۲۴ مادهی غذایی سرشار از پورین که ممکن است برای شما مضر باشند
پورین یک ترکیب ارگانیک است که در تمام سلولهای بدن انسانها و همچنین در بسیاری از مواد غذایی گیاهی و محصولات حیوانی وجود دارد. پورین موجود در مواد غذایی طی فرآیند هضم به اسید اوریک تبدیل میشود. علاوه بر این نقش مهمی در سنتز DNA و RNA دارد، اما زیاد بودن آن در بدن میتواند منجر به نقرس و مشکلات دیگر شود. اگر از نقرس رنج میبرید، حتما میدانید که این عارضه چقدر دردناک است. نقرس منجر به درد و متورم شدن مفاصل میشود.
در صورتی که به این بیماری مبتلا هستید، باید از مصرف مواد غذایی غنی از پورین پرهیز کنید. در مقالهای که امروز در دیجیکالا مگ برایتان آماده کردهایم، قرار است شما را با ۲۴ مادهی غذایی سرشار از پورین آشنا کنیم که بیماران مبتلا به نقرس باید از آنها دوری کنند. علاوه بر این پورین را معرفی میکنیم و در پایان هم بهطور مختصر بایدها و نبایدهای غذایی نقرس را در اختیارتان قرار میدهیم. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
پورین چیست و چطور روی بدن اثر میگذارد؟
اول از همه این را بدانید که پورین بهتنهایی برای سلامتی بدن مشکل ایجاد نمیکند. این ترکیب بهطور طبیعی در بدن تولید میشود و میتوان آن را در غذاهای مختلف هم پیدا کرد. فرآیند هضم منجر به تجزیهی پورین به اسید اوریک میشود که میزان زیاد آن میتواند شکلگیری کریستالها را به دنبال داشته باشد که در مفاصل جمع شده و منجر درد و التهاب میشوند. به این عارضه نقرس گفته میشود.
زیاد بودن اسید اوریک در بدن باعث نقرس و بیماریهای کلیوی میشود. بنابراین اگر به یکی از این عارضهها مبتلا هستید، بهتر است از مصرف مواد غذایی حاوی پورین زیاد خودداری کنید. منظور ما از مواد غذایی غنی از پورین فقط میوه و سبزیجات نیست.
مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که میوه و سبزیجات سرشار از پورین خطر ابتلا به نقرس را بالا نمیبرند و منجر به بدتر شدن آن نمیشوند، بلکه به دلیل داشتن آنتیاکسیدان و اسیدهایی مانند سیتریک اسید و مالیک اسید (که در لیموترش و سیب وجود دارد) به بهبود علائم این عارضه و مبارزه با التهاب کمک میکنند.
مواد غذایی سرشار از پورین کدامند؟
در ادامه به معرفی منابع غذایی پورین میپردازیم.
۱. کشمش
۱۰۰ گرم کشمش حاوی ۱۰۷ میلیگرم پورین است.
کشمش همان انگور خشک شده است که مقدار بیشتری ویتامینهای B، پتاسیم و آهن دارد. کشمش نه تنها منبع خوبی از کربوهیدراتهای سالم و کالری است، بلکه مقدار زیادی پورین دارد.
۲. کلمبروکلی
۱۰۰ گرم کلمبروکلی حاوی ۸۱ میلیگرم پورین است.
کلمبروکلی غنی از ویتامینهای C و K است. ویتامین C به شکلگیری کلاژن و ویتامین K هم به ساخت استخوانها و دندانهای مستحکم و سالم کمک میکند. کلمبروکلی که در دستهی سبزیجات صلیبی قرار میگیرد، حاوی آنتیاکسیدان و ترکیبات دیگر است که التهاب را کاهش میدهند و از سرطان پیشگیری میکنند.
۳. کنگرفرنگی
۱۰۰ گرم کنگرفرنگی حاوی ۷۸ میلیگرم پورین است.
کنگرفرنگی غنی از ویتامین A، لوتئین و زیگزانتین است که همگی برای سلامت چشمها مفید هستند. ویتامین A همچنین به ایجاد سلولهای خونی سالم و غشای مخاطی در بدن کمک میکند و در انتقال سریعتر اکسیژن اثرگذار است.
