، میتوانید از پسزمینههای یکنواخت و رنگهای مختلف نظیر زرد، سبز، قرمز، آبی و… استفاده کنید. این کار به شما کمک میکند که مشکلات احتمالی در نوردهی و سوختگی پیکسلها را بهتر تشخیص دهید.
سعی کنید ویدیویی مثل این را درون گوشی اجرا کرده و آن را متوقف کنید تا ببینید آیا مشکل خاصی روی صفحه وجود دارد یا خیر. برای LCD معمولا توصیه میشود صفحه زمینه را سفید انتخاب کنید. اما برای پیکسلسوختگی پنل LED هر رنگی میتواند کارراهانداز باشد.
۹. آیا بلندگوها و میکروفونها کار میکنند؟
برای تست میکروفون، میتوانید از اپلیکیشن Voice Memos استفاده کنید و صدایی ضبط کنید. برای بررسی بلندگو، ضبط را پخش کرده و همچنین پیشنمایش یک زنگ تماس را در تنظیمات گوشی امتحان کنید تا عملکرد آنها را بسنجید.
همچنین، کیفیت صدای دریافتی را با برقراری تماس بررسی کنید. برای تست پورتها و اتصالات، گوشی را به شارژر یا پاوربانک متصل کنید و ببینید آیا شارژ میشود و آیا قطع و وصلی وجود دارد یا خیر.
۱۰. دکمههای سختافزاری چطور هستند؟
تمام دکمههای سختافزاری آیفون اعم از کنترل صدا، میوت کردن، اکشن و کپچر و پاور باید به درستی کار کنند. دکمهها باید به راحتی فشار داده شوند و احساس خوبی به کاربر بدهند، زیرا دکمه شل ممکن است نشانه خرابی باشد.
در آیفونهای جدید، کلید اکشن و کپچر نیز باید تست شوند تا از عملکرد صحیح آنها اطمینان حاصل شود. بنابراین، هرگز آیفونی با دکمههای خراب خریداری نکنید و در صورت امکان، قیمت گوشی دست دوم را کاهش دهید تا بتوانید از سود به دست آمده گوشی را تعمیر کنید.
۱۱. آیا همه دوربینها به درستی کار میکنند؟
دوربینها و لنزهای دستگاه را چک کنید. اپلیکیشن دوربین را باز کرده و به دوربین جلو و تمام دوربینهای پشت دستگاه سوئیچ کنید تا مطمئن شوید هر کدام به خوبی کار میکنند. در نور خوب، تصویر باید واضح باشد و بدون نویز زیاد نمایش داده شود.
همچنین با لمس صفحه باید روی آن نقطه فوکوس کند. اگرچه ما نرم افزار تست آیفون دست دوم نداریم اما این اپهای داخلی میتوانند بهترین گزینه برای این منظور باشند.
۱۲. آیفون دست دوم حتما باید جعبه داشته باشد
هنگام خرید آیفون دست دوم، حتماً به وجود جعبه توجه کنید. در صورت عدم وجود جعبه، توصیه میشود از خرید آن خودداری کنید، مگر اینکه از فردی آشنا و مورد اعتماد خرید کنید.
گوشی بدون جعبه ممکن است دزدی باشد و در این صورت با مشکلات قانونی مواجه خواهید شد. اگر گوشی جعبه داشت، تمام اقلام داخل آن از جمله دفترچه راهنما و سوزن سیمکارت را بررسی کنید تا از اصالت و سلامت آن اطمینان حاصل کنید.
۱۳. مطمئن شوید گوشی آب نخورده باشد
آیفونها، به ویژه مدلهای جدیدتر، ممکن است علیرغم گواهی IP68 و قابلیت ضد آب بودن، آسیب ببینند. برای بررسی وضعیت نفوذ آب، خشاب سیمکارت را خارج کنید و به نوار حساس در درگاه سیمکارت توجه کنید.
اگر این نوار قرمز باشد، نشاندهنده آبخوردگی و احتمال مشکلات داخلی است. در صورتی که رنگ نوار سفید یا نقرهای باشد، گوشی از نظر نفوذ آب سالم است.
