روسیه ماژول بندرگاهی جدید پریچال را به ایستگاه فضایی بینالمللی اضافه کرد
در حالی که بسیاری از قسمتهای ایستگاه فضایی بینالمللی بهویژه در بخش روسی قدیمی شدهاند، روسیه مشغول بازسازی ایستگاه است و پس از ماژول آزمایشگاهی نائوکا، طی عملیات دیگری، ماژول بندرگاهی تازهای را هم به ایستگاه افزود.
ماژول جدید بندرگاهی روسیه با نام «پریچال» (Prichal) شب گذشته ساعت ۱۰:۱۹ منطقهی زمانی شرقی (۱۸:۴۹ به وقت تهران) و چند دقیقه زودتر از زمان برنامهریزی شده با رسیدن به ایستگاه فضایی بینالمللی به ماژول آزمایشگاهی نائوکا (Nauka) که آن هم در ماههای گذشته به ایستگاه پیوسته است، متصل شد.
پریچال در زبان روسی به معنای اسکلهی کوچک یا کوتاهاسکله است و به گفتهی «راب ناویاس» (Rob Navias) سخنگوی ناسا، عملیات اتصال این ماژول کاملا بیعیب و نقص انجام شد. ماژول پریچال محمولهای ۱۰۰۰ کیلوگرمی را به ایستگاه فضایی بینالمللی رساند و همچنین قابلیتهای اتصال ایستگاه را به شکلی قابل توجه افزایش خواهد داد. این ماژول ۶ بندرگاه بخش روسی ایستگاه دارد که ۵ نمونه آنها برای فضاپیماهای ورودی دردسترس خواهد بود.
پریچال همچنین میتواند سوخت را به دیگر ماژول جدید یعنی نائوکا انتقال دهد که انتظار میرود تواناییهای علمی مداری روسیه را بهطرزی چشمگیر افزایش دهد. گفته میشود که پریچال ممکن است بهعنوان یک بخش تمرینی هم برای روسیه محسوب شود تا اقدامات لازم برای پس از دوران ایستگاه فضایی بینالمللی را بسنجد.
آمریکا و روسیه از دههی ۱۹۹۰ تاکنون شرکای اصلی توسعه و عملیات ایستگاه فضایی بینالمللی بودهاند. توافق فعلی تا سال ۲۰۲۴ ادامه دارد اما بسته به اینکه آیا شرکای دیگر هم موافق باشند یا خیر، میتواند تا سال ۲۰۲۸ هم تمدید شود.
ماژول ۴ تنی پریچال در روز چهارشنبه ۲۴ نوامبر (۳ آذر) توسط یک موشک سایوز روسی از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب شده بود و برای رساندن آن به ایستگاه از یک فضاپیمای باری اصلاح شدهی پروگرس استفاده شد.
ماژول کروی جدید تقریبا ۱۴ متر مکعب حجم داخلی ایستگاه فضایی بینالمللی را افزایش میدهد. ایستگاه این روزها میزبان هفت فضانورد است که ۴ نفر طی مأموریت کرو-۳ اسپیسایکس و ۳ نفر طی مأموریت سایوز مأموریت مداری خود را آغاز کردهاند.
پس از این، ماژول پریچال بهطور دائم در بندرگاه جلویی ماژول نائوکا متصل خواهد ماند و برای پیوستن فضاپیماهای دیگر، ۵ بندرگاه آن دردسترس خواهند بود. آژانس فضایی فدرال روسیه، که با نام روسکوسموس شناخته میشود، تأکید کرد که ماژول پریچال توانمندیهای فنی و عملیاتی زیرساخت مداری بخش روسی ایستگاه فضایی بینالمللی را گسترش خواهد داد.
ورود پریچال بهمراتب کمتر از ورود نائوکا پرماجرا بود. هنگامی که نائوکا در ۲۹ جولای (۷ مرداد) به ایستگاه فضایی بینالمللی رسید، پیشرانههای آن بدون برنامهریزی قبلی روشن و باعث شدند تا ایستگاه حدود ۵۴۰ درجه بچرخد. اگرچه در آن زمان برای احتیاط در آزمایشگاه مداری، وضعیت اضطراری اعلام شد، اما به گفتهی ناسا خدمه در خطر قرار نگرفتند.
برای ورود پریچال، در ۲۵ نوامبر (۴ آذر) یک فضاپیمای باری بدون سرنشین «پروگرس ۷۸» (Progress 78) ایستگاه فضایی را ترک کرده بود تا محل اتصال خالی باشد. انتظار میرود فضاپیمای جدید پروگرس هم که پریچال را به ایستگاه تحویل داد، در اواخر دسامبر (اوایل دی) از ایستگاه جدا و به جو وارد شود.
عکس کاور: ماژول بندرگاهی جدید پریچال روسیه در عقب تصویر به ایستگاه فضایی بینالمللی متصل شده است.
Credit: NASA
منبع: Space