راهنمای خرید بهترین پردازندههای رایزن؛ کدام را باید بخریم؟
اگر مجذوب بهترین پردازندههای رایزن شدهاید، اما هیچ ایدهای ندارید کدام پردازنده از شرکت AMD بهترین عملکرد را برای شما دارند، در این مطلب تلاش میکنیم به شما راهنمایی کنیم برای هر بودجه، کدام سری پردازندهی رایزن، برای اهداف شما مناسبتر محسوب میشود.
شرکت AMD یک رقیب بسیار قدرتمند برای اینتل و پردازندههایش محسوب میشود. با وجود این که اکثر کاربرها ترجیح میدهند از پردازندهّای اینتل برای اسمبل کامپیوتر خود بهرهبرداری کنند، برخی از کاربرها به یکی از نسلهای پردازندههای رایزن (Ryzen) علاقهمند هستند. در این مطلب سعی میکنیم دربارهی بهترین پردازندههای رایزن توضیح داده و تفاوتهایشان را برشماریم.
پردازنده رایزن ۳؛ گزینهی اقتصادی
رایزن ۳ معمولا ارزانترین پردازنده در خط تولید رایزن به شمار میرود. این تراشه را میتوان اقتصادیترین پردازندهی AMD تلقی کرد؛ بنابراین انتظار عملکرد زیادی را از این پردازنده نداشته باشید. با این حال، اگر بودجهی محدودی دارید و فقط به یک کامپیوتر برای انجام کارهای ساده نیاز دارید، این گزینه را توصیه میکنیم.
آخرین نسخه رایزن ۳، 8300G است که دارای چهار هسته و هشت رشته بوده و گرافیک یکپارچه را ارائه میدهد. همچنین این قطعه فقط در سیستمهای پیشساخته موجود است؛ بنابراین شما اگر قصد اسمبل کردن کامپیوتر را دارید، به احتمال زیاد نمیتوانید این پردازنده را خریداری کنید.
اگر سعی دارید هزینهی زیادی را بابت اسمبل کردن کامپیوتر خرج نکنید، شما میتوانید رایزن ۳ مدل ۴۱۰۰ را تهیه کنید که در آوریل ۲۰۲۲ با قیمت ۱۰۰ دلار عرضه شد. در حال حاضر این قطعه در فروشگاه آمازون با قیمت ۶۶.۵۷ دلار در دسترس است، اما پیشنهاد میکنیم ۱۰ دلار بیشتر خرج کنید و یک پردازندهی AMD مدل رایزن ۵ – ۵۵۰۰ را خریداری کنید که همزمان با آن عرضه شده و در زمان فعلی تنها ۷۶ دلار قیمت دارد.
پردازنده رایزن ۵؛ ایدهآل برای کارهای روتین
پردازنده رایزن ۵ بهترین تعادل بین قیمت و عملکرد را ارائه میدهد و در حال حاضر اگر بودجهی به نسبت خوبی را در اختیار دارید، خرید این سری پردازنده منطقیتر به نظر میرسد. سری رایزن ۹۰۰۰ را میتوان در این بخش پیشنهاد کرد.
برای مثال پردازندهی رایزن ۵ مدل 9600X با شش هسته (۱۲ رشته) و کلاک بوست تا ۵.۴ گیگاهرتز، قطعهی میانردهی بسیار خوبی محسوب میشود که به راحتی برای مدیریت اکثر برنامهها کارایی داشته و حتی برخی بازیهای ویدیویی روز دنیا را اجرا میکند. قطعهی مذکور در بازار جهانی با قیمت ۲۷۹ دلار به فروش میرسد. با این حال، اگر بودجهی محدودتری دارید، به جای این قطعه میتوانید پردازندهی رایزن ۵ مدل 8600G را انتخاب کنید که صد دلار ارزانتر بوده و قیمتش ۱۶۷.۹۹ دلار است.
پردازندهی رایزن ۵ مدل 8600G حتی جزو بهترین گزینهی با ارزش در لیست بهترین CPUها با گرافیک مجتمع به شمار میرود. به این معنا که اگر این قطعه را خریداری کنید، نیازی به خرید یک پردازندهی گرافیکی اختصاصی و مجزا ندارید. با این اوصاف، اگر یک گیمر حرفهای هستید، پیشنهاد میکنیم به جای خرید رایزن ۵ به سراغ سری جدیدتر بروید.
پردازنده رایزن ۷؛ برای گیمرهای حرفهای
پردازنده رایزن ۷ به لطف هشت هسته و ۱۶ رشته در زمینهی بازیهای ویدیویی یک محصول خارق العاده شناخته میشود. برخی از نسخههای رایزن ۷ حتی TDP بالاتری تا ۱۲۰ وات دارند که به شما این امکان را میدهد که در صورت نیاز، چیپ را به حداکثر قدرت برسانید. در حال حاضر پردازندهی رایزن ۷ مدل 9700X که در آگوست ۲۰۲۴ معرفی شد، جدیدترین پردازندهی این سری به حساب میآید.
