از روز استقلال تا سقوط ماه؛ فیلمهای رولند امریش از بدترین تا بهترین
رولند امریش، یکی از کارگردانان فوقالعاده حرفهای دنیای هالیوود است که به استاد فاجعه معروف شده است. در واقع او کارگردانی است که همیشه به دنبال داستانهای بزرگ و مهیج است.
جدیدترین فیلم او که «سقوط ماه» نام دارد، یکی از بزرگترین فیلمهایی است که در کارنامه کاری او ثبت شده است. همانطور که از نام فیلم پیداست، داستان فیلم در مورد احتمال سقوط ماه به سمت زمین است و تلاشهای گروهی را نشان میدهد که درصدد برآمدهاند تا از وقوع چنین رویداد مهیبی جلوگیری کنند.
- معروفترین فیلمهایی که با موضوع روز استقلال آمریکا ساخته شدهاند
- ۱۳ استفادهی بینظیر از مدلهای مینیاتوری در فیلمهای سینمایی
- از روز استقلال تا ۲۰۱۲؛ چرا عاشق فیلمهای ژانر فاجعه هستیم؟
حال آنکه نمیدانند چه چیزی در انتظارشان است. امریش که با ساخت این فیلم، گویا دوبارهکار تولید فیلمهای علمی- تخیلی بینظیری مانند «پسفردا» و «گودزیلا» را در پیشگرفته، داستانی را ساختهوپرداخته نموده که از جهتی کاملا پوچ و لجامگسیخته است. درکل میتوان گفت شجاعت رولند در استفاده از مضامین تازه و بدیع در فیلمهایش و نداشتن هیچگونه هراسی از غوطهور شدن در فیلمهایی با داستانهای مختلف و گاها چشمگیر، سبب شده که او به پادشاه داستانهای عجیبوغریب تبدیل شود.
با توجه به اینکه جدیدترین کار رولند، توانسته توجه تمامی تماشاگران سرتاسر جهان را به خود جلب کند، اکنون زمان مناسبی است تا به موشکافی برخی از فیلمهای او بپردازیم. در حقیقت میتوان امریش را کارگردانی دانست که در ژانرهای مختلف از علمی-تخیلی گرفته تا آنچه که میتوان آن را تخیلی تاریخی نامید، هرگز از جاهطلبیهایش برای خلق ایدههایی نو و عظیم دست برنداشته است. اگرچه بسیاری از آرزوهای او اندکی غیرمعمولی به نظر میرسند، با این حال زمانی که او هدف خود را پیدا میکند، همواره نتیجهای متحیرکننده را خلق مینماید. گرچه بسیاری از ایدههای او هنوز ناقص هستند اما تمامی آنها از درون وجودش سرچشمه گرفتهاند و همین شایسته احترام است.
۱۷. برقراری تماس (Making Contact)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: اوا کایلی، جشوا مورل
- تاریخ انتشار: 1985
- امتیاز IMDb به فیلم: 4.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 78 از ۱۰۰
«برقراری تماس» که بانام جویی نیز شناخته میشود در سال ۱۹۸۵، ساخته شد. این فیلم که به کارگردانی امریش ساخته شده آنقدرها هم خالی از جذابیت نیست، اما نسبت به سایر فیلمهای او در رتبه آخر قرار میگیرد. داستان فیلم درباره پسر جوانی به نام جویی (با بازی جاشوا مورل) است که در تلاش است تا از طریق نیروهای ماوراء طبیعی با پدر خود که فوت کرده ارتباط برقرار کند. شما میتوانید در داستان این فیلم، ترکیب عجیبی از داستان فیلم «ارواح خبیثه» و «تی.تی: موجود فرازمینی» را مشاهده کنید. این فیلم تلاش کرد تا ترکیبی از فیلمهایی که ذکر شد را به مخاطب نشان دهد با این حال نتوانست همانند این فیلمها خوش بدرخشد و چندان مخاطب پسند نبود.
