پلی استیشن VR 2 یا متا کوئست ۲؛ کدام هدست واقعیت مجازی را بخریم؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۳ دقیقه
پلی استیشن VR 2 متا کوئست 2

این روزها که بازار واقعیت مجازی داغ‌تر از هر زمان دیگری است، جا دارد به مقایسه‌ی دو مورد از بهترین هدست‌های موجود در بازار بپردازیم؛ پلی استیشن VR 2 و متا کوئست ۲. دو هدست فوق‌العاده باکیفیت از دو شرکت معروف و بزرگ یعنی سونی و فیسبوک که اگرچه قیمت نسبتا بالایی دارند اما این مورد ضعفی برای آن‌ها حساب نمی‌شود چون در دسته‌ی هدست‌های واقعیت مجازی حرفه‌ای قرار می‌گیرند. در این مطلب همراه ما باشید تا شما را در انتخاب بین یکی از این دو دستگاه راهنمایی کنیم.

هدست واقعیت مجازی سونی مدل PlayStation VR2
هدست واقعیت مجازی اکولوس مدل QUEST 2 256GB SUN0864

مقایسه‌ی پلی استیشن VR 2 با متا کوئست ۲


نگاهی کوتاه به پلی استیشن VR 2 و متا کوئست ۲

هدست‌های واقعیت مجازی در حال حاضر رشد بی‌تکراری را سپری می‌کنند. با ورود اپل به این بازی، بحث‌ها پیرامون این فناوری جذاب، داغ‌تر از قبل هم شده به گونه‌ای که گفته می‌شود اواخر امسال، هدست‌های واقعیت مجازی بیشتری راهی بازار می‌شوند. صرف نظر از هر شرکتی که قرار است به زودی یا در آینده‌ای دورتر وارد این عرصه شود، در حال حاضر دو بازیگر اصلی این ماجرا سونی و متا هستند؛ شرکت‌هایی که طی سالیان مختلف کار روی هدست‌های واقعیت مجازی، به پیشرفت و تجربه‌ی قابل توجهی رسیده‌اند به گونه‌ای که اکنون هدست‌های این دو شرکت در دسته‌ی محصولات بالارده و پریمیوم قرار دارند.

هم پلی استیشن VR 2 و هم متا کوئست ۲، آنقدر قابلیت و ویژگی دارند که اگر بخواهیم در یک مطلب به همه‌ی آن‌ها بپردازیم، قطعا از حوصله‌ی متن خارج خواهد بود. حتی از لحاظ قیمت هم تقریبا در یک محدوده قرار دارند و همین موضوع هم سبب شده تا انتخاب بین آن‌ها کار بسیار سختی باشد. پلی استیشن VR 2 برای کسانی مناسب است که پلی استیشن دارند و متا کوئست هم که بسیاری‌ها از آن به عنوان بهترین هدست واقعیت مجازی حال حاضر یاد می‌کنند، مورد پسند افرادی قرار می‌گیرد که می‌خواهند از هدست خود به صورت مستقل استفاده کنند؛ قابلیتی که VR 2 از آن بی‌بهره است.

به عبارتی دیگر، پلی استیشن VR 2 صحنه‌های گرافیکی را جذاب‌تر به نمایش می‌گذارد و به گونه‌ای که تجربه‌ی تعامل با دنیای مجازی با این هدست شما را افسون خواهد کرد. البته متا کوئست ۲ هم رقیب دست و پا بسته‌ای نیست چرا که می‌تواند جلوه‌های بصری را با کیفیت خوب (هرچند پایین‌تر از رقیب) و بدون نیاز به هیچ دستگاه دیگر و به صورت کاملا مستقل برای شما به نمایش در بیاورد. از طرفی کسانی که طراحی مدرن‌تر و یک سری قابلیت‌های جذاب‌تر نظیر تجربه‌ی واقعیت مجازی حرفه‌ای‌تر، به سراغ پلی استیشن VR 2 می‌روند که همین امسال راهی بازار شده در حالی که متا کوئست ۲ علی‌رغم بهره‌مندی از امکانات متعدد، محصولی است برای پاییز ۲۰۲۰!

