بررسی One UI 4؛ ویژگیهای جدید سامسونگ برای اندروید ۱۲
بعد از ماهها انتظار، سامسونگ بالاخره نسخهی بتای رابط کاربری One UI 4 مبتنی بر اندروید ۱۲ را منتشر کرد و کاربرانی که در این برنامه ثبت نام کردند میتوانند آن را تجربه کنند.
رابط کاربری One UI 4 جدیدترین رابط سامسونگ برای محصولات این شرکت به حساب میآید که البته هنوز رسما برای گلکسیها عرضه نشده است اما با توجه به اینکه غول کرهای اولین نسخهی بتای آن را برای دانلود در دسترس قرار داد، به همین خاطر تا حدودی توانستیم با قابلیتهای اولیهی آن آشنا شویم.
اینطور که به نظر میرسد، این نسخه از رابط کاربری سامسونگ تفاوت زیادی با نسل گذشته ندارد. البته این تازه شروع کار One UI 4 است و هنوز فرصت زیادی برای سامسونگ باقی مانده تا قابلیتهای جدید را به آن اضافه کند. با این حال سامسونگ آپدیت یادشده را برای گوشیهایش در دسترس قرار داده اما فقط تعدادی از دارندگان گوشیهای گلکسی که در برنامهی بتا ثبتنام کردهاند قادر به دریافت و تجربهی آن هستند. حتی این احتمال هم وجود دارد کسانی که در این برنامه ثبتنام کردهاند موفق به دریافت آپدیت رابط کاربری One UI 4 نشوند چرا که سامسونگ آن را فقط برای تعداد محدودی از کاربران منتشر میکند.
درست مانند اندروید ۱۲، رابط One UI 4 هم بیشتر از لحاظ ظاهری، امنیت و حریم خصوصی تغییر داشته است اما فعلا به نظر میرسد تمام این تغییرات، جزئی هستند و خیلی تأثیر زیادی در تجربهی کاربری ندارند. با این حال در این مطلب تصمیم گرفتیم به بررسی تمام تغییراتی بپردازیم که در این نسخهی جدید رابط سامسونگ بوجود آمده است تا بدین ترتیب از آنچه قرار است در نسخهی نهایی شاهد باشیم با خبر شویم. به خاطر داشته باشید که این قابلیتها مختص اندروید ۱۲ نیستند چرا که قابلیتهای اندروید ۱۲ فقط محدود به One UI نمیشود.
تغییرات و قابلیتهای جدید One UI 4 سامسونگ
صفحهی هوم و شخصیسازی
واضحترین تغییراتی که در One UI 4 پدید آمده، امکانات شخصیسازی برای هوم اسکرین و صفحهی قفل است. با هوم اسکرین شروع میکنیم؛ جایی که ویجتها بار دیگر دستخوش تغییراتی اساسی شدهاند و اکنون ظاهری جدید، متناسب با زبان طراحی Material You اندروید ۱۲ دارند. این یعنی ظاهری پهنتر و در عین حال گوشههای نسبتا منحنی دارند.
یک سری از ویجتهای خاص هم که از جمله اینها میتوان به ساعتهای دوگانه اشاره کرد، به گونهای طراحی شدهاند که طی روز تغییر میکند. البته منظور از تغییر این است که وقتی هوا روشن باشد، تم این دو ویجت روشن و اگر تاریک باشد، تم آنها نیز تیره میشود. اما برخلاف زبان طراحی Material You، این ویجتها متناسب با رنگ پسزمینه تغییر نمیکنند. اما شاید این قابلیت را در نسخهی نهایی شاهد باشیم.
صحبت که از حالت تیره شد، بهتر است به این تغییر هم اشاره داشته باشیم که وقتی گوشی را روی حالت تیره تنظیم میکنید، آیکونها هم تا حدودی تیره میشوند تا گوشی ظاهری یکپارچه به خود بگیرد. البته شاید خیلی به این تغییر واکنش مثبت نشان ندهید چرا که احتمالا مجبور خواهید شد اندکی نور صفحه را افزایش دهید، البته وقتی گوشی را روی حالت تیره تنظیم کنید. هرچند سامسونگ خواسته با این تغییر اندکی باعث استراحت چشم کاربر شود.
تغییرات صفحهی قفل
صفحهی قفل هم تغییرات خوب زیادی داشته است که از جمله اینها میتوان به قرار دادن اپلیکیشن ضبط صدا برای دسترسی سریع اشاره کرد. همچنین کنترل رسانه هم اکنون به شکل جامعتری روی صفحهی قفل قرار گرفته است تا بدین ترتیب کاربر دسترسی بیشتری به محتوای در حال پخش داشته باشد. البته صفحهی قفل تنها محل قرارگیری گزینههای مربوط به رسانه نیست بلکه در بخش اعلانات هم میتوان به آن دسترسی داشت.
