ایستگاه فضایی بینالمللی شاید در اثر چرخش ناگهانی دچار مشکلات جدی شده باشد
اگرچه طبق بررسیهای اولیه ایستگاه فضایی بینالمللی در نتیجهی حادثهای که هفتهی گذشته با ورود ماژول روسی نائوکا روی داد، آسیب ندیده است اما مقامات روسیه تحقیقاتی ویژه را برای ارزیابی این رخداد غیرمنتظره پیش میبرند.
«سرگی کریکالف» (Sergei Krikalev) مدیر برنامههای سرنشیندار آژانس فضایی روسیه با اشاره به بررسی مشکل رخ داده گفت: «احتمالا هیچ گونه سیبی به ایستگاه فضایی بینالمللی وارد نشده است، اما این چرخش غیرمنتظرهی این پایگاه مداری باید برای محاسبهی عمر عملیاتی آن درنظر گرفته شود.»
او افزود: «اطمینان میدهد که هیچ چیزی از ایستگاه جدا نشده است. اکنون متخصصان مشغول ارزیابی این موضوع هستند که میزان نیروی وارد شده به ایستگاه چقدر بوده و عواقب آن چیست.»
هفتهی گذشته بود که ماژول جدید «نائوکا» (Nauka) سه ساعت پس از پهلوگیری در ایستگاه فضایی بینالمللی به طور برنامهریزی نشده، پیشرانههای خود را روشن کرد و باعث شد تا ایستگاه برای لحظاتی از کنترل خارج شود. برای بازگشت به وضعیت عادی، تیم مأموریت از پیشرانههای ماژول «زیوزدا» (Zvezda) و فضاپیمای باری «پروگرس» (Progress) بهره گرفت. اگرچه هنوز جزئیات بیشتری از روند بررسی مشخص نیست اما تا کنون مقامات روس نقص نرمافزاری را عامل مشکل تشخیص دادهاند.
فعالیت غیرمنتظرهی پیشرانههای نائوکا باعث شد تا ایستگاه فضایی با سرعت ۰٫۵ درجه در ثانیه بچرخد که به گفتهی ناسا کاملا در محدودهی طراحی است و تجزیهوتحلیلهای اولیه هم نشان میدهد ایستگاه در وضعیت خوبی قرار دارد.
به گفتهی کریکالف، تأسیسات ایستگاه فضایی بینالمللی بسیار ظریف است زیرا هر دو بخش روسی و آمریکایی بسیار سبک ساخته شدهاند. بنابراین بارگذاری اضافی بر مقر صفحات خورشیدی و چارچوبی که همهی این سازهها بر روی آن نصب شدهاند، فشار وارد کرده است.
اینکه این حادثه منجر به عوارض جانبی ناخواستهای شده یا خیر، یک احتمال مهم است که باید بررسی شود. باید صفحات خورشیدی ایستگاه فضایی بینالمللی کاملا تراز شوند تا از عملکرد مطلوب آنها اطمینان حاصل شود.
همین کار برای آنتنها هم انجام خواهد شد زیرا اگر این تجهیزات به درستی تنظیم نشوند، بر ارتباط ایستگاه فضایی با ایستگاههای زمینی اثرگذار خواهد بود. مشکلات دیگری هم میتواند وجود داشته باشد اما در تحقیقات بعدی روشن خواهد شد.
چیزی که روشن است این است که این رخداد برای ایستگاه فضایی بینالمللی که بیش از ۲۰ سال در مدار زمین قرار دارد، بسیار غیرمنتظره و ترسناک بود و برای ادامهی حیات آن، نیاز به بررسی دقیق و کاملی دارد.
عکس کاور: ماژول آزمایشگاهی نائوکا در کنار فضاپیمای سایوز در ایستگاه فضایی بینالمللی
Credit: Roscosmos
منبع: Gizmodo