به صورت کلی این دو هدست علی‌رغم داشتن امکانات زیاد مثل وجود ۴ دوربین برای پایش حرکات و تشخیص موقعیت کاربر، تفاوت زیاد و اهداف متفاوتی هم با یکدیگر دارند. با ما در ادامه همراه باشید تا وارد جزئیات این مقایسه شویم و ببینیم در نهایت کدام یک از این دو هدست می‌تواند دست بالاتر را داشته و گزینه‌ی بهتری برای کاربران حرفه‌ای باشد؛ متا کوئست ۲ یا پلی استیشن VR 2؟


مشخصات فنی

پلی استیشن VR 2 از لحاظ مشخصات فنی، حداقل روی کاغذ برتری کاملا فاحشی به متا کوئست ۲ دارد. در ادامه به جزئیات خواهیم پرداخت اما قبل از آن می‌توانید با نگاهی به جدول زیر، تفاوت بین آن‌ها را به شکل خلاصه مشاهده کنید.

نام محصول پلی استیشن VR 2 متا کوئست ۲
پردازنده پردازنده‌ی نه چندان قدرتمند مدیاتک برای پردازش حرکت‌های کاربر – متکی به قدرت بالای پلی استیشن ۵ کوالکام اسنپدراگون XR2
وضوح تصویر ۲۰۰۰ × ۲۰۴۰ پیکسل ۱۸۳۲ × ۱۹۲۰
نوع صفحه OLED (+HDR) LCD
رفرش‌ریت ۹۰ / ۱۲۰ هرتز ۷۲۰ / ۱۲۰ هرتز
میدان دید ۱۱۰ درجه ۸۹ درجه
لنزها از نوع فرسنل با امکان تنظیم کامل  از نوع فرسنل
قابلیت‌ها امکان پایش چشم، بازخوردهای لرزشی صورت، بهره‌مندی از جک هدفون امکان پایش سر، سازگار با کامپیوتر، پشتیبانی از فرامین صوتی، بی‌سیم
کنترلر کنترلر پلی استیشن سنس کنترلر لمسی متا کوئست ۲
سیستم مورد نیاز پلی استیشن ۵ دستگاه مستقل است (سازگاری با PC دارد)
وزن ۵۶۰ گرم ۵۰۳ گرم

همانطور که می‌بینید، روی کاغذ هر دو هدست به هم یک سری برتری‌هایی دارند اما در نهایت پلی استیشن VR 2 نبرد را می‌برد. اما آیا در عمل هم اینچنین است و ما چنین فاصله‌ای را بین دو دستگاه شاهد خواهیم بود؟

نصب و راه‌اندازی

پلی استیشن VR 2 متا کوئست 2

نصب هر دو هدست از لحاظ راه‌اندازی واقعا عالی هستند چرا که به سادگی می‌توانید بدون هیچ سنسور اکسترنالی (مثل آنچه که با والو ایندکس نیاز است) آن‌ها را راه‌اندازی کنید. برای اتصال پلی استیشن VR 2 تنها کاری که باید انجام دهید این است که کابل USB-C را به دستگاه پلی استیشن متصل کنید. برای راه‌اندازی متا کوئست ۲ هم به جز کابل شارژر که آن هم فقط در مواقع ضروری باید به هدست متصل شود، به سیم خاصی برای اتصال نیاز نخواهید داشت. البته این برتری متا کوئست ۲ از لحاظ کاربردی بودن یک ضعف هم دارد و آن این است که شما هیچوقت با پلی استیشن VR 2 نگرانی اتمام شارژ نخواهید داشت ولی با متا کوئست ۲ این اتفاق پیش می‌آید و باید هر چند وقت یک بار آن را شارژ کنید. طول عمر باتری متا کوئست ۲ هم آنقدرها که باید نیست ولی به نظر می‌رسد اینکه هیچ سیمی اطراف سر شما نیست باعث می‌شود ارزش خرید آن بسیار بالا باشد.

