عربستان سعودی ۴۰ میلیارد دلار در صنعت بازی سرمایهگذاری میکند
دولت عربستان سعودی ۳۸ میلیارد دلار روی پتانسیل این کشور برای تبدیل شدن به قطب بعدی در صنعت بازیهای ویدئویی سرمایهگذاری میکند.
عربستان سعودی به عنوان بخشی از استراتژی خود برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود و دوری از نفت، به دنبال تبدیل شدن به یک بازیگر بزرگ در بازار جهانی ۱۸۴ میلیارد دلاری بازیهای ویدئویی است. صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان (PIF) در ابتدا بر صنعت ورزشهای الکترونیک یا همان ایاسپورت متمرکز بود که در حال حاضر با مشکل مواجه شده است. اکنون، زیرمجموعه آن یعنی Savvy Gaming Group، به دنبال توسعه، انتشار و خرید بازیهای تراز اول و پشتیبانی از صنعت بازی در ریاض است.
در رویداد سالانهی اجلاس توسعهدهندگان بازی (Game Developers Conference یا بهصورت مخفف GDC)، برایان وارد (Brian Ward)، مدیر اجرایی Savvy، بیان کرد: «ما در حال حاضر بیشتر یک شرکت ورزشهای الکترونیکی هستیم تا یک شرکت بازی سازی. کاری که ما میخواهیم در امسال انجام دهیم، تمرکز بیشتر روی انتشار و توسعهی بازیها است.»
برنامههای Savvy در بازار شلوغی که در آن بازیگران مهم قدیمی مانند الکترونیک آرتز کارمندان خود را اخراج میکنند، جاهطلبانه است. این صندوق سرمایهگذاری در حال حاضر سرمایهگذاری های چند میلیارد دلاری در شرکتهای مهم بازی از جمله نینتندو، هلدینگهای تنسنت و اکتیویژن بلیزارد انجام داده است. برایان وارد قصد دارد از این ارتباطات برای ایجاد تجارت Savvy استفاده کند.
او اذعان کرد: «ما میخواهیم از این سرمایهگذاریها برای شروع کار با این شرکتها استفاده کنیم و بپرسیم که چگونه میتوانیم در زمینه انتشار در (خاورمیانه و شمال آفریقا) با یکدیگر همکاری کنیم، کسبوکارهای ورزشی الکترونیکی آنها را اداره کنیم یا آیپیهای جدیدی را با هم توسعه دهیم.»
صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان در ماه فوریه سهام خود در نینتندو را به ۸.۳ درصد افزایش داد و به بزرگترین سهامدار خارجی این شرکت تبدیل شد.
عربستان سعودی تقریبا هیچ رد پایی در بازار توسعه جهانی بازیها ندارد و افزایش سریع جمعیت گیمرهای این کشور باعث شد تا برایان وارد یکی از مدیران سابق الکترونیک آرتز، اکتیویژن و مایکروسافت به ریاض برود و رهبری Savvy را بر عهده بگیرد. او گفت: «بخشی از مأموریت ما این است که به شرکا و سایر شرکتها کمک کنیم که به عربستان بیایند و ریاض را به مکانهای دیگری انتخاب کنند تا یک تجارت انتشاراتی یا توزیعی برای خدمت به منطقه ایجاد کنند.»
طبق آمار تحلیلگران گروه (Niko Partners)، تقریباً چیزی حدود ۲۱ میلیون گیمر در عربستان وجود دارد که این تقریباً چیزی حدود ۵۸ درصد از جمعیت این کشور است و این آمار نسبت به آمار آمریکا که ۶۶ درصد آن را گیمرها تشکیل میدهند، تفاوت زیادی ندارد. انتظار میرود تا سال ۲۰۲۶، بازار بازیها در خاورمیانه و شمال آفریقا با رشد ۵۶ درصدی به ۲.۷۹ میلیارد دلار برسد.
سرکان توتو (Serkan Toto)، مدیرعامل گروه مشاوره کانتان گیمز (Kantan Games) گفت: «برای یک دولت آیندهنگر منطقی است که حداقل بخشی از حوزه سرمایهگذاری خود را بر این بخش متمرکز کند. عربستان سعودی در اینجا با احساس فوریت عمل میکند و میخواهد تا حد امکان در معاملات معنادار عمل کند – جلوتر از سایر کشورهایی که ممکن است بعداً به این کار دست یابند.»
