با چند علت احتمالی قطع شدن صدای گوشی و روشهای رفع آن آشنا شوید
قطع شدن صدای گوشی، یکی از متداولترین مشکلاتی است که بسیاری از کاربران با آن دسته و پنجه نرم میکنند و این موضوع میتواند دلایل بسیار مختلفی داشته باشد. اگر شما هم اخیراً با این مشکل مواجه شدهاید، در این مطلب از دیجی کالا مگ همراه باشید تا در ابتدا با چند علت احتمالی قطع شدن صدای اسپیکر گوشی آشنا شویم و سپس برای رفع آنها، راهکارهای مفیدی را ارائه دهیم.
دلایل قطع شدن صدای گوشی
۱. بروز مشکلات نرمافزاری
۲. بروز مشکلات سختافزاری
۳. نفوذ مایعات به گوشی
۴. نصب برخی از اپلیکیشنها
۵. استفاده از هدفون یا هندزفری بلوتوثی
روشهای موثر برای رفع علت قطع شدن صدای اسپیکر گوشی
۱. بررسی مشکلات احتمالی نرمافزاری
۲. بررسی اتصال بلوتوث
۳. غیرفعال کردن خروجی هدفون
۴. بررسی گزینهی Do Not Disturb گوشی
۵. تنظیمات صدای گوشی خود را بررسی کنید
۶. از حالت ایمن (Safe Mode) استفاده کنید
۷. اسپیکر گوشی خود را تمیز کنید
۸. قاب گوشی و گلس محافظ آن را بررسی کنید
۹. گوشی را هارد ریست کنید
۱۰. گوشی خود را بهروزرسانی کنید
۱۱. بررسی مجوزهای گوشی
۱۲. گوشی خود را ریست فکتوری کنید
دلایل قطع شدن صدای گوشی
علت قطع شدن صدای گوشی سامسونگ، هواوی، نوکیا ساده و سایر برندها ممکن است متفاوت باشد و شما در ابتدا باید با انجام یک سری بررسیهای ساده مطمئن شوید که بدون مراجعه به تعمیرکار گوشی احتمالاً میتوانید علت قطع شدن صدای گوشی خود را شناسایی کرده و نسبت به حل کردن آن اقدام نمایید. در ادامه به معرفی و بررسی چند علت اصلی و احتمالی قطع شدن صدای گوشی و خرابی اسپیکر آن میپردازیم.
۱. بروز مشکلات نرمافزاری
یکی از مهمترین علتهای قطع شدن صدای گوشی میتواند ناشی از بروز مشکلات نرمافزاری در گوشی هوشمند شما باشد. این مشکلات میتوانند به صورت موقتی یا دائمی باشند و ممکن است در برخی موارد باعث قطعی کامل صدای گوشی شوند. برخی از مشکلات نرمافزاری که میتوانند باعث قطع شدن صدای گوشی شوند عبارتند از مشکلات نرمافزاری در سیستم عامل که میتوانند علت اصلی قطع شدن صدای گوشی شوند. این مشکلات ممکن است به علت بروز خطا در سیستمعامل، آپدیت ناموفق سیستمعامل و یا نصب اپلیکیشنهای نامناسب باشند. همچنین بروز مشکلات نرمافزاری در برخی از اپلیکیشنهای صوتی نیز میتواند موجب این شود که صدای اسپیکر گوشی هوشمند شما دیگر در نیاید.
۲. بروز مشکلات سختافزاری
گاهی اوقات علت قطع شدن صدای گوشی را میتوان به بروز مشکلات در قطعات سختافزاری ربط داد. ممکن است در برخی مواقع بلندگوهای گوشی به دلایل مختلف که محتملترین آن ضربه به گوشی است از کار بیوفتند و دیگر صدایی تولید نکنند. همچنین این احتمال وجود دارد که علت خرابی از مدارهای متصل به بلندگو نیز باشد. احتمال دیگری که میتوان در این زمینه داد این است که شاید علت قطع شدن صدای گوشی شما ناشی از خراب شدن میکروفون یا حتی درگاه جک ۳.۵ میلیمتری آن نیز باشد. در هر صورت مشکلات سختافزاری، چالشهای خاص خود را دارد و صرفاً شاید با یک ریاستارت کردن ساده، این مشکل حل نشود. در این صورت باید به یک تعمیرکار گوشی مراجعه کرده تا گوشی شما را بررسی و در صورت لزوم تعمیر کند.