برنده: متا کوئست ۲

قیمت

از آن جایی که هر دو محصول در بازار ایران در دسترس قرار دارند، قیمت این دو محصول از اهمیت بسیار بالایی در این مقایسه برخوردار است. همانطور که در بالا هم گفته شده، هر دو هدست از لحاظ قیمت تقریبا در یک محدوده قرار دارند ولی کاملا از این حیث با هم برابر نیستند. در بازار خارج از کشور، پلی استیشن VR 2 به دلیل اینکه جدیدتر بوده و امکانات بیشتری هم دارد، حدودا ۵۵۰ دلار قیمت‌گذاری شده در حالی که متا کوئست ۲ که تقریبا ۳ سال از عرضه‌ی آن می‌گذرد، در مدل ۱۲۸ گیگابایتی ۴۰۰ دلار و در مدل ۲۵۶ گیگابایتی هم ۵۰۰ دلار قیمت‌گذاری شده است. بدین ترتیب در بدترین حالت ۱۵۰ دلار و در بهترین حالت تنها ۵۰ دلار بین این دو هدست جذاب در بازار جهانی تفاوت وجود دارد.

در بازار داخل اما به دلیل نوسانات قیمتی شدید، ممکن است قیمت متفاوتی را هنگام خواندن مطلب شاهد باشید اما در حال حاضر پلی استیشن VR 2 با قیمت ۳۲٫۱۵۰٫۰۰۰ تومان و متا کوئست ۲ هم با قیمت ۳۰٫۹۵۰٫۰۰۰ تومان (مدل ۲۵۶ گیگابایتی) به فروش می‌رسند. این یعنی متا کوئست ۲ حتی در گران‌ترین قیمت خود باز هم از رقیب ارزان‌تر است اما این تفاوت قیمت خیلی فاحش نیست و نمی‌تواند تعیین‌کننده باشد.

برنده: متا کوئست ۲

قدرت سخت‌افزاری و گرافیک

پلی استیشن VR 2 متا کوئست 2

اینکه یک هدست واقعیت مجازی بدون هیچ کابلی کار کند، یک ضعف بزرگ هم به همراه دارد و آن هم این است که قطعات الکترونیکی آن باید درون خود هدست تعبیه شوند. فضای کمی که درون هدست‌ها وجود دارد سبب می‌شود شرکت سازنده نتواند گرافیک و پردازنده‌ی قدرتمندی درون آن تعبیه کند. این مشکل در متا کوئست ۲ هم دیده می‌شود. البته با تمام این تفاسیر، پردازنده‌ی بسیار خوب کوالکام اسنپدراگون XR2 در ارائه‌ی تجربه‌ی واقعیت مجازی عملکرد بسیار خوبی از خود به نمایش می‌گذارد و می‌تواند نیاز شما را تا حد زیادی برطرف کند اما پلی استیشن VR2 پشت سر خود، قدرت سخت‌افزاری بی‌نظیر پلی استیشن ۵ را می‌بیند. قدرتی که قادر است بازی‌های نسل ۹ را با بالاترین کیفیت پردازشی و گرافیکی به اجرا در بیاورد. در نتیجه سونی فقط هزینه‌ی ساخت را روی تعبیه‌ی قطعاتی گذاشته که بتوانند این توان گرافیکی بالا رد در غالب تصاویری باکیفیت به نمایش بگذارند و موفق هم بوده است.

