رباتها چه کمکی به مدیریت انبار میکنند؟
اولین کسی که در دنیا از واژهی اتوماسیون استفاده کرد دلماس هارد معاون شرکت اتومبیلسازی فورد در سال ۱۹۴۸ بود که گفت: «آنچه ما به آن نیاز داریم، اتوماسیون بیشتر است.» او متوجه شده بود برای بقا در بازار و رقابت با شرکتهایی مانند شورلت نیاز به بهبود کارکرد در مراحل مختلف تولید وجود دارد. این اولین باری بود که کسی به فکر خودکارسازی یک خط تولید افتاد. این رویکرد منجر به این شد که این روزها در بسیاری از واحدهای تولیدی و انبارهایشان رباتها برای سادهتر کردن و سرعت بخشیدن به فرآیندها و همینطور مدیریت انبار مشغول به کار هستند.
تاریخچهی رباتیک در مدیریت انبار
هرچند هارد در سال ۱۹۴۸ از اتوماسیون حرف زده بود اما تا سال ۱۹۵۴ که جورج دووِل اولین بازوی رباتیک که کاربرد صنعتی داشت را تولید کرد خبری از رباتها نبود. این بازوی رباتیک که Unimate نام دارد قادر بود وسایل را ۱۲ فوت که معادل حدود سه متر و شصتوپنج سانتیمتر است جابهجا کند. این ربات باعث شد جورج دوول «پدربزرگ رباتها» نامیده شود. با این حال، از آنجایی که نگرانیهای زیادی دربارهی بیکار شدن کارگران وجود داشت تا سال ۱۹۶۱ روی این ربات سرمایهگذاری انجام نشد. اولین بار جنرال موتورز در سال ۱۹۶۲ از این بازوی رباتیک در کارخانهاش در نیوجرسی استفاده کرد.
ربات بعدی Stanford arm نام داشت و ویکتور شاینمن در سال ۱۹۶۹ دست به ساخت آن زد. این اولین رباتی بود که با نیروی الکتریسیته کار میکرد و میتوانست در شش محور با دقت خوبی حرکت کند. این بازو بهقدری قدرتمند بود تا موتور آب مدل T فورد را به کمک سنسورهای تماسی و نوری مونتاژ کند. استفاده از این ربات آغاز دوران جدیدی برای دستیابی به راندمان بهتر در فرآیند تولید بود.
از آن زمان به بعد استفاده از ربات در خطوط تولید و انبارها افزایش پیدا کرد، در سال ۲۰۰۳ کمپانی Kiva systems شروع به تولید AMR ها یا رباتهای خودکار متحرک کرد که برای جابهجایی کالاها با استفاده از نوار نقاله یا لیفتراک، در انبارها و مراکز توزیع کالا استفاده شدند. عملکرد رباتهای Kiva بهقدری قابلتوجه بود که آمازون این کمپانی را در سال ۲۰۱۲ خرید و از رباتهایش در تمام مراکز توزیع و انبارهای خود استفاده میکند. آمازون با داشتن ده هزار ربات انباردار، در توسعهی این فناوری پیشگام است.
انواع رباتها در انبارداری
رباتهای مختلفی در دنیا برای انبارداری به کار گرفته میشوند و هر کدام کارهای متفاوتی را انجام میدهند. در این میان چهار نوع ربات هستند که بیشترین کاربرد را دارند، در ادامه دربارهی جزئیات این رباتها صحبت میکنیم.
ربات هدایت شونده خودکار (AGV)
رباتهای Kiva که مشهورترین رباتهای جهان هستند در حقیقت در دستهی رباتهای هدایتشونده خودکار قرار میگیرند. این رباتها به کمک سنسورهای مختلف، نوارهای مغناطیسی و ردیابهایی که در انبار شما تعبیه شدهاند میتوانند مواد یا وسایل را جابهجا کنند. این رباتها بهترین جایگزینهای چرخدستی یا لیفتراک در انبار بهحساب میآیند.
ربات خودکار سیار (AMR)
AMR یا همان autonomous mobile robot در حقیقت نسخهی پیشرفتهتر AGV هستند. این رباتها نیازی به نوار مغناطیسی یا سنسور ندارد و نقشههای انبار و مراکز توزیع به طور کامل در آنها بارگذاری شده است. این رباتها به اسکنرهای ایمنی مختلف مانند دوربینهای سهبعدی، اشعه مادون قرمز، لیدار، سنسورهای جلو و عقب و… مجهز شدهاند که به آنها کمک میکند بدون نگرانی و کاملا مسلط در محیط حرکت کنند. این رباتها بهعنوان بالابر خودکار هم کاربرد دارند.
