گلکسی زد فولد ۳ در مقابل گلکسی زد فولد ۲؛ بررسی اولیهی تفاوتها و شباهتها
سامسونگ قرار است روز ۱۱ آگوست امسال (۲۰ مرداد)، طی رویداد آنپکد از گوشی گلکسی زد فولد ۳ رونمایی کند. محصولی که سومین تلاش شرکت کرهای در راستای تولید یک گوشی هوشمند تاشو به حساب میآید و کاربران زیادی هم مشتاق رونمایی از آن هستند تا ببینند آیا غول کرهای میتواند بالاخره به کاربران، اطمینانی را که باید برای خرید یک گوشی تاشو داشته باشند بدهد یا خیر. چرا که در سری گذشته باز هم مشکلاتی وجود داشت که باید در راستای بهبود آنها تلاشهایی صورت میگرفت. در حال حاضر از بابت گلکسی زد فولد ۳ اطلاعات زیادی در اختیار داریم به همین خاطر تصمیم گرفتیم به مقایسهی آن با گلکسی زد فولد ۲ بپردازیم و ببینیم سامسونگ در چه زمینههایی، نمایندهی بعدی خود را بهبود بخشیده است.
سامسونگ اولین بار در سال ۲۰۱۹ تصمیم به عرضهی یک گوشی تاشو تحت عنوان گلکسی فولد گرفت. این گوشی آنقدر مشکل داشت که کسی فکرش را هم نمیکرد دو سال بعد، قرار باشد مطلبی در راستای مقایسهی دو گوشی تاشوی دیگر از این شرکت نوشته شود. یعنی در حقیقت فکر میکردیم سامسونگ مسیری را طی میکند که در نهایت به شکست میانجامد و تصور بر این بود بعد از شکست سنگین پروژهی گلکسی فولد، عرضهی نسخههای دیگر آن تا اطلاع ثانوی به تعویق بیفتد.
با این حال شرکت کرهای مصممتر از این حرفها بود و اندکی بعد نمونهی بهبود یافتهی گلکسی فولد و سال بعد گلکسی زد فولد ۲ را با بهبودیهای فراوان راهی بازار کرد. اگرچه این گوشی فوقالعاده به نسبت قبل بهتر شده اما هنوز ضعفهایی وجود داشت که باید بهتر میشد تا کاربران مجاب میشدند هزینهای بیشتر از ۱۰۰۰ دلار یا به عبارتی بهتر است بگوییم نزدیک به ۲۰۰۰ دلار برای آن پرداخت کنند.
گفته میشود تلاش سوم سامسونگ دقیقا همان چیزی است که هم کاربران انتظار داشتند و هم شرکت کرهای میخواهد. البته بدیهی است گلکسی زد فولد ۳ را یک مدل بینقص نمیدانیم و انتظار هم نداریم این گوشی مانند گوشیهای تاشو در فیلمهای علمی-تخیلی زیبا و بینظیر باشد. اما همین که بتواند مشکلات اساسی نسلهای گذشته را بپوشاند و یک سری قابلیتهای جذاب هم داشته باشد کافی است و با توجه به علم کنونی، انتظارات را هم برآورده کرده خواهد کرد.
البته در این مطلب کاری به گلکسی فولد اوریجینال نداریم و فقط به مقایسهی گلکسی زد فولد ۲ با مدل گلکسی زد فولد ۳ میپردازیم تا ببینیم سامسونگ طی این یک سال تا چه اندازه در تولید یک گوشی هوشمند تاشو پیشرفت داشته و آیا توانسته دلایل کافی برای اعتماد به گوشیهای تاشو به کاربران بدهد یا خیر.