به گفته Newzoo ، پس از رونق ورزشهای الکترونیک در سال ۲۰۱۸ که رکورد ۴.۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری را دریافت کردند، این صنعت (ورزشهای الکترونیک) در سال ۲۰۲۲ با خشک شدن صندوق های سرمایه گذاری و حمایت مالی مواجه شد. بسیاری از شرکتهای ایاسپورت تعدیل نیرو کردند یا حتی تعطیل شدند زیرا نتوانستند از دهها میلیون طرفداری که ممکن است رویدادهای آنلاین را تماشا کنند اما پول بسیار کمی برای این صنعت خرج می کنند، سود ببرند.
با این حال، برایان وارد هنوز به صنعت ایاسپورت و توانایی آن برای سود باورد دارد. او گفت: «میزان تعامل مخاطب با ورزشهای الکترونیکی هنوز هم دور از ذهن است و این فوق العاده است. فقط این است که درآمدزایی با تعامل مطابقت ندارد.»
او بیان میکند که به احتمال زیاد در آیندهای نزدیک شرکت Savvy دیگر خبری از خریدهای بزرگ مرتبط با ایاسپورت نخواهد بود اما امیدوار است که ناشران برای اجرای فعالیتهای ایاسپورت در خاورمیانه به این شرکت مراجعه کنند.
اکنون Savvy روی ایجاد منابع و نفوذ در توسعه و انتشار بازیهای ویدئویی متمرکز شده است. استودیوی Savvy Games که از حدود یک سال پیش شروع به کار کرد، قصد دارد ابتدا یک بازی موبایل و سپس یک بازی کنسولی را توسعه دهد. اگرچه وارد امیدوار است که در نهایت Savvy به یک استودیوی تراز اول تبدیل شود، اما او اعتراف میکند که ساخت یک استودیوی بازی سازی از ابتدا بسیار سخت است. این نظری است که بسیاری از اهالی صنعت این روزها با آن موافق هستند.
دنیل احمد (Daniel Ahmad)، مدیر تحقیقات و بینش Niko Partners، بیان کرد که شکاف مهارتی برای استعدادهای داخلی در عربستان سعودی وجود دارد. از بین بردن این شکاف زمان میبرد زیرا این کشور نیاز به ارائه سیاستهای جدید برای حمایت از آموزش و پرورش برای کسب این مهارتها است.
وارد گفت که راه سریعتر برای رسیدن به هدف نهایی Savvy که کمک به عربستان سعودی برای تبدیل شدن به یک مرکز سرگرمی جهانی تا سال ۲۰۳۰ است، به دست آوردن استودیوها یا ناشران در سطح بین المللی است. ناشرهایی مثل الکترونیک آرتز برای آنها بسیار بزرگ خواهد بود. با این حال، Savvy حدود ۱۳ میلیارد دلار برای خرید ناشر و استودیو بازی سرمایه گذاری میکند.
حضور پررنگ عربستان سعودی به دلیل ارتباط دولت آن با اتهامات مبنی بر نقض حقوق بشر همچنان در میان متخصصان و گیمرهای ورزشهای الکترونیکی بسیار بحثبرانگیز است. Savvy در سال ۲۰۲۲ چیزی حدود ۸ درصد از سهام شرکت هلدینگ بازیهای ویدئویی Embracer Group را تصاحب کرد که این امر نیز به اعتراضهایی منجر شد.
لارس وینگفورز، مدیرعامل Embracer گفت که تنها تعداد انگشتشماری از عاملان در جهان وجود دارند که میتوانند سرمایه کافی را در درازمدت فراهم کنند. در سال ۲۰۲۲، فروش صنعت جهانی بازیهای ویدئویی ۴.۳ درصد کاهش یافت. اما تحلیلگران انتظار دارند که تقویم شلوغ انتشار بازیهای آنها در سال ۲۰۲۳ این تجارت را احیا کند.
توتو از Kantan Games اشاره کرد که دولت چین به استراتژی توسعه بین المللی شرکت تنسنت که اکنون یکی از غولهای بازیسازی است، ادامه داده و این به صنعت بازی لطمهای وارد نکرده است. او خاطرنشان کرد که صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان قبلاً در شرکتهای بازی محبوب از جمله نینتندو سرمایه گذاری کرده است. این هم احتمالاً واکنش خاصی در برنخواهد داشت. بلومبرگ به طعنه میگوید: «آیا بعد از این اتفاق واقعاً مردم کمتر بازیهای سوییچ را میخرند؟»
منبع: The Business Times