رتبه‌بندی ۲۰ فیلم‌ رابرت زمکیس از بدترین تا بهترین

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲۲ دقیقه
robert-zemeckis-movies-ranked-worst-best

رابرت زمکیس از دهه‌ی ۱۹۷۰ تاکنون در دنیای هالیوود مشغول فیلم‌سازی است و می‌توان به جرات گفت که سابقه‌ی طولانی و درخشانی در این عرصه دارد. او که دانشجوی رشته‌ی سینما در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بود به سرعت توجه استیون اسپیلبرگ را به خود جلب کرد و اسپیلبرگ تصمیم گرفت که کار مربی‌گری او را بر عهده بگیرد. زمکیس پس از ساخت چند فیلم ناامیدکننده، سرانجام با فیلم اکشن کمدی «عشق‌بازی با سنگ» به میدان بازگشت و در نهایت توانست با ساخت فیلم «بازگشت به آینده» محصول سال ۱۹۸۵ خودش را به کارگردانی محبوب و حرفه‌ای تبدیل کند.

رابرت زمکیس در طول زندگی حرفه‌ای خود به عنوان یکی از مبتکران مهم در عرصه‌ی جلوه‌های بصری به شدت مورد توجه قرار گرفته است. او دهه‌ی ۲۰۰۰ به واسطه‌ی فیلم‌های «قطار سریع اسیر قطبی» و «بیوولف» توانست در عرصه‌ی تکنیک‌های فیلم‌برداری پیشگام شود، تکنیک‌هایی که تا به امروز در سایر پروژه‌های هالیوود به کار گرفته می‌شوند و حتی در دنباله‌ی آواتار نیز برای ارائه‌ی جلوه‌های بصری کامپیوتری زیر آب از همین روش استفاده شده است. قبل از آن، زمکیس در جلوه‌های بصری دیگری مانند دوربین‌های کنترل حرکت و کامپوزیت‌های متحرک پیشگام بود و از آن‌ها در «چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت» استفاده کرد.

رابرت زمکیس تنها در استفاده از جلوه‌های بصری مهارت ندارد، او فیلم‌هایی تماشایی تولید کرده و حتی برنده‌ی جایزه‌ی اسکار بهترین کارگردان هم شده است. به‌علاوه زمکیس در طیف گسترده‌ای از ژانرها، از کمدی گرفته تا علمی-تخیلی و ترسناک فعالیت داشته است. زمکیس تا به امروز همواره در مسیر پیشرفت قرار داشته و حتی لایو اکشن پینوکیو را هم برای دیزنی بازسازی کرده یعنی همان فیلمی که در آن تام هنکس در نقش پدر ژپتو به ایفای نقش می‌پردازد (البته این فیلم را با انیمیشن استاپ موشن پینوکیوی گیلرمو دل تورو اشتباه نگیرید).

۱. به مارون خوش آمدید (Welcome To Marwen)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: استیو کارل، لزلی من، مریت ویور
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۸
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۳۴ از ۱۰۰

فیلم درام رابرت زمکیس که با اقتباس از مستند تحسین شده‌ی مارونکول ساخته شد نتوانست چندان چشمگیر باشد. فیلم «به مارون خوش آمدید»، داستان واقعی زندگی هنرمند و عکاسی به نام مارک هوگانکمپ را پس از اینکه قربانی یک جنایت می‌شود دنبال می‌نماید.

این فیلم درام از داستانی به شدت ساده و پیش پا افتاده بهره می‌برد که به ژانرهای عاشقانه و تخیلی محدود می‌گردد. فناوری ضبط حرکتی که زمکیس برای سکانس‌های اکشن فیلم از آن استفاده کرد چندان خوب عمل نکردند و در نهایت نه تنها نتوانستند کاری کنند که فیلم لحن نشاط آور خود را حفظ نماید بلکه جلوهای ترسناک و غیرواقعی به فیلم دادند.

از منظری دیگر برای فیلمی که ظاهرا قرار بود درباره‌ی زنان باشد، کاراکترهای زن، نقش‌های فوقالعاده محدود و کوتاهی داشتند و در موارد خاص، زمان بسیار کمی به آن‌ها اختصاص داده شده بود. برای مثال، ژانل مونه تنها در یک صحنه حضور دارد که در آن به عنوان یک کهنه سرباز به هوگانکمپ کمک می‌کند تا سلامتی خود را به دست آورد.