۴. زردآلو
۱۰۰ گرم زردآلو حاوی ۷۳ میلیگرم پورین است.
زردآلو میوهای تابستانی است که مقدار زیادی پتاسیم دارد. پتاسیم یک مادهی معدنی مهم است که تمام سلولهای موجود در بدن برای عملکرد بهینه به آن نیاز دارند. پتاسیم برای عملکرد قلب و انقباض عضلانی مهم است و همچنین به کاهش سطح فشار خون کمک میکند.
۵. کلمبروکسل
۱۰۰ گرم کلمبروکسل حاوی ۶۹ میلیگرم پورین است.
کلمبروکسل غنی از فیبر و فولات است. فیبر سطح کلسترول خون را کاهش میدهد و به لاغری کمک میکند. علاوه بر این سلامت دستگاه گوارش را بهبود میبخشد. فولات نقش مهمی در سلامت مغز دارد و همچنین به پیشگیری از نواقص مادرزادی در نوزاد کمک میکند.
۶. آلوی خشک شده
۱۰۰ گرم آلوی خشک شده حاوی ۶۴ میلیگرم پورین است.
آلوی خشک شده منبع خوبی از مس و منیزیم به شمار میرود. مس برای شکلگیری گلبولهای قرمز ضروری است و منگنز هم نقش مهی در سلامت استخوانها دارد. آلو همچنین حاوی آنتیاکسیدانهایی است که با رادیکالهای آزاد و التهاب مبارزه میکنند.
۷. قارچ
۱۰۰ گرم قارچ حاوی ۵۸ میلیگرم پورین است.
قارچ منبع خوبی از بتاگلوکان محسوب میشود. بتاگلوکان نوعی فیبر است که برای سلامت روده فوایدی دارد. قارچ همچنین حاوی سلنیوم است که سلامت تیروئید را افزایش میدهد. قارچ منبع خوبی از ویتامین D به شمار میرود و به جذب کلسیم کمک میکند.
۸. موز
۱۰۰ گرم موز حاوی ۵۷ میلیگرم پورین است.
موز سطح انرژی بدن را افزایش میدهد و به همین علت یک گزینهی عالی بهعنوان میان وعدهی قبل و بعد از ورزش محسوب میشود. فیبر موجود در موز سلامت دستگاه گوارش را افزایش میدهد و پتاسیم آن هم فشار خون را تنظیم میکند.
۹. اسفناج
۱۰۰ گرم اسفناج حاوی ۵۷ میلیگرم پورین است.
اسفناج که بخورید، مقدار زیادی آهن دریافت میکنید. آهن یک مادهی معدنی بوده که برای تولید هموگلوبین ضروری است و به بدن انرژی و قدرت میدهد. اسفناج میتواند سطح قند خون را بهبود ببخشد و حتی احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد.
۱۰. مرغ
۱۰۰ گرم مرغ حاوی ۱۷۵ میلیگرم پورین است.
مرغ یکی از منابع خیلی خوب پروتئین به شمار میرود و حاوی تمام اسید آمینههای ضروری است. این نوع گوشت غنی از ویتامین B3 یا همان نیاسین است که مسؤولیت تبدیل کربوهیدرات به انرژی را به عهده دارد. سلنیوم موجود در مرغ از بیماریهای قلبی و عروقی و التهابی پیشگیری میکند.
۱۱. ماهی سالمون
۱۰۰ گرم ماهی سالمون حاوی ۱۷۰ میلیگرم پورین است.
ماهی سالمون به داشتن مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا ۳ شناخته میشود. این چربیها جزء سالمترین چربیهای موجود در طبیعت محسوب میشوند. اسیدهای چرب امگا ۳ سلامت قلب و مغز را بهبود میبخشند، سطح کلسترول خون را پایین میآورند، با التهاب مبارزه میکنند، سلامت بینایی را افزایش میدهند و حتی برای پوست و مو هم فوایدی دارند.
۱۲. گوشت بوقلمون
۱۰۰ گرم گوشت بوقلمون حاوی ۱۵۰ میلیگرم پورین است.
