فلامنت چربی چیست و چه تفاوتی با جوش سرسیاه دارد؟
تلاش برای حفظ شادابی و سلامت پوست یکی از مهمترین اقداماتی است که به منظور داشتن ظاهری بینقص و مرتب باید انجام بدهید. اما همانطور که میدانید، این کار برای کسانی که پوستشان بیش از حد چربی تولید میکند یا مستعد بروز عارضههای پوستی هستند، بسیار سخت و چالشبرانگیز است. فلامنت چربی یک از آن مشکلات پوستی ناشناختهای به شمار میآید که افراد زیادی با آن درگیر هستند اما بیشتر مواقع آن را با جوش سرسیاه اشتباه میگیرند. در این مطلب از دیجیکالا مگ میخواهیم به سراغ صحبت دربارهی فلامنت چربی، نحوهی درمان آن و تفاوتهای میان این مشکل پوستی و جوش سرسیاه برویم. با ما همراه باشید.
فلامنت چربی چیست؟
فلامنتهای چربی به چه دلیلی به وجود میآیند؟
فلامنت چربی با جوش سرسیاه چه تفاوتی دارد؟
روشهای درمان فلامنت چربی
نکات مراقبت از پوستی مهم برای کاهش فلامنت چربی
اگر فلامنتهای چربی را فشار بدهید چه اتفاقی میافتد؟
فلامنت چربی چیست؟
برای درک اینکه فلامنتهای چربی دقیقا چه چیزی هستند با دقت به پوست صورتتان نگاه کنید. احتمالا روی گونهها و بینی خود زائدههای ریز، نازک و سفید رنگی را میبینید که شباهت زیادی به جوشهای سرسیاه دارند اما مانند آنها با یک لمس ساده خالی نمیشوند. این زائدهها در واقع همان فلامنتهای چربی هستند که بخشی از سیستم غدد چربی به شمار میآیند و به سبوم، مادهای روغنی، کمک میکنند تا به سطح پوست برسد. وقتی پوست شما بیش از حد سبوم تولید میکند، منافذتان با این مادهی روغنی پر میشوند و در نتیجه این فلامنتها هم بیشتر به چشم میآیند.
بنابراین، به طور کلی نمیتوان گفته که وجود فلامنت چربی روی پوست شما نوعی عارضه یا اختلال است؛ چرا که آنها یکی از عناصر طبیعی پوست سالم هستند و با کمک به حرکت سبوم و خروج سلولهای مرده باعث شاداب و سالم ماندن پوست و مو میشوند. فلامنت چربی بیشتر اوقات روی بینی، پیشانی، چانه و گونهها که معمولا چربتر از نواحی دیگر صورت و بدن هستند، دیده میشود.
فلامنتهای چربی به چه دلیلی به وجود میآیند؟
فلامنت چربی میتواند به دلایل بسیار زیادی روی پوست شما نمایان شود که در زیر همهی آنها را به شما معرفی کردهایم.
- سن: پس از دوران بلوغ، تغییراتی در ساختار پوست صورت و بدن شما به وجود میآید که منجر به برجسته و قابل مشاهده شدن فلامنتهای چربی میشود. علاوه بر این، با رسیدن به دهههای ۴۰ و ۵۰ سالگی پوست انسان شروع به افتادگی و شل شدن میکند. در نتیجهی این اتفاق منافذ پوستتان هم بزرگتر میشوند و فلامنتهای چربی درون آنها برای چشم قابل مشاهده خواهند شد.
- عدم مراقبت از پوست: اگر زمان زیادی را بدون استفاده از ضد آفتاب در زیر نور خورشید بگذرانید، پوست خود را مرتب بشویید یا از محصولات نامناسب مصرف کنید، غدد چربی شما برای رفع خشکی پوست شروع به ترشح سبوم بیشتری میکنند. در نتیجهی این اتفاق منافذ پوستتان بزرگتر میشوند و فلامنتهای چربی درونشان روی پوست بیشتر به چشم میآیند.
- ضخامت فولیکولهای مو: فولیکولهای موی ضخیم باعث نمایان شدن فلامنت چربی روی پوست میشوند.