۲. جادوگران (The Witches)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: ان هتوی، اکتاویا اسپنسر، استنلی توچی
  • تاریخ انتشار: ۲۰۲۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۳ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۴۹ از ۱۰۰

این فیلم نه تنها بازسازی ناامیدکننده‌ای از فیلم «جادوگران» محصول سال ۱۹۹۰ بود که به کارگردانی نیکلاس روگ ساخته شد، بلکه برای ساخت آن از کتاب اصلی رولد دال نیز استفاده شده بود. رابرت زمکیس، جلوه‌های کاربردی به یاد ماندنی، شگفت ‌انگیز و هولناکی را در ساخت این فیلم به کار گرفت که تا حدی خیره کننده بودند.

هر چند با اینکه داستان جادوگران زمکیس نسبت به فیلم سال ۱۹۹۰ به رمان دال وفادارتر است، اما فیلم او نتوانست به اندازه‌ی محصول سال ۱۹۹۰ باکس آفیس را تکان دهد. برادران وارنر در پاسخ به انتقاداتی مبنی بر اینکه طراحی شمایل جادوگران شبیه به شخصیت‌های شیطانی به نظر می‌رسید رسما عذرخواهی کردند اما در کل این فیلم نتوانست نظر مثبت مخاطبان را کسب نماید.

۳. آنچه که در زیر است (What Lies Beneath)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: هریسون فورد، میشل فایفر، جیمز رمار
  • تاریخ انتشار: ۲۰۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۴۷ از ۱۰۰

رابرت زمکیس برای کارگردانی فیلم «آنچه که در زیر است» از آلفرد هیچکاک الهام گرفت. در حقیقت این فیلم به مضامینی نظیر پارانویا از منظری دیگر می‌نگرد و آن‌ها را به یک داستان پیچیده در رابطه با ارواح تبدیل می‌کند.

اگرچه «آنچه که در زیر است» از وجود داستانی جذاب درباره‌ی زنی بهره می‌برد که معتقد است همسایه‌اش ممکن است توسط شوهر دومش به قتل رسیده باشد، اما مخاطب از تماشای فیلم چندان لذت نمی‌برد و حتی عناصر ماوراء الطبیعه موجود در فیلم هم نمی‌توانند آن‌چنان که باید و شاید او را سرگرم کنند. با این حال، میشل فایفر به‌ عنوان شخصیت اصلی فیلم، بازی جذابی را ارائه می‌کند و مخاطبان هم از اینکه نهایتا کاراکتر هریسون فورد در پایان فیلم زنده می‌شود، به وجد می‌آیند.

۴. سرود کریسمس (A Christmas Carol)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: جیم کری، گری اولدمن، رابین رایت
  • تاریخ انتشار: ۲۰۰۹
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۵۳ از ۱۰۰

«سرود کریسمس» دیزنی جدیدترین فیلم موشن کپچر تمام انیمیشنی است که رابرت زمکیس تا به امروز کار کارگردانی آن را بر عهده داشت. هر چند حضور جیم کری تنها نقطه‌ی برجسته‌ی این فیلم به حساب می‌آید. او نه تنها کار صداپیشگی اسکروچ بلکه صداپیشگی هر سه روح کریسمس را بر عهده دارد.

این نقش‌ها به جیم کری این فرصت را دادند که هنر صداپیشگی خود را آشکار کند و معلوم شد که صداپیشگی او هم دست کمی از بازیگری‌اش ندارد. متاسفانه این انیمیشن در کل به شدت ضعیف عمل کرد، به خصوص در مقایسه با فیلم آواتار جیمز کامرون که در آن از فناوری مشابهی استفاده شده بود.

طراحی بصری صحنه‌های «سرود کریسمس» زمکیس نیز چندان چشمگیر نیست و کاراکترها هم گویا از یک بازی کامپیوتری برداشته شده‌اند. با این حال، تغییراتی که او در داستان سرود کریسمس ایجاد کرد، باعث خلق سکانس‌های هیجان ‌انگیزی شدند، مانند سکانس تعقیب و گریزی که به شدت توجه مخاطبان را جلب کرده بود.

۵. فارست گامپ (Forrest Gump)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: تام هنکس، رابین رایت، گری سینایس
  • تاریخ انتشار: ۱۹۹۴
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۷۱ از ۱۰۰

فیلم «فارست گامپ» نه تنها توانست یک موفقیت بزرگ را در باکس آفیس رقم بزند، بلکه در زمان اکران خود در سال ۱۹۹۴ نظر مثبت منتقدان را هم جلب کرد و توانست جایزه‌ی اسکار بهترین فیلم را هم در رقابت با «رستگاری در شاوشنگ» و «داستان عامه پسند»، از آن خود کند. در حقیقت فیلم «فارست گامپ» نشان ‌دهنده‌ی تغییرات شگرفی در حرفه‌ی رابرت زمکیس بود و بیان می‌داشت که او در حال کنار گذاشتن فیلم‌های کمدی است و می‌خواهد فیلم‌های دراماتیک‌تری بسازد.