۱۶. تعقیب روح (Ghost Chase)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: تیم مک دانیل، جیل ویتلو، پل گیلسون
- تاریخ انتشار: 1987
- امتیاز IMDb به فیلم: 4.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 93 از ۱۰۰
«تعقیب روح» محصول سال ۱۹۸۷ که در ابتدا با نام متفاوت هیولا- هالیوود شناخته شد، درروند پیشرفت امریش یک گام کوچک اما فراموششدنی قلمداد میشود. این فیلم که همانند بسیاری از فیلمهای رولند، مملو از عناصر فرا طبیعی است، داستان گروهی از دوستان را روایت میکند که سعی میکنند فیلمی را در یک عمارت قدیمی فیلمبرداری کنند. مهمترین نکته فیلم، شخصیت وارن (جیسون لایولی) است که تمام چیزهای سرگرمکننده را برای خودش میخواهد و یکی از منزجرکنندهترین شخصیتهای داستان است. گرچه این فیلم اندکی با عنصر طنز تلفیق شده اما درکل داستان پوچ و ناخوشایندی دارد و همین امر باعث شده جزو بدترین فیلمهای رولند باشد.
۱۵. قمر ۴۴ (moon 44)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: دین دولین، مایکل پیر، مالکوم مک دول
- تاریخ انتشار: 1990
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 84 از ۱۰۰
فیلمی که داستانش بر روی ماه اتفاق میافتد باید فیلم جالب و خیرهکنندهای باشد اما فیلم «قمر ۴۴» واقعا کسلکننده بود. امریش در این فیلم که یکی از ابتداییترین فیلمهای علمی-تخیلی او به حساب میآید از عناصری استفاده نموده که بعدها در فیلمهای بعدیاش توانست تا جای ممکن، آنها را توسعه دهد و به حد اعلایشان برساند. داستان فیلم که در مورد یک ایستگاه معدنی موجود در یک قمر دورافتاده است، در آن سالها داستان جدیدی به حساب میآمد. ارزش این فیلم در آن است که میتوان امریش را مشاهده کرد که کمکم خودش را بازمییابد و جایگاهش را در عرصه فیلمسازی تثبیت میکند. او در این فیلمهای اولیه به کندوکاو در مورد مسائلی پرداخت که بعدها از آنها در فیلمهای بزرگ خود بهره جست.
۱۴. سرباز جهانی (Universal soldier)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: ژان کلود ون دم، الی وکر، دولف لاندگرن
- تاریخ انتشار: 1992
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 35 از ۱۰۰
اگر فکر میکنید که حضور ژان کلود ون دم و دولف لاندگرن در این فیلم علمی-تخیلی و اکشن که درباره جنگجویانی با قدرتهای مافوق بشری است، سبب میشود که شاهد فیلمی هیجانانگیز باشیم درست حدس زدهاید. آنهم در مقایسه با فیلمهای قبلی این لیست که دارای داستان چندان جالبی نبودند. درست است که شاید بتوان «سرباز جهانی» را اولین فیلم کاملا اکشنی دانست که رولند بر روی آن کارکرده بود اما دیدن سکانسهای مختلف آن، خالی از لطف نیست و شاید حتی یک تجربه فراموش نشدنی باشد. البته داستان فیلم آنقدر تکراری و کلیشهای است که قطعا در زمره محبوبترین کارهای امریش قرار نمیگیرد اما تماشای آن برای مخاطبان خالی از لطف نبوده است.
۱۳. گودزیلا (Godzilla)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: ماریا پیتلو، جین رنو
- تاریخ انتشار: 1998
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 15 از ۱۰۰
کمکم داریم به فیلمهای شناخته شدهتر امریش میرسیم. البته خوب به خاطر داشته باشید که شناخته شده بودن همواره به معنای خوبتر بودن نیست و این مورد دقیقا در رابطه با فیلم «گودزیلا» محصول سال ۱۹۹۸ صدق میکند. چراکه گویا این فیلم بدون هیچگونه تحقیق و اطلاعات زمینهای ساخته شده بود. داستان این فیلم ازاینقرار است که پس از انجام یک سری آزمایشهای هستهای که یک سوسمار درختی را به یک هیولای غولپیکر تبدیل میکند، حال تیمی از افراد کارکشته باید تلاش کنند تا از تولیدمثل این هیولا در شهر نیویورک جلوگیری کنند. داستان فیلم فوقالعاده مضحک است و جلوههای ویژه نیز چنگی به دل نمیزنند. همه بازیگران تمام تلاش خود را میکنند تا شمارا وادار کنند که جذب آشفتگی فضای فیلم شوید. اما این تلاش به هیچوجه کافی نیست.