متا کوئست ۲ از یک نمایشگر LCD بهره می‌برد که قادر است تصاویر را با وضوح ۱۸۳۲ × ۱۹۲۰ پیکسل به نمایش در بیاورد. از طرفی نمایشگر به کار رفته در پلی استیشن VR 2 از نمایشگری با پنل OLED بهره می‌برد که وضوح تصویر در آن به ۲۰۰۰ × ۲۰۴۰ پیکسل می‌رسد. این یعنی شما هم از لحاظ کیفیت تصویر و هم از لحاظ رنگ‌بندی و کنتراست تصویر، وضعیت بسیار بهتری را در نماینده‌ی سونی شاهد خواهید بود. بنابراین چه از لحاظ گرافیکی و قدرت پردازشی و چه از لحاظ کیفیت تصویر، نماینده‌ی سونی لحظات لذت‌بخش‌تری را برای شما به ارمغان می‌آورد.

برنده: پلی استیشن VR 2

کیفیت کنترلرها و سنسورهای پایش حرکات

کنترلر سونی سمت راست و کنترلر متا سمت چپ

هر دو هدست به خاطر حرفه‌ای بودن، عملا از لحاظ کیفیت ساخت کنترلر هیچ ضعفی ندارند. دسته‌ی پلی استیشن فوق‌العاده است؛ کنترلری با ارگونومی استثنائی و قابلیت تشخیص سریع و دقیق حرکات دست و همچنین تمام دکمه‌ها و گزینه‌هایی که برای انجام یک بازی واقعیت مجازی نیاز است را هم روی خود دارد. از طرفی کنترلر متا کوئست ۲ هم دقیقا همین امکانات و قابلیت‌ها را با حس و حالی مشابه اما روی پلتفرمی متفاوت در اختیار شما قرار می‌دهد. البته کنترلر پلی استیشن VR 2 یک قابلیت از دوال‌سنس پلی استیشن ۵ هم به ارث برده و آن، تریگرهای تطبیق‌پذیر است؛ قابلیتی که میزان مقاومت و سختی تریگرها را بر اساس صحنه‌های اکشن بازی تنظیم می‌کند. این فناوری اضافه در دسته‌ی نماینده‌ی پلی استیشن باعث می‌شود شما تجربه‌ی جذاب‌تری از بازی‌های واقعیت مجازی داشته باشید. تجربه‌ای که شما را غرق در آن می‌کند.

از لحاظ سنسورهای پایش حرکت هم هر دو محصول به لطف بهره‌مندی از ۴ دوربین رو به بیرون، عملا تمام حرکات را شناسایی کرده و اجازه می‌دهند در دنیای وسیع بازی‌های واقعیت مجازی به گشت و گذار بپردازید و احساس کندی یا عمل نکردن چیزی به شما القا نشود. اگرچه والو ایندکس از این حیث از هر دو محصول بهتر عمل می‌کند اما با این حال پلی استیشن VR 2 و متا کوئست ۲ از لحاظ پایش حرکت بر یکدیگر برتری خاصی ندارند و مشابه در نظر گرفته می‌شوند.

برنده: پلی استیشن VR 2

تعداد بازی‌های پشتیبانی شده

تعداد بازی‌های واقیت مجازی

متا کوئست ۲ از لجاظ تعداد بازی واقعیت محازی و نرم‌افزارهای موجود با این قابلیت طی چند سال اخیر رشد قابل توجهی داشته به گونه‌ای که خیلی سخت است بتوانیم رقیبی در این زمینه برای آن پیدا کنیم. علاوه بر این‌ها، این هدست امکان اتصال به کامپیوتر را هم دارد؛ قابلیتی که در هدست پلی استیشن وجود ندارد و باعث شده شما بتوانید به طیف وسیعی از بازی‌های واقعیت مجازی در متا کوئست ۲ دسترسی داشته باشید در حالی که با پلی استیشن VR 2 شما محدود به بازی‌های واقعیت مجازی پلی استیشن هستید که در مقایسه با بازی‌های PC، تعداد به مراتب کمتری دارند.