در One UI 4 نمایشگر همیشه روشن هم دستخوش تغییرات خوبی بوده است که از جمله میتوان به تنظیم فعال یا غیرفعال شدن آن در زمانهای خاص اشاره کرد. مثلا وقتی فقط اعلانی دریافت شد، این صفحه فعال شود، نه اینکه در تمامی حالتها فعال باشد. به علاوه، یک سری تغییرات جزئی دیگر هم در بخش نمایشگر همیشه روشن دیده میشود. مثلا اضافه شدن استیکرهای انیمیشنی جدید، تمهای جالب و …
اعلانات
سال گذشته، سامسونگ بخش بزرگی از توجه خود را روی بخش اعلانات متمرکز کرد. امسال اما تغییرات گستردهای را در این بخش شاهد نیستیم. اما اندکی شکل و شمایل آن به نسبت گذشته تغییر کرده است. مثلا اعلانات اکنون اندکی فشردهتر و جم و جورتر شدهاند. پسزمینهی آن هم چه در حالت تیره و چه در حالت روشن، شفافیت کمتری دارد.
کاشیهای تنظیمات سریع از لحاظ ظاهری به نسبت قبل تغییر خاصی نداشتهاند اما اندکی جمعتر شدهاند. همچنین اسلایدری که برای کم و زیاد کردن نور صفحه از آن استفاده میشود اکنون اندکی بزرگتر شده است تا دسترسی به آن در شرایطی که گوشی را با یک دست نگه داشتهاید راحتتر باشد. جز این موارد، تغییرات دیگری را در بخش اعلانات شاهد نیستیم که بخواهد تجربهی کاربری را دگرگون کند؛ همچنان همان ظاهری که همیشه در گلکسیها شاهد بودیم، نه همگام با زبان طراحی اندروید ۱۲ یعنی Material You.
صفحه کلید و منوی اشتراکگذاری
سامسونگ به صفحه کلید رابط کاربری One UI 4 قابلیتهای جدید اما اندکی را اضافه کرده است که مهمترین آن، استیکر و ایموجیهای انیمیشنی است که اکنون با لمس تنها یک گزینه میتوان بهسرعت به آنها دسترسی داشت. همچنین پشتیبانی از اپلیکیشنهای شخص ثالث بیشتری هم به این صفحه کلید اضافه شده است؛ مثلا میتوانید گرامرلی را برای بهبود وضعیت نوشتاری خود با صفحه کلید ترکیب کنید و از آن بهره ببرید. سامسونگ متاسفانه در این بخش بیشتر توجه و تمرکز خود را روی ایموجیهای انیمیشنی منعطف کرد در حالی که میشد بخشهای دیگری از صفحه کلید را هم بهبود بخشید.
منوی اشتراکگذاری هم اکنون به گونهای تغییر کرده است که کاربر میتواند به دلخواه تعیین کند چه گزینههایی با چه ترتیبی در آن به نمایش در بیایند. چنین آپدیتی واقعا کاربردی و ضروری بود چرا که میتواند باعث پاکسازی این منو از موارد اضافی شود و فقط چیزهایی به نمایش در بیایند که کاربر به آنها واقعا نیاز دارد.
حریم خصوصی در One UI 4
همسو با تغییراتی که گوگل در زمینهی حریم خصوصی و امنیت در اندروید ۱۲ بهوجود آورد، سامسونگ هم در رابط کاربری جدید خود تصمیماتی را در این راستا اتخاذ کرده است. در One UI 4 اکنون کاربر میتواند به جدول زمانی هفتگی هر اپلیکیشن اشراف داشته باشد تا متوجه شود این اپلیکیشن طی این چند روز اجازهی دسترسی به چه بخشهایی از گوشی را داشت.
همچنین گزینهای برای نمایش دسترسی تمام اپلیکیشنها به کلیپبرد، میکروفون و دوربین هم وجود دارد تا اینکه کاربر برای متوجه شدن این موضوع، تمام اپلیکیشنها را به صورت تک به تک بررسی کند. همچنین اگر اپلیکیشن یا اپلیکیشنهایی به دوربین، میکروفون یا هر دوی آنها دسترسی پیدا کرد، نشانگری در نوار وضعیت ظاهر میشود که کاربر با کلید روی آن میتواند اطلاعات بیشتری پیرامون اینکه چه اپلیکیشنی و در چه زمانی اجازهی دسترسی به این دو را داشت دریافت کند.
در نهایت در این بخش باید به قابلیت جدید اندروید ۱۲ که تحت عنوان Private Compute Core شناخته میشود اشاره کنیم که به کاربر اجازه میدهد دیتاهایی که درون گوشی وجود دارد را پاک کند و قابلیتهایی نظیر پاسخ هوشمند (ریپلای)، پیشنهاد الصاق (paste) از صفحه کلید و…
دوربین
اپلیکیشن دوربین گوشیهای سامسونگ انصافا همیشه خوب بودند و هنوز هم هستند. بنابراین اینکه بگوییم تغییر خاصی در این بخش پدید نیامده است به این معنا نیست که عملکرد سامسونگ در این زمینه خوب نبود؛ اتفاقا چیزی برای بهتر شدن وجود نداشت. با این حال شرکت کرهای از لحاظ ظاهر کلی، این رابط را کمی آراستهتر و تمیزتر طراحی کرد. مثلا بهجای قرارگیری آیکون برای زوم، اکنون گوشیهای سامسونگ در رابط کاربری One UI 4 با اعداد سر و کار دارند تا بدین ترتیب تشخیص اینکه در حال حاضر از چه سنسوری استفاده میکنید سر راستتر و راحتتر باشد.
