۵ دلیل برای اینکه به CPU پرچم‌دار نیاز ندارید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
CPU پرچم‌دار

زمانی که به دنبال خرید CPU هستید، ممکن است بخواهید از بین مدل‌های CPU پرچم‌دار دست به انتخاب بزنید. این موضوع به‌خصوص در زمان‌هایی که می‌خواهید کیس گیمینگ اسمبل کنید یا محدودیت زیادی از نظر بودجه ندارید، بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد. با وجود اینکه روش‌های مختلفی برای بهبود عملکرد پردازنده سیستم وجود دارد، ولی در این مطلب می‌خواهیم دلایلی را مطرح کنیم که چرا اصلا لازم نیست به دنبال خرید CPU پرچم‌دار باشید.

CPU های پرچم‌دار معمولا قیمت بسیار بالایی دارند

محصولات پرچمدار اغلب برای آنچه ارائه می‌دهند، قیمت‌گذاری بالایی دارند و پردازنده‌های پرچمدار نیز از این قاعده مستثنی نیستند. وضعیت به بدی بازار کارت‌های گرافیک نیست، جایی که قیمت جهانی RTX 4090 در زمان نگارش این مطلب حدود ۷۰ درصد بیشتر از RTX 4080 Super است، اما فاصله زیادی با ایده‌آل دارد.

CPU پرچم‌دار

برای مثال، پردازنده میان‌رده اینتل Core i5 14600K دارای قیمت جهانی ۳۰۰ دلار است. Core i7-14700K رده‌بالا ۳۹۸ دلار قیمت دارد و Core i9 14900K پرچمدار ۶۵۰ دلار. این یعنی افزایش قیمت کمتر از ۱۰۰ دلار از یک قطعه میان‌رده به قطعه رده بالا و سپس ۲۵۰ دلار اضافی برای ورود به سطح پرچمدار. به عبارت دیگر، به جای صرفاً خرید یک 1400K، باید ۶۳ درصد بیشتر برای افتخار داشتن یک پردازنده پرچمدار اینتل پرداخت کنید.

وضعیت در طرف AMD بهتر به نظر می‌رسد، اما همچنان ایده‌آل نیست. Ryzen 7 7700X قیمت جهانی ۴۰۰ دلاری دارد، Ryzen 9 7900X را می‌توانید با ۵۵۰ دلار خریداری کنید و Ryzen 9 7950X پرچمدار با قیمت ۷۰۰ دلار به فروش می‌رسد. این یعنی افزایش قیمت ۱۵۰ دلاری بین هر سه سطح که در نگاه اول عادلانه به نظر می‌رسد. با این حال، هنگامی که تفاوت عملکرد بین پردازنده‌های مرکزی پرچمدار و همتایان مقرون‌به‌صرفه‌تر آن‌ها را در نظر بگیریم، متوجه می‌شویم که پردازنده‌های پرچمدار با توجه به سطح عملکردی که ارائه می‌دهند، قیمت‌گذاری بسیار بالایی دارند.

نسبت به مدل‌های رده‌بالا تفاوت عملکردی فوق‌العاده‌ای ارائه نمی‌دهند

از نظر عملکرد گیمینگ، نباید CPU پرچمدار خریداری کنید مگر اینکه بخواهید پز بدهید. یک جمع‌بندی اخیر پردازنده‌های مرکزی گیمینگ که توسط کانال یوتیوب Hardware Unboxed انجام شده است، نشان می‌دهد که 14900K به طور متوسط شش فریم بیشتر در ثانیه در بازی‌ها با رزولوشن 1080p نسبت به 14700K به شما می‌دهد. این شش فریم بیشتر یا کمتر از ۴ درصد عملکرد اضافی است که برای قیمت ۶۳ درصد بالاتر پرداخت می‌شود.

CPU پرچم‌دار

این در رزولوشن 1080p با RTX 4090 است. اگر رزولوشن را به 1440p یا 4K افزایش دهید و کارت گرافیک سطح بالای انویدیا را با چیزی مانند RTX 4080 Super جایگزین کنید، احتمالاً تفاوت به اندازه‌ای کم خواهد بود که بتوان آن را خطای اندازه‌گیری در نظر گرفت. در اردوگاه AMD، نتایج دقیقاً یکسان است. 7950X نسبت به 7900X دارای برتری شش فریم است که دوباره به حدود ۴ درصد عملکرد بالاتر ترجمه می‌شود، اما این بار برای افزایش قیمت «فقط» ۲۷ درصدی. اوضاع زمانی که به 7700X نگاه می‌کنیم بسیار بدتر می‌شود، که به طور متوسط تنها یک فریم کمتر از 7900X تولید می‌کند. این بدان معناست که شما باید ۷۵ درصد پول بیشتری برای دریافت 7950X و افزایش عملکرد حدود ۴ درصدی نسبت به 7700X پرداخت کنید.