مقایسهی گلکسی زد فولد ۳ با زد فولد ۲
طراحی و نمایشگر
- گلکسی زد فولد ۳/۲: نمایشگر تاشوی ۷٫۵۶ اینچی با وضوح ۱۷۶۸ × ۲۲۰۸ پیکسل و رفرشریت ۱۲۰ هرتز
- گلکسی زد فولد ۳: نمایشگر ثانویه (خارجی) ۶٫۲۳ اینچی با وضوح ۸۳۲ × ۲۲۶۸ پیکسل و رفرشریت ۱۲۰ هرتز
همانطور که مشاهده میکنید، با توجه به خبرها و شایعههای متعدد، گویا اندازهی هر دو نمایشگر این دو گوشی با یکدیگر برابر است. یعنی هم نمایشگر بیرونی و هم نمایشگر بیرونی از یک اندازه و کیفیت برخوردارند. تنها تفاوت این است که این بار نمایشگر بیرونی هم از رفرشریت ۱۲۰ هرتز پشتیبانی خواهد کرد و این میتواند بسیار عالی باشد.
علاوه بر اینها، در نمایشگر گلکسی زد فولد ۲ خبری از پشتیبانی از قلم S-Pen نبود اما به نظر میرسد این بار در مدل زد فولد ۳ همچین قابلیتی را شاهد خواهیم بود. اطلاعات در این زمینه را از لیست منتشر شده از گواهی FCC کسب کردیم و این یعنی باید به آن اعتماد کنیم چون سابقه نداشته در لیست گواهی FCC اطلاعات غیرواقعی را شاهد باشیم.
چیزی که از بابت آن اطلاع نداریم این است که آیا قلم S-Pen به همراه خود گوشی عرضه میشود، آیا درون گوشی مانند سری نوت، اسلاتی برای تعبیهی قلم در نظر گرفته میشود یا کاربر باید مانند گلکسی S21 اولترا، قلم را از بیرون و به صورت یک لوازم جانبی تهیه کرده و آن را درون کاور مخصوص قرار دهد. البته ایوان بلس که از افشاگران بسیار معروف حوزهی فناوری به حساب میآید تصویری از گلکسی زد فولد ۳ را در کنار قلم S-Pen با کاربران به اشتراک گذاشت منتها همانطور که گفته شد، نمیدانیم قلم به همراه خود گوشی است یا جدا از آن خواهد بود؛ هرچند خیلی زود از این بابت اطلاعات لازم را کسب خواهیم کرد.
گلکسی زد فلیپ که اولین بار سال گذشته رونمایی شد از نمایشگر شیشهای فوق باریک (Ultra Thin Glass یا به اختصار UTG) بهره میبرد. این پوشش قابل تا شدن بودن برخلاف پوشش پلاستیکی به کار رفته در گلکسی فولد، مقاومت و کیفیت بیشتری داشت؛ نکتهی جالب اینجاست که وقتی گلکسی فولد راهی بازار شد، بسیاری از کاربران تصور کردند پوشش پلاستیکی، در واقع محافظ صفحه است و اقدام به برداشتن آن کردند، غافل از اینکه با اینکار نمایشگر گوشی را از بین بردند.
سامسونگ در گلکسی زد فولد ۲ و حالا در زد فولد ۳ از پوشش شیشهای استفاده میکند که در زد فلیپ استفاده کرده بود. اما اینطور که به نظر میرسد، این بار تأمینکنندهی این نمایشگر متفاوت خواهد بود. اگرچه شرکت معروف و پرآوازهی کورنینگ (تولیدکنندهی محافظ صفحهی گوریلاگلس) در زمان تولید زد فولد ۲ مشغول کار روی UTG اختصاصی خود بود اما سامسونگ ترجیح داد با شرکت آلمانی Schott در این زمینه وارد همکاری شود.
سامسونگ قرارداد سهسالهای با شرکت Schott امضا کرد اما قیمت قطعات بسیار گران بود و در نتیجه سامسونگ الکترونیکس، بخش موبایل شرکت کرهای، تصمیم گرفت به دنبال یک شرکت با قطعاتی با قیمت مناسبتر باشد. در نهایت اما کورنینگ انتخاب شد تا بار دیگر همکاری دو شرکت اینبار نه سر محافظ صفحه بلکه پوشش شیشهای تاشو که انتظارات زیادی هم از آن داریم،، از سر گرفته شود.
