۸ خوراکی مفید و ۸ خوراکی مضر برای پسوریازیس

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه
رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان به پسوریازیس

تغذیه‌ همه‌ی جنبه‌های سلامتی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. رژیم غذایی سالم و سرشار از میوه‌ها، سبزیجات، منابع پروتئینی کم‌چرب و غلات کامل سلامت عمومی تمام افراد جامعه را بهبود می‌دهد. اگر به بیماری پوستی پسوریازیس مبتلا هستید، آنچه می‌خورید یا می‌نوشید روی وضعیت بیماری شما تأثیر دارد. شواهد زیادی وجود دارند که نشان می‌دهند انتخاب‌های غذایی در کنار دارودرمانی می‌توانند نقش مهمی در مقابله با این بیماری داشته باشند.

بعضی مواد غذایی علائم پسوریازیس را کاهش داده و بعضی دیگر باعث تشدید آن‌ها می‌شوند. در این مقاله از دیجی‌کالا مگ درباره‌ی غذاهایی که باید در رژیم پسوریازیس استفاده شوند و غذاهایی که باید از مصرف آن‌ها اجتناب شود، صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

پسوریازیس و دلایل بروز آن

پسوریازیس، یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد لکه‌های قرمز رنگ و خارش‌دار می‌شود. در بیشتر مواقع این لکه‌های پوستی در زانو، آرنج، تنه و پوست سر دیده می‌شوند. معمولا این بیماری شایع و مزمن به صورت چرخه‌ای بروز می‌کند. به‌طوریکه علائم آن برای چند هفته یا چند ماه شعله‌ور شده، سپس برای مدتی فروکش می‌کند یا بهبود می‌یابد. در حال حاضر، هیچ درمانی برای پسوریازیس وجود ندارد. اما می‌توان علائم آن را به کمک داروها و اصلاح سبک زندگی کنترل کرد.

پسوریازیس، مسری نیست. این بیماری که از اختلال سیستم ایمنی ناشی می‌شود، سرعت رشد سلول‌های پوست را افزایش می‌دهد. عوامل ژنتیکی و محیطی باعث نقص سیستم ایمنی شده و فرد را در معرض ابتلا به پسوریازیس قرار می‌دهند.

بسیاری از افراد مستعد ابتلا به پسوریازیس ممکن است سال‌ها بدون علامت باشند تا زمانی که بیماری توسط بعضی عوامل محیطی ایجاد شود. از این عوامل محیطی می‌توان به عفونت‌ گلو یا عفونت‌ پوست، آب و هوای سرد و خشک، آسیب‌دیدگی پوست در اثر عواملی مثل نیش حشرات یا آفتاب سوختگی شدید، استرس، سیگار کشیدن، نوشیدن الکل و مصرف بعضی داروها از جمله داروهای کاهنده‌ی فشار خون اشاره کرد.

غذاهای مفید برای مبتلایان به پسوریازیس

غذاهای مفید برای مبتلایان به پسوریازیس

پسوریازیس، یک بیماری مزمن و طولانی مدت است. بنابراین، نمی‌توان آن را برای همیشه از بین برد. این موضوع ممکن است روند درمان را برای شما به یک وضعیت ناامیدکننده تبدیل کند. با این حال شما می‌توانید با مصرف مواد غذایی زیر به کنترل علائم خود کمک کنید.

۱. سبزیجات برگ‌دار

سبزیجات برگ‌دار سرشار از آنتی اکسیدان هستند و از سلول‌ها در برابر التهاب محافظت می‌کنند. این موضوع می‌تواند در کاهش علائم بیماری پسوریازیس مؤثر باشد. علاوه بر این، سبزیجات برگ‌دار کالری کم و فیبر زیادی دارند و به همین دلیل یک ماده‌ی غذایی مفید محسوب می‌شوند. شما می‌توانید از انواع سبزیجات مثل اسفناج برای تهیه سالاد، سوپ یا املت استفاده کنید.

۲. ماهی

چربی‌های امگا ۳ به کاهش التهاب کمک کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کنند. به همین دلیل بهتر است در طول هفته حداقل ۲ بار ماهی را در برنامه‌ی غذایی خود بگنجانید. بر اساس نتایج حاصل از یک مطالعه، مصرف ۱۸۰ گرم ماهی در هفته باعث بهبود علائم این بیماری پوستی می‌شود. چربی‌های امگا ۳ احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را هم کاهش می‌دهند. انواع ماهی‌ها به‌ویژه ماهی‌ سالمون و ساردین از بهترین منابع غذایی امگا ۳ محسوب می‌شوند.

۳. غلات کامل

غلات کامل غنی از فیبر هستند و به همین دلیل می‌توانند التهاب را در بدن کاهش داده و به لاغر شدن کمک کنند. تحقیقات مختلف نشان داده‌اند که کاهش وزن به کنترل علائم پسوریازیس در بیماران چاق کمک می‌کند. نان سبوس‌دار، ماکارونی تهیه شده با آرد سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای، جو دوسر و کینوا جزء غلات کامل طبقه‌بندی می‌شوند.