با این حال، فارست گامپ در نوع خود فیلمی ابتدایی است که چندان حرفه‌ای کارگردانی نشده است. این فیلم سعی می‌کند مانند یک طنز تاریخی به نظر برسد، به‌علاوه تام هنکس در نقش فارست گامپ، فردی که با شخصیت‌های مهم سیاسی و فرهنگی اواسط قرن بیستم در رابطه است بازی بی‌نظیری را از خود به یادگار گذاشته، اما در کل این فیلم چیز زیادی برای گفتن ندارد. به عنوان مثال در کل فیلم هیچ صحنه‌ای مهم‌تر از سخنرانی فارست در واشنگتن دی سی در مورد جنگ ویتنام وجود ندارد، یعنی همان سکانسی که در آن میکروفون او قبل از اینکه حضار فرصت شنیدن حرف‌هایش را به عنوان یک کهنه سرباز جنگ داشته باشند، قطع می‌شود.

کاراکتر گامپ به عنوان شخصیت کانونی داستان، نتوانست آن‌قدرها خوب عمل کند. در حقیقت او به جای اینکه زمام امور را به دست بگیرد مدام از دستورات افراد دیگر پیروی می‌کند و در کل کاراکتری است که نمی‌توان شاهد موفقیت‌های شخصی او بود. با این حال، زمکیس در فیلم «فارست گامپ» باز هم از نوآوری‌های پیشگامانه برای خلق جلوه‌های بصری مسحور کننده استفاده کرد و توانست فیلمی را خلق کند که از لحاظ جلوه‌های بصری یک سر و گدن از فیلم‌های قبلی‌اش بالاتر بود.

او به واسطه‌ی این جلوه‌های بصری هنکس را در تصاویر آرشیوی ظاهر کرد و پاهای گری سینیز را در نقش ستوان دان حذف کرد، کارهایی که در آن زمان فوق‌العاده چشمگیر به نظر می‌رسیدند. بنابراین جای تعجبی وجود ندارد که فیلم «فارست گامپ» توانست جایزه‌ی اسکار بهترین جلوه‌های بصری را از آن خود کند زیرا این جلوه‌های بصری تا به امروز در نوع خود بی‌نظیر هستند.

۶. بیوولف (Beowulf)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: ری وینستون، آنتونی هاپکینز، جان مالکوویچ
  • تاریخ انتشار: ۲۰۰۷
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۳ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۷۱ از ۱۰۰

«بیوولف»، دومین تلاش رابرت زمکیس در دنیای انیمیشن موشن کپچر بود که به یک شاهکار فنی چشمگیر تبدیل شد. مهم‌ترین ویژگی این انیمیشن وجود شخصیت مادر گرندل بود که شبیه بازیگری که صداپیشگی‌اش را بر عهده داشت یعنی، آنجلینا جولی، به نظر می‌رسید. هر چند «بیوولف» یکی از فیلم‌های انیمیشنی زمکیس است که تا به امروز به شدت دست کم گرفته شده، زیرا این فیلم انیمیشنی از داستانی فوق‌العاده تاریک و خشونتی وحشیانه بهره می‌برد. در واقع این فیلم یکی از آن فیلم‌هایی است که وقتی صحبت از خونریزی به میان بیاید امتیاز بالایی را کسب خواهد کرد.

اما یکی از نکات بارز این فیلم این بود که زمکیس توانست بازیگران درجه یکی مانند جولی، ری وینستون، جان مالکوویچ، آنتونی هاپکینز و رابین رایت را برای حضور در آن متقاعد نماید. فیلم‌نامه را نیز نیل گیمن یعنی نویسنده‌ی کمیک‌های «مرد شنی» به رشته‌ی تحریر در آورده بنابراین می‌توان از این امر مطمئن بود که داستان فیلم به شدت هیجان انگیز است.

۷. قطار سریع‌السیر قطبی (The Polar Express)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: تام هنکس، نونا گی، پیتر اسکولاری
  • تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۵۶ از ۱۰۰

فیلم «قطار سریع‌السیر قطبی» یکی از قدیمی‌ترین فیلم‌های انیمیشنی رابرت زمکیس به حساب می‌آید، اما قطعا یکی از بهترین فیلم‌هایی است که توسط این کارگردان ساخته شده است. این فیلم نه تنها به خاطر انیمیشن پیشگامانه‌اش ارزش تماشا کردن را دارد، بلکه از داستان هیجان انگیزی بهره مند است که می‌تواند مخاطبان را با خود همراه کند.

رابرت زمکیس در این انیمیشن به بهترین نحو از جلوه‌های ویژه‌ی کامپیوتری استفاده کرده و به دوربین اجازه داده تا در هر نقطه‌ای به حرکت درآید. در حالی که در این انیمیشن از جلوه‌های کاربردی بسیار قدیمی استفاده شده و شخصیت‌ها هم شبیه به عروسک‌ به نظر می‌رسند نه انسان، اما باز هم این فیلم به واسطه‌ی حضور تام هنکس توانسته به جذابیت بصری فوق‌العاده چشمگیری دست پیدا کند.

۸. مرگ برازنده اوست (Death Becomes Her)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: مریل استریپ، بروس ویلیس، گلدی هان
  • تاریخ انتشار: ۱۹۹۲
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۵۴ از ۱۰۰

«مرگ برازنده اوست» با بازی بروس ویلیس، مریل استریپ و گلدی هاون یکی دیگر از شاهکارهای رابرت زمکیس در عرصه‌ی جلوه‌های بصری محسوب می‌شود. زمکیس به جای استفاده از جلوه‌های ویژه‌ی کامپیوتری، برای ایجاد جهانی متحرک، از VFX برای به تصویر کشیدن صحنه‌های خنده دار استفاده کرد.

در این فیلم کمدی بسیار پیچیده که درباره‌ی جستجوی جوانی ابدی است، اتفاقات زیادی رخ می‌دهد و سرهای زیادی از بدن‌ها جدا می‌شوند و افراد زیادی به هلاکت می‌رسند. به‌علاوه، در این فیلم ایزابلا روسلینی در یکی از زیباترین لباس‌هایی که تا به حال برای یک فیلم بلند طراحی شده ظاهر می‌شود.

۹. متفقین (Allied)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: برد پیت، ماریون کوتیار، جرد هریس
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۶
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۶۰ از ۱۰۰

«متفقین» یکی دیگر از فیلم‌های زمکیس است که از لحاظ فیلم‌برداری، به شدت دست کم گرفته شده بود. این فیلم با الهام از تریلرهای قدیمی جنگ جهانی دوم ساخته شده و مملو از صحنه‌های جاسوسی، بمب گذاری و ترور است. برد پیت و ماریون کوتیار در این فیلم دقیقا شبیه به همفری بوگارت و لورن باکال، ستاره‌های فیلم دهه‌ی ۱۹۴۰ ظاهر شده‌اند.

هر چند «متفقین» بیشتر شبیه نسخه‌ی بازسازی شده‌ی کازابلانکا به نظر می‌رسد که در شهر مراکش اتفاق می‌افتد تا یکی از فیلم‌های زمکیس. با این حال، رابرت زمکیس از تکنیک VFX مورد علاقه‌ی خود در برخی صحنه‌های آن استفاده کرده، مثلا سکانسی که در آن طوفان شن ماشین دو شخصیت اصلی فیلم را در خود می‌بلعد. در حالی که فیلم «متفقین» را نمی‌توان به هیچ وجه با فیلم‌های کلاسیک مقایسه کرد، اما در کل این فیلم فضای فیلم‌های جنگی قدیمی هالیوود را به مخاطبان یادآوری می‌کند.

۱۰. عشق‌بازی با سنگ (Romancing the Stone)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: مایکل داگلاس، کاتلین ترنر، دنی دویتو
  • تاریخ انتشار: ۱۹۸۴
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۵ از ۱۰۰

فیلم اکشن، رمانتیک و کمدی «عشق‌بازی با سنگ» یکی از فیلم‌های موفق رابرت زمکیس در هالیوود بود. در واقع زمکیس در نهایت پس از ساخت انبوهی از فیلم‌ها که داستان‌های بی‌نظیری داشتند اما نتوانسته بودند به موفقیت مالی چندانی دست پیدا کنند، فیلم «عشق‌بازی با سنگ» را ساخت که توانست به موفقیت بی‌نظیری در هالیوود دست پیدا کند و در عین حال فیلم منحصربه‌فردی در ژانرهای ماجراجویی و هیجان انگیز باشد.

البته این به آن معنا نیست که فیلم «عشق‌بازی با سنگ» تنها از لحاظ تجاری موفق بوده زیرا این فیلم در نوع خود فیلمی سرگرم کننده و لذت بخش است. به‌علاوه حضور ستاره‌هایی مانند مایکل داگلاس و کاتلین ترنر و ارتباط بی‌نظیری که بین آن‌ها برقرار شده بود هم به زیبایی فیلم افزود. اگرچه معمولا «عشق‌بازی با سنگ» به‌عنوان نسخه‌ای از «مهاجمان صندوقچه گمشده» شناخته می‌شود، اما فیلم نامه‌ی آن توانسته فراتر از فیلم ایندیانا جونز پیش برود و لحن کمدی‌ فوق‌العاده جذابی به خود بگیرد.

۱۱. بازگشت به آینده قسمت دوم (Back to the Future Part II)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: مایکل جی فاکس، جیمز تولکان، الیزابت شو
  • تاریخ انتشار: ۱۹۸۹
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۶۳ از ۱۰۰

پس از موفقیت عظیم انتقادی و تجاری فیلم «بازگشت به آینده» محصول سال ۱۹۸۵، اینکه برایش دنباله‌ای ساخته شود تعجب آور نبود. هر چند متاسفانه، فیلم «بازگشت به آینده قسمت دوم» نتوانست همانند فیلم اول خوش بدرخشد و داستان آن به بیراهه کشیده شد. در واقع به جای داستان ساده‌ای که بر روی تلاش برای بازگشت به سال ۱۹۸۵، متمرکز باشد، مارتی مک فلای بیشتر زمان فیلم را در شتاب است تا از اشتباهی که پیش‌تر در استفاده از ماشین زمان رخ داده جلوگیری نماید.

اما در کل با اینکه داستان «بازگشت به آینده قسمت دوم» نتوانست همانند فیلم اول چشمگیر باشد، اما به لحاظ بصری یک سر و گردن بالاتر از فیلم اول بود. زمکیس درس‌هایی را که از ساخت فیلم «چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت» و تعاملات بین شخصیت‌های کارتونی و بازیگران آموخته بود به طور کامل در این لایو اکشن به کار گرفت و توانست فیلمی منحصربه‌فرد بسازد.

یکی از نکات برجسته دنباله‌ی دوم فیلم «بازگشت به آینده» عبارت است از حضور مایکل جی. فاکس در کنار لی تامپسون و حضور بحث برانگیز کریسپین گلاور در نقش جورج مک‌فلای. زمکیس در فیلم‌برداری و حرکت دوربین‌ها آن‌چنان هنرمندانه عمل کرده که شاید کمتر فیلمی در آن دوران می‌توانست به لحاظ جلوه‌های بصری با این فیلم رقابت کند و شاید همین موضوع باعث شد که فیلم «بازگشت به آینده قسمت دوم» در کل امتیاز خوبی را به خود اختصاص دهد.

۱۲. من می‌خواهم دستت را نگه دارم (I Wanna Hold Your Hand)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: باب گیل، نانسی الن
  • تاریخ انتشار: ۱۹۷۸
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۰ از ۱۰۰

«من می‌خواهم دستت را نگه دارم» نه تنها یکی از اولین فیلم‌های تاثیرگذار زمکیس به حساب می‌آید، بلکه در نوع خود یکی از بهترین فیلم‌های کمدی تاریخ سینماست. این فیلم به زیبایی روند حرفه‌ای زندگی رابرت زمکیس را به تصویر می‌کشد. زمکیس در این فیلم با باب گیل همکاری کرده و کارگردان مشهور سینما، استیون اسپیلبرگ نیز در ساخت این فیلم دخیل بوده است. بنابراین هر اتفاقی که در «من می خواهم دستت را نگه دارم» روی داد باعث شد که زندگی حرفه‌ای زمکیس رنگ و بویی تازه به خود بگیرد.

این فیلم کمدی جذاب به روایت داستان گروهی از نوجوانان می‌پردازد که برای دیدن اجرای زنده یک باند بیتلز دست به هر کاری می‌زنند. «من می‌خواهم دستت را نگه دارم» ثابت می‌کند که زمکیس همیشه کارگردان بزرگی بوده، حتی اگر در فیلمش از جلوه‌های بصری خیره کننده خبری نباشد.

زمکیس داستان شش شخصیت اصلی را به نحو بی‌نظیری در فیلم «من می‌خواهم دستت را نگه دارم» روایت می‌کند، به نحوی که داستان فیلم نشان دهنده‌ی مهارت او در عرصه‌ی فیلم‌سازی است. به‌علاوه او در این فیلم از ترفندهای بصری برای برقراری ارتباط در بین شخصیت‌ها استفاده کرده است.

به جای به کار گیری فناوری پیشرفته و جلوه‌های ویژه‌ی کامپیوتری‌ای که در «فارست گامپ» از آن‌ها استفاده شد تا افرادی مانند جورج والاس و جان اف کندی بتوانند به شخصیت‌های داستانی تبدیل شوند، زمکیس بیشتر در این فیلم از تصاویر آرشیوی و نماهای گسترده برای خلق سکانس‌هایش استفاده کرد.

۱۳. بازگشت به آینده قسمت سوم (Back to the Future Part III)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: مایکل جی فاکس، کریستوفر لوید، لی تامپسون
  • تاریخ انتشار: ۱۹۹۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۰ از ۱۰۰

«بازگشت به آینده قسمت سوم» نسبت به دو قسمت اول، تجربه‌ای کاملا بود. در واقع این دنباله نسبت به فیلم‌های قبلی، یک کمدی وسترن را به تصویر می‌کشد. این فیلم توانست به واسطه‌ی تغییر ژانر و داستان، آنچه را که دنباله‌ی دوم نتوانسته بود به آن دست یابد ارائه نماید. در این فیلم کاراکتر مارتی مک فلای هدفی مشابه فیلم اول را دنبال می‌کند. اضافه شدن مری استینبورگن به جمع بازیگران در نقش معلم مدرسه کلارا کلیتون هم توانست فیلم را بهتر کند و به زیبایی آن بیفزاید.

اگرچه خلق محیط وسترن به این معنی است که بسیاری از جلوه‌های بصری پیشگامانه «بازگشت به آینده قسمت دوم» دیگر در این فیلم به کار گرفته نشدند، اما قسمت سوم این سه گانه با سکانس‌های اکشن عالی خود، توانست عدم وجود این جلوه‌های ویژه را جبران کند. در کل گرچه ممکن است «بازگشت به آینده قسمت سوم» بهترین فیلم در سه‌گانه‌ی «بازگشت به آینده» نباشد، اما یکی از موفق‌ترین فیلم‌های رابرت زمکیس به حساب می‌آید که تماشای آن خالی از لطف نخواهد بود.

۱۴. بندباز (The Walk)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: جوزف گوردون لویت، بن کینگزلی، بن شوارتز
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۵
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳ از ۱۰۰

اولین اقتباس رابرت زمکیس از یک مستند موفق مبتنی بر واقعیت که به واسطه‌ی لهجه فرانسوی جالب جوزف گوردون لویت، بازیگر اصلی فیلم، به فیلمی جذاب و دوست داشتنی تبدیل شد، فیلم «بندباز» است که می‌توان بهترین سکانس‌هایی را که زمکیس تاکنون خلق کرده در آن مشاهده کرد. هنگامی که فیلیپ پتیت با بازی گوردون لویت از پشت بام برج جنوبی مرکز تجارت جهانی بالا می‌رود و بندبازی خود را به سمت برج شمالی آغاز می‌کند، باعث خلق صحنه‌هایی می‌شود که از تماشایشان شوکه خواهید شد.

این سکانس حس شگفتی و خطر را توام با هم برایتان به ارمغان می‌آورد و کاری می‌کند که به کارگردانی زمکیس ایمان بیاورید. هر چند که «بندباز» تنها از لحاظ داستانی منحصربه‌فرد نیست و ساختار منسجمی ندارد. بلکه سبک فیلم هم تا حد زیادی از فیلم‌های ساخته شده در رابطه با دزدی الهام گرفته شده، زیرا پتی تیمی از شخصیت‌های سرگرم ‌کننده را به دور خود گرد آورده که برجسته‌ترین آن‌ها شارلوت ل بن در نقش آنی آلیکس است. فیلم با سرعتی سرسام‌ آور به پیش می‌رود و با یکی از بهترین سکانس‌هایی که زمکیس تا به امروز خلق کرده به پایان می‌رسد.

۱۵. دور افتاده (Cast Away)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: تام هنکس، هلن هانت
  • تاریخ انتشار: ۲۰۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: از ۱۰۰

«دور افتاده» نه تنها از وجود داستانی تقریبا بی‌کلام و فاقد موسیقی بهره می‌برد، بلکه ساختار منسجمی نیز دارد. این فیلم در دو بخش جداگانه فیلم‌برداری شد تا تام هنکس بتواند مقدار قابل توجهی از وزن خود را از دست دهد و موهایش را بلند کند. داستان از این قرار است که کاراکتر تام هنکس یعنی چاک، به مدت چهار سال در جزیره‌ای گیر می‌افتد و تنها چند بسته از محصولات شرکت FedEx در اختیارش قرار دارند.

هنکس در این فیلم مسئولیت بزرگی را بر عهده گرفت زیرا در بیشتر مدت زمان فیلم، او تنها بازیگری است که بر روی صحنه نقش آفرینی می‌کند. هر چند کاراکتر دیگری هم بر روی صحنه حضور دارد. کاراکتر نمادین ویلسون، یک توپ والیبال با رد خون بر روی صورتش که هنکس با او حرف می‌زد تا از تنهایی دیوانه نشود. هنکس با بازی قدرتمندش توانست صحنه را از آن خود کند و فیلم «دور افتاده» به رابرت زمکیس اجازه داد تا از هر چه در فیلم‌برداری «آنچه در زیر است» آموخته بود به بهترین وجه استفاده نماید.