۳. نفوذ مایعات به گوشی
اگر گوشی شما اخیراً به درون آب سقوط کرده و حتی اگر از گواهینامه مقاومت در آب نیز پشتیبانی کند، باز هم نفوذ مایعات به درون گوشی را نیز میتوان به عنوان یکی از اصلیترین دلایل قطع شدن صدای گوشی به کاربران معرفی کرد. در این شرایط بهتر است فوراً گوشی را خاموش کرده و از داخل گوشی تمامی مایعات را با دقت و با استفاده از یک دستمال خشک پاک کنید. توصیه میشود که برای چند ساعت از گوشی استفاده نکنید. سپس گوشی را روشن کرده و سلامت اسپیکر آن را مورد بررسی قرار دهید. اگر اسپیکر گوشی شما کار کرد که سالم است، اما اگر کار نکرد و صدای ناخوشایندی از آن به گوش شما میرسد، احتمالاً دچار آسیب سختافزاری شده و برای بررسیهای عمیقتر باید گوشی خود را به یک تعمیرکار متخصص گوشی نشان دهید.
۴. نصب برخی از اپلیکیشنها
اگر گوشی هوشمند شما بدون وارد شدن ضربه و آسیب فیزیکی، با مشکل قطع شدن صدای اسپیکرش مواجه شده است، این احتمال وجود دارد که یک از سری از اپلیکیشنها عامل به وجود آمدن این مشکل هستند. در این صورت باید بررسی کنید که اخیراً چه اپلیکیشنهایی را روی گوشی هوشمند خود نصب کردهاید. آنها را پیدا کرده و در صورت لزوم برای اطمینان یافتن از اینکه آنها این مشکل را به وجود آوردهاند یا نه، پیشنهاد میکنیم که آنها را پاک کنید و سپس صدای اسپیکر خود را مورد بررسی قرار دهید. اگر اسپیکر شما مثل قبل کار میکند، یعنی مشکل از این اپها بوده، در غیر این صورت باید به دنبال حل مشکل باشید.
۵. استفاده از هدفون یا هندزفری بلوتوثی
اگر زیاد اهل استفاده از هندزفری بلوتوثی و یا هندزفری باشید، احتمال دارد که علت قطع شدن صدای زنگ گوشی شیائومی، اپل، سامسونگ و سایر برندها اتصال این لوازم جانبی به گوشی هوشمند شما باشد. زمانی که این لوازم جانبی صوتی به گوشی شما متصل باشند، صدای اسپیکر گوشی شما قطع خواهد شد. گاهی پیچیدهترین سؤال ما جواب آسانی دارد که به دلیل ساده بودن به سراغ آن نمیرویم و این موضوع در مورد این مشکل نیز به درستی صدق میکند.
روشهای موثر برای رفع علت قطع شدن صدای اسپیکر گوشی
برای رفع مشکل علت قطع شدن صدای اسپیکر گوشی، روشهای مختلفی وجود دارد که شما میتوانید با انجام سادهترین روشها در گام اول روی گوشی خود، آنها را مورد بررسی قرار دهید و در صورت نگرفتن نتیجه لازم به سراغ روشهای بعدی بروید.
۱. بررسی مشکلات احتمالی نرمافزاری
در بسیاری از مواقع، بیشتر مشکلاتی که برای اسپیکر گوشی کاربران ایجاد میشود، ناشی از بروز مشکلات نرمافزاری است. سادهترین و ابتداییترین روشی که در این شرایط به ذهن اکثر کاربران میرسد این است که گوشی هوشمند خود را یک بار ریاستارت کنند. برای انجام این کار دکمه پاور را چند ثانیه فشار دهید و نگه دارید تا منوی پاور ظاهر شود. روی گزینهی Power off ضربه بزنید. در گوشیهای هوشمندی که دکمه روشن/خاموش اختصاصی ندارند، با دو انگشت از بالای صفحه به پایین بکشید تا تنظیمات سریع باز شود. روی آیکون پاور در بالای صفحه ضربه بزنید و سپس روی گزینهی خاموش/روشن ضربه بزنید. پس از خاموش شدن گوشی خود، ۳۰ ثانیه صبر کنید و سپس مجدداً دکمهی پاور را نگه دارید تا گوشی شما روشن شود.