۴. روغن زیتون

روغن زیتون به دلیل داشتن چربی‌های غیراشباع خاصیت ضدالتهابی دارد. این روغن یکی از اجزای مهم رژیم غذایی مدیترانه‌ای را تشکیل می‌دهد. در رژیم غذایی مدیترانه‌ای به مصرف میوه‌ها، سبزیجات، ماهی، حبوبات، غلات کامل و روغن زیتون توصیه می‌شود. تحقیقات نشان داده افرادی که از این رژیم غذایی پیروی می‌کنند به پسوریازیس شدید مبتلا نمی‌شوند.

۵. میوه‌ها

میوه‌های مفید برای مبتلایان به پسوریازیس

اگر به مصرف خوراکی‌های شیرین علاقه دارید، بهتر است میوه‌ها را جایگزین آن‌ها کنید. میوه‌ها حاوی فیبر، آنتی اکسیدان و ویتامین‌های مختلف هستند و التهاب را کاهش می‌دهند. برای اینکه بیشترین بهره را از مصرف میوه‌ها ببرید، از انواع متنوع آن‌ها با رنگ‌های مختلف استفاده کنید. چون هر کدام از آن‌ها حاوی مواد مغذی متفاوتی هستند. توت‌ها، گیلاس و سیب آنتی اکسیدان‌هایی به نام پلی فنول (Polyphenol) دارند. در حالی که پرتقال و طالبی مقدار زیادی ویتامین C دارند. آناناس هم یک آنزیم ضدالتهاب به نام بروملین (Bromelain) دارد.

۶. حبوبات

حبوبات منبع خوب پروتئین، فیبر و آنتی اکسیدان هستند. آن‌ها می‌توانند به کنترل وزن کمک کرده و التهاب را در بدن کاهش دهند. تحقیقات نشان داده‌اند که رژیم گیاهخواری در کاهش علائم پسوریازیس مؤثر است. سعی کنید هر چند وقت یکبار از حبوبات مختلف مثل لوبیا، عدس و ماش به جای گوشت استفاده کنید.

۷. مغزهای خوراکی

مغزهای خوراکی مثل گردو و بادام خاصیت ضدالتهابی دارند و حاوی مقدار زیادی مواد مغذی مختلف، فیبر و چربی‌های سالم هستند. شما می‌توانید از مغزها به‌عنوان میان وعده استفاده کرده یا آن‌ها را روی سالاد بریزید. اگرچه مغزها برای سلامتی مفید هستند، اما باید در مصرف آن‌ها حد تعادل را رعایت کنید. چون بسیار پرکالری هستند و در هر ۳۰ گرم آن‌ها ۱۶۰ تا ۲۰۰ کالری انرژی وجود دارد.

۸. گیاهان و ادویه‌ها

استفاده از گیاهان معطر و ادویه‌ها به شما کمک می‌کند که از نمک کمتری برای طعم‌دهی به غذاها استفاده کنید. این موضوع از ابتلا به فشار خون بالا جلوگیری کرده و احتمال حمله‌‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی را کاهش می‌دهد. گیاهان معطر و ادویه‌ها از منابع خوب آنتی اکسیدان‌های ضدالتهابی محسوب می‌شوند. شما می‌توانید دارچین یا جوز هندی را به غلات صبحانه‌ی خود اضافه کنید، روی سالادتان شوید یا رزماری بریزید یا از زیره و ریحان برای طعم‌دار کردن گوشت استفاده کنید.

غذاهای مضر برای مبتلایان به پسوریازیس

کاهش یا حذف مواد غذایی زیر می‌تواند به کنترل علائم این بیماری پوستی کمک کند.

۱. غذاها و نوشیدنی‌های شیرین

تنقلات شیرین برای بیماران مبتلا به پسوریازیس مضر هستند

این دسته از مواد غذایی التهاب را بدتر می‌کنند و احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می‌دهند. علاوه بر این می‌توانند باعث افزایش وزن شده و از این طریق علائم پسوریازیس را تشدید کنند. اگر به این بیماری مبتلا هستید، از مصرف نوشیدنی‌های شیرین مثل نوشابه‌ها و آبمیوه‌ها و انواع شیرینی‌جات مثل کیک، آبنبات و دسر خودداری کنید. بعضی از نان‌ها و سس‌ها هم حاوی قند هستند. بنابراین، همیشه برچسب روی بسته‌بندی مواد غذایی را بخوانید.

۲. غلات تصفیه شده

آرد سفید و برنج سفید مقدار زیادی از فیبر و مواد مغذی خود را از دست می‌دهند. در نتیجه با سرعت در دستگاه گوارش هضم شده و باعث افزایش سریع قند خون و سپس افت آن می‌شوند. این موضوع می‌تواند در بروز التهاب نقش داشته باشد. سعی کنید بیشتر غلات مصرفی شما از نوع غلات کامل مثل نان سبوس‌دار و برنج قهوه‌ای باشد.