۱۴. راهنمای خرید آیفون دست دوم؛ کد IMEI گوشی را چک کنید
برای اطمینان از اصالت و وضعیت گوشی آیفون، بررسی شماره سریال و کد IMEI بسیار مهم است. این شمارهها به عنوان شناسنامه گوشی عمل میکنند و میتوانید با شمارهگیری *#۰۶# (ستاره مربع ۰ ۶ مربع) کد IMEI را مشاهده کنید. همچنین میتوانید به مسیر Settings و سپس General و در نهایت About بروید تا کد IMEI و شماره سریال گوشی را بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که این شمارهها با شمارههای موجود روی جعبه گوشی مطابقت داشته باشند.
علاوه بر این، کد IMEI معمولاً روی بدنه گوشی یا روی خشاب سیمکارت حک شده است. مطابقت این شمارهها نشاندهنده صحت و سلامت گوشی بوده و میتواند از خرید دستگاههای سرقتی یا تقلبی جلوگیری کند.
۱۵. شماره سریال گوشی را چک کنید
برای تأیید اصالت یک آیفون دست دوم، میتوانید از شماره سریال آن استفاده کنید. به مسیر Settings، General و سپس About بروید و شماره سریال را یادداشت کنید. این اطلاعات به شما کمک میکند تا زمان فعالسازی گوشی، وضعیت گارانتی و صحت مشخصات ارائهشده توسط فروشنده را بررسی کنید. همچنین با مراجعه به صفحه پوشش خدمات اپل و وارد کردن شماره سریال، میتوانید از وضعیت خدمات و پشتیبانی گوشی مطلع شوید.
قیمت آیفون دست دوم چقدر است؟
قیمت آیفون دست دوم به مدل، شرایط ظاهری و عملکردی دستگاه بستگی دارد و نمیتوان قیمت خاصی برای آن تعیین کرد. به طور کلی، قاعده خاصی برای قیمتگذاری آیفون وجود ندارد که بتوان گفت مثلاً باید فلان درصد از قیمت نو باشد.
بنابراین، بهتر است که به جستوجو بپردازید و وضعیت بازار را بررسی کنید. به صورت کلی، اختلاف قیمت باید قابل توجه باشد تا خرید آیفون دست دوم را توجیه کند.
بهترین ایفون دست دوم کدام است؟
بهترین ایفون دست دوم از نگاه ما، حداقل آیفون ۱۳ است. چرا که از سختافزار مناسبی برخوردار بوده و حداقل تا دو سال دیگر بهروزرسانیهای نرمافزاری را دریافت خواهد کرد. سختافزار قدرتمند، دوربینهای جذاب، طول عمر بالای باتری و کلی مزایای دیگر، از جمله دلایلی است که خرید این گوشی را به عنوان یک مدل دست دوم به شما پیشنهاد میکنیم.
نرم افزار تست آیفون دست دوم
در راهنمای خرید آیفون دست دوم نرمافزار خاصی برای تشخیص دستدوم بودن یا نبودن آیفون وجود ندارد. با این حال، میتوانید با استفاده از چند نرمافزار عملکرد دستگاه را بررسی کنید. به عنوان مثال، اپهای ویرایش ویدیو و تصویر، بازیهای سنگین و… که با استفاده از آنها میتوانید مطمئن شوید که گوشی در حین استفاده داغ نمیکند، در بازیها و اپلیکیشنهای سبک لگ و کندی غیرمعمول ندارد، و ناگهان زیر فشار خاموش نمیشود. این موارد میتوانند نشانههایی از سلامت و عملکرد مناسب گوشی باشند.
راهنمای خرید ایفون دست دوم؛ سخن پایانی
در مطلب راهنمای خرید آیفون دست دوم، تمام روشهایی را که برای بررسی سلامت آیفون دست دوم نیاز بود بدانید را به شما آموزش دادیم. باز هم پیشنهاد ما این است که تا جایی که امکان دارد آیفون دست دوم نخرید یا اگر این قصد را دارید حتما از یک فروشنده یا فروشگاه معتبر این کار را انجام دهید. همچنین برای خرید بهترین ایفون دست دوم بهتر است حداقل به آیفون ۱۳ فکر کنید تا خرید بدون پشیمانی، آیندهنگرانه و جذابتری داشته باشید. اگر خرید آیفون دست دوم نکات دیگری دارد که در مطلب راهنمای خرید آیفون دست دوم جا انداختهایم، لطفا در بخش نظرات آن را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
منبع: How-to-Geek ,XDA-Developers ,Apple