اگر با انجام این کار، مشکل اسپیکر گوشی شما حل نشد، احتمالاً گوشی شما یک مشکل فنی در این زمینه دارد و باید به یک فرد متخصص در زمینه تعمیرات موبایل مراجعه کنید تا مشکل به صورت اساسی ریشهیابی و حل شود.
۲. بررسی اتصال بلوتوث
یکی از روشهای احتمالی برای رفع علت قطع شدن صدای اسپیکر گوشی، بررسی اتصال بلوتوث گوشی است. اگر گوشی هوشمند شما از طریق بلوتوث به هدفون بیسیم یا بلندگوی بیسیم متصل شده باشد، ممکن است صدای گوشی شما تغییر مسیر دهد و از اسپیکر جانبی در حال پخش شدن باشد. برای بررسی بهتر این موضوع، به بخش Setting دستگاه خود رفته و در قسمت Connection وارد شوید. سپس در این بخش روی Bluetooth ضربه بزنید تا بتوانید دستگاههای صوتی جانبی که به گوشی شما متصل هستند را ببینید.
اگر گوشی شما به دستگاهی دیگر متصل باشد، در این قسمت به نمایش در خواهد آمد. در این صورت، یک بار روی نام دستگاه متصل شده ضربه بزنید تا لوازم صوتی جانبی شما ارتباط خود را با گوشی غیر فعال کند. همچنین پیشنهاد میکنیم که دستگاه را از لیست بلوتوث گوشی خود جذف کنید تا به طور خودکار به گوشی هوشمندتان متصل نشود.
۳. غیرفعال کردن خروجی هدفون
اگر گوشی هوشمند شما از درگاه ۳.۵ میلیمتری صدا بهره میبرد، شاید فعال بودن خروجی هدفون علت قطع شدن صدای اسپیکر گوشی شما باشد. در برخی موارد، ممکن است اسپیکر گوشی شما کار نکند، اما شما شاهد فعال بودن حالت هدفون باشید. این مشکل معمولا به دلیل عدم شناسایی درست لوازم جانبی توسط سیستم عامل اندروید رخ میدهد. هنگامی که شما لوازم جانبی را از جک هدفون خارج میکنید، پردازش آن توسط سیستم عامل گوشی به خوبی انجام نمیشود و حالت هدفون به صورت پیش فرض باقی میماند، به همین دلیل اسپیکر عمل نمیکند.
برای رفع این مشکل، میتوانید از چند روش استفاده کنید. اولین روش، خاموش کردن گوشی شما و دوباره روشن کردن آن است. این روش معمولا مشکل را برطرف میکند، زیرا با راهاندازی مجدد سیستمعامل اندروید، لوازم جانبی متصل شدن به آن به درستی شناسایی میشوند. در صورتی که روش فوق مشکل شما را حل نکند، میتوانید از روش دیگری استفاده کنید. برای این کار، به بخش تنظیمات گوشی خود بروید و در بخش صدا، گزینه «حالت هدفون» را پیدا کنید. سپس، با استفاده از گزینههای موجود، حالت هدفون را غیرفعال کنید. این کار باعث میشود که گوشی شما به درستی لوازم جانبی را شناسایی کرده و اسپیکر به طور صحیح عمل کند.
اگر باز هم مشکل نشد، پیشنهاد میکنیم که اپلیکیشن رایگان Disable Headphone را روی گوشی خود نصب کنید تا قادر باشید به صورت دستی از حالت هدفون خارج شوید و احتمالاً به این شکل مشکل شما به طور کامل حل خواهد شد.
