روسیه فعالیت خود در ایستگاه فضایی را به حالت تعلیق درمیآورد
رئیس آژانس فضایی روسیه اعلام کرد درصورت لغو نشدن بدون قید و شرط تحریمهای وضع شده علیه این کشور، فعالیت خود در ایستگاه فضایی بینالمللی را به حالت تعلیق درخواهد آورد.
به گفتهی روسیه تا زمانی که تحریمها علیه این کشور لغو نشود، به همکاری با دیگر کشورها در ایستگاه فضایی بینالمللی پایان خواهد دارد. «دیمیتری روگوزین» (Dmitry Rogozin) رئیس آژانس فضایی روسیه در توییتی اعلام کرد که «احیای روابط عادی میان شرکا» در ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) و دیگر پروژهها، تنها با لغو کامل و بدون قید و شرط تحریمهای غیرقانونی امکانپذیر است.
روگوزین در نسخههای ترجمه شدهی توییت خود اعلام کرد که در نامههایی به ناسا، آژانس فضایی اروپا و همچنین آژانس فضایی کانادا، خواستار تجدیدنظر در تحریمها شده است. او همچنین تصاویری را از آنچه که بهنظر میرسد پاسخ هر کشور باشد، منتشر کرد. آژانس فضایی کانادا بدون بیان جزئیات، صحت نامهی خود را تأیید کرده است اما هنوز توضیحی از سوی آژانس فضایی اروپا و ناسا ارائه نشده است.
در نامهای که توسط مدیر ناسا امضا شده است، «بیل نلسون» (Bill Nelson) تأکید کرده است: «آمریکا به حمایت از همکاریهای فضایی بینالمللی دولت با روسیه، کانادا ، اروپا و ژاپن، بهویژه آن دسته از فعالیتهای مرتبط با بهرهبرداری از ایستگاه فضایی بینالمللی ادامه میدهد. بهنظر میرسد که آژانس فضایی کانادا هم پاسخ مشابهی به درخواست روگوزین دارد و میگوید: «ما میتوانیم به شما اطمینان دهیم که کانادا به پشتیبانی از برنامهی ISS ادامه میدهد و به عملیات ایمن و موفقیتآمیز آن کمک میکند.» در همین حال «ژوزف اشباخر» (Josef Aschbacher) رئیس آژانس فضایی اروپا اعلام کرده است که درخواست روگوزین را برای ارزیابی به کشورهای عضو آژانس منتقل خواهد کرد.
روگوزین اما میگوید: «موضع شرکای ما روشن است: تحریمها برداشته نمیشوند. هدف از تحریمها نابود کردن اقتصاد روسیه، فرو بردن مردم ما در ناامیدی و گرسنگی و به زانو درآوردن کشور ماست.» بدین ترتیب آژانس فضایی روسیه قصد دارد بهزودی تاریخی را برای توقف همکاری خود در ایستگاه فضایی بینالمللی تعیین کند که سپس به مقامات دولتی روسیه گزارش خواهد شد.
رئیس آژانس فضایی روسیه از ابتدا بهشدت به تحریمهای اعمال شده توسط جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در ماه فوریه واکنش نشان داد و با توییتهایی این پیام را القا کرد که بدون پشتیبانی روسیه، ممکن است ایستگاه فضایی بینالمللی به زمین سقوط کند.
گفتنی است عقبنشینی روسیه از ایستگاه فضایی میتواند آسیب واقعی به همراه داشته باشد زیرا ناسا برای حفظ موقعیت و جهتگیری ایستگاه در فضا به روسیه متکی است. هرچند ایلان ماسک گفتههایی در زمینهی نجات ایستگاه توسط اسپیسایکس، پس از خروج روسیه داشته است اما هنوز طرحی جدی در این زمینه دنبال نمیشود.
همچنین اگرچه روز پنجشنبه ناسا اعلام کرد که روسیه در حال پیشروی به سمت تمدید همکاری خود در ایستگاه فضایی بینالمللی تا سال ۲۰۳۰ است اما در پی اظهارات روگوزین، این امر بعید بهنظر میرسد. اوایل این هفته فضانورد ناسا، «مارک وانده هی» (Mark Vande Hei) همراه با دو فضانورد روس و توسط یک فضاپیمای روسی سایوز به سلامت به زمین بازگشتند. پیش از پرواز او نگرانیهایی دربارهی لغو بازگشت خود پس از حدود یک سال به زمین در جریان جنگ در اوکراین داشت داشت اما آژانس فضایی روسیه اطمینان داد که او را در ایستگاه فضایی رها نخواهد کرد.
عکس کاور: ایستگاه فضایی بینالمللی در مدار زمین
Credit: NASA
منبع: The Verge