البته اگر پلی استیشن ۵ از بازی‌های نسل قبل پشتیبانی می‌کرد، شاید می‌شد در این زمینه دو هدست را برابر دانست اما VR 2 به استور پلی استیشن متکی است؛ فروشگاهی که فقط بازی‌های پلی استیشن ۵ نظیر Gran Turismo 7، Horizon: Call of the Mountain ،No Man’s Sky ،Resident Evil: Village را به صورت واقعیت مجازی در اختیار شما قرار می‌دهد. این تمام چیزی است که به آن‌ها دسترسی دارید تا زمانی که توسعه‌دهندگان بازی‌های بیشتری را با این قابلیت برای پلی استیشن ۵ طراحی کنند.

برنده: متا کوئست ۲

سایر قابلیت‌ها

متا کوئست 2 و پلی استیشن VR 2

متا کوئست ۲ ابعاد کوچک‌تری دارد اما پلی استیشن VR 2 بزرگ‌تر و نرم‌تر است.

علاوه بر قابلیت‌هایی که تاکنون به آن‌ها در رابطه با پلی استیشن VR 2 و متا کوئست ۲ اشاره کردیم، یک سری امکانات و قابلیت‌های دیگر هم وجود دارد که باید به آن‌ها اشاره کنیم. برای مثال پلی استیشن VR 2 از دوربین‌های فروسرخ بهره می‌برد که می‌توانند حرکات چشم شما را پایش کنند. این قابلیتی است که فقط در هدست‌های فوق‌العاده گران‌قیمت از جمله متا کوئست پرو با قیمت ۱۵۰۰ دلار دیده می‌شود تا کاربر با سرعت بسیار زیادی محیط اطراف خود را پایش کند. همچنین محیط اطراف با این قابلیت با جزئیات بیشتری به نمایش گذاشته می‌شود در حالی که خیلی گرافیک تحت فشار قرار نمی‌گیرد. علاوه بر این‌ها، این قابلیت کمک می‌کند بدون اینکه اصلا نیازی به ناوبری و گشت و گذار در منوهای مختلف به کمک کنترلر باشد، فقط با حرکات چشم بتوانید این کار را انجام دهید.

متا کوئست ۲ برای آزادی عمل طراحی شده؛ این یعنی شما هیچ سیم اضافه‌ای در اطراف خود نمی‌بینید که مانع انجام حرکات‌تان شود. همچنین هیچ نیازی به سیستم یا کنسول ندارد تا کار کند. این یعنی شما در هر مکان و زمانی که شرایطش فراهم باشد، می‌توانید با استفاده از این دستگاه به انجام بازی بپردازید. عدم وجود این قابلیت در پلی استیشن VR 2 سبب می‌شود نماینده‌ی سونی شما را یک‌جانشین و وابسته به کنسول کند.

هدف سونی اما این بوده که با استفاده از قدرت سخت‌افزاری پلی استیشن ۵، بیشترین لذت را در تجربه‌ی عناوین واقعیت مجازی در اختیار شما قرار دهد که این کار را هم به خوبی انجام داده است. شما دیگر نگران ذخیره‌سازی بازی‌ها در این هدست نیستید اما مستقل بودن متا کوئست ۲ سبب شده شما قبل از خرید مجبور شوید وسواس بیشتری به خرج دهید تا مدلی با حافظه‌ی داخلی متناسب با نیاز خود را انتخاب کنید.

از طرفی، هدست واقعیت مجازی سونی از بندهای بسیار نرم بهره می‌برد که فشاری به سر شما وارد نمی‌کند. البته متا کوئست ۲ هم کیفیت خوبی دارد ولی بسیاری از افراد برای ایجاد تعادلی بیت راحتی و وزن محصول، به خرید بندهای دیگر روی می‌آورند. از لحاظ باتری هم متا کوئست ۲ تقریبا ۲ تا ۲٫۵ ساعت دوام می‌آورد اما در پلی استیشن VR 2 خبری از باتری و تمام شدن شارژ هدست نیست؛ هرچند سنس‌ها (کنترلرهای آن) هر ۳ الی ۴ ساعت نیاز به شارژ دارند.