اگرچه فعالیتهایی نظیر کاهش ضخامت، فرایندهای شیمیایی و برش این شیشهها توسط شرکتی کرهای صورت میگیرد و نه کورنینگ، اما میتوان انتظار داشت طی یکی دو سال آینده رقابت تأمینکنندگان در این زمینه بسیار شدت گرفته و در نتیجه قیمت هم کاهش پیدا کند. همهی اینها دست به دست هم خواهد داد تا قیمت تمامشدهی گوشیهای تاشوی آیندهی سامسونگ هم کاهش چشمگیری داشته باشد؛ همانطور که گویا امسال هم قرار است زد فولد ۳ با ۲۰ درصد تخفیف به نسبت مدل نسل گذشته راهی بازار شود.
با توجه به شایعهها و خبرهای منتشر شده و همچنین گفتههای راس یانگ، از افشاگران معروف حوزهی فناوری و همچنین از تحلیلگران و بنیانگذار موسسه تحقیقاتی «DisplaySearch»، قابلیتهای نمایشگر گلکسی زد فولد ۳ به طور خلاصه به شرح زیر خواهد بود:
- اولین نمایشگر تاشو با بهرهمندی از دوربین سلفی زیر پنل
- اولین نمایشگر تاشو با پوشش UTG و قابلیت پشتیبانی از قلم S-Pen
- اولین نمایشگر تاشو با قطبندهی دایرهای ( یک فیلتر نوری که فقط پرتوهای نور با قطبش مشخص را عبور میدهد و مانع عبور پرتوهای نور با قطبشهای دیگر میشود) و امکان فیلتر رنگ برای کاهش ضخامت، افزایش روشنایی و کاهش مصرف انرژی
- لایهی پوششی ضخیمتر نمایشگر تاشونده به خاطر پشتیبانی از قلم S-Pen
- پوشش محافظ ضخیم زیر نمایشگر UTG (مشابه نمونهی به کار رفته در گلکسی زد فلیپ ۵G)
- یک لایهی پلاستیکی تقویتشده با کربن در زیر پنل تاشو جهت افزایش مقاومت
همانطور که مشاهده میکنید، نمایشگر گلکسی زد فولد ۳ به نسبت زد فولد ۲ پیشرفت بسیار زیادی خواهد داشت که اگرچه در نمای بیرونی اصلا مشخص نیستند اما از لحاظ قابلیتها و مشخصات داخلی، بسیار گسترده هستند. البته اگر بخواهیم راجع به یک تغییر ظاهری حرف بزنیم، آن دوربین سلفی زیر نمایشگر خواهد بود که باعث شده نمایشگر تاشوی ۷٫۵۶ اینچی این گوشی کاملا یکپارچه به نظر برسد.
دوربین
- گلکسی زد فولد ۲/۳: دوربین اصلی ۱۲ مگاپیکسلی، فوق عریض ۱۲ مگاپیکسلی، تلهفوتو ۱۲ مگاپیکسلی با قابلیت بزرگنمایی ۲ برابری
- گلکسی زد فولد ۳: دوربین سلفی ۱۶ مگاپیکسلی زیر نمایشگر تاشو، ۱۰ مگاپیکسلی روی نمایشگر ثانویه
همانطور مشاهده میکنید، در بخش دوربین، گلکسی زد فولد ۲ و زد فولد ۳ تا حد زیادی با یکدیگر برابرند اما تنها یک تفاوت احتمالی باعث شده نمایندهی بعدی شرکت کرهای بسیار جذابتر باشد و آن هم چیزی نیست جز دوربین سلفی زیر نمایشگر. سامسونگ مدتها بود که روی این فناوری کار میکرد اما بالاخره فرصت شد آن را در عمل و در یک گوشی که اصلا انتظارش را نداشتیم شاهد باشیم.