از سوی دیگر، اگر به نتایج پردازنده‌های مرکزی X3D تخصصی AMD برای گیمینگ نگاه کنید، متوجه می‌شوید که 7800X3D، ارزان‌ترین مدل سه پردازنده مرکزی سری X3D Zen 4 که AMD در حال حاضر می‌فروشد، به راحتی پسرعموهای گران‌تر X3D خود و هر پردازنده مرکزی اینتل را شکست داده است. به عبارت دیگر، اگر بهترین عملکرد بازی را می‌خواهید، حتی به فکر خرید CPU پرچمدار نباشید. 7800X3D که اغلب می‌توانید آن را با قیمت ۴۰۰ دلار یا کمتر پیدا کنید، بدون شک بهترین مرکزی برای گیمرهای PC است.

اوضاع برای افرادی که به دنبال بهره‌وری بیشتر هستند، به این اندازه تیره و تاریک نیست اما در این شرایط هم اوضاع خوبی دیده نمی‌شود. سایت مشهور TechPowerUp اخیرا پردازنده 14900KS اینتل را با اکثر هم‌نسل‌های خود مقایسه کرده است. این بررسی‌ها برتری پردازنده‌های پرچم‌دار اینتل و AMD را در بنچمارک‌های گیمینگ نشان می‌دهد. با این حال، شما همچنان باید ۶۳ درصد بیشتر برای حدود ۱۰ درصد عملکرد سریع‌تر در Cinebench R23 در مورد 14900K در مقابل 14700K، یا افزایش عملکرد ۳۰ درصدی اگر در مورد 7950X در مقابل 7900X صحبت می‌کنیم، پرداخت کنید.

CPU پرچم‌دار

در تست نرم‌افزار بلندر، پردازنده 14900K اینتل ۱۲ درصد سریع‌تر از 14700K ظاهر شده و این در حالی است که 7950X موفق شده مدل 7900X را با اختلاف حدودا ۳۱ درصدی شکست دهد. این تست بار دیگر نشان می‌دهد که خرید 14900K به جای 14700K منطقی نیست.

اما با توجه به اینکه 7950X شرکت AMD به طور قابل توجهی سرعت بیشتری نسبت به 7900X دارد، خرید مدل گران‌تر چندان غیر منطقی نیست ولی برای بیشتر کاربران کامپیوترهای دسکتاپ، این حد از عملکرد و سرعت قرار نیست به طور کامل مورد استفاده قرار بگیرد.

بیشتر کاربران نیازی به حداکثر عملکرد CPU پرچم‌دار ندارند

CPU پرچم‌دار

اگر گیمر PC هستید یا با استفاده از کامپیوتر درآمد بسیار بالایی ندارید، پس در هر دو صورت به CPU پرچم‌دار نیازی نخواهید داشت. در چنین شرایطی، یک پردازنده میان‌رده یا رده‌بالا می‌تواند به خوبی انتظارات شما را برآورده کند. طبیعتا برای گیمرها یا افرادی که با نرم‌افزارهای گرافیکی سنگین کار می‌کنند، مواردی مانند کارت گرافیک و ظرفیت رم هم نقش مهمی خواهند داشت. البته طبیعتا یک پردازنده ضعیف هم عملکرد کارت گرافیک را پایین می‌آورد ولی اگر سایر قطعات را منطقی انتخاب کرده باشید، با چنین مشکلی روبرو نخواهید شد.

پردازنده‌های پرچم‌دار اینتل به خنک‌کننده‌های گران‌قیمت نیاز دارند

علاوه بر قیمت بالای پردازنده‌های پرچمدار اینتل، برای خنک‌سازی آن‌ها نیز باید هزینه بیشتری پرداخت شود. در حالی که یک خنک‌کننده‌ی هوایی باکیفیت برای پردازنده‌های میان‌رده AMD رایزن کاملاً کافی است، پردازنده‌های رده بالای اینتل به دلیل مصرف برق بسیار بالای خود، خنک‌سازی دشواری دارند.