پلی استیشن VR 2‌ هیچ بلندگوی داخلی ندارد و اگر می‌خواهید تجربه‌ی شنیداری لذت‌بخشی داشته باشید باید یک هدفون باکیفیت خریداری کنید. متا کوئست ۲ اسپیکر دارد ولی کیفیت آن خیلی بالا نیست تا در این حالت هم مجبور به خرید شوید. ولی به صورت کلی داشتن اسپیکر از نداشتن آن بهتر است.

برنده: پلی استیشن VR 2

پلی استیشن VR 2 یا متا کوئست ۲؟ کدام یک ارزش خرید بیشتری دارد؟

پلی استیشن VR 2 متا کوئست 2

متا کوئست ۲ چپ و پلی استیشن VR 2 راست

متا کوئست ۲

نکات مثبت
  • قیمت مناسب‌تر
  • تجربه‌ای کاملا بی‌سیم و بدون مزاحمت
  • امکان استفاده در هر زمان و مکان
  • بازی‌های واقعیت مجازی متعدد
  • آپدیت‌های متعدد و اضافه شدن قابلیت‌های جدید
نکات منفی
  • پردازنده‌ی موبایل نه چندان قدرتمند
  • پنل LCD
  • نیاز به خرید لوازم جانبی متعدد

پلی استیشن VR 2

نکات مثبت
  • برند پلی استیشن یعنی بازی‌های جذاب فراوان
  • نمایشگر OLED با کیفیت عالی
  • قابلیت پایش حرکات چشم
  • میدان دید ۱۱۰ درجه‌ای
  • عدم نیاز به باتری و شارژر
  • بهره‌مندی از توان سخت‌افزاری پلی استیشن ۵
نکات منفی
  • فقط با پلی استیشن ۵ کار می‌کند و مستقل نیست
  • اتصال بی‌سیم ندارد
  • قیمت بالاتری حتی از خود پلی استیشن ۵ دارد

سخن پایانی

اگرچه هر دو دستگاه نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارند، اما انتخاب بین آن‌ها با علم بر مواردی که گفته شده خیلی نمی‌تواند سخت باشد. اگر پلی استیشن ۵ دارید یا می‌خواهید در آینده‌ای نزدیک آن را خریداری کنید، خرید پلی استیشن VR 2 منطقی‌تر است چون این محصول وقتی با پلی استیشن ۵ ترکیب می شود، تجربه‌ی بسیار لذت‌بخشی را در اختیار شما قرار می‌دهد. اما اگر می‌خواهید مستقل و بدون نیاز به کنسول و سیستم و… به تجربه‌ی بازی بپردازید، متا کوئست ۲ قطعا گزینه‌ی بهتری است؛ حتی امکان اتصال به سیستم را هم دارد و این یعنی می‌توانید بازی‌های زیادی را به کمک آن انجام دهید.

loading...
پلی استیشن VR 2 یا متا کوئست ۲؛ کدام یک را بخریم؟

منبع: Dexerto ،Cnet

سوالات متداول درباره متا کوئست ۲ و پلی استیشن VR 2
آیا پلی استیشن VR 2 از پردازنده بهره می‌برد؟
خیر. این محصول تمام قدرت سخت‌افزاری خود را از پلی استیشن ۵ می‌گیرد. البته یک تراشه‌ی ساخت مدیاتک درون آن تعبیه شده تا پایش حرکات بدن را پردازش کند.
آیا پلی استیشن VR 2 باتری دارد؟
خیر. این محصول باتری ندارد چون انرژی خود را از پلی استیشن ۵ دریافت می‌کند. فقط کنترلرهای آن مبتنی بر باتری هستند و باید هر ۳ الی ۴ ساعت یک بار شارژ شوند.
آیا متا کوئست ۲ به کنسول وصل می‌شود؟
خیر. این محصول فقط به کامپیوتر متصل می‌شود یا بدون هیچ سیستم دیگری کار می‌کند.
کدام هدست بازی‌ها و عناوین واقعیت مجازی بیشتری دارد؟
از لحاظ عناوین، متا کوئست ۲ وضعیت بهتری دارد.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما