پرتاب بینقص موشک سایوز فضاپیمای پروگرس ۷۹ را به ایستگاه فضایی بینالمللی فرستاد
یک موشک سایوز روسی صبح امروز فضاپیمای باری رباتیک جدید پروگرس ۷۹ را راهی ایستگاه فضایی بینالمللی کرد تا چند تن تدارکات و تجهیزات تازه را به فضانوردان این آزمایشگاه مداری زمین تحویل دهد.
موشک سایوز ۲.۱a فضاپیمای «پروگرس ۷۰» (Progress 79) را چهارشنبه ساعت ۲۰:۰۰ منطقهی زمانی شرقی (پنجشنبه ساعت ۰۳:۳۰ به وقت تهران) از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب کرد که به گفتهی «راب ناویاس» (Rob Navias) سخنگوی ناسا «یک پرتاب بینقص از پایگاه فضایی بایکونور» بود.
پروگرس ۷۹ حدود ۲۵۵۰ کیلوگرم تجهیزات و لوازم لازم را به خدمهی مأموریت «اعزام ۶۶» (Expedition 66) میرساند. این محموله شامل ۱۵۲۰ کیلوگرم کالاهای خشک، ۵۵۰ کیلوگرم سوخت موشک، ۴۲۰ کیلوگرم آب، ۴۸ کیلوگرم هوا و ۱۳ کیلوگرم نیتروژن است.
ناسا در بیانیهای گفت: «فضاپیمای تدارکاتی به مدار اولیه رسیده و آرایههای خورشیدی و آنتنهای ناوبری خود را باز کرده است تا طبق برنامهریزی در سفری دو روزه با آزمایشگاه مداری زمین و خدمهی مأموریت اعزام ۶۶ ملاقات کند.»
پروگرس ۷۹ روز ۲۹ اکتبر ساعت ۲۰:۴۵ منطقهی زمانی شرقی (۰۴:۱۵ روز ۸ آبان) در بخش عقبی ماژول «زیوزدا» (Zvezda) متصل خواهد شد. در روزهای اخیر فضانوردان روسی ساکن در ایستگاه مشغول گذراندن آموزشهای استاندارد پشتیبان بهمنظور آماده شدن برای ورود فضاپیما بودهاند.»
ناسا خاطرنشان دربارهی این آموزشها گفته بود: «پیوتر دوبروف و آنتون شکاپلروف برای این مأموریت آموزش میبینند تا برای پیشامدهای احتمالی و برعهده گرفتن کنترل فضاپیمای پروگرس ۷۹ آماده باشند.»
این دو فضانورد در واحد ملاقات رباتیک ماژول زیوزدا که با نام TURO شناخته میشود، تمرین کردند که در عملیات اتصال فضاپیمای باری پروگرس ۷۹ کنترل خودکار را برعهده خواهد داشت.
روسی پروگرس ۷۹ حدود ۶ ماه به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل خواهد بود. آخرین فضاپیمای این سری، پروگرس ۷۸ بهتازگی محل اتصال خود در ایستگاه فضایی بینالمللی را تغییر داد و پس از جدا شدن از ماژول «پویسک» (Poisk) طی مانوری آزمایشی ۲۸ ساعت را با فاصلهی حدود ۱۹۳ کیلومتری از ایستگاه فضایی بینالمللی گذراند تا در نهایت به ماژول جدید «نائوکا» (Nauka) متصل شود.
در ماههای اخیر دو فضاپیمای روسی اعزام شده به ایستگاه فضایی بینالمللی دچار مشکلات عمدهای شدند که بر عملکرد مجموعهی ایستگاه اثر گذاشت. اواخر جولای (اوایل مرداد) ماژول تازه رسیدهی نائوکا بهدلیل اشکال نرمافزاری، بهطور تصادفی ایستگاه را حدود ۵۴۰ درجه چرخاند.
۱۵ اکتبر (۲۴ مهر) هم کپسول سرنشیندار MS-18 که برای بازگرداندن نخستین فیلمسازان فضایی به زمین آماده میشد، برای مدت کوتاهی جهتگیری ایستگاه را از کنترل خارج کرد.
عکس کاور: پرتاب فضاپیمای باری پروگرس ۷۹ سوار بر موشک سایوز روسیه
Credit: Glavkosmos/Roscosmos
منبع: Space