۱۶. ماشین‌های دست دوم (Used Cars)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: کرت راسل، جک واردن، دبورا هارمون
  • تاریخ انتشار: ۱۹۸۰
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۷۷ از ۱۰۰

فیلم «ماشین‌های دست دوم» یکی از دست ‌کم ‌گرفته شده‌ترین جواهراتی است که در کارنامه‌ی کاری رابرت زمکیس به چشم می‌خورد. این فیلم در دوران ابتدایی و پرفراز و نشیب زندگی حرفه‌ای رابرت زمکیس ساخته شد. در آن زمان «من می‌خواهم دستانت را نگه دارم» با وجود نقدهای عالی منتقدان، از نظر تجاری خوب عمل نکرده بود و اولین فیلم بلند جنگی استیون اسپیلبرگ تحت عنوان «۱۹۴۱» که گیل و زمکیس فیلمنامه‌ی آن را نوشته بودند، هم از طرف منتقدان و هم مردم مورد انتقاد قرار گرفته بود.

خوشبختانه، فیلم «ماشین‌های دست دوم» توانست با کمدی تلخ و بی‌نقص خود و نقش آفرینی درخشان و بی‌نظیر کرت راسل به عنوان یک فروشنده ماشین دست و پا چلفتی که آرزو دارد به یک سناتور تبدیل شود، حرفه زمکیس را حداقل برای مدتی احیا کند.

زمکیس در قسمت پایانی فیلم «ماشین‌های دست دوم» یک تعقیب و گریز ماشینی هیجان ‌انگیز و خنده‌ دار را ترتیب داد که به راحتی با فیلم‌های «برادران بلوز» یا «مکس دیوانه ۲: جنگجوی جاده» قابل رقابت است. در واقع در هیچ فیلم دیگری نمی‌توان کرت راسل در حالی مشاهده کرد که بر روی کاپوت ماشینی ایستاده و یک دانشجوی عصبی هم خودرو را میراند. فیلم «ماشین‌های دست دوم» تنها یک هفته پس از فیلم بسیار محبوب و پر هیاهوی «هواپیما» اکران شد و بنابراین مجددا در باکس آفیس شکست خورد.

۱۷. پرواز (Flight)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: دنزل واشنگتن، دان چیدل، ملیسا لئو
  • تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۷۷ از ۱۰۰

«پرواز» فیلمی بود که رابرت زمکیس به واسطه‌ی ساخت آن بعد از چیزی در حدود ۱۲ سال دوباره به فیلم‌های لایو اکشن روی آورد هر چند این فیلم آن‌قدرها امیدوار کننده نبود. در این فیلم، دنزل واشنگتن یکی از بهترین و نمادین‌ترین نقش آفرینی‌های حرفه‌ای خود را به‌ عنوان یک خلبان الکلی ارائه کرد که توانست تقریبا همه‌ی افراد موجود در هواپیمایش را پس از نقص مکانیکی‌ای که ممکن بود باعث سقوط هواپیما شود نجات دهد.

سکانس سقوط هواپیما را می‌توان یکی از ترسناک‌ترین سکانس‌های موجود در کارنامه‌ی کاری رابرت زمکیس دانست. او در این سکانس هواپیما را در حال پرواز وارونه و قبل از اینکه از میان کلیسا و ساختمان‌های دیگر عبور کند و به زمین برخورد نماید به تصویر کشید. در حقیقت این فیلم یک فیلم درام است که پیامدهای سو مصرف الکل را به زیبایی به مخاطبان نشان می‌دهد. به علاوه نقش آفرینی منحصربه‌فرد جان گودمن به عنوان یک فروشنده‌ی مواد مخدر، باعث شد که فیلم ساختاری متمایز به خود بگیرد.

۱۸. تماس (Contact)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: جودی فاستر، جیمز وودز، تام اسکریت
  • تاریخ انتشار: ۱۹۹۷
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۶۸ از ۱۰۰

فیلم «تماس» که در ژانر درام ساخته شده توانست به همان چیزی تبدیل شود که «فارست گامپ» نتوانسته بود به آن دست پیدا نماید. این فیلم شامل بی‌نظیرترین سکانس‌هایی است که تاکنون توسط رابرت زمکیس فیلم‌برداری شده‌اند. سکانس آغازین فیلم که از نزدیک زمین شروع می‌شود و سپس به درون کیهان راه می‌یابد، نه تنها به طرز ماهرانه‌ای حرفه‌ای به نظر می‌رسد بلکه مضمون و داستان کلی فیلم را هم در خود جای داده است.

فیلم «تماس» از رویکردی مشابه فیلم «ورود» محصول سال ۲۰۱۶ استفاده میکند که داستان اولین تماس انسان‌ها با بیگانگان را روایت می‌نماید. این فیلم از سناریویی خشونت ‌آمیز بهره‌مند است که می‌توان در بسیاری از فیلم‌های علمی-تخیلی شاهدش بود و تقریبا همواره به نفع داستان فیلم عمل می‌نماید.

