چرا برای خرید لپتاپ گیمینگ باید تا سال ۲۰۲۵ صبر کنید؟
اگر قصد ارتقای لپتاپ گیمینگ خود را دارید، این کار را تا سال ۲۰۲۵ به تعویق بیندازید؛ مگر اینکه لپتاپ فعلی شما از کار افتاده باشد یا نتواند بازیهای موردنظر شما را اجرا کند. سال ۲۰۲۵ زمانی است که شاهد معرفی پردازندههای گرافیکی (GPU) نسل بعدی مخصوص لپتاپ خواهیم بود و لپتاپهای گیمینگ فعلی، برخی از قابلیتهای مهم آینده را از دست خواهند داد.
عرضه نسل جدید پردازندههای گرافیکی در سال ۲۰۲۵
نسل جدید پردازندههای لپتاپ هنوز عرضه نشدهاند
کاهش قیمت دلاری لپتاپهای قدرتمند و مناسب
در حال حاضر لپتاپ های گیمینگ قابلیتهای هوش مصنوعی ندارند
عرضه نسل جدید پردازندههای گرافیکی در سال ۲۰۲۵
مجموعه فعلی پردازندههای گرافیکی لپتاپ انویدیا کاملاً قدرتمند هستند. آنها از عملکرد عالی ردیابی پرتو (Ray Tracing)، پشتیبانی از تولید فریم DLSS و بازدهی توان قابل توجهی برخوردارند. با این حال، عمر آنها اکنون بیش از یک سال و نیم شده است. نسخه لپتاپ پردازنده گرافیکی RTX 4090 درست در ابتدای سال ۲۰۲۳ عرضه شد.
با در نظر گرفتن اینکه انویدیا به احتمال زیاد نسل جدیدی از پردازندههای گرافیکی دسکتاپ را در اواخر سال ۲۰۲۴ عرضه خواهد کرد و انتظار میرود همتایان مختص لپتاپ آنها در سال ۲۰۲۵ معرفی شوند، در حال حاضر دلیلی برای خرید یک لپتاپ گیمینگ جدید وجود ندارد. مگر اینکه نیاز فوری به آن داشته باشید، در غیر این صورت میتوانید به جای آن، مدلهای سال ۲۰۲۳ را در نظر بگیرید. در این صورت، احتمالاً همان پردازنده گرافیکی و یک پردازنده مرکزی (CPU) همسرعت با جدیدترین مدلهای ۲۰۲۴ را با صرف هزینه کمتر دریافت خواهید کرد.
اگر دلیل موجهی برای تعویض فوری لپتاپ گیمینگ خود ندارید، توصیه ما این است که برای ارتقا تا سال ۲۰۲۵ صبر کنید. پردازندههای گرافیکی نسل بعدی لپتاپ، عملکرد گیمینگ بهتر و بازده انرژی بهبودیافتهای را ارائه خواهند داد، در حالی که قیمت دلاری آنها احتمالا در محدوده قیمتی باشد که در حال حاضر برای پردازندههای گرافیکی لپتاپ RTX 4000 پرداخت میکنیم.
نسل جدید پردازندههای لپتاپ هنوز عرضه نشدهاند
در حالی که پردازندههای گرافیکی لپتاپ نسل فعلی نسبتاً خوب هستند، پردازندههای مرکزی لپتاپ نسل فعلی تا حدودی ناامیدکنندهاند. پردازندههای سری Ryzen 8000 Mobile صرفاً بهروزرسانی سری Ryzen 7000 محسوب میشوند که چند هسته هوش مصنوعی (NPU) بیشتر به آنها اضافه شده است، اما در اجرای بازیها و امور مرتبط با بهرهوری، هیچ بهبود عملکرد قابلتوجهی ارائه نمیدهند.
تنها تفاوت قابلتوجه بین این دو نسل CPU، جدا از واحد پردازش عصبی (NPU) کمی قدرتمندتر، نام آنهاست. مشخصات، عملکرد، بازده انرژی و سایر موارد، همگی یکسان هستند. سری جدید پردازندههای مرکزی لپتاپ اینتل، یعنی Core Ultra، آنچنان ضعیف هستند که اکثر عرضهکنندگان لپتاپهای گیمینگ همچنان از مدلهای قدیمیتر Core i9 و i7 استفاده میکنند. تنها تعداد محدودی از مدلهای لپتاپ گیمینگ ۲۰۲۴ به پردازندههای اینتل Core Ultra مجهز شدهاند.
با وجود معرفی نسل ۱۴ پردازندههای مرکزی لپتاپ ردهبالای اینتل در سال جاری، عملکرد این پردازندهها (مشابه پردازندههای Ryzen 8000 شرکت AMD) تفاوتی با نسل ۱۳ آنها ندارد. تنها تفاوت، نام و شاید هم یک درصد بهبود عملکرد گیمینگ به لطف افزایش اندک فرکانس کاری (۱۰۰ یا ۲۰۰ مگاهرتز) در نسل ۱۴ است. با در نظر گرفتن تمام این موارد، به نظر میرسد بهزودی شاهد نسل بعدی پردازندههای مرکزی لپتاپ از AMD و اینتل خواهیم بود که بسیار عالی به نظر میرسند.