اینتل

اگر پردازنده‌ی 14900K را خریداری کرده و قصد دارید بدون محدودیت مصرف برق از آن استفاده کنید، حتی اگر تنها برای بازی کردن باشد، به یک خنک‌کننده‌ی مایع ۲۸۰ یا ۳۶۰ میلی‌متری مناسب نیاز خواهید داشت. اما ما این کار را توصیه نمی‌کنم، زیرا به نظر می‌رسد پردازنده‌های نسل سیزدهم و چهاردهم اینتل، حداقل در مدل‌های رده بالا و پرچمدار، با مشکلات جدی روبرو هستند.

مدل‌های پرچم‌دار ممکن است مشکلات بیشتری داشته باشند

در چند سال گذشته، تولیدکنندگان CPUها و کارت گرافیک، به‌خصوص مدل‌های پرچم‌دار، فشار زیادی به آن‌ها وارد کرده‌اند تا بتوانند بهترین عملکرد را ارائه کنند. این امر به آن‌ها اجازه می‌دهد تا با داشتن فضای کافی برای تأمین برق و خنک‌سازی، فرکانس کاری پردازنده‌ها را به طور مداوم افزایش دهند و در نتیجه، امکان اورکلاک معمولی را تقریباً از بین ببرند. اما این روند فشار آوردن به محصولات تا حد نهایی از همان ابتدا، بیش از حد منطقی پیش رفته است.

پردازنده

برای مثال، پردازنده‌های رده بالا و پرچمدار نسل سیزدهم و چهاردهم اینتل با انواع مشکلات پایداری مواجه هستند. در حالی که اینتل در ابتدا تولیدکنندگان مادربرد را مقصر می‌دانست، اکنون ممکن است مشکل در خود پردازنده‌ها باشد، زیرا طبق گزارش کانال یوتیوب Level1Techs، این خرابی‌ها حتی روی مادربردهای سرور نیز رخ می‌دهند که از پروفایل‌های خاص برای دستیابی به بالاترین فرکانس ممکن استفاده نمی‌کنند. به نظر می‌رسد این مشکل تنها مدل‌های i7 و i9 را تحت تأثیر قرار داده است و پردازنده‌های میان‌رده i5 اینتل ظاهراً مشکلی ندارند.

سپس به RTX 4090 می‌رسیم که گرچه پردازنده‌ی مرکزی نیست، اما ذکر این نکته ضروری است که توان طراحی حرارتی ۴۵۰ واتی این گرافیک پرچمدار انویدیا برای کانکتور ضعیف طراحی شده‌ی 12VHPWR  بیش از حد زیاد است و منجر به ذوب شدن کانکتور و از کار افتادن کارت گرافیک می‌شود. بدتر از آن، مشکل کانکتور 12VHPWR  تقریباً دو سال پس از عرضه RTX 4090 همچنان ادامه دارد. جالب اینجاست که این کانکتور در RTX 4080 و سایر گرافیک‌های RTX 4000 انویدیا که با آن عرضه می‌شوند، مشکلی ایجاد نمی‌کند و همه‌ی آن‌ها توان طراحی حرارتی بسیار کمتر از RTX 4090 دارند.

پردازنده

منظور ما این است که قطعات پرچمدار، چه پردازنده‌ی مرکزی و چه گرافیکی، ممکن است گاهی اوقات دچار مشکلاتی شوند که در محصولات سطح پایین‌تر مشاهده نمی‌شود، زیرا تولیدکنندگان محصولات اصلی خود را بیش از حد تحت فشار قرار می‌دهند.


در نهایت باید گفت اگر پردازنده سیستم نقش خیلی مهمی در درآمدزایی شما ندارد، نباید به فکر خرید پردازنده‌ی پرچمدار باشید. آن‌ها گران‌قیمت هستند، افزایش عملکرد کافی برای توجیه قیمت بالای آن‌ها ندارند، ممکن است کنترل آن‌ها با هر چیزی غیر از خنک‌کننده‌های مایع بزرگ دشوار باشد و می‌توانند مشکلاتی برای شما ایجاد کنند که در صورت انتخاب پردازنده‌ی میان‌رده یا رده بالا با آن‌ها روبرو نخواهید شد. اگر هم قصد خرید پردازنده‌ی اینتل را دارید که در این صورت باید از پردازنده‌های Core i7 و Core i9 نسل سیزدهم و چهاردهم اجتناب کنید، حداقل تا زمانی که اینتل پردازنده‌های رومیزی Arrow Lake نسل پانزدهم خود را در اواخر سال جاری میلادی عرضه کند. در صورتی که به دنبال خرید CPU هستید، می‌توانید به سایت دیجی‌کالا سر بزنید و از بین مدل‌های متنوعی، گزینه موردنظر خود را خریداری کنید.

منبع: HowToGeek



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X