۴. بررسی گزینهی Do Not Disturb گوشی
حالت Do not disturb (حالت مزاحم نشوید) یک ویژگی کاربردی در گوشیهای هوشمند است که به کاربران امکان میدهد تا در زمانهایی که نمیخواهند مزاحم داشته باشند، هشدارها و تماسها را به حالت سکوت در آورند. در این حالت، تنها اعلانهای مهمی که توسط کاربر تعریف شدهاند، به او نمایش داده میشوند. بنابراین اگر این گزینه به صورت تصادفی در گوشی شما فعال باشد، شما صدای زنگ گوشی هوشمند خود را نخواهید شنید.
پس توصیه میشود که این مورد را نیز بررسی کرده و در صورت فعال بودن آن را غیر فعال کنید. برای دسترسی به این ویژگی به بخش Setting گوشی خود رفته و در قسمت Sound، گزینه Do Not Disturb را مشاهده خواهید کرد. در کنار این گزینه یک غربیلکی تعبیه شده که در صورت فعال بودن میتوانید آن را غیر فعال کنید.
۵. تنظیمات صدای گوشی خود را بررسی کنید
برای اطمینان از اینکه گوشی هوشمند شما به طور تصادفی به حالت بیصدا در نیامده است، میتوانید صدای زنگ گوشی خود را بررسی کنید. برای این کار وارد بخش Setting گوشی شده و سپس به قسمت Sound and Vibration بروید. در این بخش غربیلک گزینهی Sound را به سطح دلخواه برسانید تا صدای گوشی هوشمند شما بلندتر از قبل شود. همچنین در صورتی که صدای تماس به اندازه کافی بلند نیست، بهتر است میزان صدا را به بالاترین سطح برسانید. برای افزایش صدا در حین تماس، میتوانید دکمه افزایش صدا را در کنار فریم گوشی خود فشار دهید یا از طریق منوی تنظیمات دستگاه خود صدا را تست کنید. به این ترتیب، میتوانید از عملکرد صحیح گوشی خود در حین تماس اطمینان حاصل کنید.
۶. از حالت ایمن (Safe Mode) استفاده کنید
گاهی اوقات برای رفع علت قطع شدن صدای گوشی، استفاده از ویژگیهای خود سیستمعامل مثل حالت ایمن (Safe Mode) میتواند بسیار کاربردی باشد. در این حالت، تمام اپلیکیشنهای گوشی شما در حالت پایه اجرا میشوند و اپهایی که ممکن است باعث بروز مشکل شوند، غیرفعال میشوند. برای ورود به حالت ایمن، باید دکمه روشن/خاموش را فشار دهید تا منوی روشن شدن گوشی ظاهر شود. در بخش نوتیفیکیشنها، دکمه پاور را لمس کرده و نگه دارید، سپس با یک درخواست مواجه خواهید شد که لازم است تایید (Ok) را فشار دهید. کمی بعد وارد حالت ایمن گوشی خود خواهید شد.
در حالت ایمن، باید بررسی کنید که مشکل قطع شدن صدا هنوز وجود دارد یا خیر. اگر مشکل در حالت ایمن وجود نداشته باشد، باید برنامههایی که ممکن است باعث بروز مشکل شوند را یکی یکی فعال کنید تا بفهمید کدام یک از آنها باعث مشکل شده است. در صورتی که مشکل در حالت ایمن همچنان وجود داشته باشد، ممکن است مشکل سختافزاری باشد و باید گوشی خود را برای تعمیر به تعمیرکار متخصص بدهید.
۷. اسپیکر گوشی خود را تمیز کنید
تمیز کردن اسپیکر گوشی میتواند به عنوان یکی از روشهای مهم برای رفع علت قطعی صدای گوشی باشد. برای تمیز کردن اسپیکر گوشی، میتوانید از یک قطره الکل یا آب مقطر برای پاک کردن آن استفاده کنید. قبل از هر چیز، اطمینان حاصل کنید که گوشی شما خاموش شده است و سپس با استفاده از یک پنبه یا دستمال نرم، الکل یا آب مقطر را روی اسپیکر گوشی پاشید و آن را با حرکت دایرهای تمیز کنید. سپس، با استفاده از یک دستمال نرم و خشک، اسپیکر را تمیز کنید.