۱۲. استون وال (Stonewall)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: جرمی ایروین، جانی بوشام، ران برلمن
- تاریخ انتشار: 2015
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 9 از ۱۰۰
خب ممکن است هرگز فیلمی همانند «استون وال» وجود نداشته باشد که تاریخ و مردمی را که در آن تاریخ زیستهاند تا به این حد غلط و نادرست معرفی نماید. این اولین تلاش امریش برای وارد شدن به داستانهای تاریخی و تولید فیلمی از روی آنها بود و قطعا میتوان گفت که یکی از بدترین فیلمهای تاریخی اوست. شورشهای استون وال، داستانی تاریخی است که در آن افراد شجاعی مانند مارشا پی جانسون یک جنبش جدید را ایجاد نمودند و اما فیلم «استون وال» همه آن افراد واقعی را نادیده میگیرد تا روی یک مرد خیالی تمرکز کند که اصلا در واقعیت وجود خارجی نداشته است. همانطور که منتقدان در زمان انتشار این فیلم بیان داشتند این فیلم، تنها به کلیشهها قناعت نموده است. وقتی که حتی یک قسمت کوتاه از تاریخی که آن را به فیلم تبدیل نمودهاید در فیلم شما جایی نداشته باشد حتما راه را اشتباه رفتهاید.
۱۱. ده هزار سال پیش از میلاد (۱۰,۰۰۰ B.C.)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: استیون استریت، کمیلا بل، مارکو خان
- تاریخ انتشار: 2008
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 9 از ۱۰۰
این فیلم به دوران ماقبل تاریخ یعنی ده هزار سال قبل از میلاد بازمیگردد اما بازهم جزئیات تاریخی را دور میریزد تا داستان اکشن و پرپیچوخمی را روایت کند که برای مخاطب، جالب و دیدنی باشد. به هیچوجه انتظار مشاهده سکانسهای تاریخی عمیق و پرمحتوا را نداشته باشید چراکه تلاش کارگردان فقط خیره کردن چشمان مخاطب و بزرگ و بزرگتر شدن مردمک چشمان او در طول فیلم است و گویا او به نتیجه دلخواهش هم رسیده است. چراکه حتی اگر در میان کاراکترهای فیلم هم گم شوید، بازهم از داستان اکشن آن لذت ببرید. داستان اصلی فیلم به روایت زندگی یک شکارچی ماموت جوان میپردازد که باید عشق زندگی خود را نجات دهد ولی ناگهان با دنیای خطرناکتری، نسبت به جایی که در آن بزرگ شده مواجه میشود. هیچکدام از سکانسهای فیلم آنچنان ماندگار نیستند زیرا امریش از داستان فیلم به عنوان ابزاری برای خلق صحنههای اکشن مهیج استفاده میکند. پایان فیلم نیز آنقدر پیشپاافتاده و سطحی است که به شما نشان میدهد این فیلم چقدر پوچ و بیمحتوا بوده است.
۱۰. استارگیت (Stargate)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: کرت راسل، جان دیهل، میلی آفیتال
- تاریخ انتشار: 1994
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 42 از ۱۰۰
فیلمی که در زمان خودش به یکی از بزرگترین فیلمهای امریش در عرصه داستانهای علمی تخیلی تبدیل شد، «استارگیت» نام دارد. فیلمی جذاب که نمیتوان آن را کاملا ناموفق دانست. این فیلم که به روایت داستان یک دروازه بین ستارهای میپردازد که گروهی از کاراکترها را به جهان باستان منتقل میکند، فرضیهای را مطرح میکند که بیشتر در تئوری سرگرمکننده است تا عمل.
همانطور که داستان پروفسور دنیل جکسون (با بازی جیمز اسپیدر) و سرهنگ بازنشسته ارتش، جک اونیل (کرت راسل) را دنبال میکنید مجذوب فیلم میشوید، چرا که این دو مرد باید یک رهبر ظالم را سرنگون کنند تا بتوانند دوباره به خانه بازگردند. بنابراین میتوان گفت که داستان فیلم بسیار محدود است اما پایان جذابی دارد. این فیلم میتواند برای دو ساعت، چشمان شمارا بر روی صفحه تلویزیون خیره کند و کاری کند که در دلتان بگویید ایکاش فیلم کمی طولانیتر بود.
۹. گمنام (Anonymous)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: ریس ایفانز، ونیسا ردگریو، جولی ریچاردسون
- تاریخ انتشار: 2011
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 74 از ۱۰۰
یکی از فیلمهای عجیب و غریب ساخته شده توسط امریش، فیلم «گمنام» است که تمامی سکانسهای آن در حال پاسخ دادن به این سوال هستند که آیا ویلیام شکسپیر، واقعا همان کسی بوده که تمام آثاری را که به او نسبت داده شده نوشته است یا خیر. این فیلم به صراحت عنوان میکند که او کسی نبود که این آثار را خلق کرده بنابراین ممکن است آن دسته از بینندگانی را که با این نظریه مخالفاند از دست بدهد. با این حال، گویا امریش میخواهد از این نظریه سوال برانگیز به عنوان تلنگری برای بیدار کردن ذهنهای خفته استفاده کند. با همه اینها درک این فیلم کار سادهای نیست و میتواند مخاطب را گیج کند.
۸. روز استقلال: بازخیز (Independence Day: Resurgence)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: بیل پولمن، لیام همسورث، جسی آشر
- تاریخ انتشار: 2016
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 30 از ۱۰۰
این فیلم همان فیلمی است که خود امریش گفته که نباید پس از کنارهگیری ویل اسمیت، آن را میساخت. «روز استقلال: بازخیز» فیلمی است که تلاش میکند به واسطه داستانهای فرعی بسیار زیاد، نظر بینندگان را جلب کند. با این حال، این فیلم را میتوان یک فیلم بیمحتوا و پرفروش دانست که فقط برای پر کردن اوقات فراغتان خوب است و نباید آن را چندان جدی بگیرید. داستان فیلم توسط نویسندگان زیادی نوشته شده و همین امر ربط دادن قسمتهای مختلف محتوای فیلم را به هم دشوار میکند، اگرچه جذابیت خاصی در درون آن نهفته است که مخاطبان را به سوی خود جلب مینماید.
۷. میهنپرست (The Patriot)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: مل گیبسون، هیث لجر، جولی ریچاردسون
- تاریخ انتشار: 2000
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 62 از ۱۰۰
تلاش دیگر امریش برای بیان یک داستان تاریخی به ساخت فیلم «میهنپرست» منتج شد. این فیلم به هیچوجه به جزئیات دقیق تاریخی محدود نمیشود، چراکه از منطقی پیروی میکند که سبب ایجاد یک آشفتگی ملودرام میشود. اما همین آشفتگی ملودرام، «میهنپرست» را به آن نوع فیلمهایی بدل میکند که اگر برای ۵۰ مین بار هم پخش شوند بازهم به تماشایشان مینشینید. هیچکدام از سکانسهای فیلم، معنای عمیقی را دنبال نمیکنند و یکجور هرجومرج خاص کل صحنهها را فراگرفته است که میتواند برای مخاطب جذاب باشد.
۶. پسفردا (The Day After Tomorrow)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: دنیس کواید، امی رسوم، ایان هولم
- تاریخ انتشار: 2004
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 45 از ۱۰۰
فیلم «پسفردا» یکی از آن فیلمهای برجسته و منحصربهفرد امریش به حساب میآید که سبب بروز تحول بزرگی در زندگی کاری و حرفهای او شد. چرا که این فیلم اولین فیلمی است که او در آن به مسائل آب و هواشناسی میپردازد. ازآنجاکه رهبران سیاسی موجود در این فیلم، هشدارهای مربوط به یک فاجعه آب و هوایی قریبالوقوع را نادیده میگیرند، همهچیز به سرعت از کنترل خارج میشود و مردم عادی کسانی هستند که بیشترین آسیب را میبینند. البته باید خدا را شکر کنیم که «پسفردا» فقط یک فیلم علمی-تخیلی است و به هیچوجه با دنیایی که در آن زندگی میکنیم مطابقت ندارد.