برای شروع، پردازندههای لپتاپ Lunar Lake اینتل باید بهبود عملکرد چشمگیری به همراه ارتقاء قابلتوجهی در بازده انرژی، یک NPU جدید، هستههای E و P بسیار سریعتر و یک Thread Director بهبودیافته ارائه دهند. پردازندههای Ryzen AI 300 نیز به زمان عرضه نزدیک میشوند. این پردازندهها علاوه بر NPU جدید و بهبودیافته، از هستههای Zen 5 و هستههای Zen 5C (که تا حدودی شبیه به هستههای E اینتل هستند) بهره میبرند و باید در مقایسه با پردازندههای Ryzen 8000، جهش قابلتوجهی در عملکرد بازیها ارائه دهند.
اگر نمیخواهید تا سال ۲۰۲۵ و عرضه پردازندههای گرافیکی نسل بعدی انویدیا صبر کنید، توصیه ما این است که برای خرید لپتاپ گیمینگ دستکم چند ماه منتظر بمانید و یک لپتاپ گیمینگ مجهز به پردازنده Lunar Lake یا Ryzen AI 300 تهیه کنید؛ حتی اگر از سطح عملکرد ارائه شده توسط پردازندههای گرافیکی لپتاپ RTX 4000 راضی باشید.
کاهش قیمت دلاری لپتاپهای قدرتمند و مناسب
با اینکه لپتاپهای گیمینگ ۲۰۲۴ نسبت به مدلهای ۲۰۲۳ از نظر قیمت دلاری بسیار گرانقیمت هستند (که اغلب، عملکرد گیمینگ مشابهی را ارائه میدهند)، این وضعیت ممکن است با عرضه نسل ۲۰۲۵ تغییر کند.
لپتاپهای گیمینگ نسل بعدی، علاوه بر پردازندههای گرافیکی درخشان و جدید RTX 5000، از پردازندههای مرکزی Ryzen AI و Intel Lunar Lake نیز بهره خواهند برد که (بالاخره!) نه تنها بهبود عملکرد قابلتوجهی را به ارمغان خواهند آورد، بلکه از واحدهای پردازش عصبی (NPU) قدرتمندی برخوردار خواهند بود که بهطور کامل از قابلیتهای ویندوز Copilot+ پشتیبانی میکنند.
با توجه به اهمیت هوش مصنوعی (AI) در دنیای امروز، احتمالا لپتاپهای گیمینگ نسل فعلی سازگار با Copilot Plus، زمانی که این قابلیتهای پیشرفته به امری عادی تبدیل شوند، افت قیمت دلاری قابلتوجهی را تجربه خواهند کرد. به احتمال زیاد، تولیدکنندگان و عرضهکنندگان به محض منسوخ شدن این قابلیتها، سعی خواهند کرد موجودی انبار خود را هر چه زودتر به فروش برسانند و قفسههای خود را با لپتاپهای گیمینگ دارای تأییدیه Copilot+ پر کنند. اگر به ویژگیهای انحصاری ویندوز ۱۱ مبتنی بر Copilot+ علاقهای ندارید، با کمی صبر (حدوداً نیم سال)، میتوانید لپتاپهای گیمینگ ۲۰۲۴ را با قیمت دلاری بسیار مناسبتری تهیه کنید.
در حال حاضر لپتاپ های گیمینگ قابلیتهای هوش مصنوعی ندارند
از طرف دیگر، اگر به ویژگیهای Copilot+ علاقهمند هستید، باید تا عرضه لپتاپهای گیمینگ ۲۰۲۵ صبر کنید. کامپیوترهای گیمینگ فعلی از قابلیتهای Copilot+ ویندوز ۱۱ پشتیبانی نمیکنند و نخواهند کرد.
این لپتاپها بهسادگی فاقد سختافزار لازم برای اجرای این ویژگیها هستند؛ همچنین، احتمال کمی وجود دارد که در آینده به این قابلیتها دسترسی پیدا کنند. احتمال دارد مایکروسافت در آینده کارتهای گرافیک مجزای انویدیا را با Copilot+ سازگار کند. اما تا زمانی که این اتفاق بیفتد (اگر اصلاً بیفتد)، تنها راه شما برای تجربه Copilot+ تهیه یک لپتاپ گیمینگ نسل بعدی با یک NPU به اندازه کافی قدرتمند است.
یکی از این ویژگیهای انحصاری و بسیار جذاب، Auto Super Resolution نام دارد که با بهرهگیری از NPU میتواند رزولوشن تصویر را به بهترین شکل افزایش دهد. برای اجرای این ویژگی نیازی به هیچ اقدامی از سوی توسعهدهندگان بازی نیست و اگر حرف مایکروسافت را باور کنیم، Auto SR به زودی از اکثر بازیهای DX11 و DX12 پشتیبانی خواهد کرد.
این فناوری بسیار امیدوارکننده به نظر میرسد. اگر مایکروسافت به وعده خود در مورد پشتیبانی Auto SR در اکثر عناوین DX11 و DX12 عمل کند، میتواند به گزینه پیشفرض آپاسکیل در بازیهایی تبدیل شود که از DLSS پشتیبانی نمیکنند؛ چرا که حداقل به نظر ما، Auto SR در مقایسه با FSR و XeSS که روی یک پردازنده گرافیکی غیر اینتل اجرا میشوند، عملکرد بهتری دارد (به خاطر داشته باشید که XeSS تنها زمانی از الگوریتمهای یادگیری ماشین استفاده میکند که روی یک پردازنده گرافیکی اینتل اجرا شود).
در نهایت باید بگوییم که اگر هماکنون باید یک لپتاپ گیمینگ بخرید و نمیتوانید صبر کنید، برای خرید لپتاپ گیمینگ میتوانید به سایت دیجیکالا سر بزنید و از بین مدلهای متنوعی گزینه موردنظر خود را انتخاب کنید.
منبع: HowToGeek