گوشت بوقلمون به غیر از پروتئین غنی از تریپتوفان است. ترپیتوفان نوعی اسید آمینه است که خواب را تنظیم میکند. گوشت بوقلمون مانند سایر انواع گوشتها غنی از سلنیوم است که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از بیماریها پیشگیری میکند.
۱۳. میگو
۱۰۰ گرم میگو حاوی ۱۴۷ میلیگرم پورین است.
میگو منبع باکیفیت پروتئین کمچرب به شمار میرود که این یعنی تمام اسید آمینههای ضروری را دارد. میگو زینک و سلنیوم دارد که هر دو تولید انرژی در بدن را افزایش میدهند و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند.
۱۴. گوشت اردک
۱۰۰ گرم گوشت اردک حاوی ۱۳۸ میلیگرم پورین است.
با مصرف گوشت اردک مقدار زیادی پروتئین دریافت میکنید. این نوع گوشت حاوی تمام اسید آمینههای ضروری است. گوشت اردک به غیر از اینکه زینک (روی) و سلنیوم دارد، حاوی ویتامین B5 و ویتامین B12 هم است که هر دو به بهبود سلامت سیستم عصبی کمک میکنند.
۱۵. گوشت گاو
۱۰۰ گرم گوشت گاو حاوی ۱۳۳ میلیگرم پورین است.
گوشت گاو مواد مغذی مختلفی دارد. این نوع گوشت به غیر از پروتئین، زینک، سلنیوم، آهن و ویتامین B6 دارد. یکی دیگر از مواد معدنی مهم موجود در گوشت قرمز فسفر است که نقش مهمی در رشد دارد.
۱۶. صدف خوراکی
۱۰۰ گرم صدف خوراکی حاوی ۹۰ میلیگرم پورین است.
صدف خوراکی غنی از پروتئین و مواد معدنی ضروری دیگر مانند آهن، سلنیوم و زینک است. علاوه بر این منبع خوبی از ویتامین C به شمار میرود که سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به تولید کلاژن کمک میکند.
۱۷. ماش
۱۰۰ گرم ماش حاوی ۱۲۲ میلیگرم پورین است.
ماش سرشار از فیبر است. فیبر یک مادهی مغذی است که شما را برای مدت زمان طولانی سیر نگه میدارد و از پرخوری پیشگیری میکند. علاوه بر این حاوی مواد مغذی دیگر مانند پتاسیم، سلنیوم، منیزیم و ویتامینهای B است که به مبارزه با بیماریهای قلبی، دیابت و اضافه وزن کمک میکنند.
۱۸. دانهی سویا
۱۰۰ گرم دانهی سویا حاوی ۱۹۰ میلیگرم پورین است.
دانهی سویا یکی از بهترین منابع گیاهی پروتئین به شمار میرود. این مادهی غذایی حاوی مقدار خوبی از فیبر محلول و غیرمحلول است. علاوه بر این ساپونن دارد که به خواص خود در کاهش سطح کلسترول خون شناخته میشود.
۱۹. لوبیا سفید
۱۰۰ گرم لوبیا سفید حاوی ۱۲۸ میلیگرم پورین است.
آنتیاکسیدانهای موجود در لوبیا سفید میتوانند از سرطان و سایر بیماریهای التهابی پیشگیری کنند. لوبیاها سرشار از فولات هستند که سلامت مغز را افزایش میدهد و از بروز نواقص مادرزادی در نوزاد جلوگیری میکند.
۲۰. عدس
۱۰۰ گرم عدس حاوی ۱۷۰ میلیگرم پورین است.
عدس را در رژیم غذایی خود جای دهید تا مقدار زیادی پروتئین دریافت کنید. علاوه بر این عدس حاوی فولات و منیزیم هم است که هر دو برای سلامت قلب ضروری هستند.
۲۱. نخود
۱۰۰ گرم نخود حاوی ۱۰۹ میلیگرم پورین است.
نخود به داشتن فوایدی برای کاهش سطح کلسترول خون شناخته میشود. علاوه بر این حاوی فیبر است که به فرآیند هضم کمک میکند و شما را برای مدت زمان بیشتر سیر نگه میدارد.
۲۲. جوانهی لوبیا
۱۰۰ گرم جوانهی لوبیا حاوی ۸۰ میلیگرم پورین است.