Cobots یا رباتهای همکار
این رباتها، همچنان که از نامشان پیداست همراه با انسانها در انبار کار میکنند و در حقیقت کار کارگران را ساده کردند. آنها نیمهخودکار هستند و همراه با یک انسان در انبار حرکت میکنند تا او بتواند آیتمهای انتخابشده را در محفظههای مخصوصی که این رباتها حمل میکنند بگذارند. این رباتها سنسورهایی دارند که به آنها کمک میکند موانع را بهراحتی رد کنند و سرعت آماده کردن سفارشها بهبود ببخشند.
سیستمهای انبار کردن و بازیابی خودکار (AS\RS)
Automated storage and retrieval systems یا همان سیستم انبار کردن و بازیابی خودکار یکی از سیستمهایی است که در انبار برای چیدن سریع کالاها در جای مناسب و برداشتن آنها در مواقع لزوم استفاده میشود. این سیستم از چندین بخش از جرثقیل، ماژولهای بالابر عمودی، ریل جابهجایی کالا، قفسهبندی شاتل و… تشکیل شده است. از آنجایی که کل سیستم AS/RS به یک کامپیوتر مرکزی متصل است، به شکلی کار میکند که بلافاصله پس از دریافت سفارش فرایند پردازش شروع میشود. این سیستم برای جابهجایی حجم زیادی بار از داخل به خارج و از خارج به داخل انبار کاربردی است و باعث صرفهجویی در وقت و انرژی کارکنان میشود.
مزایای استفاده از رباتها در انبار
استفاده کردن یا نکردن از هوش مصنوعی در کارخانهها موضوعی است که هنوز توافق نهایی بر سر آن حاصل نشده است. اگرچه بعضی از افراد این کار را درست نمیدانند و معتقدند در آینده باعث بیکاری شدید خواهد شد اما آمارهایی که از قابلیتهای اتوماسیون هوشمند بهدستآمده نشان میدهد نمیتوان این فناوری را نادیده گرفت. در ادامه دربارهی تعدادی از مزایای استفاده از رباتها در انبار حرف میزنیم.
فعالیت فیزیکی و فشار روانی را کاهش میدهد
مشارکت انسان و هوش مصنوعی به بهبود تجربه مشتری کمک میکند و فرآیندهای تجاری را در صنایع مختلف آسانتر خواهد کرد. رباتها میتوانند کارهای خطرناک و وقتگیر را به عهده بگیرند و در نتیجه به ایمنی بیشتر کارگران انبار کمک کنند. رباتها باعث صرفهجویی در وقت کارگران برای چیدمان انبار، بستهبندی، شمارش و… میشوند و سختی کار را کمتر میکنند.
دقت و بهرهوری انبار را افزایش میدهد
هوش مصنوعی به کاهش خطاهای انسانی کمک میکند و تجربه مشتری را که رمز موفقیت هر شغلی است بهبود میبخشد. از آنجایی که رباتها برای انجام کار خاصی برنامهریزی شدهاند احتمال کارکرد اشتباه در آنها وجود ندارد. همچنین آنها خسته نمیشوند و از وقت حداکثر استفاده را میکنند.
هزینههای انبار را کاهش میدهد
طبق دادههای به دست آمده از تحقیقات در آمریکا، به طور متوسط یک کارگر انبار در سال بهاندازهی هفت هفته در انبار کار غیر مولد انجام میدهد. بر اساس تخمینها این کار غیر مولد هزینهی ۴٫۳ میلیارد دلاری را بر بخش صنعت تحمیل کرده است که وجود رباتها میتواند این هزینه را تا حد قابلتوجهی پایین بیاورد.
همچنین رباتها میتوانند کارهای خطرناک را بر عهده بگیرند و در نتیجه احتمال خسارت براثر آسیبدیدگی کارگران کاهش خواهد داشت. همچنین تعداد کارگر لازم در هر واحد هم کمتر خواهد شد و در مجموع باعث صرفهجویی در هزینهها میشود.
نتیجهگیری
چیزهایی که در بالا گفته شد، تنها بخشی از تغییراتی است که هوش مصنوعی میتواند در دنیای انبارداری ایجاد کند و این تکنولوژی در ادامه خواهد توانست، مفیدتر و مؤثرتر عمل کند، باید منتظر ماند و دید دنیای مدرن چه شگفتیهای دیگری برای ما کنار گذاشته است.