برنامهی روسیه برای ساخت هواپیمای مسافربری فراصوت توسعه مییابد
وزارت صنعت و تجارت روسیه در حال انجام اقداماتی به منظور توسعهی جتهای فراصوت غیرنظامی است. در این زمینه برخی از شرکتها مانند توپولوف، تحقیقاتی را برای ساخت هواپیمای فراصوت آغاز کردهاند.
اینطور که پیداست در سالهای آینده شاهد طرحهای بیشتر و کاملتری در زمینهی مسافربری فراصوت خواهیم بود. در روزهای گذشته ویرجین گلکتیک از طراحی مفهومی هواپیمای مسافربری فراصوت خود رونمایی کرد. طبق گزارشی که بهتازگی منتشر شده، روسیه نیز برنامههای گستردهای برای توسعهی هواپیماهای مسافربری مافوق صوت دارد.
از جمله فعالیتهای تازهی وزارت صنعت و تجارت روسیه، برگزاری مناقصهای برای دریافت طرحهای پیشنهادی در زمینهی نوآوریهای فنی هواپیمای فراصوت است. برای این مناقصه مبلغ پایهی ۲۱۳ میلیون روبل (۲٫۹ میلیون دلار) در سال ۲۰۲۰ و ۵۰۵ میلیون روبل در سال ۲۰۲۱ درنظر گرفته شده است.
به گزارش AIN، این فراخوان مناقصه که از ماه آوریل آغاز شده و تا ۱۵ دسامبر ۲۰۲۱ (۲۵ آذر ۱۳۹۹) ادامه دارد به منزلهی ابزاری برای شتابدهی به توسعهی فناوریها و راهبردهای مهندسی درنظر گرفته شده تا ساخت یک هواپیمای تجاری مافوق صوت را تسهیل نماید و بتواند بر موانع موجود برای بازگشت پرواز مافوق صوت غیرنظامی غلبه کند.
بر اساس اسناد این مناقصه، بستر فعلی برای آغاز کار تحقیق و توسعهی جت فراصوت نسل بعدی کافی نیست. بنابراین هماکنون ریسک تکنولوژیکی بالایی برای توسعهی این نوع هواپیماها وجود دارد. ریسکی که با عدم وجود الزامات بینالمللی به آستانهی صدا در مجاورت فرودگاهها و نیز دادههای نظری و تجربی حاصل از فناوریهای مهندسی، فراتر هم خواهد رفت و بنابراین نیازمند توسعهی تحقیقات در این زمینه است.
این مناقصه همچنین از دیگر تلاشهای در حال انجام مانند آنچه یونایتد ایرکرفت کورپوریشن (UAC) روسیه در دست اقدام دارد پشتیبانی میکند. گزارش سالانهی این شرکتِ تحت حمایت دولت که در ژانویهی ۲۰۱۹ منتشر شد، نسل بعدی هواپیماهای فراصوت را یکی از اهداف اعضای خود میخواند. یونایتد ایرکرفت کورپوریشن که شرکتهای بزرگ هوافضایی روسیه مانند ایلیوشین، توپولف، سوخو، میگ، یاکوولف، ایرکوت و برییف را در زیرمجموعهی خود دارد، در سال ۲۰۰۶ توسط ولادیمیر پوتین تأسیس شد.
مطالعات توپولوف
در این زمینه توپولوف یک هواپیمای جت تجاری مافوق صوت ۳۰ نفره را ترسیم کرده که وزن آن ۷۰ تن خواهد بود. سال گذشته این شرکت، کار تحقیق و توسعه برای ارزیابی شکل هواپیمای فراصوت خود را به پایان رساند. طرحی که برد ۸۰۰۰ کیلومتر با سرعت ماخ ۲ را هدف گرفته است.
گفتنی است این شرکت در سال ۱۹۷۷ نیز کمی پیش از معرفی کنکورد، یک نمونه جت مسافربری مافوق صوت با نام توپولوف ۱۴۴ را معرفی کرده بود که میتوانست با سرعتی کمی بیشتر از دو برابر سرعت صوت پرواز کند. این هواپیما ۵۵ پرواز مسافری داشت اما به دلیل مشکلات فنی و طراحی و سوانحی که برای آن رخ داد، سرانجام در سال ۱۹۹۹ کنار گذاشته شد. این شرکت همچنین طرحهای دیگری را در زمینهی ساخت هواپیمای فراصوت نیمه تمام گذاشت.
به گفتهی این شرکت هواپیمایی که اکنون در دست طراحی است برای بازرگانان، مقامات ارشد دولتی و همهی افراد دیگری درنظر گرفته شده که زمان را اولویت مطلق میدانند. توپولوف ضمن امید به تحولات مثبت در راستای ساخت این هواپیما، معتقد است که میتواند تا دو سال آینده، مشخصات فنی نمونهی اولیهی این هواپیما را کامل کند. این نمونهی اولیه برای هدایت مطالعات میدانی در زمینهی طراحی و تولید هواپیمای اصلی در بازهی ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۶ استفاده خواهد شد.
طرح مفهومی TsAGI
پیش از این وزارت صنعت و تجارت روسیه، ۱٫۴ میلیارد روپیه به شرکت TsAGI برای پژوهش در زمینهی فراصوت اختصاص داده بود. این شرکت یک طرح پیشنهادی با نام Strizh تدوین کرده است که هواپیمایی با ۳۸ متر طول، ۲ خلبان و ۶ مسافر را شامل میشود. TsAGI سال ۲۰۲۴ را برای رسیدن به مشخصات اصلی موتور درنظر گرفته است.
وزیر صنعت و تجارت روسیه، دنیس مانتوروف گفته است: «مراکز مهندسی و دیگر اعضای یونایتد ایرکرفت کورپوریشن به همراه TsAGI و دیگر مؤسسات علمی و تحقیقاتی در حال کار بر روی یک هواپیمای مسافربری جت فراصوت از جمله برای کاربردهای هوانوردی تجاری هستند.»
به این ترتیب در سالهای آینده مطالعات حوزهی مسافربری فراصوت گستردهتر از قبل دنبال خواهد شد و باید دید بازار حملونقل هوایی به این مطالعات چگونه پاسخ خواهد داد. بازاری که با توجه به رکودی که در پی بحران کرونا ایجاد شده، در خوشبینانهترین حالت تا سال ۲۰۲۴ به وضعیت عادی بازنمیگردد.