جوانهی لوبیا پروتئین بسیار زیادی دارد و حاوی تمام اسید آمینههای ضروری است. علاوه بر این فولات و ویتامین C دارد. دریافت فولات کافی برای زنان باردار اهمیت زیادی دارد.
۲۳. بادامزمینی
۱۰۰ گرم بادامزمینی حاوی ۱۷۰ میلیگرم پورین است.
بادامزمینی غنی از پروتئین است و یکی از غنیترین منابع بیوتین به شمار میرود. بیوتین یک ترکیب مهم در دوران بارداری به شمار میرود. این مادهی غذایی غنی از ویتامین E هم بوده که یک آنتیاکسیدان قوی است و برای سلامتی بدن، پوست و مو فواید متعددی دارد.
۲۴. توفو
۱۰۰ گرم توفو حاوی ۶۸ میلیگرم پورین است.
توفو به غیر از اینکه پروتئین زیادی دارد، غنی از کلسیم است. توفو با دانهی سویا درست میشود و بهطور طبیعی گلوتن ندارد و حاوی کالری کمی است. نشان داده شده که مصرف توفو احتمال ابتلا به اضافه وزن و دیابت را کاهش میدهد.
بایدها و نبایدهای غذایی نقرس
بر اساس گزارشهای کلینیک مایو، رژیم غذایی حاوی پورین کم برای افرادی که دچار نقرس و سنگ کلیه هستند عالی است.
در رژیم غذایی حاوی پورین کم افراد به جای گوشتهای پرچرب، مقدار زیادی میوه و سبزیجات میخورند. یک مطالعه روی تقریبا ۴۵۰۰ فردی که رژیم غذایی مدیترانهای را دنبال میکردند نشان داد که بین دنبال کردن رژیم غذایی ذکر شده و کاهش احتمال تولید اسید اوریک بالا در بدن ارتباط وجود دارد.
علت این موضوع ممکن است وجود مواد غذایی در رژیم مدیترانهای باشد که خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارند. اگر به بیماری نقرس مبتلا هستید، لازم است بدانید آنچه که میخورید، بهطور مستقیم روی علائم بیماری شما اثر میگذارد.
افراد مبتلا به این بیماری باید بعضی مواد غذایی را در رژیم غذایی خود جای دهند و بعضی دیگر را حذف کنند. در ادامه بایدها و نبایدهای غذایی بیماری نقرس را در اختیارتان قرار دادهایم.
بایدهای غذایی
مواد غذایی و نوشیدنیهای زیر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
- میوهها و سبزیجات ضدالتهابی مانند آلبالو و توتهای تازه، سیبزمینی شیرین، پیاز، سیر و غلات غنی شده
- مواد غذایی سرشار از ویتامین C
- ماست کمچرب
- شیر کمچرب
- قهوه (به اندازهی متعادل)
- مغزها و دانهها
نبایدهای غذایی
بعضی از مواد غذایی باید از رژیم غذایی نقرس حذف شوند که در ادامه به آنها اشاره کردهایم.
- جگر
- غذاهای دریایی
- الکل
- بیکن
- جو دوسر
- نخود و لوبیا
کلام آخر
نقرس یک بیماری دردناک است که درد و متورم شدن مفاصل را به دنبال دارد. بر اساس گزارشهای بنیاد آرتریت، محدود کردن مصرف مواد غذایی غنی از پورین میتواند به مبارزه و پیشگیری از علائم نقرس کمک کند. افراد مبتلا به نقرس باید رژیم غذایی خاصی را دنبال کرده و بعضی مواد غذایی را از رژیم غذایی خود حذف کنند و بعضی دیگر را مصرف کنند.
در این مقاله از دیجیکالا مگ ۲۴ مادهی غذایی سرشار از پورین را نام بردیم که مصرف آنها برای افراد مبتلا به نقرس ممنوع است. برای اینکه بتوانید از بسیاری از بیماریها از جمله نقرس پیشگیری کنید، باید حواستان به رژیم غذاییتان باشد و مقدار زیادی میوه و سبزیجات ارگانیک مصرف کنید.
منبع: style craze