همچنین، ممکن است صدای گوشی به دلیل وجود گرد و غبار درون آن قطع شده باشد. برای رفع این مشکل، میتوانید از یک هواپاش برای پاک کردن گرد و غبار درون گوشی استفاده کنید. با این حال، بهتر است قبل از انجام هر گونه تمیز کردن یا تعمیر گوشی، اطمینان حاصل کنید که دستگاه شما از هر گونه خسارت جانبی محافظت شده و بهتر است این کار را به یک تعمیرکار مجرب بسپارید.
۸. قاب گوشی و گلس محافظ آن را بررسی کنید
ممکن است کمتر به این نکته توجه کنید، اما گاهی اوقات علت قطع شدن صدای گوشی، استفاده از کاورهای محافظ و گلسهای غیر استاندارد است. برخی از این کاورها برای محافظت از اسپیکر گوشی، به طور کامل آن را میپوشانند و اجازه ورود صدا را نمیدهند. همچنین یک دلیل احتمالی برای نیامدن صدا از گوشی در هنگام مکالمه میتواند عدم وجود فضای کافی بین گلس و اسپیکر جلویی گوشی باشد. بنابراین بهتر است که این موارد را نیز مورد بررسی قرار دهید تا شاید مشکل شما حل شود.
۹. گوشی را هارد ریست کنید
اگر در حالت ایمن گوشی متوجه شدید که علت قطع شدن صدای گوشی شما ناشی از نصب یکی سری اپلیکیشنهای جانبی است، طبیعتاً باید به جستجوی این اپها بپردازید. اگر قادر به پیدا کردن اپلیکیشن مخرب هستید که خیلی ساده آن را حذف خواهید کرد. اما در غیر این صورت، تنها گزینه شما هارد ریست خواهد بود. هارد ریست (Hard Reset) یا بازنشانی کارخانه، به معنی بازگشت دستگاه به حالت اولیهاش است.
در واقع، با انجام هارد ریست تمامی اطلاعات، تنظیمات و اپلیکیشنهای نصب شده در دستگاه حذف میشوند و دستگاه به حالت اولیهاش باز میگردد. در برخی گوشیها، میتوانید با فشردن همزمان دکمههای خاصی مانند دکمه روشن/خاموش و دکمه تنظیم صدا، به حالت بازنشانی کارخانه بروید. در برخی گوشیها، باید به تنظیمات دستگاه رفته و از طریق منوی تنظیمات، گزینه بازنشانی کارخانه را انتخاب کرد.
۱۰. گوشی خود را بهروزرسانی کنید
علت قطع شدن صدای گوشی گاهی اوقات ممکن است به دلیل وجود یک باگ نرمافزاری در سیستمعامل گوشی شما باشد. برای رفع باگ گوشی، بهترین گزینه این است که سیستمعامل آن را به جدیدترین نسخه بهروزرسانی کنید. برای انجام این کار وارد بخش Setting گوشی شده و Software Update را پیدا کنید. در صورت وجود داشتن آپدیت، حتماً گوشی خود را بهروزرسانی کنید تا شاید این مشکل شما حل شود. همچنین، اطمینان حاصل کنید که باتری دستگاه شما به اندازه کافی شارژ شده است، زیرا انجام بهروزرسانی با باتری کم شارژ ممکن است باعث خرابی گوشی هوشمند شما شود.
۱۱. بررسی مجوزهای گوشی
اگر برای برقراری تماس، از اپلیکیشنی غیر از اپ اصلی گوشی استفاده میکنید، بهتر است دسترسیهای لازم به آن اپ را مورد بررسی قرار دهید. این اپلیکیشن نیز همانند سایر اپهای گوشی برای اعلام زنگ زدن گوشی یا نوتیفیکیشن به یک سری دسترسیها نظیر دسترسی به میکروفون و موارد دیگر نیاز دارد و اگر اینطور نباشد ممکن است که به درستی عمل نکند.
۱۲. گوشی خود را ریست فکتوری کنید
اگر هیچ کدام یک از این روشهای معرفی شده برای شما مفید واقع نشد، به عنوان روش آخر به شما پیشنهاد میکنیم تا گوشی خود را ریست فکتوری کنید تا این مشکل حل شود.
منبع: imobie