با این حال، اگر واقعا به بازیهای ویدیویی علاقهمند هستید، پیشنهاد میکنیم پردازندهی رایزن ۷ مدل 7800X3D را تهیه کنید. به این دلیل که V-cache سه بعدی روی چیپهای X3D به قدری برای بازی بهینه شدهاند که حتی مدیر ارشد AMD برای پردازندههای مصرفکننده به رسانهی Tom’s Hardware گفت که این چیپها حتی در بازی از چیپهای سری ۹۰۰۰ رایزن نیز بهتر عمل خواهند کرد؛ البته تا زمان معرفی نسخههای X3D نسل جدید.
اما اگر نمیتوانید قیمت ۳۵۹ دلاری رایزن ۷ مدل را بپردازید، به جای آن رایزن ۵ مدل ۷۶۰۰ X3D را در نظر بگیرید که با قیمت ۲۹۹ دلار عرضه شده است و شما با خرید پردازندهی مذکور رسما ۶۰ دلار سود خواهید کرد. با این اوصاف، شما یک رایزن ۵ را تهیه میکنید که در برابر تراشههای نسل هفتم قرار نیست قدرتمند ظاهر شوند، اما برای تجربهی بازیهای ویدیویی عالی به نظر میرسند.
پردازنده رایزن ۹؛ برای حرفهایها
اگر به یک کامپیوتر برای پردازش سنگین دادهها نیاز دارید، مانند شبیهسازی، باید به سراغ رایزن ۹ بروید. پردازندههای رایزن ۹ سری ۵۰۰۰ دارای حداکثر ۱۶ هسته بوده که آن را برای برنامههای سنگین نظیر ادوبی فتوشاپ، اتوکد یا بلندر ایدهآل میکند. شما حتی میتوانید نسخههای X3D چیپهای رایزن ۹ را برای برنامههای خاصی که به کش (حافظه پنهان) CPU بزرگتری نیاز دارند، انتخاب کنید.
با این حال، اگر فقط از کامپیوتر خود برای کارهای ساده و بازی (حتی ورزشهای الکترونیکی حرفهای) استفاده میکنید، پردازندههای رایزن ۹ رسما یک تراشهی بیش از حد قوی محسوب میشود. به همین دلیل، به جای خرید این پردازنده پیشنهاد میکنیم قطعات رایزن ۷ به ویژه تراشههای رایزن ۷ مدل X3D را در نظر بگیرید. با سود پولی که در دستان شماست، قادر خواهید بود رم با ظرفیت بیشتر، پردازندهی گرافیکی قوی و حتی یک مانیتور بزرگتر را خریداری کنید.
معنی اعداد و حروف در بهترین پردازندههای رایزن
جدا از اسم مدلها (رایزن ۳، ۵، ۷ یا ۹)، شما همچنین میتوانید حروف مختلفی را جلوی برخی از مدلها ببینید. اولین رقم بیانگر نسل سری و عدد دوم نشاندهندهی سطح راندمان پردازندهی مرکزی است. از این رو، عدد هفت منظور رایزن سری ۷۰۰۰ بوده و عدد ۸ به معنای درجهی بهتر تلقی میشود.
سطح راندمان | معنا |
۹ | پرچمدار |
۷ و ۸ | خارق العاده |
۴ تا ۶ | سطح بالا |
۱ تا ۳ | کارهای عادی و ساده |
عدد سوم و چهارم معمولا نشاندهندهی تنوع در همان خط تولید سری محسوب میشود اما شرکت AMD از حروف اضافه در پردازندههای معروف استفاده میکند. به همین دلیل بسیاری از پردازندههای پیشنهادی رایزن با دو صفر در انتها به فروش میرسند. حروف پسوند بیانگر قابلیتهای ویژه است؛ برای مثال حرف X انگلیسی به معنای راندمان بالا و 3D بیانگر این موضوع است که تراشهها دارای V-Cache سه بعدی با حافظهی کش L3 بزرگتر هستند.
حروف پسوند | معنا |
X | نسخههای با عملکرد بالا از همان نوع با سرعتهای کلاک بیشتر و TDPهای بالاتر |
X3D | چیپهای مجهز به 3D V-Cache که حافظه کش L3 بالاتری دارند |
G | پردازندههایی با گرافیک یکپارچه (توجه داشته باشید که برخی از نسلهای رایزن، مانند سری ۷۰۰۰، همه دارای گرافیک یکپارچه هستند حتی اگر برخی از چیپها پسوند G نداشته باشند) |
F | پردازندههای فاقد گرافیک یکپارچه |
شایان ذکر است که این کدها تنها برای پردازندههای کامپیوتر دسکتاپ وجود دارد. AMD برای تراشههای مخصوص لپتاپ از یک فرمول دیگر پیروی میکند که مقداری پیچیدهتر به نظر میرسد و باید در یک مطلب مجزا به توضیح دربارهی آنها پرداخت.
منبع: Makeuseof