- ژنتیک: ویژگیهای ژنتیکی افراد، مانند داشتن پوست چرب یا استعداد ابتلا به مشکلات پوستی، میتواند روی نمایان شدن فلامنتهای چربی هم تاثیر بگذارند.
- تغییرات هورمونی: تغییرات و نوسانات هورمونی که در دوران بارداری، قاعدگی یا بلوغ تجربه میکنید میتوانند باعث بروز فلامنت چربی شوند.
فلامنت چربی با جوش سرسیاه چه تفاوتی دارد؟
فلامنت چربی در نگاه اول شباهت بسیار زیادی به جوشهای سرسیاه دارد اما آنها در واقع اصلا یکسان نیستند. ابتدا باید بدانید که جوشهای سر سیاه نوعی آکنه هستند؛ آنها برآمدگیهای تیره رنگی را روی پوست شما به وجود میآورند که با چربی اضافی و سلولهای مرده پر شدهاند. روی این جوشها یک لایهی سبوم قرار دارد که به دلیل قرار گرفتن در معرض اکسیژن به رنگ سیاه درآمده است. جوشهای سر سیاه به روغنهای طبیعی پوست اجازهی عبور نمیدهند.
از سوی دیگر، فلامنتهای چربی آکنه نیستند و هیچ رویهای هم ندارند؛ بنابراین نمیتوانند از عبور روغنهای طبیعی و رسیدن آنها به سطح پوست جلوگیری کنند. با توجه به کارکرد فلامنت چربی، همهی افراد آنها را در ساختار پوست خودشان دارند. این فلامنتها روی صورت کسانی که پوستشان چرب و منافذشان بزرگ است، بیشتر به چشم میآیند. علاوه بر این، بهتر است بدانید که فلامنتهای چربی به رنگهای سفید، زرد یا خاکستری هستند و با فشار دادنشان به شکل یک رشتهی نازک از منافذ پوستی خارج میشوند.
آیا میتوان فلامنتهای چربی را مانند جوشهای سرسیاه تخلیه کرد؟
شما میتوانید جوشهای سرسیاه را از بین ببرید. برای این کار باید با پاکسازی روزانه، لایهبرداری منظم و استفاده از محصولات پوستی غیر کومدونزا آنها را حذف کنید. اگر موفق به از بین بردن این نوع جوشها نشدید میتوانید به یک متخصص پوست مراجعه نمایید. از طرف دیگر، فلامنتهای چربی به طور کامل از روی پوست پاک نمیشوند، زیرا آنها در واقع بخشی از ساختار پوست هستند. تلاش برای از بین بردن فلامنتهای چربی بسته به روشی که از آن استفاده میکنید، خطر ایجاد جای زخم و تحریک پوست را به همراه دارد.
روشهای درمان فلامنت چربی
شما نمیتوانید فلامنت چربی را به طور کلی از بین ببرید چرا که آنها در واقع یکی از عناصر پوستتان هستند. با این وجود، اگر نمیتوانید نمایان شدن آنها را روی پوست خود تحمل کنید، میتوانید به سراغ امتحان ترکیبات زیر بروید که در قالب محصولات پوستی مختلفی چون لوسیون، شوینده و کرم در دسترس هستند.
- لایهبرداری فیزیکی: استفاده از اسکرابهای صورت میتواند به شما کمک کند تا سلولهای مردهی پوست خود را به خوبی از بین ببرید و از نمایان شدن فلامنت چربی جلوگیری کنید. برای استفاده از اسکراب آن را حدود ۳۰ ثانیه با حرکات دایرهای روی پوست ماساژ دهید. پس از پایان کار خود صورتتان را به آرامی بشویید.
- سالیسیلیک اسید: سالیسیلیک اسید که در واقعی نوعی از بتا هیدروکسی اسید (BHA) به شمار میآید، میتواند به کاهش ترشح روغنهای طبیعی پوست کمک کند. این ماده موضعی باعث پاکسازی منافذ، حذف سلولهای مرده و کاهش میزان نمایان شدن فلامنتهای چربی میشود.
- رتینوئیدها: رتینوئیدها که در واقع ترکیبات مشتق شدهای از ویتامین A هستند، میتوانند با افزایش گردش سلولی، عملکرد غدد چربی پوست را دستخوش تغییر کنند و میزان تولید سبوم را کاهش دهند. به یاد داشته باشید که پیش از مصرف رتینوئیدها حتما دربارهی نحوهی مصرف آنها اطلاعات کسب کنید.
- گلیکولیک اسید: این ماده دارای خاصیت لایهبرداری بسیار قوی و بالایی است و میتواند با نفوذ در پوست میزان تولید سبوم را کنترل کند و سلولهای مرده را از بین ببرد.
- بنزوئیل پراکسید: بنزوئیل پراکسید به کنترل ترشح سبوم در پوستهای چرب کمک میکند و اندازهی منافذ را کاهش میدهد. بنابراین استفاده از آن میتواند برای جلوگیری از قابل مشاهده شدن فلامنت چربی مفید باشد.
- روغن درخت چای: روغن درخت چای با داشتن خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی میتواند برای کاهش التهابات پوستی و کوچک کردن منافذ مفید واقع شود.
نکات مراقبت از پوستی مهم برای کاهش فلامنت چربی
علاوه بر استفاده از ترکیباتی که در بالا به شما معرفی کردیم، بهتر است در روتین پوستی خود هم تغییراتی ایجاد نمایید تا بتوانید در سریعترین زمان ممکن فلامنتهای چربی را از روی پوست خود محو کنید.
- از محصولات مخصوص مراقبت پوستی غیر کومدونزا استفاده کنید. این دسته از محصولات معمولا دارای برچسبهای «فاقد روغن» و «غیر کومدونزا» هستند.
- برای شستن صورت خود از روش شستوشوی دو مرحلهای استفاده کنید. علاوه بر این، پیشنهاد میکنیم که هم صبح و هم شب قبل از خواب صورتتان را با شویندهی مناسب پوستتان به خوبی بشویید.
- از رتینول برای کمک به رفع افتادگی پوست، کاهش چربی روی آن و درمان آکنه استفاده کنید. این مشکلات میتوانند منافذ شما را بزرگتر نشان دهند و باعث نمایان شدن فلامنت چربی شوند؛ پس رفع آنها باید در اولویت شما قرار بگیرد.
- همیشه، حتی در روزهای سرد و برفی، از یک ضد آفتاب دارای SPF بالای ۳۰ استفاده کنید تا پوستتان با قرار گرفتن در معرض نور خورشید آسیب نبیند و منافذتان بزرگتر نشوند.
اگر فلامنتهای چربی را فشار بدهید چه اتفاقی میافتد؟
خودداری از فشار دادن فلامنتهای چربی مهمترین کاری است که باید در هنگام تلاش برای رفع مشکل بیرونزدگی آنها انجام دهید. حتی اگر فلامنت چربی را از داخل پوست خارج کنید، منافذ پوستتان در عرض ۳۰ روز دوباره پر میشوند و آنها را بیش از پیش در معرض دید قرار میدهند. پوست شما ساختار بسیار حساسی دارد و وقتی ناخنهایتان را روی آن فشار میدهید باعث آسیب دیدن یا ملتهب شدن آن میشوید. خروج باکتری و چرک از منافذ آلوده و ورودشان به منافذ اطراف در کنار ایجاد اختلال در فرآیندهای طبیعی بدن از دیگر عواقب فشردن این رشتههای چربی هستند.
کلام آخر
همانطور که تا به اینجا فهمیدید، فلامنت چربی بخشی از ساختار پوستتان است و شما نمیتوانید مانند یک آکنه یا جوش آن را از بین ببرید. با این حال، اگر در معرض دیدن قرار گرفتن آنها شما را آزار میدهد میتوانید به سراغ امتحان ترکیبات پوستی و روشهایی که معرفی کردیم بروید تا اندازهی غدد چربی خود را کاهش دهید. درمانهای خانگی موضعی ممکن است برای همهی افراد مفید واقع نشوند؛ در این صورت باید به سراغ مشورت با یک متخصص پوست بروید.
منابع: Verywell Health, Healthline