این امکان که با نگهداشتن شاتر، گوشی شروع به فیلمبرداری میکرد همچنان به همان شکل سر جایش باقی مانده است اما اکنون کاربر میتواند با نگهداشتن و سوایپ کردن به سمت بالا، روی گزینهی ضبط قفل شود. همچنین آیکون مربوط به Scene Optimizer دیگر در همهی شرایط نوری ظاهر نمیشود اما در ثبت تصاویر در نور شب، میتوان آن را مشاهده کرد. در نهایت در این بخش شاهد حالت پرو هستیم که ظاهری زیباتر به خود گرفته است. خطوط تنظیم کادر هم اکنون به صورت خودکار روی تصاویر وجود دارند.
سایر قابلیتهای One UI 4
بار دیگر باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که One UI 4 در مقایسه با نسخهی قبل، تغییر زیادی نداشته است و نمیتوان تغییرات صورت گرفته را چشمگیر تلقی کرد. با این حال این بود لیستی از تغییرات مثبت که در این رابط شاهد بودیم. همچنین یک سری قابلیتها و تغییرات جزئی دیگر هم وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
- One UI 4 اکنون از نشانگر شارژ انیمیشنی بهره میبرد که بسیار ساده و در عین حال زیبا است تا بدین ترتیب به نسبت رابط قبلی، گوشی هنگام شارژ ظاهر مدرنتری داشته باشد
- پنجرههای مربوط به تصاویر و مولتی تسکینگ اکنون گوشههای گردتری بهجای مربعی دارند.
- Device Care اکنون به گزینهی Project Battery مجهز شد که به گوشی اجازه میدهد در نهایت تا ۸۵ درصد شارژ شود تا بدین ترتیب طول عمر باتری آن سریع کاهش پیدا نکند.
- از ایموجی مبتنی بر واقعیت افزوده (AR Emoji) اکنون میتوان بهعنوان تصویر مخاطبین استفاده کرد.
- سامسونگ Good Lock اکنون از آیکون پکهای شخص ثالث پشتیبانی میکند که میتوان آنها را از طریق پلیاستور دانلود کرد.
- از طریق اپلیکیشن ویرایش تصویر پیشفرض خود سامسونگ، اکنون میتوان ایموجیها را به تصاویر یا ویدیوها اضافه کرد. همچنین گزینهای تحت عنوان Object Eraser در بخش Labs وجود دارد که به کاربران اجازه میدهد موارد یا افراد ناخواسته را از تصاویر پاک کرد؛ دقیقا مشابه کاری که میتوان در آدوبی فتوشاپ انجام داد.
تغییرات One UI 4 فعلا به همینها محدود میشود اما بعید به نظر میرسد در نسخهی نهایی هم شاهد همین تغییرات باشیم. به احتمال بسیار فراوان، One UI 4 هنگام عرضهی قابلیتهای بیشتری خواهد داشت، حال اینکه در چه بخشهایی شاهد این تغییرات خواهیم بود فعلا مشخص نیست.
منبع: Android Authority
درود بر سامسونگ
سلام ببخشید اندروید ۱۲ برای
گوشی سری A کی میاد
سلام. هنوز تاریخ دقیقی برای تمام مدلها گفته نشده اما بخش زیادی از دیوایسهای گلکسی اندروید ۱۲ رو در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ دریافت میکنند و ارائه آپدیت برای بخش کوچکتری از اونها به نیمه اول سال ۲۰۲۲ موکول میشه.
سلام برای A10s آپدیت اندروید ۱۲ میاد؟
همون اندرویید ۱۰ یا ۹ تا ده دوازده سال دیگه بسه
حداقل میتونیم بگیم از آیفون بهتره باز یه تغیراتی توش اعمال کردن
بنظر من خیلی بی معنیه
همه اینارو میشه رو اندروید ۱۰ هم پیاده کرد
همه اینا که میگین رو میشه رو هر اندرویدی ریلز کردی دیگه این همه سر صدای اندروید جدید و ساپورت فلان گوشی و دستگاه برا چیه
اصلا سیستم عامل ها دیگه به یه حدق رسیدن که فقط باید آپدیت امنیتی بدن نه اینکه هر سال یه ورژن ببرن بالا الان ۱۱ با ۱۲ و ۱۰ چه فرق مشهودی داشتن؟
اینا سیاست شرکت هاست که قابلیتهای جدید رو تو نسخههای بالاتر نرمافزار ارائه میدن. در واقع معیار های دریافت نسخههای جدید برای سامسونگ، مقدار فروش گوشی و قدرت گوشی هست اما بهطور کلی این که نسخههای جدید اندروید برای گوشیهای قدیمیتر ارائه نمیشه برای این هست که شرکتها بتونن گوشیهای جدیدشون رو بیشتر به فروش برسونن