۵. ۲۰۱۲ (۲۰۰۹)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: جان کیوسک، اولیور پلات، آماندا پیت
- تاریخ انتشار: 2012
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 39 از ۱۰۰
«۲۰۱۲» یکی از فیلمهای امریش است که به حق شایسته قرار گرفتن در دسته ۵ فیلم برتر اوست. این فیلم به روایت یک داستان سفر جادهای میپردازد که در آن ناگهان جاده در زیر پای مسافران از هم میپاشد. کاراکترهای مختلفی در این فیلم کنار گذاشته میشوند چراکه فیلم از هر فرصتی برای تخریب جایجای کره زمین استفاده میکند. بنابراین «۲۰۱۲» را میتواند یکی از آن فیلمهایی دانست که در آن میتوان شاهد بیشترین تخریب ممکن بود و شاید کمتر فیلمی بتواند از لحاظ سطح فاجعه به پای این فیلم برسد.
۴. میدوی (Midway)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: وودی هارلسون، لوک ایوانز، مندی مور
- تاریخ انتشار: 2019
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 47 از ۱۰۰
فیلم «میدوی» فیلمی است که داستان چندان منسجمی ندارد و در برخی سکانسها مخاطب کلا داستان فیلم را گم میکند. با این حال، این فیلم به مخاطب این فرصت را میدهد تا جنگ را از منظری چند لایه مشاهده کند و از ابعاد مختلفی به آن بنگرد.
۳. سقوط کاخ سفید (White House Down)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: چنینگ تیتوم، جیمی فاکس، گارسل بووی
- تاریخ انتشار: 2013
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 53 از ۱۰۰
«سقوط کاخ سفید» یک فیلم اکشن مهیج است که میتواند تجربه بینظیری را برای مخاطبین به ارمغان آورد. از منظر دیگر این فیلم سرشار از عملکردهای ناشیانهای است که میتواند کاری کند که به حماقت کاراکترها بخندید. چنینگ تیتوم و جیمی فاکس، سکانسهای کمدی خوبی را ارائه میکنید و لذا میتوان این فیلم را یکی از جواهرات پنهان گنجینه امریش دانست. البته او در این فیلم چندان از هنرهای کارگردانی خود استفاده ننموده و هنوز هم نتوانسته جلوی خودش را در ساخت داستانهای بلند بیمحتوا بگیرد.
۲. سقوط ماه (Moonfall)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: هلی بری، چارلی پلامر، پاتریک ویلسون
- تاریخ انتشار: 2022
- امتیاز IMDb به فیلم: 4.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 37 از ۱۰۰
جدیدترین فیلم این لیست، بهترین فیلمی است که امریش در طول دوران حرفهای خودساخته است. گویا این کارگردان توانسته از تمامی تجاربی که در طول کارهای قبلی کسب نموده برای ساخت فیلم «سقوط ماه» بهره ببرد. به کارگیری عناصر علمی تخیلی، صحنههای مملو از سیلهای عظیم، زمینلرزههای غولپیکری که به فیلم، هیجان خاصی میبخشند و جریان بیپایانی از آوارهایی که بر روی سر مردم سرازیر میشوند جذابیت خاصی به فیلم بخشیدهاند. این فیلم مملو از آشفتگی و هرجومرج سبب میشود تا تمامکارهایتان را رها کنید و ساعاتی را از تماشای آن لذت ببرید.
۱. روز استقلال (Independence Day)
- کارگردان: رولند امریش
- بازیگران: مری مکدانل، ویل اسمیت، جاد هیرش
- تاریخ انتشار: 1996
- امتیاز IMDb به فیلم: 7 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 68 از ۱۰۰
بااینکه در ابتدا وسوسه شده بودم که جایگاه اول را به فیلم «سقوط ماه» اختصاص دهم اما هرچقدر که با خودم کلنجار رفتم بازهم دیدم که جایگاه اول باید به «روز استقلال» تعلق گیرد. البته این فیلم هم یک فیلم کامل و تمامعیار نیست و امریش نتوانسته در این فیلم هم گرایش سطحینگرانهاش را کنار بگذارد. با این حال، نمیتوان گفت که مشاهده کاخ سفید در این حالت نابسامان تا چه حد میتواند جالب باشد. بازی جذاب و سرگرمکننده ویل اسمیت نیز تا حدی توانسته به انسجام داستان فیلم کمک کند. اغراقآمیز بودن فیلم به همراه صحنههای مملو از آشفتگی توانستهاند رنگ و بوی خاصی به فیلم ببخشند و کاری کنند که تماشای آن خالی از لطف نباشد.
منبع: collider