در حقیقت تماس را می‌توان فیلمی علمی دانست که ایمان مخاطبان را به چالش می‌کشد و پرده از رازهای زیادی برمی‌دارد. رابرت زمکیس به خوبی توانسته با مضامین قدرتمند موجود در فیلم مواجه شود و یکی از بهترین دستاوردهای کارگردانی خود را ارائه دهد.

۱۹. چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت (Who Framed Roger Rabbit)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: باب هاسکینز، چارلی فلیسشر، کریستوفر لوید
  • تاریخ انتشار: ۱۹۸۸
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳ از ۱۰۰

اگرچه «بازگشت به آینده» از نظر فنی یکی از بهترین فیلم‌های زمکیس به حساب می‌آید و از نظر جلوه‌های بصری هم توانست به شدت مورد توجه قرار گیرد زیرا نشان داد که ماشین زمان نمادین دلور چگونه در زمان سفر می‌کند، اما فیلم «چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت» اولین فیلمی بود که مهارت رابرت زمکیس را در استفاده از تکنیک پیشگامانه‌ی VFX به رخ دست اندرکاران هالیوود کشید.

ادغام شخصیت‌های کارتونی‌ای نظیر راجر رابیت در یک فیلم لایو اکشن نه تنها سبب خلق جلوه‌های بصری باورنکردنی‌ای شد که هنوز پس از ده‌ها سال قابل به کار گیری هستند، بلکه نحوه‌ی ساخت فیلم‌ها را نیز دستخوش تغییرات بزرگی کرد. تکنیک‌هایی که زمکیس در این فیلم از آن‌ها استفاده کرد، از جمله استفاده از مانکن‌ها به جای بازیگران و دوربین‌های کنترل حرکت، هنوز که هنوز است در هالیوود به کار گرفته می‌شوند.

فیلم «چه کسی برای راجر رابیت پاپوش دوخت» نه تنها به خاطر دستاوردهای فنی ارزشمندش شایان تقدیر است، بلکه به خاطر لحن و داستان خارق‌العاده و شخصیت‌های نمادینش قطعا ارزش تماشا کردن را دارد. جسیکا رابیت، ادی ولنتاین و راجر رابیت، همگی به دلایل مختلف هنوز که هنوز است نام‌های شناخته ‌شده‌ای هستند و راجر رابیت در دیگر فیلم‌های دیزنی در کنار سایر شخصیت‌های افسانه‌ای مانند باگز بانی و میکی ماوس قرار گرفته است.

۲۰. بازگشت به آینده (Back to the Future)

رابرت زمکیس

  • بازیگران: مایکل جی فاکس، توماس ویلسون، لی تامپسون
  • تاریخ انتشار: ۱۹۸۵
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز: ۹۷ از ۱۰۰

چه فیلم دیگری به جز فیلم «بازگشت به آینده» می‌تواند در صدر فهرست ما قرار گیرد؟ این فیلم کمدی و علمی-تخیلی در همان اولین سکانس خود بزرگ‌ترین نقاط قوت رابرت زمکیس را به عنوان یک کارگردان به نمایش می‌گذارد. سکانس آغازین در حالی شروع می‌شود که ما لابراتوار داک براون را می‌بینیم و گزارش‌های خبری در مورد سرقت پلوتونیوم، بریده‌های روزنامه‌ها در مورد تاریخ دره هیل و تجهیزات علمی مختلفی که داک براون در طول سال‌ها برای ساخت ماشین زمان خود جمع‌آوری کرده نیز به چشم می‌خورند.

مایکل جی فاکس و کریستوفر لوید در نقش مارتی مک فلای و داک براون توانستند در این فیلم رابطه‌ی باورنکردنی را با هم برقرار کنند به نحوی که قطعا مخاطبان نمی‌توانستند شخص دیگری را در این نقش‌ها تصور نمایند. هر چند در ابتدا اریک استولتز به عنوان مارتی انتخاب شد و برای شش هفته هم بر سر صحنه‌ی فیلم‌برداری حضور پیدا کرد و سپس اخراج شد.

این فیلم به حدی دارای صحنه‌های نمادین است که قطعا نمی‌توان به همه‌ی آن‌ها اشاره کرد. در حقیقت فیلم «بازگشت به آینده» نه تنها ماندگارترین میراث رابرت زمکیس به حساب می‌آید و نشان می‌دهد که او در عرصه‌ی استفاده از تکنیک‌های VFX پیشگام بوده بلکه نشان می‌دهد که او یک کارگردان باورنکردنی است که در ژانر کمدی تسلط زیادی دارد.

منبع: screenrant



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما