روسیه مأموریت لونا ۲۵ را در سال ۲۰۲۱ به ماه ارسال خواهد کرد
روسیه پس از چند دهه در حال آمادهسازی مآموریتی برای کاوش ماه است. مآموریت لونا ۲۵ (Luna 25) طبق برنامه سال آینده به فضا پرتاب خواهد شد. روسیه از سال ۱۹۷۶ تا کنون هیچ فضاپیمایی را به ماه ارسال نکرده است.
ابزارهای علمی فضاپیمای لونا ۲۵ ماه گذشته آماده شدند و اکنون متخصصان روس در حال نصب ابزارها روی فضاپیما هستند. در این مأموریت یک سطحنشین در نزدیکی قطب جنوب ماه فرود خواهد آمد. طبق برنامه سطحنشین لونا ۲۵ پاییز سال ۱۴۰۰ به فضا پرتاب خواهد شد.
فضاپیمای لونا ۲۵ از ۹ ابزار علمی استفاده خواهد کرد. روسیه ساخت ۸ ابزار را بر عهده داشته و سازمان فضایی اروپا نیز یکی از ابزارهای این فضاپیما را ساخته است.
سطحنشین لونا ۲۵ در نزدیکی قطب جنوب ماه فرود خواهد آمد و علاوه بر تست فناوری فرود بر سطح ماه، این منطقه جذاب از ماه را کاوش خواهد کرد. قطب جنوب ماه احتمالا میزبان منابع عظیمی از یخ آب است. سازمانهای فضایی کشورهای مختلف مأموریتهای متنوعی را برای کاوش این منطقه از ماه طراحی کردهاند. این در حالی است که تاکنون هیچ فضاپیمایی در این قسمت از سطح ماه فرود نیامده است.
البته هند سال گذشته و در مأموریت چاندرایان ۲، سطحنشینی را به قطب جنوب ماه فرستاد که نتوانست با موفقیت در سطح ماه فرود بیاید.
برخی از دهانههای قطب جنوب ماه همیشه در سایه قرار دارند و نور خورشید هیچ وقت به آنها نمیرسد. شواهد به دست آمده نشان میدهد که احتمالا در این دهانههای همیشه در سایه مقادیر زیادی یخ آب و دیگر مواد یخزده وجود دارد که میتواند در آینده منبع ارزشمندی برای تولید اکسیژن و سوخت فضاپیماها باشد.
آخرین مأموریت شوروی/روسیه به سمت ماه لونا ۲۴ بود که در سال ۱۹۷۶ به فضا پرتاب شد. اکنون روسیه قصد دارد برنامه ماه خود را بار دیگر به صورت جدی آغاز کند. روسیه در ادامه این برنامه و پس از انجام مأموریت لونا ۲۵ مدارگرد لونا ۲۶ را در مدار ماه قرار خواهد داد و سپس سطحنشین لونا ۲۷ را روانه تنها قمر زمین خواهد کرد. سطحنشین لونا ۲۷ نیز در نزدیکی قطب جنوب ماه فرود خواهد آمد.
روسیه در ادامه این برنامهی تلاش خواهد کرد تا نمونههایی از سطح ماه را به زمین منتقل کند.
سازمان فضایی اروپا نیز در این برنامه با روسیه همکاری میکند.
عکس کاور: تصویر مدارگرد ژاپنی Kaguya از سطح ماه.
Credit: JAXA/NHK