۳. نوشیدنی‌های الکلی

مصرف الکل باعث شعله‌ور شدن علائم پسوریازیس می‌شود. محققان علت دقیق این موضوع را نمی‌دانند، اما گمان می‌کنند که الکل روی سیستم ایمنی بدن تأثیر گذاشته و باعث التهاب می‌شود. علاوه بر این، الکل اثربخشی داروهای پسوریازیس را کاهش می‌دهد.

۴. گوشت قرمز پرچرب

در گوشت قرمز اسید چربی به نام اسید آراشیدونیک وجود دارد. به همین دلیل استفاده از گوشت قرمز به‌ویژه نوع پرچرب آن باعث التهاب شده و احتمال شعله‌ور شدن بیماری پسوریازیس و تشدید علائم آن را افزایش می‌دهد.

زیاده‌روی در مصرف گوشت قرمز در ابتلا به بیماری‌های قلبی نقش دارد. مطالعات علمی نشان داده که بیماران مبتلا به پسوریازیس بیش از دیگران در معرض ابتلا به حمله‌ی قلبی و سکته‌ی مغزی قرار دارند. اگر می‌خواهید از گوشت قرمز استفاده کنید، قبل از مصرف چربی‌های قابل مشاهده آن را جدا کرده و گوشت چرخ کرده را با کمترین درصد چربی انتخاب کنید.

۵. لبنیات

کاهش مصرف لبنیات به کنترل علائم پسوریازیس کمک می‌کند

لبنیات هم مانند گوشت قرمز حاوی اسید آراشیدونیک هستند. اسید آراشیدونیک محصولات لبنی ممکن است باعث تحریک مخاط روده شده و علائم پسوریازیس را تشدید کند. شواهدی وجود دارند که نشان می‌دهند بعضی از بیماران بعد از حذف لبنیات از رژیم غذایی خود علائم کمتری را تجربه می‌کنند. با این حال، لازم است درباره‌ی ارتباط بین لبنیات و این بیماری پوستی تحقیقات بیشتری انجام شود.

۶. سبزیجات نایت شید

بعضی از بیماران مبتلا به پسوریازس از مصرف سبزیجات نایت شید (Nightshade) شامل سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی، بادمجان و فلفل خودداری می‌کنند. چون معتقدند که این کار به کنترل علائم بیماری کمک می‌کند. به اعتقاد «بنیاد جهانی زندگی سالم» مقدار سبزیجاتی که معمولا بیشتر افراد می‌خورند به اندازه‌ای نیست که بتواند باعث التهاب شود. با این حال ممکن است بعضی از بیماران بعد از کاهش مصرف سبزیجات نایت شید متوجه‌ی بهبود علائم خود شوند.

۷. غذاهای حاوی گلوتن

گلوتن، پروتئینی است که در بعضی غلات مانند گندم، جو و چاودار یافت می‌شود. نان، ماکارونی و سایر محصولات تهیه شده از این غلات حاوی گلوتن هستند. بعضی از بیماران مبتلا به پسوریازیس به گلوتن حساس هستند و اجتناب از مصرف غلات حاوی این پروتئین به کاهش علائم آن‌ها کمک می‌کند. اگر نگران حساسیت به گلوتن هستید، درباره‌ی آزمایشاتی که می‌توانند به تأیید این موضوع کمک کنند با پزشکتان مشورت کنید.

۸. کافئین

کافئین در بعضی از افراد باعث شعله‌ور شدن علائم پسوریازیس می‌شود. تحقیقاتی وجود دارند که نشان می‌دهند این بیماران باید از مصرف کافئین خودداری کنند. با این حال ارتباط بین مصرف منابع غذایی حاوی کافئین مثل قهوه و چای با این بیماری پوستی به‌طور دقیق برای محققان مشخص نشده است.

کلام پایانی

بیماران مبتلا به پسوریازیس باید با پیروی از رژیم غذایی سالم از ابتلای خود به چاقی که می‌تواند زمینه‌ساز شعله‌ور شدن بیماری باشد، پیشگیری کنند. مصرف غذاهای سالم مثل میوه‌ها، سبزیجات برگدار، حبوبات، ماهی، مغزهای خوراکی و روغن زیتون به کنترل علائم پسوریازیس کمک می‌کند. در مقابل، گوشت قرمز، غذاها و نوشیدنی‌های شیرین، غلات تصفیه شده و الکل باعث بدتر شدن این بیماری می‌شوند. بعضی از بیماران هم از حذف لبنیات، کافئین، سبزیجات نایت شید و غلات حاوی گلوتن سود می‌برند.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: webmd, medicalnewstoday

روتین پوستی


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما