دانشمندان یک طوفان چرخشی فضایی را بر فراز قطب شمال شناسایی کردند
دانشمندان یک طوفان فضایی عظیم چرخشی فضایی از جریان پلاسما را شناسایی کردند که بر فراز قطب شمال فعالیت داشته است.
وجود این توفند (Hurricane) با عرض ۱۰۰۰ کیلومتر که در ارتفاع چند صد کیلومتری بالاتر از قطب شمال زمین میچرخد، بهتازگی در مقالهای که در نشریهی Nature Communications منتشر شده، تأیید شده است.
این تیم پژوهشی، دادههای ماهوارهای مربوط به سال ۲۰۱۴ از فعالیت اندک ژئومغناطیسی بر فراز قطب شمال را تجزیه و تحلیل کردند و به نتایجی کاملا شگفتآور رسیدند. یک گرداب با چرخشی پادساعتگرد، به مدت ۸ ساعت الکترونها را به پایین و روی جو بالایی زمین پرتاب کرده است.
تحقیقات جدید میتواند به دانشمندان برای پیشبینی بهتر وضعیت آبوهوای فضایی کمک کند. بینظمیهایی در محیط فضایی ما که معمولا از جریان پلاسمای آمده از خورشید، معروف به بادهای خورشیدی، ناشی میشوند.
طوفانهای فضایی بیشباهت به نمونههای زمینی خود نیستند. این طوفانها با انتشار مقدار زیادی انرژی مشخص میشوند و دارای یک مرکز آرام هستند. تیم پژوهشی دانشگاه شاندونگ (Shandong University) چین خاطرنشان کرد: «این طوفان، یک جریان پلاسمای دایرهای و افقی با گرایش به سمت یک مرکز تقریبا بدون جریان را به همراه یک شفق قطبی گردباد-مانند که ناشی از برهمکنش بارش شدید الکترون با جریانهای مغناطیسی قوی رو به بالا است، نشان میدهد.»
دانشمندان معتقدند که چنین طوفانهای فضایی میتوانند پدیدهای سراسری باشند که در نزدیکی هر سیاره یا قمر که دارای میدان مغناطیسی است، دیده شوند. «مایک لاکوود» (Mike Lockwood) دانشمند علوم فضایی از دانشگاه ردینگ (University of Reading) اگرچه در این پژوهش همکاری نکرده است، گفت: «تا کنون حتی وجود داشتن طوفانهای پلاسمای فضایی قطعی نبود. بنابراین اثبات این امر با چنین مشاهدهی چشمگیری، باورنکردنی است.»
درک این پدیدههای جوی فضایی برای اطمینان از اینکه فناوریهای زمینی و مداری میتوانند از هجوم پلاسمای خورشیدی در امان بمانند، اهمیت زیادی دارد. این رویدادها میتوانند در ارتباطات رادیویی با فرکانس بالا و سیگنالهای GPS مشکلاتی را ایجاد کنند. بنابراین افزایش توانایی پیشبینی آنها، میتواند زیرساختهای بشر را تقویت کند.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از طوفان چرخشی فضایی بر فراز قطب شمال
Credit: University of Reading
منبع: Futurism