روی پنل پشتی هم درست مانند زد فولد ۲، شاهد حضور سه دوربین با اندازهی سنسور ۱۲ مگاپیکسل هستیم که احتمالا نباید از لحاظ کیفیت تفاوت چندانی با نسل قبل داشته باشند. البته شنیدیم دوربین فوق عریض از قابلیت فوکوس خودکار بهره خواهد برد که این میتواند یک مزیت خوب برای زد فولد ۳ به حساب بیاید. اما آنچه که بیشتر توجه کاربران را جلب خواهد کرد، دوربین سلفی زیر نمایشگری خواهد بود که ادعا شد ۴۰ درصد عملکرد بهتری به نسبت مدلهای مشابه دارد.
در حال حاضر هستند محصولاتی که از دوربین سلفی زیر نمایشگر بهره میبرند اما بررسیها نشان داده هیچ یک از آنها اصلا مطابق انتظار نبودند. سامسونگ اما همانطور که گفته شد، گویا توانسته این فناوری را به شکل بهتری در زد فولد ۳ پیاده کند چرا که Ice Universe در یکی از پستهای خود در توییتر گفته بود عملکرد آن ۴۰ درصد بهتر از نمونههای مشابه است.
البته بدیهی است خیلی انتظار زیادی از این دوربین سلفی نداریم و خود سامسونگ هم میداند کاربران فعلا مشتاق این هستند که نمایشگر بدون ناچ، حفره یا قابلیتهایی مثل این را ببینند و خیلی هم اهمیتی ندارد اگر کیفیت سلفیهایشان اندکی پایین باشد، چرا که سامسونگ برای جبران این مشکل یک دوربین سلفی ۱۰ مگاپیکسلی را هم روی نمایشگر ثانویه قرار داد بنابراین جای نگرانی نخواهد بود.
در رابطه با دوربینهای روی پنل پشتی هم باید به این نکته اشاره کنیم که نباید انتظار داشته باشیم عملکردی نظیر گلکسی S21 اولترا را شاهد باشیم. اگرچه روی این گوشی هم دوربینی با زوم اپتیکال وجود دارد اما اصلا قابل مقایسه با آنچه که در پرچمدار قدرتمند سامسونگ دیدیم نیست. سنسور ۱۰ مگاپیکسلی S21 اولترا میتواند تا ۱۰ برابر به صورت اپتیکال زوم کند در حالی که در این گوشی میزان زوم نهایتا به ۲ برابر میرسد. البته که انتظاری جز این هم نباید داشت چون در غیر این صورت قیمت گلکسی زد فولد ۳ بسیار افزایش پیدا میکرد.
مشخصات فنی
قلب تپندهی نمایندهی جدید سامسونگ اسنپدراگون ۸۸۸، پردازندهی ۵ نانومتری کوالکام خواهد بود. در کنار آن هم از ۱۲ گیگابایت حافظهی رم و ۲۵۶ یا ۵۱۲ گیگابایت حافظهی داخلی استفاده میشود تا بدین ترتیب گلکسی زد فولد ۳ قطعا از لحاظ سختافزاری و عملکرد از گلکسی زد فولد ۲ که با اسنپدراگون ۸۶۵ راهی بازار شد قدرتمندتر و سریعتر باشد.
در تصویر بالا که مربوط به عملکرد دو پردازنده در گیکبنچ هم هست میتوانید به وضوح مشاهده کنید تا چه اندازه بین اسنپدراگون ۸۸۸ و ۸۶۵ و به عبارتی میتوان گفت گلکسی زد فولد ۳ و زد فولد ۲ تفاوت وجود دارد. البته هر دو گوشی فوقالعاده قدرتمند بوده و میتوانند نیازهای کاربران را در هر سطحی که باشد با بالاترین سرعت و کیفیت ممکن مرتفع سازند اما اگر برای استفاده طی چند سال آینده قصد خرید گوشی را دارید، قطعا محصولی که اسنپدراگون ۸۸۸ را بهعنوان قلب تپندهی خود در اختیار دارد انتخاب منطقیتری است.
البته مزیت پردازندهی جدید فقط به قدرت پردازشی و گرافیکی آن نیست چرا که میتواند در زمینهی عکاسی محاسباتی هم عملکرد بهتری داشته باشد. بنابراین احتمالا از لحاظ کیفیت تصاویر ثبت شده هم کاربران نتیجهی بهتر و مطلوبتری را شاهد خواهند بود اما این بهبود آنقدری چشمگیر نیست که بتوان گفت تغییرات صورت گرفته انقلابی هستند.
باتری و سرعت شارژر
سامسونگ متأسفانه یا خوشبختانه قصد دارد از یک باتری ۴۳۸۰ میلیآمپر ساعتی با امکان پشتیبانی از شارژر ۲۵ واتی در گلکسی زد فولد ۳ استفاده کند. یعنی در این بخش تغییری را به نسبت نسل گذشته شاهد نخواهیم بود که هیچ، بلکه عقبگرد هم وجود دارد چرا که زد فولد ۲ از یک باتری ۴۵۰۰ میلیآمپر ساعتی بهره میبرد و در عین حال در نگهداری شارژ خیلی موفق نبود. جز اینکه پردازندهی ۵ نانومتری اینبار اندکی به مصرف بهینه کمک کند که البته به خاطر رفرشریت ۱۲۰ هرتزی نمایشگر ثانویه به احتمال زیاد تغییر خاصی را شاهد نخواهیم بود.
میگوییم متأسفانه چون یک باتری ۴۳۸۰ میلیآمپر ساعتی قرار نیست بتواند یک گوشی ۷٫۵۶ اینچی را برای مدت زمان طولانی روشن نگه دارد. از طرفی میگوییم خوشبختانه چون با همین سیاست بود که سامسونگ توانست قیمت تمامشدهی گوشی خود را اندکی کاهش دهد. شنیده بودیم که قرار است گوشیهای تاشوی جدید شرکت کرهای با ۲۰ درصد قیمت کمتر راهی بازار شوند که اگر درست باشد، قطعا باید در بخشهایی شاهد نبود ارتقا باشیم.
هرچند باید به این نکته هم اشاره کنیم که نمیتوان نبود ارتقای باتری را خیلی ضعف بزرگی در نظر گرفت یا اینطور تصور کرد که زد فولد ۳ ارزش خرید چندانی ندارد؛ اتفاقا با در نظر گرفتن قابلیتهایی نظیر پشتیبانی از قلم S-Pen، دوربین زیر نمایشگر، مجموعه دوربینهای قدرتمند و چیزهایی از این دست که برخیها خاص و منحصربهفرد هم هستند، نمایندهی سامسونگ به یک انتخاب جذاب هم تبدیل خواهد شد.
البته سوا از نبود ارتقای گوشی در بخشهای مختلف برای کاهش قیمت، جایگزین کردن یک سری از تأمینکنندگان با آنهایی که قطعات مشابه را با قیمت مناسبتری به فروش میرسانند از دیگر روشهایی است که سامسونگ میتواند در صورت امکان استفاده کند تا قیمت نهایی محصول خود را کاهش دهد یا در بدترین حالت مشابه نسل گذشته نگه دارد.
در حال حاضر شرکتهای چینی نظیر ATL و BYD که در فرایند ساخت گلکسی زد فولد ۲ هم حضور داشتند، به عنوان دو تأمینکنندهی گلکسی زد فولد ۳ هم همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند و جایگزین شرکتهایی میشوند که همکاری با آنها برای سامسونگ هزینهی بیشتری را در پی دارد. البته اینکه میگوییم هزینهی بیشتر یک جملهی نسبی است چرا که طبق گزارشهای منتشر شده، گویا هزینهی هر باتری گوشی فقط ۶ یا در بیشترین حالت ۸ دلار است اما وقتی همین میزان به تولید انبوه برسد هزینه بسیار بالا خواهد رفت.
کافی است در این زمینه، وضعیتی را که سامسونگ در تولید گلکسی بادز ۲ در آن قرار دارد را بهعنوان مقایسه در نظر بگیرید. برای تأمین باتری این هدفون بیسیم جدید، سامسونگ با شرکت Amperex بهعنوان تأمینکننده وارد همکاری شده اما جالب است بدانید هزینهی باتری هر جفت از این هدفونها که حتی به ۵۰۰ میلیآمپر ساعت هم نمیرسد حدود ۴ و در بیشترین حالت ۵ دلار است.
قیمت
آخرین موضوع قیمتی است که برای این دو محصول در نظر گرفته میشود؛ نکتهای که در انتخاب بین دو گوشی به احتمال بسیار زیاد تعیینکننده نخواهد بود چون گلکسی زد فولد ۲ چیز ارزشمندتری به نسبت زد فولد ۳ ندارد و از طرفی سامسونگ خواسته قیمت گوشیهای تاشوی جدیدش را امسال کاهش دهد. اضافه کردن قابلیتهای خوب اما نه گرانقیمت از یک سو و کاهش قیمت از سویی دیگر باعث خواهد شد هیچکس حتی فکر خرید زد فولد ۲ را هم بعد از ورود زد فولد ۳ به بازار در سر نداشته باشد. مگر اینکه این گوشی جدید با مشکلات زیاد و پیشبینی نشدهای همراه باشد که اعتماد کاربران را از بین ببرد یا اینکه سامسونگ قیمت زد فولد ۲ را بسیار کاهش دهد.
گلکسی زد فولد ۲ با قیمت ۱۹۹۹٫۹۹ دلار بهعنوان قیمت پایه راهی بازار شد و اکنون با تخفیف ۲۰۰ دلاری در بسیاری از فروشگاهها از جمله فروشگاههای داخل کشور برای خرید در دسترس قرار دارد؛ حتی سامسونگ یک هدیه را هم به همراه آن برای کاربران در نظر گرفت. اما به نظر میرسد قیمت پایهی زد فولد ۳ در بهترین حالت ۱۷۹۹ دلار و در بدترین حالت هم بدون تغییر به نسبت قبل در نظر گرفته خواهد شد. چون سامسونگ برای ساخت این گوشی به نسبت مدل سال گذشته هزینهی کمتری پرداخت کرده و طبیعی است قیمت تمامشده کمتر باشد.
فقط یک راه وجود دارد که زد فولد ۳ بسیار گرانتر به نظر برسد و از لحاظ ارزش خرید، تا حدودی با زد فولد ۲ برابری کند؛ همانطور هم که اشاره شد، سامسونگ باید قیمت زد فولد ۲ را به شکل قابل توجهی کاهش دهد و مثلا به ۱۵۰۰ دلار برساند. در این صورت کاربر میتواند به تفاوتهای موجود فکر کند و بیند آیا ارزش هزینهی بیشتر را دارند یا خیر.
همانطور که اشاره شد، گلکسی زد فولد ۳ در رویدادی که گفته میشود در تاریخ ۱۱ آگوست (۲۰ مرداد) سال جاری برگزار میشود به همراه گلکسی زد فلیپ ۳، گلکسی بادز ۲ و ساعتهای هوشمند سری گلکسی واچ ۴ رونمایی خواهد شد. بنابراین اطلاعات بیشتر و مقایسهی دقیقتر بین زد فولد ۲ و نمایندهی تاشوی شرکت کرهای میماند برای حدود دو ماه دیگر، زمانی که رسما زد فولد ۳ راهی بازار شده است.
منبع: PhoneArena